Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 21:59:44

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:13

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11
Actueel
1 / 4

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
6 juli 2018, 10:05 uur | Bericht #487681
Algemeen; met een noordwestelijke hoogtestroming gaat een koufront vandaag vooral aan de noordkant voor onbestendig en duidelijk koeler zomerweer zorgen. In het weekend volgt achter het koufront met luchtdrukstijging van west naar oost de overgang naar zonnig zomerweer met weer oplopende temperaturen.

Tijdelijk nog koel(er) en onbestendig op koufront

In het gehele Alpengebied is het de afgelopen 36 uur afgekoeld en vielen er steeds weer regen en onweersbuien. Het langst droog bleef het in het noordoosten en oosten en met veel zon steeg het kwik hier nog tot hoog zomerse en zelfs weer tropische hoogtes. In de Zwitserse Alpen werd nergens de 30 graden meer gehaald en zelfs in het zuidelijke Tessin en inner-alpine Wallis werd het niet warmer dan 25 tot 27 graden. In de oostelijke Alpen steeg het kwik met volop zon en in de daar nog aanwezige warme lucht tot 30 a 33 graden!
 
Convectie en cumulus nimbus wolken boven de Zillertaler Alpen. Foto AWM Sander van Engelen.
Met de aanhoudend “hitte” gaat hard met de sneeuw in d Alpen. Foto Stubachtall via Karin Broerse
Stubachtall via Karin Broerse
Ook gisteren lokaal weer pittige buien. Foto Innsbruck met blik op de Nordkette / Via Sander van Engelen


Koufront
Ook vandaag hebben nogmaals te maken met onbestendig zomerweer en vooral aan de Alpen noordkant duidelijk lagere temperaturen. Hier is het meest bewolkt en steeds weer valt neerslag of buien.

 
Een koufront zal vandaag vooral de noordkant van de Alpen beïnvloeden
Met de bewolking en de regen zal het kwik aan de noordkant veelal bij 17 tot 18 graden blijven steken, warmer is het nogmaals in het uiterste noordoosten waar lokaal de 27 graden kan worden gehaald. In de middag en avond ontwikkelen zich dan ook hier regen en onweersbuien gevolgd door een afkoeling van een graad of 7.
Radar 09h20
Vooral aan de noordkant vandaag veel bewolking en nat. Webcam Kronplatz 2275m
Met noordoverdruk (Föhn) ook aan de zuidkant ( Tessin, Trentino ) vandaag zon. Webcam Malcesine 113m Lago di Garda
Ondanks dat het een stuk gaan afkoelen blijft het ook dan nog steeds vrij warm met een sneeuwvalgrens die meest tussen de 3300 en 3100 meter zal komen te liggen.
 
Boven de 3100 a 3300 meter kan vandaag sneeuw vallen, vorstgrens ligt nog iets hoger. Webcam Saas-Fee Mitellallalin (3500m)


Algemeen hogere temperaturen vinden we aan de zuidkant en inner-alpin alwaar het kwik tot 25 a 28 graden kan oplopen. 
De westelijke Alpen gaan in de loop van de (mid)dag geleidelijk al profiteren van stijgende luchtdruk. Na nog enkele buien in de ochtend wordt het van west naar oost geleidelijk droog en gaat ook de zon meer ruimte krijgen.

Toenemende hogedruk
De weersverbetering zet zich zaterdag voort en ook naar het oosten toe kan de atmosfeer steeds verder stabiliseren. Het is overwegend zonnig en in de loop van de dag vorming zich met voorkeur voor de bergen stapelwolken die lokaal nog tot een regen of onweersbui kunnen uitgroeien.  De zuidkant moet ook zaterdag later op de dag (avond) nog rekening houden met enkele geïsoleerde warmte onweders.
 
Atltantische hogedruk breidt zich van het westen uit over contintent. GFS 500 hPa voor zondag


De temperaturen komen zaterdag al een paar graden hoger uit. In het noordoosten en aan de zuidkant komt de 30 graden grens weer in zicht. Elders stijgt het kwik naar 23 tot 27 graden. Zondag met veel zon overal nog wat verder stijgend. Ook in de bergen gaat het kwik weer een stijgende trend vertonen met een vorstgrens die tot zondag naar 3700 meter stijgt.

De weersverbetering hebben we te danken aan het Atlantische hoog dat middels een uitloper via de Britse Eilanden en Noordzee ook zijn invloed over het westen van Europa uitbreidt.

Spanish plume (hitte) scenario verlaten
De afgelopen dagen berekenden de modellen daarbij zelfs de opmars van zeer warme luchtmassa’s aan de oostflank van een apart hoogtelaag wat boven de Golf van Biskaje zou komen te liggen. In samenspel met een grondlaag boven de Spaanse hoogvlakte en boven (zuid)Frankrijk zou dan zeer warme (hete) lucht vanuit noord Afrika en de Spaanse hoogvlakte richting het noorden op transport worden gezet.
GFS woensdag 4 juli met de Spanish plume situatie voor midden volgende week met als motor van de warmtepomp het Biskaje laag en de lage druk (grond) boven Spanje


In het zuidwesten van Europa (zuid-Frankrijk, Spanje ) zou het kwik dan gaan oplopen naar  38 tot 44 graden, in de Alpen tot 33 a 36 graden en in de Benelux tot 31 a 34 graden.Binnen de meteorologie wordt deze constellatie als een Spanish Plume (Spaanse pluim) betiteld welke voor de Alpen en Benelux extreme (record) hitte kan opleveren.

Zie ook onze WIKI – Spanish Plume

De afgelopen 48 uur werd dit extreem warme scenario echter steeds verder afgezwakt en lijkt de opmars van de zeer warme luchtmassa’  ergens tot de (zuidelijke) Alpen en Frankrijk een halt te worden toegeroepen.

Dat de “Spanish Plume” niet goed uit de verf komt heeft vooral te maken met de ongunstige drukverdeling boven het contintent en met name door een ander van het noorden uit afsnoerend hoogtelaag dat ergen boven oost Europa te liggen. Hierdoor wordt  de opmars vanuit het zuiden gefrustreerd dan wel tegengewerkt (een noordelijke hoogtestroming)
 
GFS 500 hPa voor woensdag, de opmars van de zeer warme lucht wordt boven het continent geblokt door een ander hoogtelaag boven oost Europa en de ongunstige hogedrukverdeling (uitloper)


Geen extreme hitte dus maar daarvoor in de plaats aangename(re) zomerse temperaturen van 25 tot 30 graden en lokaal ook nog enkele graden hoger.

Enkele lokale warmte onweders kunnen vooral  later in de week in de namiddag en avond voor een welkome verfrissing zorgen. In hoeverre het hoogtelaag en een ander hoogtelaag boven de Baltische Staten later in de week het onweer risico verder zullen doen stijgen is nog niet geheel duidelijk.Samengevat kunnen we dus stellen dat de zomer nog geenszins van plan is om plaats te maken voor een veel koeler en onbestendiger weertype. Actieve storingen blijven ver op afstand en de temperaturen handhaven zich algemeen op een hoog zomers niveau.
Hoe het één en ander de komende dagen in detail gaat verlopen gaan we de komende dagen vervolgen.
Graag weer tot dan en ciao vanuit een (nog) bewolkt Oberwallis.UV-Index: 6-8
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is vandaag door de bewolking wat getemperd  tot 6 a 8 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 3 -4 , de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.266 topics, welke bij elkaar 440.052 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.805 leden.
Het nieuwste lid is wilbert1946.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 439 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 439, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden