Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 788
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 april, 13:55 uur | Bericht #486530

Vroege warmtegetallen

De warmtegetallen zijn er dit jaar vroeg bij, waar het warmtegetallenseizoen vorig jaar pas op 16 mei begon, zijn de eerste warmtegetallen dit jaar al 19 april binnengekomen. Daarover straks meer.

Berekening warmtegetallen
Voor de berekening van het warmtegetal worden de dagelijkse waarden boven 18 graden van de etmaalgemiddelde temperatuur in De Bilt tussen april en oktober opgeteld. Een dag met gemiddeld over 24 uur een temperatuur van 21,2 graden draagt dus 3,2 bij aan het warmtegetal. Bedraagt het etmaalgemiddelde 18,0 graden of lager dan levert die dag dus geen bijdrage aan het warmtegetal. Met deze methode kan zowel tussentijds als achteraf de balans worden opgemaakt van de hoeveelheid warmte die de zomer opgeleverd heeft. De warmtegetallen zijn op te delen in categorieën die ik heb gebaseerd op de officiële categorieën van de Hellmann koudegetallen.

    300+        heet
160 - 300     zeer warm
100 - 160     warm
40   - 100     Normaal
20   - 40       koel
10   - 20       zeer koel
0     - 10       koud


Zomer 2017
Om mee te vergelijken, de eindstand van het afgelopen jaar:


Warmtegetallen afgelopen 10 jaar

De komende zomer zal dit topic in het teken staan van de stand van de warmtegetallen.
Wordt het een vroege zomer zoals vorig jaar, of juist een erg late zomer zoals 2016? We zullen het zien!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 788
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 april, 14:19 uur | Bericht #486531
Vroege warmtegetallen
Net over de helft van april heen en dan al zomerse warmte. Donderdag was het zonovergoten, het werd met gemak de eerste landelijke zomerse dag, en het had niet veel gescheeld of de eerste regionale tropische dag was ook al gekomen. Het kwik in Lelystad kwam met 29,6ºC gevaarlijk dicht bij de 30ºC in de buurt. Lelystad, Twenthe en Eindhoven deelden samen de hoogste dagscore.
Vrijdag was het vooral in het binnenland opnieuw zeer warm, Arcen bereikte de 28,9ºC en Maastricht kreeg de hoogste dagscore.

Eindhoven begint aan kop, met achter zich Twenthe en Maastricht.

Waarom deze advertentie?
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 788
Lid sinds: 29 mrt. 2016
25 april, 15:04 uur | Bericht #486590
Warmte ingewisseld voor koeler weer
Zondag werd het dan nog één keer bijzonder warm. Op verschillende plaatsen werd het weer warmer dan 27ºC. In de middag en avond ontstonden er verschillende onweersbuien die de warmte verdreven, achter deze buien was het al een stuk koeler. Daardoor haalden veel plaatsen nét geen warmtegetallen, enkel het zuidoosten was warm genoeg voor warmtegetallen. Maastricht haalde de hoogste dagscore.
In de stand verandert hierdoor wel wat, Maastricht neemt bijvoorbeeld de 2de plaats over van Deelen.

| Gewijzigd: 25 april, 15:05 uur, door W. in t Erland
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 788
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 mei, 17:28 uur | Bericht #486763

April 2018: maand met een zomers tintje

De overgang van winter naar zomer ging vrij snel dit jaar. Waar maart nog goed scoorde met koudegetallen, was april al de eerste maand met warmtegetallen.

April in De Bilt
In De Bilt begon april normaal, maar later volgde een lange periode met te warme temperaturen. Van 7 tot 24 april lag de temperatuur vrijwel constant boven normaal. Op 19 april kwamen in De Bilt al de eerste warmtegetallen binnen, we moeten terug naar 2007 voor een jaar met een nog vroeger begin van het warmtegetallenseizoen. Op 20 april kwamen de meeste warmgetallen binnen.

April landelijk gezien
Aan de westkust kwamen de minste warmtegetallen binnen, hier was de invloed van de nog koude Noordzee, IJsselmeer en Waddenzee duidelijk merkbaar. De meeste warmtegetallen kwamen binnen in het oosten en het zuiden. Eindhoven kreeg net wat meer warmtegetallen (6,5) dan Maastricht (6,3).


En mei?
In de verwachtingen staat opnieuw zomerse warmte, in ieder geval voor het binnenland. Hierbij kan mei ook weer de eerste warmtegetallen binnenslepen.
 
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 788
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 mei, 16:53 uur | Bericht #486799

Zonovergoten meidagen

Onder regie van een hogedrukgebied is het al dagen zonnig. Zoveel zonneschijn zorgt er ook voor dat de temperatuur lekker kan oplopen. De afgelopen dagen verliepen op grote schaal gewoon zomers (warmer dan 25ºC). Aan de andere kant was het 's nachts ook helder, dus dat trok de gemiddelde dagtemperatuur weer wat naar beneden. Al met al kwamen er verspreid warmtegetallen voor. Momenteel hebben alleen Voorschoten, Vlieland, Berkhout en Terschelling nog geen warmtegetallen gescoord dit seizoen.
Zowel zondag als maandag kon Eindhoven de hoogste dagscore bijschrijven.

W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 788
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 mei, 21:33 uur | Bericht #486805

Zonovergoten dagen weer voorbij


De afgelopen dagen werden grote delen van West-Europa getrakteerd op fraai zomerweer, zo ook in de Benelux. Het leverde veel zonneschijn, hoge temperaturen en warmtegetallen op. Dinsdag haalde bijna heel Nederland warmtegetallen, alleen Voorschoten heeft dit seizoen nog niets behaald.
De hoogste dagscore ging naar Maastricht, Eindhoven en Lelystad. Woensdag werd het vanuit het westen snel koeler, het weste behaalde überhaupt geen warmtegetallen meer, in het oosten deed de warmte er juist nog een schepje bovenop, en werd het tegen de Duitse grens bijna 29ºC!
Twenthe kreeg de hoogste dagscore. Mede dankzij deze hoge score heeft Twenthe Maastricht ingehaald en bezet daarom nu de 2de plaats.
Hiermee kan de top 4, bestaande uit Eindhoven, Twenthe, Maastricht en Deelen nu alvast spreken van een ''zeer koele'' i.p.v. een ''koude'' zomer.

W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 788
Lid sinds: 29 mrt. 2016
15 mei, 12:59 uur | Bericht #486837
Twenthe neemt koppositie over
Zaterdag kwamen er verspreid in het land al warmtegetallen binnen. De hoogste dagscore werd dan ook gedeeld door Twenthe, Lelystad, Hoek van Holland en Rotterdam.
Zondag kwam het dankzij sterke afkoeling door zeer intensieve neerslag net niet tot warmtegetallen in het noordoosten. Maandag lukte dit in het midden en het oosten wel. Lelystad kreeg de meeste warmtegetallen, daarmee kan Lelystad nu alvast spreken van een ''zeer koele'' i.p.v. ''koude'' zomer.
Doordat het zuiden weinig warmtegetallen kreeg, moest Eindhoven zijn eerste plaats afstaan aan Twenthe. Ook valt Maastricht nu buiten de top 3, de derde plaats wordt nu ingenomen door Deelen.

KNMI-stations

Mocht je de locatie van sommige minder bekende KNMI-stations willen weten, is hier een overzicht.

Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.727 topics, welke bij elkaar 437.483 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.578 leden.
Het nieuwste lid is brabo.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 291 mensen aan het browsen op het forum. 16 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 291, lezen 31 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving vulkaanuitbarsting Hawaii

Lava heeft de oceaan bereikt

Berichtgeving onweer 22 mei 2018

Zware buien veroorzaken wateroverlast

Lente Discussietopic

2018

Onweerskansen algemeen

Vandaag kans op onweer

© 2003 - 2018 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden