Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daniels, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 21:33:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

22 Apr 2024 21:04:01
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
25 mei 2018, 09:29 uur | Bericht #486951
Algemeen; onder de invloed van toenemende hogedruk en met de aanvoer van drogere mediterrane luchtmassa’s wordt voor het weekend een stabielere en zomerse weer fase ingeleid. Het oosten heeft vandaag nog te maken met de invloed van een (hoogte)laag boven Polen.

Weekend zeer warm, lokaal tropisch

Onder stijgende luchtdruk profiteerden vooral de westelijke Alpen gisteren al van veel zon en zomerse temperaturen. De oostelijke Alpen hadden nog te maken met de nodige instabiliteit getriggerd door een hoogtelaag boven Polen.
 
UKMO fronten kaart donderdagmiddag


De meest actieve buien samenhangend met een hoogtetrog bevonden zich echter noordelijke van de Alpen. (zie radarbeeld van gistermiddag 16h30 hieronder)

Met name in het noorden van Frankrijk, België (hoogtetrog) en Duitsland tot over Tsjechië en het oosten van Oostenrijk ontwikkelden zich overdag weer diverse pittige regen en onweersbuien met lokale plensregens en ook hagel. De temperaturen stegen in de tot 25 a 28 graden, in het oosten met meer bewolking en neerslag was het minder warm.
 
Stevig onweer boven de Franse Alpen – Isère op 23 mei
Ook het Kleinwalsertal hield het gisteren niet droog. Fraaie regenboog gisteravond in het het Kleinwalsertal . Via Twitter kleinwalsertal @kleinwalsertal1


Toenemende hogedruk
Geleidelijk zien we de luchtdruk nog wat verder stijgen maar door de hierboven genoemde hoogtelaag / trog gaan er in het noordoosten weer diverse regen en onweersbuien vallen met lokaal weer veel regen en -of hagel.



In het uiterste noordoosten van Oostenrijk is dit reeds nu al het geval met op dit moment van schrijven vooral in de omgeving van Wenen al de nodige nattigheid en geknal.
 
Radarbeeld 07h50. Bron Wetteronline.de


Hoe verder naar het westen en zuidwesten hoe stabieler de atmosfeer. Met de toenemende invloed van de hogedruk als ook de advectie van zeer warme lucht (hoogte-rug) vanuit het Middellandse Zee gebied aan de oostflank van een ander (hoogte)laag met kern boven het Iberische Schiereiland gaat niet alleen drogere maar ook steeds warmere lucht naar het noorden toe uitstromen.
 
ECMWF zaterdag met de “warme hoogterug”


Zomers weekend
Vanaf zaterdag gaan dan ook de noordoostelijke Alpen daar van profiteren van de stabielere condities en belooft het in het gehele Alpengebied met veel zon zomers warm te gaan worden.
 
GFS T850 hPa zaterdag


Algemeen komen de middag temperaturen tussen de 25 en 30 graden te liggen en lokaal wordt het met ondersteuning van zwakke Südföhn ook tropisch warm (30 tot 32 graden). In de middag en avond kunnen er met voorkeur voor de bergen wel enkele Warmte onweders ontstaan.
 
Het weekend belooft “Badiwetter”.
Lokaal kunnen met voorkeur boven de bergen (orografische triggering) enkele warmte onweders ontstaan. Fotoi (archief) orografische triggering boven de Berner Alpen


Ook in de bergen stijgen de temperaturen naar waardes die niet misstaan in de hoog-zomer maanden. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) stijgt het kwik naar 18 tot 22 graden en de vorstgrens komt ergens ronde 4000 meter te liggen. Mocht je de bergen intrekken hou er dan wel rekening mee dat vanaf 1800 a 2000 meter nog heel veel sneeuw ligt. Hogerop treffen we nog sneeuwhoogtes van 100 tot 400 cm aan, in lawine gebieden of beschutte dalen ligt er ook beneden de 1800 meter lokaal nog sneeuw.
 
Sneeuwresten (en bomen) van een lawine aan de voet van de Monte Rosa – #Macugnaga #Piemonte. Foto via Twitter Berny Bisseling @BernyBisselink


In de Alpen is men deels nog drukdoende met de passen sneeuwvrij te maken. Hieronder een impressie vanaf de Gr. Sankt Bernhard alwaar men vanaf begin mei de strijd met de metershoge sneeuw massa’s is aangegaan.



Volgende week zien we de “warme” hoogte rug boven centraal Europa wat naar het oosten doorschuiven. Met weer wat lagere druk en een vlakke drukverdeling als ook door een toename van de luchtvochtigheid wordt de atmosfeer weer labieler van opbouw en neemt de kans op lokale regen en onweersbuien overal weer toe. De temperaturen gaan wel weer iets naar beneden maar handhaven zich echter op een zomers niveau waarbij het voor het gevoel broeierig warm zal worden!
 
GFS T850 hPa voor donderdag


Een kou inval met late sneeuw tot in de lagere delen zit er deze meimaand dus niet meer in. Hoe anders echter de situatie in het noordoosten van Canada waar gisteren een dik pak sneeuw viel met temperaturen onder het vriespunt. De foto’s hieronder werden gemaakt in Gander (New Foundland)



Hoe het met het één en ander hier in Europa in details gaat verlopen zullen we de komende dagen gaan vervolgen en in kaart brengen.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


Voor nu een heel fijne vrijdag en alvast een mooi en warm weekend gewenst. Ciao vanuit Termen in Oberwallis.



Webcams
Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. V

Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 98 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 98, lezen 1 mensen het topic "Enorme krater ontdekt onder het ijs van Groenland".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden