Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
29 maart 2018, 10:47 uur | Bericht #486184
Algemeen; achter een koufront is opnieuw koudere en onstabiele lucht over de Alpen uitgestroomd, Na tussenhoog invloed op vrijdag gaat het met de paas dagen koel en wisselvallig verder. Vanaf paasmaandag  vanuit het zuidwesten zachter en met föhnlenteachtig.

Koufront, morgen vrijdag korte Föhnfase

De zon had het gisteren moeilijk en met 1 tot 3 uur zonneschijn was het meest wel gedaan. Over het algemeen bepaalde de bewolking het weerbeeld en in het zuidoosten viel ook wat regen en in de bergen sneeuw. Door een iets zuidelijkere koers van de randstoring viel het met de wind uiteindelijke toch nog wel mee. In de middag en avond nam vanuit het westen op nadering van het koufront de bewolking weer toe en in de nacht volgde de neerslag

Koufront
Vandaag hebben we te maken met het koufront waarbij er met voorkeur voor de noordkant van de Alpen (buiige) neerslag valt. Hier wordt het ook het koudst met een sneeuwvalgrens die tussen de 700 en 1000 meter ligt, in het oosten en zuiden sneeuwt het boven de 1200 a 1500 meter.

GFS T850 hPa – Vooral de noordkant heeft vandaag te maken met koudere lucht (groen) en neerslag


Op 1500 meter vriest het aan de noordkant 0 tot 1 graden en op 2000 meter een graad of 5. Algemeen zachter is het in alle hoogtes aan de zuidkant.
 
Verse sneeuw vanmorgen in Val d’Isère . Via Twitter Val d’Isère @valdisere
En ook in het Kleinwalsertal – Mittelberg – weet de winter en sneeuw nog van geen wijken. Foto via Hans ter Braak Twitter @hansterbraak


In de loop van de middag en avond van het westen uit inzettende weersverbetering en opklarend op nadering van een tussenhoog. De oostelijke Alpen houden het de gehele dag bewolkt waarbij de neerslag zicht geleidelijk naar het (zuid)oosten verplaatst.



Südföhn
Op nadering van een volgend koufront samenhangend met een Atlantische depressienemen morgen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant morgen tijdelijk weer flink toe en met 8 hPa drukoverschot zuid-noord gaat morgen de Südföhn weer blazen.
 
Vrijdag tijdelijk betere condities en in het noorden met föhn opgeklaard of zelfs zonnig


Met de aanvoer van zachtere lucht vanuit het zuidwesten en de föhn kan het kwik in de föhn gebieden stijgen tot 15 a 19 graden. Algemeen koeler en bewolkt is het dan aan de zuidkant waar juist vochtigere lucht begint te stuwen.

Tegen de avond en in de nacht volgt het koufront, de föhn gaat er er weer uit vanuit het westen en zuiden breidt de neerslag zicht naar het noorden en oosten toe uit waarbij de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen weer daalt van 1700 a 1500 meter naar 1000 meter.

Pasen met twee gezichten
Zaterdag en zondag staat dan weer in het teken van maritiem polaire lucht die met een westelijke hoogtestroming over west Europa en de Alpen wordt aangevoerd. Het is onbestendig en steeds weer valt er (buiige) neerslag afgewisseld door felle opklaringen. Sneeuwvalgrens zaterdag tussen  1200 en 900 meter, in het oosten en eerst nog tot 1900 meter, zondag verder dalend naar 900 a 600 en dan vooral nog neerslag aan de noordkant van de Alpen.  De meest koude lucht zal zondagmiddag en avond over de Alpen liggen, op 1500 meter hoogte vriest het dan 3 tot 7 graden (laagste waardes voor het noordoosten)



De koude lucht zal echter geen lang leven beschoren zijn want vanuit het zuiden is alweer veel zachtere lucht onderweg welke in de loop van de maandag de koudere lucht naar het noorden gaat verdrijven. De verzachting vanuit het zuiden wordt in de steigers gezet door de samenwerking van een oost Europees hoog en een Atlantische depressie.
 
GFS T850 hPa voor maandagmiddag met de opmars van de zachtere lucht


Omdat ook de hogedruk invloed gaat toenemen gaat het weerbeeld een stuk vriendelijke worden en krijgt ook de zon weer veel meer ruimte. Dat geldt helemaal voor de Alpennoordkant alwaar de het föhnnig gaat worden. Met föhn kan het kwik gaan oplopen tot 18 a 20 graden en misschien lokaal wel 22 graden!

De Alpenzuidkant krijgt dan juist weer te maken met mindere en ook duidelijke koelere condities. In hoeverre en hoeveel sneeuw of regen gaat vallen is aandacht voor later.
In de loop van de dinsdag en woensdag gaat het in het westen en later ook naar het oosten toe op nadering van een hoogtetrog en afsnoerend hoogtelaagje opnieuw verslechteren waarbij een volgende portie wat koudere lucht over de Alpen gaat uitstromen.
 
GFS met het afsnoerende hoogtelaagje donderdag ochtend. Een tussenhoog nadert vanuit Frankrijk en zal snel een weersverbetering gaan geven


In de tweede helft volgt er van het westen uit een volgend hoog en met een naar zuid draaiende stroming gaat het kwik weer in de lift en met zon wordt het dan opnieuw lenteachtig. Nieuwe storingen staan dan echter alweer te trappelen en de kans is groot dat het in het verdere verloop opnieuw weer koeler en onbestendig wordt!




Of dat inderdaad zal gaan gebeuren of dat misschien toch wel de lente er echt goed in gaat komen gaan we de komende dagen vervolgen. Ik zou zeggen blijft volgen en dan graag weer tot morgen. Actueel in de Termen (1020m) is het 5.3 graden en (nog) bewolkt. Fijne dag, ciao.

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 153 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 153, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden