Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hand, SD; Spink, SD.

9 Aug 2020 10:08:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, SD; Codington, SD; Hamlin, SD.

9 Aug 2020 10:08:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mountrail, ND.

9 Aug 2020 10:07:29

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Aug 2020 10:02:01

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

9 Aug 2020 10:00:26

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Aug 2020 10:00:25

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Aug 2020 10:00:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McLean, ND; Mountrail, ND.

9 Aug 2020 09:56:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kingsbury, SD; Brookings, SD; Sanborn, SD; Miner, SD; Beadle, SD.

9 Aug 2020 09:55:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Yankton, SD; Turner, SD; Miner, SD; Hanson, SD; Lincoln, SD; Lake, SD; Moody, SD; Brookings, SD; Kingsbury, SD; Minnehaha, SD; Hutchinson, SD; Sanborn, SD; Clay, SD; McCook, SD; Union, SD.

9 Aug 2020 09:55:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aurora, SD; Brule, SD; Beadle, SD; Jerauld, SD.

9 Aug 2020 09:53:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hyde, SD; Hand, SD; Buffalo, SD.

9 Aug 2020 09:53:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aurora, SD; Yankton, SD; Turner, SD; Hutchinson, SD; Sanborn, SD; Miner, SD; Hanson, SD; Davison, SD; Douglas, SD; McCook, SD; Bon Homme, SD.

9 Aug 2020 09:53:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aurora, SD; Kingsbury, SD; Sanborn, SD; Miner, SD; Beadle, SD; Jerauld, SD.

9 Aug 2020 09:53:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, GA.

9 Aug 2020 09:49:26
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1510
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 mei 2018, 15:10 uur | Bericht #486769
De grote riftvallei in Afrika wordt breder
Het Afrikaanse continent dreigt in tweeën te splitsen en dat lijkt sneller te gebeuren dan gedacht. Een proces dat normaal miljoenen jaren overbrugt, lijkt zich in sneltempo te voltrekken. Althans, in de geologische tijdschaal: wij zullen het alleszins niet meer meemaken.

Oost-Afrika scheurt steeds verder af van de rest van het continent. Er is daar momenteel al een breuk, en die breuk vult zich naarmate het dieper wordt steeds verder met water. Hoewel het een geologisch proces is dat miljoenen jaren in beslag neemt, veroorzaakt de breuk nu al problemen.
 

Zo is deze week in Narok in Kenia de drukbereden Mai Mahiu Road deels ingestort nadat er een vulkanische breuklijn ontstond. Delen van de weg zijn verzakt. Het grote gat dat daardoor ontstond, en water opslokte, leidde tot nog meer barsten. Op sommige plaatsen is de breuk meer dan 50 meter diep en 20 meter breed.

Nieuw continent
Uiteindelijk zal dat leiden tot de vorming van een nieuw continent, zo zeggen geologen. Kenia, Tanzania, Somalië en een deel van Ethiopië zullen worden afgescheiden. Dat proces zal echter nog miljoenen jaren duren, maar de eerste tekenen daarvan zijn nu duidelijk aan de oppervlakte gekomen en veroorzaken ook problemen. Bovendien zal het proces zich sneller voltrekken dan aanvankelijk gedacht. Al hebben we het nog steeds over geologische termen: het gaat dus nog steeds om miljoenen jaren, alleen iets korter dan voorspeld.

Maar hoe komt het dan dat Afrika splitst? Continent Afrika bestaat momenteel uit één belangrijke tektonische plaat: de Afrikaanse plaat. Maar die wordt in het oosten, ter hoogte van Somalië geleidelijk aan uit elkaar gespleten. Daardoor zullen er op termijn 2 platen ontstaan: de Somalische plaat (de oostelijke plaat) en de Nubische plaat (de westelijke plaat).

Vulkanische activiteit
Het uit elkaar schuiven van (nieuwe) tektonische platen wordt ook wel ‘riftvorming’ genoemd. Dat is een geologisch verschijnsel waarbij er een vallei ontstaat tussen twee hooglandgebieden of bergketens. Die ‘vallei’ wordt ook wel een ‘slenk’ genoemd: het gaat om een vallei die ontstaat doordat platen uit elkaar bewegen.

Daardoor verschuift de Somalische plaat de jaarlijks zo’n 45 millimeter weg van het oorspronkelijke Afrikaanse continent, of dus de Nubische plaat. In het oosten van Afrika wordt de Grote Slenk, de Oost-Afrikaanse Slenk of de Grote Riftvallei dus nog steeds groter. De slenk kent een geschiedenis van tektonische en vulkanische activiteit. Over zo’n 10 miljoen tot 50 miljoen jaar zal Oost-Afrika zich daardoor hebben afgescheiden van de rest van Afrika. In de geschieden van het continent is dat eerder al eens gebeurd: ook het eiland Madagaskar heeft zich 110 miljoen jaar geleden losgemaakt van Somalië door middel van een zeer brede slenk.

Proces kan niet gestopt worden
Het is een geologisch proces dat niet gestopt kan worden door de mens, omdat het diep in de aarde plaatsvindt. En zelfs als er aan de oppervlakte weinig van valt te merken, gaat het proces in de grond nog steeds verder. Dat wordt soms tóch duidelijk, zoals nu, wanneer er plots grote breuken ontstaan in de aarde. Voor de familie Wambui uit Kenia betekende dit dat ze zullen moeten verhuizen: “We waren aan het eten toen de aarde plots begon te kraken onder onze voeten, en plots werd onze woning in twee gesplitst. Hier blijven zou betekenen dat we gewoon wachten op de dood.”

Bron: www.nieuwsblad.be (aangepast)

| Gewijzigd: 3 mei 2018, 16:11 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.050 topics, welke bij elkaar 442.977 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.129 leden.
Het nieuwste lid is Bavr.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3193 mensen aan het browsen op het forum. 9 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3193, lezen 17 mensen het topic "Onweerskans 9-10 augustus zondag op maandag. + de kansen voor komende week.!!".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden