Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 21:59:44

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:13

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11
Actueel
1 / 4

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
10 juli 2018, 09:40 uur | Bericht #487692
Algemeen; aan de rand van een hoog met kern boven de Britse Eiland – Falk – en uitstrekkend tot over Scandinavie liggen de Alpen in een noordwestelijke hoogtestroming. Een (hoogte)laag – Gislinde -trekt via Duitsland naar het (zuid)oosten en beïnvloedt dinsdag en woensdag vooral de oostelijke Alpen.

Oostelijke Alpen tijdelijke onbestendig / minder warm

Het zomerse weer houdt aan maar geheel storingsvrij blijft het niet. Vooral de oostelijke Alpen en deels ook de oostelijke delen van de Zwitserse Alpen krijgen te maken met de invloed van (hoogte)laag – Gislinde boven Duitsland.Koudere bovenluchten en een daarmee  samenhangende occlusie storing/koufront zorgen ervoor de de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw wordt met als resultaat meer bewolking en regen en onweersbuien. Met name in de oostelijke Alpen kunnen die pittige exemplaren zijn met plensregen, hagel en zware windstoten.
 
Radarbeeld van 09h00
Ook aan de zuidkant destabiliseert de atmosfeer gaandeweg en ook daar kunnen zich lokale onweersbuien ontwikkelen. In alle hoogte koelt het met de buien een graad of 5 af, pre-frontaal in de warme lucht kan het kwik met zon (ochtend) nog oplopen tot 25 a 30 graden. De hoogste waardes gelden voor de oostelijke regionen. De vorstgrens daalt en komt tussen de 3400 en 3000 meter te liggen.
 
Veel zon gisteren en ook vandaag  in de westelijke Alpen. Foto Mont Blanc gebied ingezonden door Jacco Folkersma
Badend in de zon Monte Cervino. Foto Armin Bayard

Simplonpass. Foto via Twitter WeerEnMeer ???? @WeerEnMeer
En ook in het Unter Engadina. Foto Joël Fisler @fisler


De westelijke Alpen hebben minder tot geen last van de invloed van het hoogtelaag. Het is meest zonnig en droog met in de loop van de dag stapelwolken. Algemeen hier ook de hoogste tempeaturen met lokaal ook weer 30+ graden (Wallis), Vorstgrens meest tussen de 4000 en 4200 meter, morgen tijdelijk dalend naar 3500 meter
 
Mooi is het afgesnoerde hoogtelaag op de GFS 500 hPa te zien
Meer in detail GFS 500 hPa voor vandaag dinsdag 12h00
En de daarmee samenhangende (opkomende) neerslag / buien. GFS neerslag / 3H


De Zwitserse Alpennoordzijde en Alpenvoorland moeten in de loop van de middag en avond eveneens rekening houden met opkomende lokale regen of onweersbuien.

Ook de woensdag  houden de oostelijke Alpen nog last van de invloed van het hoogtelaag. Afgezien van enige zonnige momenten overheerst de bewolking en vallen er regen en onweersbuien met zwaarte punt de zuidoost kant. De Franse en ook Zwitserse Alpen blijven buiten schot van het slechtere weer en geleidelijk breekt ook in de noordoostelijke Zwitserse Alpen de zon steeds meer door.

Donderdag volgt met het wegtrekken van het hoogtelaag naar het oosten dan ook in de oostelijke Alpen een weersverbetering. Afgezien van wat stapelwolken met voorkeur boven de berggebieden schijnt de zon en stijgt het kwik weer naar zomerse waardes met maxima dei oplopen naar 23 a 27 graden en lokaal 30 graden (Wallis).
 
GFS12 500 hPa donderdag 18h00 met het hoogtelaagje dan doorgeschoven tot over Polen


In de middag en -of avond kan er met voorkeur voor de bergen en Alpen zuidkant (wat vochtigere lucht) een geïsoleerd warmte onweder tot ontwikkeling komen. Vorstgrens meest weer rond de 4000 meter.
 
De westelijke Alpen profiteren de komende dagen meer van de hoge druk en met veel zon is het prima Badiwetter, Vanaf donderdag tot in het weekend dan ook in het oosten weer zomers warm en veel zon
Vrijdag nog ietwat warmer waarbij vooral de westelijke Alpen profiteren van wat meer hogedruk invloed. De centrale oostelijke Alpen hebben te maken met wat vochtigere luchtmassa’s en hier is het onweersrisico algemeen wat hoger.
De vrijdag en vooral de zaterdag beloven weer zomers te gaan verlopen, vooral zaterdag wordt zeer warm wanneer een tong met warme lucht tot over de Alpen reikt


Weekend zeer warm, maandag opkomende onweersstoring
De zaterdag en waarschijnlijk ook de zondag wordt het met veel zon zeer warm tot heet en op uitgebreidere schaal kan de tropische grens van 30 graden weer overschreden worden met lokaal maxima die tot 32 a 33 graden. In de middag kunnen de stapelwolken met voorkeur voor de bergen lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeien. Dit geldt met name voor de zondagmiddag en avond.

Maandag krijgen we te maken met een onweersstoring samenhangend met een naderende Atlantische hoogtetrog en lagedruk boven het westelijke continent (Frankrijk).
 
GFS 500 hPa voor maandag 18h00


Maandag trekt het front gevolgd door afkoeling west naar oost de Alpen binnen en gaan er op uitgebreidere schaal regen en onweersbuien vallen. Hoe dit allemaal in detail en qua timing gaat verlopen en of het warme en zonnige zomerweer in het verdere verloop weer kan herstellen gaan we de komende dagen in kaart te brengen. Tot zover voor deze dinsdag en zomerse groeten uit Termen in Oberwallis. CiaoUV-Index: 8 – 11 oosten met bewolking lager
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is vandaag  8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7) , de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000) Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.266 topics, welke bij elkaar 440.052 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.805 leden.
Het nieuwste lid is wilbert1946.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 471 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 471, lezen 6 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden