Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Adair, IA; Adams, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 02:02:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Shelby, IA.

27 Apr 2024 02:02:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Faulkner, AR; Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

27 Apr 2024 02:02:39

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 02:02:39

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Henry, MO.

27 Apr 2024 02:02:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camp, TX; Franklin, TX; Morris, TX; Titus, TX; Upshur, TX; Wood, TX.

27 Apr 2024 02:02:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Hot Spring, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Faulkner, AR; Garland, AR; Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bates, MO; Henry, MO.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor St. Clair, MO.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, AR; Hempstead, AR; Lafayette, AR; Little River, AR; Miller, AR; Nevada, AR; Bowie, TX; Cass, TX.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Crawford, IA.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harrison, IA; Pottawattamie, IA; Shelby, IA.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bourbon, KS.

27 Apr 2024 01:49:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bates, MO.

27 Apr 2024 01:49:31
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
26 juni 2018, 09:03 uur | Bericht #487578
Algemeen; onder invloed van hoog – Daryl -met zwaartepunt boven het oosten van de Britse Eilanden stabiliseert de atmosfeer boven de westelijke Alpen verder. De oostelijke Alpen hebben te maken met de invloed van lagedruk en daarmee een onstabiele setting. Vooral donderdag en vrijdag kan er aan de oostelijke Alpen neerslag van betekenis gaan vallen. Vanaf het weekend ook in het oosten toenemende hogedruk invloed en net als elders overgang naar (zeer) warm zomerweer.

Warm en zonnig zomerweer westen, toenemend onbestendig noordoosten

Gisteren profiteerden vooral de westelijke Alpen al van verder drukstijgingen. Met veel zon stegen de temperaturen tot zomerse 25 a 28 graden, in het zuiden werden zelfs tropische waardes van 30 tot 32 gehaald. Ook in de oostelijke Alpen begon zich in de loop van de dag de hogedruk wat meer te manifesteren en kreeg de zon van west naar oost steeds meer ruimte. Uit de bewolking viel er lokaal nog wat neerslag of een buitje maar veel stelde dit niet meer voor.
 
In Wallis gisteren weer genieten van volop zon en zomerse temperaturen tot 28 graden in het dal – Foto RiffelalpResort2222m @RResort2222m
Blik vanuit de weerkamer in Termen in westelijke richting over het Rhonedal en het Glishorn
Verfrissing en verkoeling vind je de komende dagen in de bergen en bergmeertjes. Foto Vars La Forêt Blanche @Varsfob
In het Zwitserse Tessin (Ticino) werd het nog warmer, lokaal steeg het kwik er tot 30 graden


Veel zon en warm zomerweer westelijke Alpen
De komende dagen houden we een tweedeling tussen west en oost waarbij de westelijke Alpen het meest van de hogedruk profiteren. Met een noordoostelijke wind (Zwitserland ” Bise“) wordt vrij droge en warme lucht aangevoerd en met veel zon stijgen de temperaturen naar zomerse 25 tot 28 graden.
Frontenkaart en isobaren kaart Deutsche Wetter Dienst voor dinsdag 12h00


Lokaal kan het in het zuiden en inner-alpin (Wallis) de tropische 30 graden grens al aangetipt worden. De kans op een lokale bui is klein neemt echter richting de donderdag vooral richting de oostelijke noordkant wat toe.
 
Radarbeeld Alpen 08h00. Via Wetteronline.de
Veel neerslag noordoosten verwacht
Meer neerslag gaat er in de oostelijke Alpen vallen en vooral aan de oostelijke noordkant wordt neerslag van betekenis verwacht. Deze neerslag heeft te maken met een apart (hoogte)laag boven oost Europa en een van het noordoosten indraaiend warmtefront en trogstoring waarbij toenemend warme maar ook vochtige lucht vanuit de oostelijke Middellandse Zee wordt aangevoerd.



In de loop van de woensdag gaat de neerslag daar verder intensiveren en naar verwachting gaat er dan tot en met vrijdag middag 50 tot 100 mm aan neerslag vallen. Lokaal kan er ook nog meer gaan vallen met kans op kleinschalige overstromingen en -of modderstromen (Murgänge).



Overgang naar zeer warm zomerweer
In de loop van de vrijdag wordt het door stijgende luchtdruk droog en vanaf zaterdag keert net als al in de westelijke Alpen de zomer weer terug. Het weekend en ook de eerste dagen van de nieuwe week belooft zeer warm tot heet te gaan verlopen wanneer aan de oostflank van een laag boven de Golf van Biskaje en ondersteund door een inschuivende “warme hoogterug” vanuit het zuidwesten zeer warme lucht wordt aangevoerd.
 
In het weekend stroomt zeer warme lucht over de Alpen uit. GFS 500 hpA voor zondag


De middagtemperaturen stijgen op uitgebreide schaal tot 30 a 33 graden en lokaal kan het 34 tot 35 graden worden. Ook in de bergen gaat het kwik flink in de lift. Op 1500 meter (850 hPa) stijgt het kwik naar 20 tot 22 graden en op 500 hPa (5800m) naar “milde” -10 graden). Met deze hoge waardes hzal de vorstgrens grens eind juni en de eerste dagen van juli tot 4200 a 43000 meter gaan uitkomen!
 
GFS 1500 hPa voor zondagmiddag, 20 tot 22 graden op 1500 meter zijn dan genoeg voor dikker 30-ers in de lagere delen en dalen


Met een toenemend vrij vlakke drukverdeling en lagedruk boven west Europa en met de hoge temperaturen zullen vooral de westelijke Alpen gevoelig zijn voor geïsoleerde warmte onweders. In de oostelijke Alpen algemeen kleinere onweerskansen door hogedruk invloed.

Ook in het verdere verloop houdt het warme tot zeer warme zomer weer aan, enkele warmte onweders ondersteund door de dagelijkse gang zorgen lokaal voor een welkome verfrissing.



Vakantie landen zuid Europa
De vakantie landen rondom en aan de Middellandse Zee hebben al langere tijd te maken met een “koude anomalie” met voor de tijd van het jaar bescheiden temperaturen en steeds weer neerslag (buien).

De westelijke Middellandse Zee profiteert de laatste weken al wat meer van de hogedruk invloed en algemeen hogere en voor die contreien normale temperaturen. Elders is het nog steeds te koel voor de tijd van het jaar met steeds weer buien die vooral landinwaarts voor lokaal veel neerslag zorgen.
 
Getriggerd door de telatief koude bovenluchten en het warme zeewater onstonden er ook gisteren weer waterhozen. Deze zorgde gisteren boven de Adriatische Zee ( Rimini) voor spectacualaire plaatjes
In detail – Photo: Francesco Gennari


Geleidelijk komt daar echter een einde aan doordat de lagere druk (hoogtelaagjes) en kleinschalige verstoringen naar het oosten wegtrekken. Zeer warme en vooral drogere lucht kan dan van west naar oost gaan uitbreiden.

Het wordt met volop zon zeer warm tot heet met middagtemperaturen van 35 tot 39 graden en lokaal ook nog hoger. De Balkan en oostelijke Middellandse Zee hebben de eerste dagen nog  te maken met de nodige instabiliteit (onweersbuien) door de daar (nog) aanwezende lagedruk (hoogtelaag)- Later in de week gaat het ook daar ook daar opknappen en verder opwarmen.
 
GFS Italië en de Balkan voor maandag 2 juli, in Italië gaat het kwik geleidelijk oplopen naar 33 tot 35 graden en lokaal tot 37 a 39 graden.


Verfrissing en verkoeling vind je de komende dagen aan de stranden en in het water van de Middellandse Zee. Temperatuur zeewater Middellandse Zee variërend tussen 22 graden in het westen, 24 tot 25 graden in de centrale delen en tot 28 graden in de oostelijke delen.

Tot zover het Alpen en vakantie landen weer praatje voor vandaag. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag en graag weer tot de volgende keer. Ciao.



UV-Index: 8-11
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 243 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 243, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden