Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Friesland, Groningen, Waddeneilanden.

10 Dec 2018 00:10:06

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

10 Dec 2018 00:01:49

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

10 Dec 2018 00:01:49

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 23:02:16

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 23:02:16

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 23:02:16

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 23:02:16

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 23:02:15

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 23:02:15

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

9 Dec 2018 21:00:03

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 21:00:02

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 20:59:58

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 20:59:57

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 20:59:57

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2018 20:59:56
Actueel
1 / 4

O-O Winterwedstrijd 2018

O-O Video: Westendorf bij -20 tot -25°C

Onstuimig weekend voor de boeg

Winter discussietopic

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1270
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 maart, 10:23 uur | Bericht #486077
Algemeen; een tussenhoog trekt over de Alpen en zorgt voor een tijdelijke weersverbetering. Donderdag krijgen we aan de voorzijde van een Atlantische depressieopnieuw te maken met een Südföhn- Stau stroming voordat tijdens het weekend vanuit het noordoosten veel koudere lucht over de Alpen gaat uitstromen.

Vandaag met tussenhoog veel zon, morgen Föhn en inzettende Südstau. 

Onder invloed van een wegtrekkend laag boven de Oostzee en aan de voorzijde van een inschuivend tussenhoog wed gisteren met een wat meer west tot noordwestelijke hoogtestroming vrij koude en ook vrij vochtige lucht richting de Alpen getransporteerd. Deze lucht stuwde aan de noordzijde en daar viel dan ook de meeste neerslag. De sneeuwvalgrens lag daarbij meest tussen de 800 en 1200 meter en in het oosten ook nog wat hoger. De Alpenzuidkant profiteerde gisteren van de afdrogende werking van de Nordföhn en hier was het ook een stuk vriendelijker en zonniger
 
Vooral in het zuiden en westen scheen gisteren ook de zon. Foto Alpe Prabello / Valmalenco Valtellina Official @Valtellinanews
Mooie polaire luchten ook in Fiss. Foto Hans Dekkers Hans Dekkers @HansHDV
En lokaal viel er ook weer sneeuw zoals bv bij Rob Snijders in Saint Francois Longchamp


Tussenhoog
Vandaag is de invloed vooral in de westelijke Alpen al goed merkbaar en in de nacht is de bewolking er al grotendeels opgelost. Vanmiddag zijn ook de oostelijke Alpen aan de beurt.


In de loop van de dag draait na passage van de hoogte-as de stroming weer naar het zuiden en geraken we weer in een een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee weer zachtere lucht wordt aangevoerd.

Na wat verse sneeuw inmiddels ook weer zonnig in het westen van Oostenrijk – Schröcken


Door weer oplopende drukverschillen, morgen oplopende tot 8 a 10 hPa zuid /noord, gaat aan de noordkant van west naar oost de Nordföhn weer flink in kracht toenemen. Met föhnkan het kwik oplopen tot 17 a 18 graden, elders is het een stuk koeler en dat geldt speciaal voor de zuidkant waar vochtigere lucht gaat stuwen.
GFS T850 hPa donderdag 12h00 met de zuidwestelijke Föhnstroming

In de  Südstau gaat het regenen en boven de 800 a 1000 meter sneeuwen. Ook in de westelijke Alpen neemt de bewolking in de loop van de dag weer toe gevolgd door neerslag, sneeuw meest boven de 800 tot 1300 meter. De wind is matig tot hard uit overwegende zuidwestelijke richtingen en kan in de föhngebieden tijdelijk even flink aantrekken.
 
GFS T850 hPa donderdag 12h00 meer in detail Alpen

Vrijdag gaat het wisselvallig verder waarbij de neerslag een buiig karakter zal hebben, met de aanvoer van weer ietwat zachtere lucht stijgt de sneeuwval grens tijdelijk weer wat.
 
Sneeuw
De meeste neerslag gaat de komende 48 uur in de Stau van de zuidelijke Alpen vallen en tot en met vrijdag kan er hier 20 tot 40 cm aan verse sneeuw gaan bijvallen. Lokaal met gunstige stau is hogerop 40 tot 60 cm mogelijk. De noordkant houdt het met de föhn droog en, uitzondering de aangrenzende gebieden aan de Alpenhoofdkam. Vrijdag kan aan de noordkant na Föhneinde dan ook nog wat verse sneeuw gaan vallen maar veel meer dan 5 tot 10 cm wordt er niet berekend.
 
Arpege sneeuw cumulatie tot en met vrijdag
 
Polair front graadje of 10 tot 20 kouder
De zachtere weerfase is slechts een kort leven beschoren want vanaf het hoge noorden is inmiddels veel koudere arctische lucht onderweg naar het zuiden. Het polaire front met daarachter de veel koudere arctische lucht zal zaterdagavond het noorden van Polen en Duitsland bereiken en zondagavond de Alpen gaan binnen trekken.
GFS zaterdag 00h00


Deze lucht is niet alleen heel erg koud maar ook heel droog (dauwpunten dalend tot -15 a -25 graden) zodat er niet veel neerslag zal gaan vallen tijdens en na frontpassage. Ofschoon de lucht temperatuur door het lange traject vanaf de pool wel wat zal oplopen gaat het kwik al met al toch nog zo’n graad f 10 tot 20 onderuit. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de GFS ensembles voor resp. de zuid / west / noordkant van de Alpen
 
Zuidkant
Westkant
Noordkant


De meest koude lucht zal daarbij aan de noordkant van de Alpen blijven hangen. Algemeen wat minder koud wordt het aan de zuidkant en het zuidwesten. Hier krijgen we echter te maken met de invloed van zuidelijke lagedruk gebieden die telkens weer vochtigere lucht en wat minder koude lucht over de zeer koude lucht uit het noorden laten opglijden. Algemeen zal er hier dan ook meer bewolking zijn waaruit ook sneeuw kan gaan vallen.
Ook een apart koudeputje dat in in het weekend van de noordoostelijke hoogtestroming afsnoert en net ten noorden van de Alpen naar Frankrijk trekt kan mogelijk voor wat oplevende (sneeuw)buien activiteit gaan zorgen.
GFS zondag 03h00 met de zeer koude NO stroming en een apart afgesnoerd hoogtelaage (koudeputje)


Voor details is het echter nog wat te vroeg en gezien de zeer droge lucht die vanuit het noordoosten wordt aangevoerd worden er geen grotere sneeuw hoeveelheden verwacht.

Aanhoudend koud “lente weer”
Begin volgende week kan de atmosfeer dan weer heel langzaam wat gaan opwarmen maar van lenteweer of een terug keer van zachte weer is geen sprake.
Koude anomalie maandag 19 maart, maar liefst 10 tot 12 graden onder het langjarige gemiddelde. Het zal nog een hele tijd duren voordat de atmosfeer zich hiervan hersteld heeft!


Weliswaar zien we een langzaam herstel voor wat betreft de temperaturen maar het ziet er er zelfs naar uit dat het tot het nog tot aan het einde van de maand zal gaan duren voordat de atmosfeer zich van deze tweede koude-klap zal weten te herstellen.
V
anuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.124 topics, welke bij elkaar 439.399 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.771 leden.
Het nieuwste lid is Steef Verwoert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 303 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 303, lezen 5 mensen het topic "Wat zijn sinkholes? En hoe ontstaan sinkholes?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

O-O Video: Westendorf bij -20 tot -25°C

Winter discussietopic

Onstuimig weekend voor de boeg

O-O Winterwedstrijd 2018

© 2003 - 2018 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden