Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 21:59:44

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:13

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11
Actueel
1 / 4

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
8 juli 2018, 09:55 uur | Bericht #487684
Algemeen; tussen hoog – Falk – met kern boven de Britse Eilanden, en laag – Fabiola – met kern boven west Rusland, verblijven de Alpen onder een noordoostelijke hoogtestroming waarmee droge en toenemend warme lucht wordt aangevoerd. De komende dagen kunnen we dan ook genieten van op en top zomerweer. Dinsdag in het noordoosten toenemend onbestendig

Op en top zomerweer, oostelijke Alpen iets benadeeld

Onder invloed van hoog Falk vandaag met kern boven de Britse Eilanden is de stroming in de westelijke Alpen geleidelijk naar het noordoosten gedraaid (Zwitserland “Bise”) en wordt drogere continentale lucht aangevoerd.Tevens betekende dit een einde aan de Nordstau die vooral vrijdag en deels ook nog zaterdag aan de noordkant van de Alpenhoofdkam voor bewolking en ook neerslag zorgde. Met de aanvoer van de drogere lucht werd het dan ook aan de noordkant weer droog en kreeg de zon steeds meer speelruimte.
 
Vooral in de westelijke Alpen volop zon en hoge temperaturen. Foto La Plagne @LaPlagne
De oostelijke Alpen en met name de noordkant hadden te maken met meer Nordstau bewolking en neerslag en algemeen hier ook lagere temperaturen

In de westelijke Alpen steeg het kwik weer tot zomerse 25 a 30 graden, in het zuiden van Zwitserland lokaal tot 30+. In het oosten van Oostenrijk werd het maximaal 28 graden. Ietwat achter bleven de temperaturen nog langs de noordkant alwaar het kwik tot 20 a 23 graden steeg.
 
The Mont-Fort (3330m) Via Verbier @VerbierResorts


Zomerse drukverdeling
De komende dagen gaat het voor het overgrote deel van de Alpen onder invloed van hogedruk welke zich uitstrekt vanaf de Azoren tot over de Britse Eilanden en Scandinavie op en top zomers verder.

De oostelijke Alpen hebben vandaag en deels ook nog morgen door toedoen van een laagje nog te maken met een meer noordwestelijke stroming en daarmee met een mix van opklaringen, overtrekkende wolken(velden) en en enkele regen of onweersbuien.
 
Radarbeeld Alpen 08h50. Via Wetteronline.de


Met veel zon stijgen de temperaturen naar zomerse 25 tot 30 graden en lokaal naar 30 tot 32 graden. Minder warm is het in de oostelijke Alpen alwaar bewolking en -of neerslag de temperaturen wat dempen en met 20 tot 25 graden is het er meest wel gedaan.
Ook in de bergen is het hogerop zeer zacht met een vorstgrens die nog wat verder stijgt en meest tussen de 4000 en 4200 meter zal komen te liggen.

Spelbreker hoogtelaag
Toch zit er nog een addertje onder het gras van het mooie en zonnige zomerweer. Dit addertje zien we op de weerkaarten terug in de vorm van een afsnoerend hoogtelaag (upper level low, Höhentief) welke de komende dagen via Scandinavie afzakt richting Duitsland en vervolgens afzwakkend naar het (noord)oosten verder trekt.
 
GFS met het hoogtelaagje dat de komende dagen vanaf Scandinavie naar Duitsland trekt en vervolgens naar Polen afzwaait. GFS 500 hPa voor maandag


Vooral de noordoostelijke Alpen krijgen in de loop van dinsdag en op woensdag met de invloed van dit systeem te maken. Daar gaat in dinsdag de bewolking toenemen gevolgd door regen en onweersbuien. Dinsdag is het nog (zeer) warm, woensdag stroomt ietwat minder warme lucht binnen.
 
GFS 500 hPa voor woensdag dan met kern tot over Duitsland
Vooral in de oostelijke Alpen gaat (buiige)neerslag vallen


Vanaf donderdag met het wegtrekken van het hoogtelaag naar het oosten dan ook hier weer stabilisatie van de atmosfeer.

In het weekend zien we vanuit het westen de invloed van lagedruk (hoogtelaag) voor de kust van Portugal weer wat toenemen en probeert zeer warme (hete) lucht vanuit noord Afrika en de westelijke Middellandse Zee nog wat verder naar het noorden toe uit te breiden. De Alpen kunnen daar dan nog net een staartje van gaan meepakken en het belooft zeer warmt te gaan worden. Geleidelijk neemt door de lagedruk (thermisch) daarmee ook het risico op lokale regen en -of onweersbuien weer toe.
 
GFS 850 hPa voor zondag 15 juli


Hoe het één en ander in detail vanaf het einde van de komende week verder zal gaan evolueren is nog ongewis. Meest waarschijnlijke scneario is dat het hoogtelaagje via het Iberische Schiereiland naar het oosten trekt en daarmee de temperaturen weer wat anar beneden gaan en de kans op regen en onweersbuien van west naar oost weer opleven. Daarover dan later meer.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


Samengevat kunnen we stellen dat de komende week in het teken zal staan van uitstekende zomer en bergweer met slechts een kleine kans op een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de bergen. Vooral dinsdag en woensdag in de oostelijke Alpen toenemende kans op lokale regen en onweersbuien. Aanhoudend warm tot zeer warm zomerweer.

Alpen - recordtempo sneeuw-smelten
Tenslotte nog even aandacht voor de sneeuw situatie in de Alpen. Na een zeer sneeuwrijk winterseizoen met deels record sneeuwhoogtes is deze sneeuw dit voorjaar eveneens in een record tempo grotendeels weer weg gesmolten. Zo zagen we dat in de periode van april tot half juni 3 tot 4 meter sneeuw is verdwenen. Alleen al in de periode van begin juni tot 20 juni verdween er op hoogtes van 2400 meter lokaal tussen de 150 en 200 cm aan sneeuw.
 
De hoge temperaturen zorgen voor veel smeltwater. Foto omgeving van de Mattmarkstausee, in Oberwallis. Foto via Patrick Schwitti Schwitter‎
Mattmarkstausee die zich steeds verder vult. Foto Patrick Schwitti Schwitter‎


Hieronder een grafiek van het meetstation op het Weissfluhjoch, Davos (2536m, Graubünden) alwaar alleen al in de periode van 1 tot 20 juni 118cm sneeuw compleet is weggesmolten. Grafieken van andere (Zwitserse) sneeuwhoogte meetstations tonen een soortgelijk beeld.
 
Sneeuwhoogte station 5WJ, Weissfluhjoch, GR, 2540 m, (n = 83 jaar). Getoond wordt de sneeuwhoogte (rood, vet: gemeten, HS), de Neuschnee (licht blauwe kolommen, HN), de maximale langjarige sneeuwhoogtes (donkerblauw, HS_max), de langdurige minimale sneeuwhoogte (paars, HS_min) en de lange-termijn gemiddelde dikte van de sneeuwlaag (groen , HS_avg). Bron SLF Schweiz


In de de zuidelijke Walliser Alpen waar aan het einde van de winter hogerop record sneeuwhoogtes werden gemeten zijn de gletsjers tot boven de 3000 meter imiddels al grotendeels weer sneeuwvrij en hebben daarmee hun beschermende winterkleed verloren!
 
Van het machtige sneeuwdek in de zuidelijke Walliser Alpen is tot in de gletsjer gebieden weinig meer over! Beeld vanuit Hochsaas


Dat er in de Alpen (hooggebergte) aan de beschutte noordkanten soms nog meer sneeuw ligt dan gemiddeld hebben we te danken aan de enorme sneeuwmassa’s (lawine’s) die er de afgelopen winter zijn gevallen!

Verantwoordelijk voor de negatieve balans was het (zeer) warme voorjaar in combinatie met weinig Neuschnee in het hooggebergte. Kijken we bijvoorbeeld terug naar de maand juni (grafiek hieronder) dan zien we dat de vorstgrens gedurende de gehele maand meest boven de 3000 meter lag en enkele dagen zelfs boven de 4000 met pieken tot bijna 5000 meter! (warme hoogteruggen, zie ook eerder weerberichten juni in ons archief)
 
Nulgradengrens maand juni met pieken tot bijna extreme 5000 meter!! (opgesteld aan de hand van de 11 automatische weerstationen van SLF MeteoSchweiz . Bron SLF


Of we dit jaar uiteindelijk weer met een negatieve balans gaan afsluiten zal mede ook gaan afhangen van het verdere verloop van de zomer. De komende dagen blijft het in ieder geval zeer warm in de Alpen en met een vorstgrens die verder naar 4200 meter stijgt gaat het grote smelten van sneeuw en gletsjers onverminderd verder.

Vakantielanden  Middellandse Zee
Het warme tot zeer warme zomerweer met temperaturen van 30 tot 35 graden en lokaal in de binnenlanden tot 40 graden houdt aan en de kans op lokale warmte onweders is niet bijzonder groot.Uitzondering daarop de Balkan en Griekenland waar vandaag en ook nog morgen onder invloed van lagedruk ( uitzakkende hoogtetrog) op uitgebreidere schaal regen en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Lokaal kunnen dit pittige buien zijn met kans op hagel en veel neerslag in korte tijd. Vanaf dinsdag afnemende buienkansen en stijgende temperaturen. Woensdag en donderdag  in het noorden van Italië tot voer de noordwestelijke

Balkan stijgende kans op lokale regen en onweersbuien. Vrijdag volgen dan ook Frankrijk en de westelijke Alpen.
Algemeen geldt langs de kusten afnemende kans op regen en onweer en hier met een zeewindje ook wat minder heet en een stuk aangenamer. vertoeven.  Voor diegenen die verkoeling zoeken in het zeewater hieronder de kaart met globaal de temperaturen.Tot zover voor deze zondag, fijne dag vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. CiaoUV-Index: 8 – 11
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is vandaag  8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7) , de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000) Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in want het aantal plekken is beperkt !!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.266 topics, welke bij elkaar 440.052 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.805 leden.
Het nieuwste lid is wilbert1946.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 514 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 514, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden