Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazos, TX; Burleson, TX; Grimes, TX; Houston, TX; Madison, TX; Montgomery, TX; Trinity, TX; Walker, TX; Washington, TX.

14 Jun 2024 11:06:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Freestone, TX; Leon, TX; Milam, TX; Robertson, TX.

14 Jun 2024 11:06:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Andrews, TX; Ector, TX; Midland, TX.

14 Jun 2024 10:27:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mobile, AL.

14 Jun 2024 10:27:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Martin, TX; Midland, TX.

14 Jun 2024 10:27:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, MO; Greene, MO.

14 Jun 2024 09:19:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, MO; Laclede, MO.

14 Jun 2024 08:25:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MO; Clinton, MO; Jackson, MO; Ray, MO.

14 Jun 2024 08:03:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, MO; Dallas, MO; Laclede, MO.

14 Jun 2024 07:55:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, MO; Chariton, MO; Lafayette, MO; Ray, MO; Saline, MO.

14 Jun 2024 07:55:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, MO; Carroll, MO; Lafayette, MO; Ray, MO.

14 Jun 2024 07:27:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, MO; Miller, MO; Morgan, MO.

14 Jun 2024 07:18:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, IL; Tazewell, IL.

14 Jun 2024 07:13:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, IN; Morgan, IN.

14 Jun 2024 06:59:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, IN; Marion, IN; Morgan, IN.

14 Jun 2024 06:54:31
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 mei 2018, 08:37 uur | Bericht #486809
Morgen op de thermische vore kans op zware onweersbuien, met veel neerslag en kans op grote hagel. (Midden--Noorden-Noordoosten-Oosten NL).  

Ik zie verder niet veel aanstalten hier dus maak met uitzondering voor deze keer een topic aan. Morgen toch een forse Squall-line op programma. Ik heb het verder ook druk de komende tijd met werk en zal me vooral dit jaar meer richten op chasen. Ik heb nou ook een eigen auto tot beschikking, dus mochten er redelijke kansen zijn dan ben ik vooral op pad, en druk met de voorbereiding daarvan. Voor morgen zou ik niet ver weg hoeven dus heb vandaag tijd om een kans neer te zetten. 


Thermische vore geschetst rond middag uur morgen, grofweg lijn achterhoek-utrecht-haarlem, deze trekt weg naar noorden-noordoosten.

Morgenmiddag op thermische vore grofweg lijn achterhoek-utrecht-haarlem trekrichting (noord)oostelijke helften kans op enkele zware regen en onweersbuien. (Squall-line). Aan deze kant de meeste opwarm kansen met SBCAPE oplopend in de orde van 1000-1500 j/kg. En met een effectieve schering van 20-25 kts lokaal 30 kts. Zal dit opgelijnde organisatie opleveren single cells/multicells. Aangezien deze buien vanaf de grond aangesproken worden kunnen deze fors uitpakken. De zwaarste buien zullen hierbij toch wel op de noord-oostelijke helften zijn gericht in dit verhaal. Daar de langste opwarm kansen. Ook de hoogste waardes zijn daar terug te vinden, kansen zijn vrij hoog.


Aandachtspunten zijn veel bliksem activiteit, veel neerslag vooral met de traagheid van de buien en de thermische vore veelal 30-35 mm. Lokaal zelfs fors 50-70 mm is niet uitgesloten, net over de grens in dld zelfs 100 mm. Thermische vore word een klein beetje tegengewerkt nog vanuit noorden-noordoosten. Met deze cape waardes is hagel tot 3/4 cm  lokaal ook niet uitgesloten. Eveneens als hagel acummulatie van 2 cm. In een steviger exemplaar op de vore zijn windstoten van 75-90 km niet uitgesloten.


Voor de zuidelijke helften en Belgie is er vanavond-vannacht- en morgenvroeg een kans. Als de vore overtrekt vanuit zuidelijke helften. Die kansen zijn beduidend minder. Maar kunnen ook verspreid enkele buien geven met onweer. Die kans staat beschreven in algemeen, omdat daar de zware randverschijnselen ontbreken. https://www.onweer-online.nl/forum/topic/45670/onweerskansen-algemeen-2018/486547/#last


Voor meldingen en kletspraat over het onweer verwijs ik jullie naar de onweerskletstopic. Of naar onze onweeronline chat daar worden je vragen nog het snelst beantwoord. Deze topic is vooral bedoeld voor aanvullende info naar de kans toe. Dus onderbouwing met kaarten hier gaarne (waarschuwings kaarten, estofex etc etc)

Deze kans is globaal weg gezet nog ruim 24 uur voor de kans, er kan nog wat links en rechts afgeweken worden, dit soort dingen zullen vermeld worden in verdere update's door leden, danwel moderators.

Met vriendelijke groet,

Tatanka

  | Gewijzigd: 12 mei 2018, 17:45 uur, door Jenss
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 mei 2018, 08:47 uur | Bericht #486811
Vanwege de eenduidigheid in de modellen heeft het knmi voor morgen al de waarschuwingen staan


Zondagmiddag en -avond in het oosten en noorden enkele stevige onweersbuienZondag zijn er in het oosten en noorden van het land vanaf halverwege de middag enkele stevige regen- en onweersbuien mogelijk. Plaatselijk kan er veel neerslag in korte tijd vallen en bovendien is er kans op hagel en (zware) windstoten. Later in de avond zullen de buien weer verdwijnen.

Vanaf ca 15:00 uur
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 mei 2018, 13:13 uur | Bericht #486812
Knmi guidance uitgifte 12.26 uur  met de belangrijkste punten gehighlight met dikke tekst

Synoptische situatie:

 De kern van het thermische laag komt zondag boven het zuiden van Duitsland te liggen terwijl het een noordwestwaarts gerichte vore tot over ons land vormt, met de as grofweg op de lijn Arnhem- Den Helder. Het front komt boven het zuiden van ons land te liggen en blijft dan enige tijd min of meer stationair. Noordoost van de vore wordt zondag nog warme lucht aangevoerd en nabij de vore wordt de lucht geleidelijk vochtiger.

Modelbeoordeling:

Tot en met vanavond geen grote verschillen, met uitzondering van het mistgebied dat HIR zaterdagochtend boven het zuidwesten van de Noordzee laat ontstaan als gevolg van de geleidelijk hoger wordende dauwpunten. HIR wijkt daarin al dagenlang duidelijk af van de andere modellen (en deze mist heeft zich nooit gevormd) en hier gaan we voorlopig dan ook niet van uit. Op zondag zien voor de positie van de ZO-NW georienteerde vore dat Hirlam meer naar de beide Harmonies is toegetrokken, dus een noordelijker positie t.o.v. de voorgaande runs. EC houdt nog steeds de meest zuidelijke positie en is daarmee consistent met de voorgaande runs. Deze positieverschillen van de vore hebben invloed op de temperatuur- en de neerslagverdeling. De convectie in en noordoost van de vore wordt een belangrijk aandachtspunt, deze kan zwaar uitpakken. Dat er zware buien komen is vrij zeker, in de timing en landelijke verdeling is echter een grote spreiding aanwezig. Bovendien laten de Harmonies veel meer intensievere neerslag zien in de buien en ook de cumulatieve neerslag komt vele malen hoger uit dan in Hirlam en EC, dit verschil zien we vaker bij convectie. Ten zuidwesten van de vore kunnen zondag ochtend ook al enkele (onweers)buien ontwikkelen. 

Code geel voor het noordoosten zondagmiddag, inschatting oranje 40%.


Aandachtspunten

Temperatuur:

Op zondag zien we een grote spreiding in de temperatuur. Indien de vore en het front de noordelijke positie kiest wordt het in het zuidwesten en uiterste zuiden niet warmer dan 15°C. EC heeft de vore en daarmee ook de warme lucht het meest zuidelijk, dan ook in het zuiden 20°C. In het oosten en noordoosten kan het lokaal 26 a 27°C worden.

Wind:

Vanmiddag een zwak signaal voor zeewind. Vanaf vanavond een 5 Bft boven de zuidelijke Noordzee net ten noorden van de Wadden. H36 komt als enige met 6 Bft, aandachtspunt. Zondag zien we later in de middag en avond in Harmonie zware windstoten bij de onweersbuien, HARM40 komt lokaal met 90 km/uur, met name waterloading lijkt hier een belangrijke rol in te spelen. Nape methode laat in het ongunstigste geval 90-100 km/u zien.

Bewolking:

Op nadering van het front geleidelijk meer hoge, later ook middelbare bewolking. De vraag is hoeveel zonneschijn daar overdag doorheen komt, voorlopig gaan we wel uit van een waterig zonnetje. Verder lokaal ook wat Cu rond 5000 vt. In de nacht naar zondag vooral in het zuiden kans op enkele Cb's vanaf middelbaar niveau, zie ook progtemps EHBK. Zondag overdag in het zuiden vrij veel bewolking bij het front. De beide Harmonies laten boven België zuid van het thermische laag/vore veel stratus zien die tot vlak tegen onze zuidgrens zit. Boven het midden velden Ac-bewolking. In het oosten en noorden aanvankelijk weinig bewolking maar in de loop van zondagmiddag steeds meer convectieve bewolking zien, het eerst op de vore a.g.v. convergentie. Progtemps in van EHTW en EHGG laten toppen toe tot FL400, met overshooting tops die waarschijnlijk nog wel wat hoger uitkomen.

Neerslag:

In de nacht naar zondag mogelijk al een enkele buien die vanaf middelbaar niveau ontstaan, gezien de potentiële onstabiliteit (MUCAPE gaat naar 400-700 J/kg) kan hier ook al onweer, echter nog niet op uitgebreide schaal.  Zie ook mijn kans daarvoor in Algemeen >>  https://www.onweer-online.nl/forum/topic/45670/onweerskansen-algemeen-2018/486547/#message486808


Het polaire front zelf lijkt weinig actief, de buien die in de middag en avond in en ten noordoosten van de vore des te meer. De SBCAPE gaat overdag in de vore naar 1000-1500 J/kg, in het uiterste noordoosten mogelijk zelfs tot 2000 J/kg. In de vore bedraagt de effectieve schering 20-25 kn, noordoost ervan ca. 15 kn. We zullen dus waarschijnlijk een combinatie zien van singlecells en multi-cells die in de vore gaan clusteren. Zowel in de vore als noordoost van de vore zal het CAPExSHEAR-product 30.000 bedragen. Onweer en grote hagel zijn zeer waarschijnlijk. HARM36 laat PW-waarden (Precipitable Water) zien van rond de 35 mm. Aangezien de buien nabij de vore slechts langzaam zullen bewegen kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen, de beide Harmonies komen in een paar uur tijd lokaal met meer dan 70 mm, in Harmonie 40 net over de grens in Duitsland zelfs met 100.

Zicht:

Overwegend goede zichtcondities, zondagmiddag en -avond in zwaardere buien matig tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: veekenUitgifte: 12/05/2018 12.26 uur LT.
  | Gewijzigd: 12 mei 2018, 13:42 uur, door Tatanka
there can be only one
roelie.rf
Lid
Woonplaats: arnhem
Berichten: 13
Lid sinds: 19 jul. 2017
12 mei 2018, 14:04 uur | Bericht #486813
vergeleken met van morgen onstaan de buien voor morgen-middag volgens de harmonie-prognosekaarten nu al zuidelijker (wel in het oosten georienteerd), vanmorgen  onstonden de buien noord-noordoosterlijk van mijn woonplaats arnhem, nu wordt arnhem daar al duidelijk bij betrokken...
​(p.s.:  ik weet niet hoe ik de kaarten kan up-loaden maar n ieder kan ze opzoeken op WXCHARTS.EU)
roelie.rf
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 mei 2018, 14:22 uur | Bericht #486814
Citaat van roelie.rf, zaterdag 12 mei 2018, 14:04 uur vergeleken met van morgen onstaan de buien voor morgen-middag volgens de harmonie-prognosekaarten nu al zuidelijker (wel in het oosten georienteerd), vanmorgen  onstonden de buien noord-noordoosterlijk van mijn woonplaats arnhem, nu wordt arnhem daar al duidelijk bij betrokken...
​(p.s.:  ik weet niet hoe ik de kaarten kan up-loaden maar n ieder kan ze opzoeken op WXCHARTS.EU)

Dat klopt ook de kaarten gaan door sinds mijn bericht. Maar accent zal toch echt op Noord-Oosten en Oosten komen te liggen. Daar het verst van de vore af. Die komen ook later in de vore grofweg vanaf midden-oosten beginnen de zwaardere buien. Daar komt het accent ook het meest terug in de modellen. 

Neemt niet weg dat elders een los exemplaar of wat lossere exemplaren mogelijk zijn in zuid-oosten en zuiden. Ook meer richting de kust, maar goed de meeste modellen, want ik maak mijn kansen niet alleen op een run van harmonie gaan dus daarvoor. Dat soort afwijkingen gaan we de komende runs nog wel meer zien. Dat kan dus een keer links af wijken en een keer rechts.  


Dat soort dingen zullen later vanavond met de nieuwe runs allemaal besproken worden in een update. En morgenvroeg wellicht ook nog eens door Jens, leden of een andere mod.
| Gewijzigd: 12 mei 2018, 15:04 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Emmen (Angelslo)
Berichten: 203
Lid sinds: 21 jun. 2012
12 mei 2018, 15:15 uur | Bericht #486816
Dat wordt morgen op pad dus om wat mooie plaatjes te schieten . Ben zeer benieuwd hoe zwaar het uit zal gaan pakken, maar zo te lezen ziet het er meer dan goed uit.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2569
Lid sinds: 29 mrt. 2016
12 mei 2018, 15:36 uur | Bericht #486817
Aandachtsgebied Morgen
In de middag wordt morgen het moment bereikt dat onweersbuien kunnen ontstaan op de vore. Die zal op dat moment van Oost-Nederland naar Friesland liggen.

Hier is vanwege de geringe treksnelheid geen trekrichting aangegeven, maar de buien zullen zich traag richting het noordnoordwesten bewegen.

Later in de namiddag en in de vroege avond bereikt de buienactiviteit waarschijnlijk zijn hoogtepunt, nadruk blijft voorlopig liggen op het oosten en noordoosten.


Maandag
Na de zondagse onweersbuien voor het noordoosten wint de warme lucht juist weer terrein, maandag is het weer warm in de Benelux met op veel plaatsen ruim 24ºC.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
12 mei 2018, 16:31 uur | Bericht #486818
Ziet er veelbelovend uit voor het noorden van Nederland.
Buien trekken halverwege de middag het noordoosten van Nederland in. 


Woonplaats: Emmen (Angelslo)
Berichten: 203
Lid sinds: 21 jun. 2012
12 mei 2018, 19:27 uur | Bericht #486819
3 modellen, 3 verschillende. Waar het gaat ontstaan en waar het zwaarste deel heen trekt komen we morgen pas achter. Ik heb een flauw vermoeden dat Estofex nog wel met een L2 komt morgen en het KNMI ook opschaald naar deels Oranje.
roelie.rf
Lid
Woonplaats: arnhem
Berichten: 13
Lid sinds: 19 jul. 2017
12 mei 2018, 21:43 uur | Bericht #486821
ik blijf nog even bij harmonie...
deze laat de buien steeds meer  zuid-oostelijker zien..
ook de warmte-vore op de knmi kaart voor morgen-middag is weg.... ik denk (heeeel voorzichtig..) dat het nog wel eens mee kan vallen morgen (altands voor mijn omgeving (arnhem)
 
roelie.rf
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 932
Lid sinds: 30 aug. 2008
12 mei 2018, 22:24 uur | Bericht #486822
A level 2 was issued across parts of Germany and the Northeast Netherlands mainly for extreme rainfall, and to a lesser extent for large hail.

A level 1 was issued across large portions of Central Europe and the West Balkans for extreme rainfall and large hail.

Estofex

Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 mei 2018, 10:26 uur | Bericht #486824
Actueel nog in aandachtsgebied een laatste uitdovende buitje in de zuid-oost hoek van drenthe.Direct daaronder loopt de warme sector binnen vanuit Achterhoek-Twenthe-Ruhrgebied (Cirkel kaart). Daar gaan met name inl aatstgenoemde
gebied als eerst de buien ontstaan in de loop van de middag. Ondertussen zit het noord-oosten-en oosten dan al ruim in de opwarming waar ook al het 1 en ander kan gaan prefrontaal.


Verder geen update's van mijn kant meer, ik ben vanmiddag even op pad denk ik. Riching Grens DLD/Drenthe/Overijssel. | Gewijzigd: 13 mei 2018, 10:41 uur, door Tatanka
there can be only one
Supercell
Lid
Woonplaats: België (Kortrijk)
Berichten: 240
Lid sinds: 25 aug. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 mei 2018, 14:56 uur | Bericht #486828

Het begint los te gaan in het brongebied van Duitsland. Temperaturen flirten met de convectietemperatuur van 25°C en inmiddels talrijke single cell onweersbuien die de neiging hebben om te clusteren. Zonet hebben we ook onze waarschuwingskaart afgevaardigd.| Gewijzigd: 14 mei 2018, 10:54 uur, door Joyce.s
Uw online platform tijdens onweer in de Benelux - www.noodweer.be
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2569
Lid sinds: 29 mrt. 2016
13 mei 2018, 15:22 uur | Bericht #486829

Onweer richting Nederland


De eerste buien zijn eerder al in Duitsland ontstaan, en nu, perfect op tijd, beginnen er ook buien te ontstaan op de Duits-Nederlandse grens.
De komende tijd kan de buienvorming zich nog wat verder westwaarts uitbreiden, maar de onweerskans zal waarschijnlijk wel beperkt blijven tot Overijssel, Drenthe en Groningen. De zwaarste onweersbuien zijn weggelegd voor het noordoosten.


Boven de rest van Nederland bevindt zich een groot gebied met regen, hieruit kan ook redelijk wat neerslag vallen, maar hierbij is geen sprake van onweer.


Onweer aan de grens  | Gewijzigd: 13 mei 2018, 15:25 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Leens (gr)
Berichten: 61
Lid sinds: 25 jun. 2011
13 mei 2018, 18:25 uur | Bericht #486832

Op Ramp koers naar ons. Van vies benauwd naar aangenaam warm!  Fingers crossed!
geen gezeik, iedereen rijk !
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.862 topics, welke bij elkaar 448.387 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 194 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 194, lezen 24 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden