Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 21:59:44

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:13

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11
Actueel
1 / 4

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
4 juli 2018, 09:54 uur | Bericht #487664
Algemeen; de westelijke, en deels ook de zuidelijke oostelijke Alpen, hebben te maken met de invloed van (hoogte)laag – Elisonia – met kern boven de Biskaje. De noordoostelijke Alpen staan onder invloed van een ander hoogtelaag – Fabiola – met kern boven de Baltische Staten. De komende dagen nog onweersbuien, weekend toenemende hogedruk invloed en nog warmer.

Tropisch temperaturen en onweersbuien

Sinds maandag middag hebben met name de westelijke Alpen met warme en vochtige lucht te maken die aan de oostflank van een hoogtelaag boven de Biskaje met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt aangevoerd. Met een vlakke drukverdeling, weinig drukgradiënt (stroming) en ondersteund door de dagelijkse gang resulteerde dit ook gisteren weer in het ontstaan van lokale regen en onweersbuien.
 
Vooral in de ochtend scheen de zon. Foto Franse Alpen Col de la Croix de Fer via cyclingchallenge @cyclingalps
Later op de dag volgden stevige onweersbuien. Foto Christophe Suarez @suarezphoto Haute-Savoie.


Vooral in Zwitserland was het de afgelopen twee dagen raak met lokaal wateroverlast, en modderstromen tijdens de zwaarste buien. Zelfs tot hogerop in de beschutte inner-alpine werd daarbij hagel waargenomen, iets wat voor deze regionen vrij zeldzaam is.
 
In de middag en avond ook lokale onweersbuien in Wallis. Donder en bliksem boven Bettmeralp. Foto Natalie Minnig‎
Zonsondergang en opklarend na onweersbui. Foto Rosswald Karin Blatter
Hagel hogerop in de Walliser Alpen (Zermatt). Foto Tamara Casile-van Den Berg


Vandaag start de dag in de westelijke (Franse) Alpen als ook in de oostelijke Alpen weer met veel zon. In de loop van de ochtend en middag vormen zich weer stapelwolken die lokaal weer uitgroeien tot soms pittige onweersbuien.

In de centrale en westelijke oostelijke Alpen moet in de ochtend al rekening worden gehouden met nog meer (rest) bewolking en neerslag (buitjes).
Radarbeeld 07h50. Via Wetteronline.de


Overdag wordt het tijdelijk droger met zon voordat ook hier de buienkansen weer gaan toenemen. Tijdens de zwaarste buien kan er in korte tijd weer veel regen vallen waarbij ook hagel en zware windstoten kunnen voorkomen. Algemeen betere (stabielere) condities treffen we vandaag aan in het noordoosten. Hier is het droog en overwegend zonnig.
 
Estofex met ook vandaag weer een level 1 en 2 waarschwuing (zware onweersbuien /kans op supercels (2) voor de Alpen en delen van west en centraal Europa


De temperaturen stijgen weer tot zomerse 25 a 29 graden, in het oosten lokaal tot 30 a 32 graden. Op 2000 meter is het een graad of 8 tot 12 en op 3000 meter 3 tot 6. De vorstgrens pendelt rond de 3800 meter. De wind is meest zwak tot matig uit overwegend west tot zuidwestelijke richtingen, tijdens buien aantrekkend tot hard met kans op (zware) windstoten.
 
De dag start weer met veel zon, lokaal houdt zich echter ook nog rest bewolking op of valt er nog een buitje. Webcam Brunnen 438m (Vierwaldstättersee)
Wendelstein West 1724m


Eerst nog regen en onweersbuien
Donderdag en vrijdag verandert er grosso modo niet veel aan het zomerse convectieve weerbeeld met lokale regen en onweersbuien. Vrijdag zou een koufront vooral in de westelijke Alpen de buienactiviteit nog wat verder kunnen triggeren. Na koufront passage met stijgende luchtdruk in de loop van de middag of avond van het westen uit droog en opklarend.
 
Koufront vrijdag, hoe dit in detail gaat verlopen is nog enigszins onzeker. Na passage in weekend van westen uit overgang naar droog, zonnig en (zeer) warm zomerweer


Nieuwe hogedruk impulsen
De weersverbetering hangt samen een  hogedrukgebied (uitloper Azorenhoog) dat verder naar het oosten toe over het continent opbouwt als ook het inschuiven van een warme hoogte-rug vanuit de westelijke Middellandse Zee. Met veel zon en de aanvoer van zeer warme lucht belooft het weekend weer zeer warm tot heet te gaan verlopen.
 
ECMWF voor maandag met het inschuivende Atlantische hoog en de zuidwestelijke hoogterug


De noordoostelijke Alpen houden aanvankelijk nog kans op een lokale regen of onweersbui. Maandag overal zeer warm zomerweer met op uitgebreide schaal tropische temperaturen va 30 tot 34 graden. Ook in de bergen gaat het kwik met de warme hoogterug en een 500 hPa geopotentiaal vlak en temperatuur van -10 tot -8 graden 5800 meter weer verder omhoog met een vorstgrens die opnieuw rond de 4200 meter zal komen te liggen.
 
T850 hPA en geopotentiaal centrale noordelijke Alpen
en de trend voor de vorstgrens


Ook op de nog langere termijn is er geen zicht op een verandering van het grootschalige geblokkeerde stromingspatroon en het warme tot zeer warme zomerweer. Integendeel, na het weekend komt aan de oostflank van het hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan nog warmere lucht vanuit de westelijke Middellandse Zee en N-Afrika onze kant op en kon het wel eens bloedje heet gaan worden.
 
GFS 500 hPa voor woensdag 11 juli met ook dan het hoogtelaag als motor voor de aanvoer van zeer warme lucht vanuit het zuiden!


In hoeverre regen en onweersbuien of kleinschalige verstoringen voor enige afkoeling zullen gaan zorgen zal tegen die tijd duidelijk moeten gaan worden.


GFS ensembles centrale noordelijke Alpen, na koufront passage tijdelijk in wat koelere en drogere lucht. Vanaf 11-07 kon het nog wel eens flink warmer (heet) gaan worden!

Voor wat betreft de details is het nu nog veel te vroeg en dat gaan we natuurlijk allemaal de komende dagen proberen in kaart te brengen. Fijne dag, goed insmeren en die plu niet vergeten! Ciao vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis.


UV-Index: 8-11
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.266 topics, welke bij elkaar 440.052 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.805 leden.
Het nieuwste lid is wilbert1946.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 472 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 472, lezen 6 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden