Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jul 2019 00:59:15

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

23 Jul 2019 21:40:22

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

23 Jul 2019 21:40:22

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

23 Jul 2019 16:59:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

23 Jul 2019 15:40:19

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

23 Jul 2019 15:40:19

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 11:59:17

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 10:59:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

23 Jul 2019 09:40:18

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

23 Jul 2019 09:40:18

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:45

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:44

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:43

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:41

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:40
Actueel
1 / 4

Zomerdiscussietopic

Landelijke hittegolf?

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Fotowedstrijd juli 2019

Kans op zware regen- en onweersbuien

Lees snel de laatste info!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
12 juli 2018, 09:30 uur | Bericht #487698
Algemeen; hoogtelaag Gislinde met kern boven het oosten van Duitsland trekt langzaam verder naar het oosten en verliest daarmee toenemend invloed op het weer in de Alpen. Van het westen uit stroomt geleidelijk ook weer wat drogere lucht binnen. De zuidkant van de Alpen heeft te maken met wat vochtigere luchtmassa’s.

Vastgeroest geblokkeerd stromingspatroon

Er komt maar geen einde aan het geblokkeerde stromingspatroon en de zomerse drukverdeling in grote delen van Europa als ook in de Alpen. Ook gisteren steeg het kwik in de westelijke Alpen met volop zon weer tot zomerse 25 tot 30 graden.
 
Op en top zomers in de Walliser Alpen, perfect weer ook om eens lekker met het stoomtreintje vanuit het Obergoms de Furka te beklimmen. Foto’s Daniel Fässler
Heerlijke contrasten op de Furka in Oberwalllis


Minder zonnig en warm werd het opnieuw in de oostelijke Alpen en met moeite werd lokaal de 25 graden grens geknakt. De getemperde temperaturen werden veroorzaakt door hoogtelaag Gislinde dat geheel volgens de verwachtingen boven Duitsland kwam te liggen. Met een noordwestelijke stroming werd er in de oostelijke Alpen wat koelere en vooral ook vochtigere lucht aangevoerd met als resultaat meer (Stau)bewolking en ook neerslag.
 
Radarbeeld gistermiddag met de neerslag in Duitsland en de oostelijke Alpen. Onstabiel met enkele onweersbuien ook in de noordelijke Balkan en noord Italie
Bewolking en graadje of 10 gisteren in het Kleinwalsertal / Mittelberg op 2000 meter hoogte. Foto via Twitter Hans ter Braak. Twitter @hansterbraak
Warmer weer en veel zon in aantocht en zullen deze ligstoelen weer volop benut worden. Mittelberg – Kleinwalsertal op 2000 m. Foto via Twitter Hans ter Braak. Twitter @hansterbraak
Prachtige regenboog in Wangenitztal op 2700m (Karinthië) Via Hans ter Braak / foto-webcam.eu


Gislinde zet haar koers vandaag verder voort richting Polen en in het weekend onder verder opvulling naar Wit Rusland en de Oekraïne. Daarmee mogen ook de oostelijke Alpen zich weer gaan verheugen op meer hogedruk invloed en dus meer zon en drogere condities. Met de zon en de aanvoer van weer warmere lucht gaat ook het kwik weer omhoog.
 
GFS 500 hPa voor donderdag 21h00. Het hoogtelaag is inmiddels doorgeschoven tot over midden Polen
In het gehele Alpengebied wordt het met volop zon zomers warm. De zuidkant en deels ook de noordkant kunnen wat last hebben van overtrekkende hogere wolkenvelden en in de middag en avond vormen zich ook elders meest onschuldige stapelwolken.Met name de zuidkant maakt door de dagelijkse gang kans op een lokale onweersbui, elders blijft het meest droog. Ook in de bergen is het zacht met op 2000 meter 8 tot tot 13 graden en op 3000 meter een graad of 4. De vorstgrens vinden we terug rond de 3700 meter.
 
Radarbeeld 09h00. Bron Wetteronline.de


Voor het weekend en ook de nieuwe week verandert er grosso modo maar bar weinig aan het geblokkeerde stromingspatroon en de zomerse drukverdeling. Kijken we naar de jetstream dan zien we dat die via een grote boog naar het noorden toe afbuigt en een ander deel met grote boog naar het zuiden.
 
GFS 200 hPa met daarop het verloop (koers) van de jetstream op circa 11 km hoogte. Geel en oranje zijn de gebieden waar de jet zijn hoogste snelheden bereikt (130 tot 220 km/h)
Vergelijk volgende week woensdag 18 juli. Ook dan nog steeds hetzelfde patroon (geblokkeerde stromingspatroon)


Actieve storingen worden daarmee gedwongen om via de noord dan wel via de zuid om Europa heen te trekken en kunnen ons niet of slechts in afgezwakte vorm of in de hoedanigheid van afsnoerende hoogtelaagje bereiken.

Omdat de sturende (blokkerende) hogedruk centra ver weg liggen (Atlantische Oceaan, Noordwest Rusland en de atmosfeer steeds weer neigt naar die vlakke (lagere) drukverdeling met dus weinig drukgradiënt blijft het risico op lokale (warmte) onweders getriggerd door de dagelijkse gang en orografie (bergen) bestaan. Vooral in het weekend neemt het risico weer wat toe, begin volgende week dan tijdelijk weer afnemend.
 
GFS 850 hPa temperatuur anomalie. zaterdag 21 juli. voor Europa verandert er dan en ook daarna niet veel aan de boven normale temperaturen


Ook op de nog langere termijn ziet het er niet naar uit dat er veel zal veranderen. Het zomerweer houdt dus aan en het kan zelfs nog weer warmer gaan worden! Lokale onweersbuien zullen daarbij voor lief moeten nemen. Hoe alles in dtail gaat verlopen daarover dan later meer.
 
GFS ensemebles centrale noordelijke Alpen


Europa vakantie weer
Kijken we nog even verder naar het weer in Europa dan zien we ook daar door het geblokkeerde stromingspatroon weinig verandering. In het zuiden van Europa is en blijft het bloedje heet met middagtemperaturen die algemeen tussen de 30 en 37 graden uitkomen. De berggebieden van noord Spanje (Pyreneeën) Italië en de Balkan maken kans op lokale warmte onweders.
 
GFS 850 hPa voor zondag 15 juli


Nog even op speciaal verzoek van Ronald v D die volgende week in (midden) Slovenië vertoeft een blik op het weer in deze contreien.
Ook voor deze regionen aanhoudend warm tot zeer warm zomerweer met middagtemperaturen meest tussen de 25 en 29 graden, lokaal ook nog hoger. In de middag en avond kans op lokale en soms ook pittige warmte onweders met voorkeur voor de bergen. Niet verkeerd lijkt mij en bij deze een goede reis en fijne vakantie gewenst Ronald! (hieronder nog de prognoses voor midden Slovenië, prikpunt Vrhinka)Maandag en dinsdag in zuid Frankrijk toenemende kans op lokale onweersbuien gevolgd door ietwat minder hoge temperaturen maar aanhoudend zomers. Verkoeling vind je langs de stranden en op of in het water. Zeewater temperaturen zie kaart hieronder.
Tot zover het weerpraatje voor deze donderdag. Een fijne dag gewenst, blijf volgen ook op Facebook en Twitter en vertel het verder! Ciao vanuit een zomers Termen in Oberwallis

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.546 topics, welke bij elkaar 441.067 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.945 leden.
Het nieuwste lid is fritsf.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1602 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1602, lezen 6 mensen het topic "Onweerskansen week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kans op zware regen- en onweersbuien

Lees snel de laatste info!

Zomerdiscussietopic

Landelijke hittegolf?

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Fotowedstrijd juli 2019

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden