Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
2 juli 2018, 10:12 uur | Bericht #487646
Algemeen; tussen lagedruk boven de Golf van Biskaje en lagedruk boven oost Europa verblijven hebben de Alpen met een toenemend vlakke drukverdeling te maken. De westelijke Alpen krijgen toenemend te maken met warme vochtigere lucht, de oostelijke Alpen vooreerst nog met ietwat koelere en drogere lucht.

Aanhoudend zomers, deze week stijgende onweerskansen

In de westelijke Alpen steeg het kwik gisteren met een zuidelijke stroming weer tot hoog zomerse waardes en op uitgebreide schaal werd de tropische 30 graden grens opnieuw ruimschoots overschreden.
Barre tijden voor de Alpengletsjers! Riedgletsjer (noordelijke Mischabelgruppe) Oberwallis Foto via Cornelia Summermatter‎ FB
Onschulidige stapelwolkjes boven de Berner Alpen. Blik Sägistalsee en Brienzer See, rechts Schwabhoren. Foto via Marko Prietzel FB

Turbach dal Gstaad. Foto Sébastien Epiney @SebastienEpineyHet warmst werd het in het Zwitserse Oberwallis alwaar het kwik in het Rhonedal (600m) tot 33 a 35 graden steeg. Opmerkelijk ook de zeer hoge temperaturen op wat grotere hoogte. Mijn eigen weerstation (officieel meerstation Meteo-Centrale-Schweiz Termen op 1020m) registreerde een temperatuur van 31 graden. Op 3000 meter meldde Saas-Fee maar liefst 14 graden en op 3500 meter bijna 10 graden.
 
Volop zon en tot 35 graden gisteren in het Rhonedal op 680m
Tot 31 graden steeg het kwik gisteren later op de middag in Termen (1020m)
Zeer milde 13+ graden op 3000 meter hoogte in de zuidelijke Walliser Alpen – Saas-Fee
En zelfs op 3500 meter steeg het kwik tot 10 graden in de plus!
De aangevoerde lucht was vrij droog met slechts onschuldige stapelwolken boven de bergen. Een stuk minder warm was het in de oostelijke delen en speciaal de oostelijke regionen van Oostenrijk. Hier hadden ze nog te maken met de invloed van het oost Europese (hoogte)laag met aan de westflank een koelere noordelijke stroming. Hier kwam het kwik niet veel hoger dan 20 tot 22 graden en deels werd de 20 graden niet gehaald.
Van westen uit stijgende onweerskansen

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat hoog – Ekkehard – zijn zwaartepunt een stuk noordelijke verplaatst heeft en de drukverdeling boven midden Europa weer verder vervlakte.



De westelijke Alpen hebben daarbij te maken met invloed van het (hoogte)laag boven de Golf van Biskaje en een apart laagje boven Frankrijk. De oostelijke Alpen en speciaal de oostelijke delen houden ook vandaag nog de invloed van het (hoogte)laag boven oost Europa.
 
GFS voor maandag 2 juli


Geleidelijk stroomt er vandaag onder aanvoering van een Franse thermische laagje van het zuiden uit wat vochtigere lucht de westelijke Alpen binnen met als resultaat dat de atmosfeer geleidelijk onstabiel van opbouw wordt.
 
HIRLAM voor maandagmiddag met het Franse laagje en front / convergentie lijn


Met de vlakke (lage) druk , en weinig stroming en ondersteund door de dagelijkse gang neemt het risico op lokale regen en onweersbuien vanaf vandaag dan ook toe. In eerste instantie zijn de berggebieden betroffen maar later op de dag kunnen de buien zich ook tot over de aangrenzende lagere delen uitbreiden.
 
Radarbeel Europa met ingetekend de (hoogte)laagjes


Naar het oosten toe algemeen afnemende kans op onweersbuien maar ook hier kunnen met voorkeur voor de bergen enkele geïsoleerde onweersbuien tot ontwikkeling komen. De temperaturen bereiken opnieuw tropische 30 tot 35 graden, in het uiterste oosten vandaag nog minder warm met maxima van 18 tot 23 graden.

Dinsdag nemen op nadering en passage van een storing de onweersbuien overal in de westelijke Alpen verder toe. Reeds in de nacht op dinsdag krijgt de Alpennoordkant al te maken met regen en onweersbuien. Overdag dan verder uitbreidend tot over het westen van de oostelijke Alpen en in activiteit toenemend.
 
Neerslag (convectief) voor dinsdagmiddag, enkel de oostelijke delen houden het dan nog droog


Lokaal worden dit pittige buien met plensregens, hagel en kans op zware windstoten! Droog en overwegend zonnig blijft het in het noordoosten. Samenhangend met de onweersstoring gaan de temperaturen dinsdag in het westen wat omlaag, in de oostelijke Alpen daarentegen verder omhoog met dan hier de tropische waardes. Woensdag dan ook in de oostelijke Alpen diverse regen en onweersbuien met lokaal ook weer pittige buien.
 
Estofex maandagmiddag – dinsdagochtend met voor de westelijke Alpen (Zwitserland) gevaar voor zware onweersbuien met kans op veel regen in korte tijd, hagel en ook zware windstoten


Na woensdag houdt het warme tot zeer warme  zomerweer onverminderd aan en houden we boven midden Europa en de Alpen de vlakke drukverdeling met weinig drukgradiënt. In de loop van de dag vorming van stapelwolken die lokaal tot een verfrissende regen of onweersbui zullen uitgroeien. Tijdens de zwaarste buien kans op veel neerslag, hagen en ook zware windstoten.

Op de wat langere termijn lijkt het erop (GFS / ECMWF) dat de Atlantische hogedruk zijn vleugels geleidelijk tot over west Europa gaat uitslaan en de lagedruk naar het oosten moet uitwijken.
 
In het weekend van het westen uit geleidelijk toenemende hogedruk! GFS 500 hPa voor maandag


Ook het Atlantische hoogtelaag zal dan geen invloed meer hebben. De neerslagkansen (buien) gaan in het weekend van west naar oost steeds verder afnemen respectievelijk worden naar het oosten toe weggedrongen. Daarmee lijkt het warme tot zeer warme zomerweer nieuwe impulsen te gaan krijgen.
 
GFS ensembles centrale Alpen


Vakantie landen
Het warme tot zeer warme zomerweer houdt hier onverminderd aan en vooral de westelijke delen van het Middellandse Zee gebied gaan op de wat langere termijn flink opwarmen en het belooft daar met volop zon bloedje heet te worden (40+).
 
T850 hPA Spanje met T850 hPa die tot 25+ gaan oplopen en enkele leden met zelfs 30-ers in beeld!! Neerslag signalen nihil
Aan de grond lokale bloedhete 40 tot 45 graden


De centrale Middellandse Zee moet vooral tijdens het weekend rekening houden met oplevende buienactiviteit door de dagelijkse gang, veel zon aan de kust en warm tot zeer warm. OP en top zomer en zeer warm tot heet ook in oostelijke Middellandse Zee. De Balkan houdt nog kans op lokale regen en onweersbuien en dan met landinwaarts (berggebieden).
 
Temperaturen zeewater


Tot zover voor deze maandag. Fijne dag waar dan ook en niet vergeten goed in te smeren. Ciao vanuit een (nog) practisch onbewolkt Oberwallis


 
UV-Index: 8-11
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 205 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 205, lezen 3 mensen het topic "Lente discussietopic Deel 2 - 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden