Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 14:59:49

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 14:59:47

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 14:59:46

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 13:59:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:46

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:45

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:36

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:36

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:35

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:35

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:35

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:35

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:35

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:34

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2019 12:59:34
Actueel
1 / 4

Veel wind zorgt voor hoogwater langs de kust

Winterdiscussie

Het stoplicht is terug!

Jaaroverzicht 2018

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1276
Lid sinds: 11 okt. 2010
7 juni 2018, 10:42 uur | Bericht #487477
Algemeen; laag – Xisca – met kern boven de Golf van Biskaje trekt tot vrijdag langzaam richting de Alpen en daarmee wordt onverminderd warme vochtige lucht aangevoerd. Tijdens het weekend neemt de invloed van een tussenhoog (tijdelijk) voordat vanaf maandag onder invloed van nieuwe lagedruk de onstabiliteit weer toeneemt gevolgd door enige afkoeling.

Weekend op veel plaatsen weer tropisch 

Er komt maar geen einde aan de zomerse misère met regen en onweersbuien in grote delen van zuidwest, centraal en zuidoost Europa.
 
Radarbeeld Europa gistermiddag met weer een ratjetoe van regen en onweersbuien in centraal en zuid Europa


Ook gisteren was het weer raak met vooral in de middag diverse regen en onweersbuien met lokale plensregens, zware hagel, windstoten en zelfs ook tornado’s. De temperaturen handhaafden zich op een zomers niveau van 25 tot 30 graden, tijdens de buien en onder de bewolking was het een stuk koeler.
 

Vooral in de ochtend was de zon nog van de partij. Met de opwarming door de dagelijkse gang ontwikkelden zich zoals hier in het Kleinwalsertal (Mittelberg) later op de dag weer diverse regen en onweersbuien. Foto via Twitter Hans ter Braak hansterbraak 
src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzenastormchaser%2Fvideos%2F2163585233871811%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="316" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen">
Tornado in de Italiaanse provincie Vicenza (regio Veneto)
Eerst nog onbestendig
Vandaag en ook vrijdag verandert er niet veel aan dit weerbeeld. Doordat het zwaartepunt van de lagedruk wat meer richting de Alpen opschuift neemt de onbestendigheid zelfs nog wat toe.

Radar Europa, vandaag en deels ook nog morgen nog even afzien in de westelijke Middellandse zee gebieden door wegtrekkend hoogtelaag
Ook vandaag weer het spelletje met de opklaringen, stapelwolken en lokale buien. Foto Engelberg, Caroline Pirskanen carolinevonb
/>
Vrijdag trekt een kleinschalig hoogtelaagje net zuidelijk van de Alpen richting de Balkan en gaan er weer talrijke regen en onweersbuien vallen. Na passage van het systeem krijgen we te maken met tussenhoog invloed waardoor de atmosfeer weer wat kan stabiliseren en de onstabiliteit (buien) geleidelijk onderdrukt zal worden.
 
GFS met het hoogtelaagje vrijdag boven de Golf van Genua


Tevens gaat aan de oostflank van een hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland van het zuiden uit een portie nog warmere lucht tot over de Alpen uitstromen.

Weekend tropisch
Het weekend als ook de maandag beloven op passage van het tussenhoog en een warme hoogterug zeer warm te gaan verlopen met middagtemperaturen die lokaal tot 32 a 33 graden kunnen oplopen.
 
Het weekend en de maandag van het zuiden uit de aanvoer van warmere en drogere lucht (tussenhoog / hoogterug)


Ook in de bergen wordt het met een inkomende “warme” hoogterug ( 500 hPA vlak ligt dan  rond de 5900 meter) zeer zacht. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) stijgt het kwik naar 20 tot 22  graden en de vorstgrens naar maar liefst 4000 a 4200 meter!
In de middag en avond moet er met voorkeur voor de bergen rekening worden gehouden met een lokale warmte-onweders!

Zonaal / afkoeling
Vanaf dinsdag neemt de invloed van lagedruk (Atllantische hoogtetrog) weer toe en stroomt vanuit het westen en noordwesten weer vochtigere lucht binnen. Dit gaat gepaard met fikse regen en onweersbuien met lokaal weer plensregens, zware hagel en windstoten. Op nadering en passage van een koufront gaat het vervolgens ook afkoelen.
 
GFS voor woensdag 13 juni. Lagedruk en trog gaan een ander stromingspatroon inleiden. In de Alpen tijdelijke afkoeling
Z

Zonaal / Westwindwetter, zomers naar het zuiden toe
In de tweede helft van de volgende week verplaatst de hoogtetrog zich naar oost Europa alwaar een hoogtelaag richting de oostelijke Balkan en later afsnoert. Tegelijkertijd gaat een uitloper van het Azorenhoog zijn vleugels tot over midden Europa en de Alpen uitslaan.Het stromingspatroon gaat dan een meer zonale koers volgen (Atlantische Oceaan afbuigend naar zuid Engeland, zuid Scandinavie. Aan de noordkant daarvan de koelere lucht aan de zuidkant onder het regime van het Azorenhoog dan toenemend weer warmere en vooral ook drogere lucht.
 
GFS ensembles westelijke Alpen (noord Zwitserland)


Einde koude anomalie zuidwest Europa
Zuidwest en centraal Europa mogen krijgen dan te maken met stabielere condities en met veel zon stijgen de temperaturen tot hoog zomerse waardes. Vooral het Iberische Schiereiland en Frankrijk kunnen dan eindelijk ook flink opwarmen met temperaturen die tegen het einde van de volgende week tot 35 en in Spanje tot 40 graden gaan oplopen!
 
GFS Tmax in Spanje en Z- Frankrijk oplopend tot 35 a 40 graden in de tweede helft van de volgende week en het volgende weekend


Richting de Balkan en oostelijke Middellandse Zee gaan de temperaturen ietwat omlaag maar het blijft er zomers warm. Wel neemt de onstabiliteit met het hoogtelaag in de buurt er toe met dus toenemende kans op regen en onweersbuien. Koeler wordt het naar het noorden, pak hem beet vanaf noord Frankrijk, de Benelux en noord Duitsland en ook de Britse Eilanden en Scandinavie krijgen in ieder geval tijdelijk te maken met koeler en periodiek onbestendig weer.
 
GFS T850 hPa zaterdag 16 juni


Ook op de langere termijn handhaaft de zomer zich vooral in centraal en zuid Europa met de warmte (hitte) langs de Middellandse Zee. Verkoeling vind je aan de kusten en in het zeewater. Ook oost Europa gaat onder invloed van een apart hoog weer flink opwarmen.
 
Zeewater temperaturen 7 juni. Bron WetterOnline,de


Tot zover voor deze donderdag vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis. Vanaf zaterdag verruil ik de Zwitserse Alpen voor het Italiaanse Sardinië (Arbatax) en dat betekent dat ook de Alpen en Europa weerberichten met “zomer verlof” gaan.

Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen we periodiek updates verzorgen. Meer weer en foto’s natuurlijk op Twitter en ook op Facebook. CiaoWebcams
Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-
training/.
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.201 topics, welke bij elkaar 439.718 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.782 leden.
Het nieuwste lid is Kurgan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 479 mensen aan het browsen op het forum. 14 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 479, lezen 55 mensen het topic " Winter discussietopic 2018/2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Jaaroverzicht 2018

Het stoplicht is terug!

Winterdiscussie

Veel wind zorgt voor hoogwater langs de kust

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden