Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:55

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:55

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:55

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 17:59:54
Actueel
1 / 4

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Berichtgeving onstuimig weer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
13 maart 2018, 09:25 uur | Bericht #486070
Algemeen; onder invloed van depressie – Yuliya– vandaag met kern boven de Oostzee wordt vochtige en vrij koele Atlantische lucht aangevoerd.  Op nadering van een tussenhoog draait de hoogtestroming geleidelijk naar noordwest en stuwt de vochtigere lucht tegen de Alpen noordkant Woensdag tijdelijke weersverbetering voordat op donderdag aan de voorzijde van een nieuwe depressie zich opnieuw een Südföhn situatie ontwikkelt. Tijdens het weekend met een naar noordoost draaiende stroming kouder.

Westwindwetter
Gisteren is er wat koudere lucht over de Alpen uitgestroomd welke tevens labiel van opbouw was. Dit leidde tot het ontstaan van diverse buien waarbij zelfs ook onweer werd gemeld. Een zwakke occlusie storing zorgde daarbij voor het opleven van de neerslag waarbij vooral in de westelijke Alpen neerslag en hogerop sneeuw viel. Tussen de buien door was er echter ook ruimte voor mooi felle opklaringen.
Hieronder een paar fraaie sneeuw plaatjes vanuit Vars in de Franse Alpen (Hautes-Alpes)


Mooie winterse plaatjes en polaire luchten ook in de Zwitserse Alpen, hier vinden we zelfs de meeste sneeuw met in de Berner Alpen deels sneeuwhoogtes van meer dan 600 cm hogerop.
Fotos via Twitter Romy Lienhard‏ @RomyLienhard
Foto via Twitter Romy Lienhard‏ @RomyLienhard
En ook hier in Wallis op 1800 meter heel veel sneeuw. Foto Bettmeralp via Twitter Helga @travelstoryCH


Ook vandaag gaat het onbestendig verder en omdat op nadering van een tussenhoog de hoogtestroming wat meer de noordwesthoek op zoekt zal de neerslag zich wat meer op de noordelijke Alpen gaan oriënteren.De sneeuwvalgrens varieert daarbij van 800 tot 1000 meter in de westelijke Alpen en van 1000 tot 1600 meter in de oostelijke Alpen. Grotere neerslag hoeveelheden worden er echter niet meer verwacht.
Radarbeeld 08h20 via Wetteronline.de


Woensdag gaat op het inschuivende tussenhoog het weerbeeld van west naar oost verbeteren waarbij het ook in de oostelijke Alpen wat verder afkoelt. Sneeuwvalgrens dan meest tussen de 1000 en 1400 meter. Naar het westen toe is het vooral de zon die het weerbeeld zal bepalen.

 
Na passage van de hoogte as draait de stroming in de loop van de woensdag – donderdag van west naar oost weer naar het zuidwesten en wordt er weer zachter lucht aangevoerd. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer in de lift waarbij het donderdag aan de noordkant föhnig wordt.
 
 
Donderdag tijdelijk weer de zuidwest stroming en Südföhn
 
Met een drukverschil van 8 tot 9 hPa zal de föhn tot in  de dalen van het Alpenvoorland krachtig worden met in de bergen harde windstoten. De hoogste temperaturen worden met de föhn gehaald en met 18 tot 19 graden is het dan opnieuw lenteachtig.
 
GFS T850 hPa donderdag 12h00

Echter ook elders is het zacht, de vorstgrens stijgt tot 2500 meter en op 1500 meter (850 hPA) wordt het 5 tot 6 graden.
 
In de loop van de donderdag gaan van west naar oost de temperaturen geleidelijk weer dalen en op passage van het koufront ook de föhn er weer uit. Tegelijkertijd wordt het dan ook weer onbestendiger en krijgen we weer het weerbeeld met een mix van opklaringen, wolken en dan weer lokale buien. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 1600 meter.
 
Winter-comeback
Net als de voorgaande dagen zien we ook vandaag weer een mooie winterse drukverdeling op de weerkaarten verschijnen. In de tweede helft van de week gaat aan de oostflank van een nieuw hoog wat vanuit het noorden naar Scandinavie afzakt een portie zeer koude arctische lucht vanaf de pool naar het zuiden afzakken.
 
GFS T850 hPa vrijdag 12h00 met de opmars van de arctische lucht in zuidelijke en westelijke richtingen


Zoals het er nu naar uitziet zal wanneer we het Amerikaanse GFS model ernaast leggen de voorste grens van de koudere maar ook droge lucht in de loop van de zaterdag de noordelijk en oostelijke Alpen gaan binnenstromen. Naar het westen en zuiden zal dit pas later en afgezwakt gaan gebeuren.  Het Europese ECMWF model is wat later met de opmars van de koude lucht. Beide modellen laten de meest koude lucht echter noordelijker van de Alpen naar het westen uitstromen.
 
GFS T850 hPa voor zondag 00h00


Op en achter het polaire front wordt niet al te veel neerslag verwacht waarbij de meeste neerslag in het grensgebied van de zachtere lucht in het zuiden en de koudere lucht vanuit het noorden zal gaan vallen. Onbestendiger en natter is het naar het zuiden toe door de invloed van lage druk boven de Balkan. In hoeverre dit eventueel nog meer neerslag (sneeuw) vanuit het zuidoosten gaan opleveren is onzeker.

Zeker is wel dat we de lente in het weekend weer van de weerkaarten gaat verdwijnen en naar het er naar uitziet ook geen aanstalten zal maken om snel weer terug te komen. Sterker nog begin volgende week gaat mogelijke vanuit het noorden een volgende portie acrtische lucht naar het zuiden uitstromen en wordt het ook in de Alpen mogelijk nog een stuk kouder!
ECMWF woensdag 21 maart met de opmars van de pool lucht tot ver naar het zuiden van Europa


Met een zuidelijk jet en een overwegend noordelijke (geblokkeerde) hoogtestroming gaat het voor de tijd van het jaar duidelijk dan “onderkoeld” of zeg maar gewoon “winters” verder en zullen we het van de al warme maart zon moeten hebben voor wat betreft wat “lente feelings” (en dan met name
achter glas)
 
GFS T850 koude anomalie woensdag 21 maart! Adieu lente, tot laters…………….


Morgen maar eens kijken hoe de winter-comeback zich verder gaat ontwikkelen. Tot zover voor deze dinsdag ochtend vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis. Ciao
| Gewijzigd: 13 maart 2018, 09:47 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.334 topics, welke bij elkaar 440.214 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.811 leden.
Het nieuwste lid is Sanderjoel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 952 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 952, lezen 17 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2014-2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Berichtgeving onstuimig weer

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden