Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hood, TX; Johnson, TX; Somervell, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Saba, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX; Llano, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR.

26 Apr 2024 16:35:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:21:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:48:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Haskell, OK; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 15:43:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:43:49
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
30 maart 2018, 10:06 uur | Bericht #486187
Algemeen; een lagedrukgebied – Deirdre – trekt vanaf de Golf van Biskaje naar midden Europa. In het voor veld van het opkomende koufront is het vandaag eerst föhnig.  Zaterdag en zondag verlopen koel en wisselvallig. Maandag zorgt een tussenhoog voor een weersverbetering waarna het opnieuw föhnig en zachter wordt.

Aanhoudend zonaal (west) stromingspatroon 

Het wil maar niet lukken met stabiel zonnig en zacht lenteweer en voor wat betreft lenteachtige temperaturen moeten we het hebben van de  per-frontale thermische oplevingen al of niet ondersteund met föhn. De föhn is dan ook nog eens voorbestemd voor de noordkant terwijl dan juist de zuidkant weer met bewolking en neerslag te maken gaat krijgen.
 
De oorzaak van het sterk wisselvallig weerbeeld hebben we te danken aan een aanhoudend zonaal stromingspatroon (west) en een meanderende jetstream


Ook gisteren was het wisselvallig en voor de tijd van het jaar te koel. De bewolking overheerste en steeds weer viel er regen en boven 800 tot 1300 ook sneeuw. Aan de zachte kant van de over de Alpen slepende frontale zone bevond zich zachtere lucht en hier sneeuwde het vanaf 1300 tot 1800 meter. Het zachts werd het gisteren hier in Oberwallis waar het kwik in de middag met opklaringen in het dal (Visp / Brig) tot bijna 15 graden steeg.
 
Ook in de Franse Alpen gisteren maar matige weer en wintersport condities. Foto Val d’Isere ‏@simplyvaldisere
Vooral aan de noordkant vielen er gisteren ook sneeuwbuien. Foto Kleinwalsertal Mittelaberg @hansterbraak


In de avond en nacht begon de bewolking van het westen uit te breken en vooral aan de noordkant klaarde het mooi op. Meer naar het oosten en zuiden in het gebied van de de frontale was het bewolkt en viel er nog wat neerslag.

Föhn
Vandaag een beetje een omgekeerde wereld met juist de betere condities aan de noordkant. Met ondersteuning van een aantrekkende Südföhn is het daar vandaag föhnig opgeklaard en wordt het zeer zacht.



Met föhn kan het kwik er stijgen tot 17 a 19 graden. Meer bewolking en neerslag zien we aan de zuidkant waar toenemend vochtigere lucht begint te stuwen. Sneeuwvalgrens aanvankelijk tussen 1000 en 1300 meter, in de loop van de dag stijgend naar 1400 tot 1900 meter. De wind is matig tot hard en in de bergen deels ook stormachtig (föhn!)
 
Radarbeeld 09h30. Via WetterOnline.de


Koufront
In de loop van de middag en avond en in de nacht op zaterdag volgt het koufront. De föhn gaat er van west naar oost uit en de frontale neerslag kan zich naar het noorden en oosten toe gaan uitbreiden. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar circa 1000 meter. De oostelijke Alpen verblijven tot morgen deels nog in de zachtere lucht, dat geldt met name voor de oostelijke delen. Er staat een matige tot harde wind uit west tot noordwestelijke richtingen.
 
Zaterdag van west naar oost koufront passage


Onbestendig koel
Zaterdag en ook zondag gaan onderkoeld verlopen waarbij er steeds weer (buiige) neerslag zal vallen. Zondag zwaartepunt noordkant, door de noordwestelijke wind profiteert de zuidkant van de beschutte werking van de Alpenhoordkam. Hier is het minder koud en toenemend ook opklarend. De sneeuwvalgrens bevindt zich zaterdag tussen de 1000 en 700 meter, zondag kan het sneeuwen vanaf 900 tot 600 meter en bij intensieve neerslag aan de noordkant ook nog lager.
 
Tot en met zaterdavond gaat er vooral in de zuidelijke Alpen het nodige aan neerslag vallen, hogerop kan er 50 tot 100 cm sneeuw gaan bijvallen.


Tussenhoog / Föhn
Maandagnacht trekt de laatste neerslag via de noordkant van de Alpen naar het oosten weg en op nadering en passage van een tussenhoog belooft de tweede paasdag een heel fraaie dag te gaan worden. Na wat rest en lagere bewolking zal de zon weer volop aan het zwerk te bewonderen zijn en met een naar zuid tot zuidwest draaiende hoogtestroming gaan de temperaturen weer flink in de lift.



Op nadering van een volgende Atlantisch laag dat maandag – dinsdag boven de Britse Eilanden wordt verwacht nemen ook de drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen weer toe en daarmee wordt het opnieuw föhnig.
 
Na de föhnfase van vandaag gaan we maandag en dinsdag opnieuw Südföhn krijgen en wordt het aan de noordkant zeer zacht!


Met de föhn kan het kwik tot 20 graden gaan oplopen en lokaal ook nog wat meer. De zuidkant moet het dan juist weer doen met meer (Stau) bewolking en neerslag.

In de loop van de woensdag middag -vond en donderdag volgt dan weer een koufront met neerslag en (tijdelijke) afkoeling, voordat we richting het weekend weer aan de zachtere zijde van een volgend laag terecht gaan komen. Met een krachtige föhn kan het dan zelf nog wat zachter gaan worden met temperaturen die tot 20 a 23 graden kunnen gaan stijgen.
 
GFS ensembles Alpennoordkant


Daarmee kunnen we samenvatten dat het wisselvallige Westwindwetter zeker nog tot het einde van de volgende week en mogelijk ook nog langer zal aanhouden. Stabiele hogedruk en lenteweer is ook vandaag geen optie.

Tot zover voor deze vrijdag, een heel fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 248 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 248, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden