Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Macoupin, IL.

19 Apr 2024 01:04:31

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Monroe, IL; St. Clair, IL.

19 Apr 2024 01:04:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Macoupin, IL; Montgomery, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Monroe, IL; St. Clair, IL; St. Louis City, MO.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lampasas, TX; Mills, TX.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Macoupin, IL; Madison, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Massac, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, MS; Yazoo, MS.

19 Apr 2024 00:59:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, IL; Monroe, IL; St. Clair, IL; Jefferson, MO; St. Charles, MO; St. Louis, MO; St. Louis City, MO.

19 Apr 2024 00:40:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Monroe, IL; Crawford, MO; Franklin, MO; Iron, MO; Jefferson, MO; St. Francois, MO; Washington, MO.

19 Apr 2024 00:39:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dent, MO.

19 Apr 2024 00:36:52

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jefferson, MO; St. Louis, MO.

19 Apr 2024 00:35:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Massac, IL; Pulaski, IL; Ballard, KY; McCracken, KY.

19 Apr 2024 00:35:06
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
31 juli 2018, 08:48 uur | Bericht #488069
Algemeen;  onder invloed van zwakke hogedruk en een vrij vlakke drukverdeling wordt met een overwegend zuidwestelijke hoogtestroming zeer warme (hete) en relatief droge lucht aangevoerd. De kans op geïsoleerde warmte onweders met voorkeur voor de bergen blijft aanwezig. Een overgang naar een koeler en onbestendiger stromingspatroon is ook vandaag niet uit de kaarten op te maken.

Na april, mei, en juni, ook juli bovengemiddeld warm / droog

Na een de tweede warmste april, de vijfde warmste mei en de vierde warmste juni maand gaat ook juli zeer hoog scoren en zal een plaatst gaan innemen bij de 6 warmste juli maanden die sinds het begin van de metingen (1864) zijn opgetekend. Voor Wallis en Ticino zal de maand juli met 3.4 graden boven normaal zelfs een plaats in de top 3 van de warmste juli maanden  gaan innemen.
 
De zwembaden in Wallis draaien sinds het voorjaar “overuren”. Zwembad Geschina te Brig gisterochtend
En de gletsjes smelten verder. Foto tong Rhone gletsjer, eens de grootste gletsjer in de Alpen. De laatste jaren heeft zich een meer heeft gevormd. Foto Patrick Henzen 29-07


Voordat we met het weer verder gaan dus eerst maar eens even afkoelen bij de onderstaande verfrissende video van de alpine zomer in Tirol omgeving Pitztal gletsjer

Zonnig en heet
Zoals gezegd, juli gaat ook ook veel te warm te warm eindigen en inmiddels draait na een kort dipje de subtropenzomer weer op volle toeren. Met volop zon stegen de temperaturen maandag gewoon weer tot 30 a 34 graden in Oostenrijk en tot 35 a 36 graden in Zwitserland. Meteo Media weerstation Villingen (kanton Aargau / CH) meldde zelfs een temperatuur van 37.7 graden.
 
Verfrissend Lac des Écoles – Les Gets @lesgetsnews
Of dit meertje in St. Anton am Arlberg – Via @StantonReview
 
Of gewoon de koelte van de schaduw zoeken op een idyllisch plekje in het Kleinwalsertal- Foto Odette ter Braak @OdetteterBraak


En aanhoudende droogte
Sinds april hebben de Alpen niet alleen te maken met bovengemiddelde temperaturen maar ook met aanhoudende droogte /neerslag tekort. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de verschillen per regio door lokale onweersbuien soms behoorlijk groot zijn. Door het uitblijven van “landregen” is de natuur overal zeer droog en dus het bosbrand gevaar zeer groot.
 
Verloop neerslag(som) van april tot juli gemiddeld voor heel Zwitserland vanaf het begin van de meting van 1864 tot 2018. Het toont de relatie tot de norm 1981-2010. De groene kolommen laten bovengemiddeld zien, de bruine onder het gemiddelde


Vuur, barbecue en vuurwerk verbod 
Voor de meeste Zwitserse kantons heeft de Zwitserse overheid inmiddels dan ook een strikt en absoluut vuur(werk) verbod afgekondigd en dus mag er ook geen vuurwerk afgestoken worden tijdens de nationale feestdag op 1 augustus.
 
http://www.waldbrandgefahr.ch/de/waldbrand/waldbrandgefahr/aktuelle-lage/


Ook voor diverse (bos) regionen in Oostenrijk geldt een absoluut “vuurverbod”. Wees dus verstandig en vooral voorzichtig met “vuur” in de natuur want de bosbrand(en) kunnen met name in de berggebieden catastrofale uitwerkingen hebben. Overtreders moeten rekening houden met hoge boetes /straf!
 
Wallis heeft een zeer droog klimaat en de angst en het gevaar voor bosbranden is vooral tijdens droge periodes groot. Hieronder 2 foto’s van een grote bosbrand veroorzaakt door een autobedrijf aan de Kantonstrasse net buiten Visp in april 2011.
Foto gevolgen bosbrand Visp april 2011. Tot op de dag van vandaag is de schade aan het bos ondanks nieuw aanplant nog goed te zien.


Nog heter, lokaal 38 tot 39 graden mogelijk
De komende dagen verandert er nagenoeg niets aan het stromingspatroon en het hete en overwegend droge zomerweer. Vandaag stijgt het kwik onder zwakke hogedruk en met volop zon weer snel naar 30 tot 33 graden en lokaal kan het 35 a 37 graden worden.

Radarbeeld 08h30. Bron Wetteronline.de


Ook in de bergen is het warm, op 2000 meter wordt het een een graad of 20 graden en op 3000 meter een graad of 10. De vorstgrens vinden we terug op circa 4500 meter. Woensdag, donderdag ken vrijdag kan het zelfs nog wat heter. Het zou me dan ook niet verbazen wanneer het kwik lokaal de 38 of zelfs de 39 graden gaat aantippen.
 

Vooral de tweede helft van de week belooft bloedje heet te gaan worden met de warme tong van het suptropenhoog. GFS 500 hPa voor vrijdag


Met deze hitte is de kans op lokale geïsoleerde warmte onweders dagelijks aanwezig. Waar deze precies tot ontwikkeling zullen komen valt onmogelijk te zeggen. Het risico is echter het grootst in de middag en avond en met voorkeur voor de bergen.

Uitgaande van de laatste modeluitdraai van het GFS (ensembles) houdt het zeer warme en droge zomerweer nog zeker tot 10 augustus aan. Daarna zou een hoogtetrog met koelere lucht aan de oostflank van het Atlantische hoog vanuit het noorden een doorbraak en afkoeling richting west en centraal Europa kunnen forceren.
 
GFS 500 hPa voor vrijdag 10 augustus met de opmars van koelere lucht vanuit het noorden naar het zuiden


Of dit daadwerkelijk gaat lukken is, mede gezien ook de nog lange verwachtingstermijn, natuurlijk nog zeer onzeker.  Zeker is wel dat het zweten, bakken en braden als ook de droogte nog een dikke week zullen gaan aanhouden.
 
GFS ensembles prikpunt oostelijke Alpennoordkant


Tot zover voor deze dinsdag. Vanuit de Walliser Alpen een fijne dag gewenst, blijf volgen, zegt het voort en natuurlijk even duimen en volgen op onze Facebook en Twitter sites. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 677 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 677, lezen 16 mensen het topic "Krachtige aardbeving in Haïti".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden