Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 03:05:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Decatur, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buena Vista, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Audubon, IA; Calhoun, IA; Carroll, IA; Crawford, IA; Greene, IA; Pocahontas, IA; Sac, IA; Webster, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Camp, TX; Cass, TX; Morris, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camp, TX; Franklin, TX; Morris, TX; Titus, TX; Wood, TX.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lonoke, AR; Prairie, AR; White, AR.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, CO; Jefferson, CO.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; White, AR.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Adair, IA; Clarke, IA; Madison, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:07

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Adair, IA; Adams, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 02:02:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Shelby, IA.

27 Apr 2024 02:02:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Faulkner, AR; Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

27 Apr 2024 02:02:39
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
28 juni 2018, 10:47 uur | Bericht #487588
Algemeen; de Alpen liggen aan de zuidoost flank van hoog – Daryl – onder een noordoostelijke hoogtestroming. Door invloed van een nog ietwat westelijk verplaatsend  hoogtelaag boven de Balkan neemt de noordoostelijke stroming vandaag en morgen nog wat in kracht toe. Daarbij wordt vooral in de oostelijke Alpen vochtigere en ietwat minder warme lucht aangevoerd. Tijdens het weekend ook in het oosten weer droog en veel zon herstel van het warme tot zeer warme zomerweer. Volgende week toenemende kansen op lokale warmte onweders.

Weekend ook in oosten herstel zomerweer

De westelijke Alpen profiteerden ook gisteren weer van de invloed van hoog Daryl met zwaartepunt boven noord Europa. Met volop zon stegen de temperaturen weer tot hoog zomerse en zelfs tropische waardes. Het warmst werd het in Graubünden alwaar het kwik tot 32 graden steeg, echter ook in het Wallis en Ticino werd de tropische grens gehaald.
 
Kaiserwetter in de Walliser Alpen gisteren alwaar Gerwin onderweg is en onderstaande foto’s instuurde. Gr Aletsch gletsjer / Eggishorn
en dit fraaie beeld van de Matterhorn


Minder zonnig en ook minder warm was het opnieuw in de oostelijke Alpen. Onder invloed van een hoogtelaag boven de Balkan werd daar minder warme en ook vochtigere lucht aangevoerd. Resultaat meer bewolking en later op de dag ook lokale regen en onweersbuien.
 
Wat meer bewolking in het Kleinwalserstal. Foto Nebelhorn Seealpsee via Odette ter Braak @Odette ter Braak ‏


Verkoeling vindt je de komende dagen in de bergen en deze Noorweger demonstreert dat op wel heel bijzondere wijze! #Summerfun


Vervelend hoogtelaag
De tweedeling tussen de oostelijke Alpen en de westelijke Alpen blijft de komende dagen nog bestaan en nemen zelfs verder toe. Dit heeft te maken met het feit dat het hoogtelaag boven de Balkan ietwat westelijker verplaatst.



Daarmee neemt de noordoostelijke hoogtestroming nog wat in kracht toe en wordt nog vochtigere lucht aangevoerd. De bewolking die hiermee samenhangt kan in de loop van de dag tot over de noordoostelijke Zwitserse Alpen gaan uitbreiden en net als in het oosten kan er een bui of wat neerslag gaan vallen.



De meeste neerslag wordt echter in de Nordstau van de oostelijke Alpenhoofdkamberekend. Daar gaat tot vrijdagmiddag met deels aanhoudende en intensieve neerslag vallen waarbij de modellen tussen de 40 en 100 mm berekenen.
 
Arpege met de neerslag die tot vrijdagavond berekend wordt.
en meer in detail


Onder de bewolking en in de neerslag is het natuurlijk een stuk koeler en met met 18 tot 22 graden en wat hogerop in de bergen met 12 tot 15 graden dan wel gedaan. Daar waar de zon langer kan schijnen stijgt het kwik tot 23 a 27 graden.
 
Herfstachtig Zell am See Kaprun


De westelijke Alpen mogen zich vandaag en ook de komende dagen verheugen op veel zon en hoog zomerse temperaturen. Algemeen geldt wel hoe meer naar het oosten hoe meer invloed van het hoogtelaag. Hetzelfde beeld zien we in het zuiden alwaar langs de Italiaanse Alpenhoofdkam ook meer bewolking kan gaan stuwen met wat neerslag.
 
Volop zon in de Berner en Walliser Alpen / Aletsch Konkordiahütte


De aangevoerde lucht is in alle hoogtes vrij zacht waardoor de sneeuwvalgrens en vorstgrens ook vrij hoog liggen. In de oostelijke Alpen sneeuwt het vanaf 3000 tot 3200 meter, vorstgrens 3000 meter en tot morgenmiddag stijgend naar 4000 meter. In de westelijke Alpen algemeen ietwat lagere waardes maar daar zal de sneeuwvalgrens geen thema zijn.
 
Sneeuwvalgrens voor vrijdagmiddag, mede door de hoge sneeuwvalgrens gaat er veel water stromen en moet er lokaal in de Nordoststau met kleinschalige overstromingen en -of modderlawines rekening worden gehouden


Herstel zomerweer
Richting en in het weekend verplaatst het hoogtelaag zich weer wat naar het noordoosten en gaat het weer ook in de oostelijke Alpen opknappen. Met veel zon stijgen de temperaturen naar zomerse waardes van 23 tot 27 graden. De westelijke Alpen krijgen met nog warmere lucht te maken die aan de zuidoostflank van een ander hoogtelaag met kern boven de Biskaje naar het noordoosten op transport wordt gezet.
 
ECMWF 500 hPA voor zondag


De hoogste temperaturen worden dan ook hier gehaald en lokaal kan het kwik met veel zon tot 32 a 34 graden gaan oplopen. Omdat de lucht geleidelijk wel weer wat vochtiger zal worden nemen de onweerskansen geleidelijk wel weer toe. De zeer warme lucht kan in et weekend over de westelijke delen van de oostelijk Alpen uitstromen, naar het oosten toe is het zoals gezegd wat minder warm. Begin volgende week dan ook hier verder stijgende temperaturen zeer warm zomerweer.
 
ECMWF 500 hPa woensdag 4 juli


De rest van de volgende week staat in het teken van warm tot zeer warm zomerweer. Kijken we naar de kaarten dan zien we dat aan de drukverdeling en setting in grote lijnen  niet veel verandert.

Omdat we met weinig drukgradiënt te maken hebben (vlakke drukverdeling) en dus weinig stroming kunnen er ondersteund door de dagelijkse gang lokale regen en onweersbuien ontstaan.
 
GFS ensembles oostelijke Alpen


Hoe dat allemaal precies in zijn werk zal gaan en veder details gaan we de komende dagen vervolgen.
Tot zover voor nu vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, fijne dag en ciao



UV-Index: 8-11
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 273 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 273, lezen 2 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden