Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
1 mei 2018, 10:37 uur | Bericht #486742
Algemeen;  laag – Quitta –  vandaag met kern boven de Noordzee houdt vandaag nog een zuidwestelijke hoogtestroming in stand. Morgen trekt het laag verder richting het noordoosten naar Scandinavie. Tegelijkertijd snoert zich een (hoogte)laag richting de westelijke Middellandse zee uit dat vervolgens verder naar het oosten trekt. Vooral de zuidkant van de Alpen krijgt met de invloed van het hoogtelaag te maken. Vanaf woensdag wordt geleidelijk wel weer warmere lucht aangevoerd.

Weekend overgang naar stabieler en warmer “zomerweer”

Koufront en Wetterstürz met fatale gevolgen

Hoe belangrijk het weer in de Alpen is en hoe dramatisch de gevolgen ervan kunnen zijn werd afgelopen zondag weer eens duidelijk toen een koufront niet alleen voor een weersverslechtering zorgde maar ook voor een markante temperatuursdaling. In het hooggebergte daalden de temperaturen 10 tot 15 graden en vroor het in de koude lucht gewoon weer een graad of 5 tot 10. Een felle sneeuwjacht en storm hebben diverse toeren skiërs in de problemen gebracht.
 
In het hoogebergte is de winter weer terug gekeerd, op 3500 meter vriest het een graad of 10 en er valt sneeuw – Webcam Saas-Fee Mittelallalin


Zwarte zondag Walliser Alpen
Zeer dramatisch verliep de toer van een groep van 14 skiërs die in meerdere dagen vanaf Chamonix naar Zermatt onderweg waren. Zondag waren ze gestart vanaf de “Cabane des Dix” op 2928 meter met als doel via de klassieke route “la Serpentine” naar de berghut “des Vignettes” op 3157 meter.
 
Het gebied bij Arolla (Wallis) alwaar de groep in de problemen kwam


In de middag werden ze in het gebied “Pigne d’Arolla “verrast door de snelle weersverslechtering en barre winterse omstandigheden en konden niet meer verder en waren gedwonden de nacht in een nood bivak door te brengen. Schijnbaar waren de toeren-gangers niet goed voorbereid op het extreme winterse weer. Maandag ochtend werd de groep door een groots opgezette reddings operatie geborgen. Helaas was 1 persoon al overleden, 4 andere overleden later in verschillende ziekenhuizen in Wallis aan de gevolgen van onderkoeling en bevriezing en meerdere personen verkeren nog in kritieke toestand!
Hetzelfde lot ondergingen twee jonge Zwitserse bergbeklimmers in de Berner Alpen. Zondag werden ze al als vermist opgegeven en konden maandag ochtend na een zoek actie enkel nog dood geborgen worden in het gebied van de Mönch!

Het is altijd weer tragisch dat juist door het weer in de bergen en met name het hooggebergte snelle weersveranderingen zeer verraderlijk en een een dodelijk vijand kunnen worden. Wij wensen alle nabestaande heel veel sterkte de komende tijd en dat geldt ook voor de “verantwoordelijke” personen (Bergführer). Nu maar snel verder met het weer!

Koudere en onbestendige weerfase
Achter het koufront stroomde gisteren koelere maar geleidelijk ook drogere lucht over de Alpen uit. Enkel de oostelijke delen verbleven nog in de aanwezige warmere luchtmassa’s. Overdag werd het weerbeeld bepaald door mooie opklaringen afgewisseld door stapelwolken.  De opbouw van de atmosfeer was echter niet stabiel en juist door de instraling van de zon konden de stapelwolken lokaal tot het buien stadium uitgroeien.
 
Vooral in de ochtend scheen gisteren de zon- Foto Alta Badia
In de loop van de dag dan de vorming van stapelwolken. Foto Pilatus via Meteo-Schweiz / Pilatus. Foto E. Müller


De middagtemperaturen kwamen in de koeler lucht beduidend lager uit dan de voorgaande dagen en met 12 tot 18 graden was het meest wel gedaan. Boven de 1500 a 1900 meter viel er sneeuw. Uitzondering het zuiden en uiterste oosten alwaar het kwik nog kon oplopen tot 25 a 28 graden.
 
Niet alleen in de Alpen ligt boven de 2000 meter nog zeer veel sneeuw, datzelfde beeld zien we ook in de Pyreneen aen Italiaanse Apenijnen. Foto via Twitter severe-weather.EU @severeweatherEU Locally still very thick snow on Gran Sasso, the Apennines, central Italy! Note the orangish snow on the slopes, colored by Saharan dust. Report: Gianfranco Mori

Meer bewolking / neerslag
Vandaag gaat het onbestendig verder en vooral aan de noordkant zal de zon het  moeilijker krijgen in concurrentie met de bewolking en op meer plaatsen gaat er neerslag dan wel buien vallen.
 
 
De temperaturen handhaven zich op een bescheiden vrij koel niveau tussen de 10 en  16 graden, warmer en wordt het opnieuw in het zuiden en het inner-alpine Wallis. Zomerse waardes kunnen opnieuw bereikt worden in het uiterste oosten van Oostenrijk. Lokaal kan het kwik hier tot 25 a 26 graden stijgen. Op 2000 meter wordt het een graad of 0 tot 4 en de vorstgrens pendelt algemeen zo rond de 2000 meter, in het oosten ook duidelijk hoger.
 
 
Vanaf woensdag liggen de Alpen in het overgangsgebied van hoge druk boven Scandinavie en lage druk boven de Middellandse Zee. Een apart hoogtelaag verliest naarmate de week vordert geleidelijk aan kracht en invloed.
 
Vanaf woensdag gaat aan de noordoost flank van het hoogtelaag boven Z-Italie geleidelijk warmere lucht naar het west uitstromen

Het blijft vooral in de zuidelijke Alpen onbestendig met in de Stau ook langer aanhoudende en deels intensieve neerslag. Vooral langs de binnenste westelijke Alpenboog moet in de Stau met veel neerslag rekening worden gehouden, lokaal gaat er 50 tot 100 mm vallen.
 
 
 
Nog veel meer neerslag wordt er verwacht in het noorden van Italië en op Corsica en Sardinie. Hier zijn neerslaghoeveelheden tot 150 a 200 mm mogelijk.
 
 
Overgang zomers weerbeeld
Vanaf vrijdag neemt de invloed van de noordelijke hogedruk geleidelijk verder toe en gaat het weerbeeld onder het regime van een apart hoog met kern boven Denemarken verder verbeteren.  Met meer zon en oplopende temperaturen keer in het weekend het zomerse karakter dan weer terug.
 
GFS 500 hPa voor zaterdag 5 mei
 
Vooral in het zuiden als ook in de bergen kan in de loop van de dag door de dagelijkse gang lokaal een “zomerse” bui tot ontwikkeling komen. De  middagtemperaturen stijgen weer naar 20 tot 25 graden en lokaal ook nog hoger. Ook in de bergen gaat het kwik weer omhoog met een vorstgrens die richting de 3500 gaat stijgen.
 
Ook de nieuwe week verandert er niet veel aan de constellatie met hogedruk boven noor Europa en een wat vlakkere drukverdeling naar het zuiden toe. De temperaturen handhaven zich op een zomers niveau en de kans op lokale regen of onweersbui(en) blijft met de vlakke druk verdeling en lagere druk boven zuid Europa bestaan.



Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen zullen we de komende dagen gaan vervolgen. Tot zover voor nu vanuit een grijs, kil en regenachtig Termen in Oberwallis. Ciao

| Gewijzigd: 1 mei 2018, 10:50 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.335 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 248 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 248, lezen 4 mensen het topic "Het klets- en waarneemtopic Lente 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden