Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
2 augustus 2018, 09:53 uur | Bericht #488125
Algemeen; de invloed van hogedruk is sinds gisteren van het westen wat afgezwakt en met de aanvoer van wat vochtigere lucht en de nabijheid van een zwakke storing (Frankrijk) zijn de onweerskansen weer wat gestegen. Vanaf vrijdag gaat de zuid Europese warmte pomp echter opnieuw aanzwengelen en met toenemende hogedruk kan de atmosfeer weer stabiliseren. Het is meest zonnig en bovendien wordt het vanuit het zuidwesten opnieuw zeer heet.

Medio volgende week afkoeling!

Precies tijdens de Zwitserse nationale feestdag werd Zwitserland getrakteerd op regen en onweersbuien. Voordat het zover was kon het kwik nog weer oplopen naar hoogzomerse en ook weer tropische waardes. Met de bewolking en de opkomende regen en onweersbuien gingen de temperaturen in middag echter weer omlaag. Hier in Termen (Oberwallis, 1020m) was het voor de neerslag nog een graad of 27, niet veel later in de neerslag was het heerlijk afgekoeld naar een graad of 18.


Vooral in de ochtend scheen in de westelijke Alpen ook nog de zon, boven de bergen onstonden al vrij snel weer nieuwe stapelwolken. Foto via Les Arcs @LesArcs
Ook in het Kleinwalsertal begonnen boven de bergen de stapelwolken flink op te bollen! Foto via Twitter Hanser ter Braak @hansterbraak
In de loop van de middag dan steeds dreigender luchten en eerste onweersbuien. Foto genomen vanaf balkon richting westen (links het Glishorn 2450m)
Gevolgd door verfrissende neerslag
 
⛈️ Verfrissende regen en onweersbuien samenhangend met een zwakke storing trekken momenteel over het Wallis. Vanaf morgen volop zon nieuwe "Affenhitze" ☀️????
 
 

Zware onweersbuien
Ook de oostelijke delen van Oostenrijk en het noorden van Italië hadden te maken met regen en onweersbuien en datzelfde gold voor de Balkan. Vooral in de noordelijke Balkan maar ook in Oostenrijk ging het soms heftig te keer met lokaal veel regen, hagel en (zware) windstoten. Hieronder heftige beelden gistermiddag vanuit de regio vanuit Tirol – Schnann am Arlberg – waar zware onweersbuien voor veel overlast (overstromingen, modderstromen) en schade zorgden



Nieuwe hitte in aantocht
De regen en onweersbuien werden veroorzaakt door vochtigere en dus onstabielere luchtmassa’s en kregen naast de dagelijkse gang een extra trigger door enerzijds een slepend front boven Frankrijk en anderzijds een thermisch laag (convergentie zone) boven de noordelijke Balkan.
 
Hirlam fronten kaart 1 augustus 12h00


De onstabiliteit is echter van tijdelijke aard want vanaf morgen gaat de subtropen zomer ons weer verder “verwennen” met extreme warmte (hitte) en droogte. Een einde van de subtropen zomer lijkt echter in aantocht!
Voor we met het weerbericht verder gaan eerst nog even terug kijken op de maand juli en in het bijzonder op de sneeuwsituatie in de Alpen

Droogte en hitte – de wintersneeuw is weer verleden tijd

Met veel zon was juli net als de voorgaande 3 maanden te warm (heet) en droog en werd zelfs één van de droogste juli maanden sinds het begin van de metingen en de op drie na droogste en warmste periode van vier maanden van april tot juli sinds het begin van de officiële metingen (1864).
 
 
Ook hogerop in de bergen kon je de hitte voelen. Het nulgradenniveua lag bijvoorbeeld de hele maand boven de 3000 en deels boven 4000 meter. Begin juli steeg het zelfs naar circa  5000 meter  (zie figuur hieronder).
Nulgradengrens juli steeds boven de 3000 meter. Bron SLF


Vooral onweersbuien zorgden voor hevige regenval. Sneeuw viel alleen op de hoogste toppen.
Door de aanhoudende warmte en droogte is de sneeuw tot op grote hoogte verder snel weggesmolten (zie figuur 3) en tot in het hooggebergte is afgezien van lawine deposito’s niets meer over van de sneeuw welke in de afgelopen winter is gevallen.
 
Sneeuwhoogtes automatische meetstations tussen 2000 m en 3000 m. Half mei was de sneeuw nog bijna op alle stations (donker deel van de balken bijna 100%), slechts twee maanden later, half juli, waren alle stations weer sneeuwvrij (oranje balken). Bron SLF
Tot ver boven de 3000 meter “gings den Schnee an den Kragen” Bron SLF
Pas op grote hoogte (4000m) worden nog goede sneeuwcondities aangetroffen Foto 4327 m, Randa / Wallis) (Foto: U. Laber, 2018/07/23). Bron SLF


Tropisch
Vandaag begint de dag in de westelijke Alpen weer met volop zon en de temperaturen stijgen weer vlot naar tropische waardes. Wat meer (rest)bewolking bevindt zich nog in de oostelijke Alpen en met name hier is de atmosfeer nog onstabiel van opbouw en de bereidheid tot onweersbuien groot.



De middagtemperaturen stijgen naar 30 tot 34 graden en op 2000 meter naar 16 tot 19 graden. Op 3000 meter pendelt het kwik rond de 9 graden en de vorstgrens op 4700 meter.
Van het zuidwesten uit stroomt weer zeer warme lucht naar het noordwesten uit.


In de middag dan overal weer stapelwolken met vooral in de bergen weer geïsoleerde regen en onweersbuien. Vooral in de oostelijke Alpen kunnen dit pittige buien zijn met plensregens, hagel en kans op (zware) windstoten.
 
De dag begint weer met volop zon, in oosten ook nog wat restbewolking. Radarbeeld 09h00


Aanhoudend heet
Ook het weekend en de eerste helft van de nieuwe week gaat het zeer warm verder met temperaturen die tussen de 30 en 36 graden zullen gaan uitkomen. De kans op een lokaal warmte onweersbui neemt algemeen wat af maar blijft met de hitte aanwezig, grootste kans voor de zuidelijke Alpen en bergstreken.
 
GFS 850 hPA voor zondag, extreme hitte in het zuidwesten van Europa, maandag wordt deze dan op tranport gezet naar het noorden


Met het vorderen van de week zien we dan geleidelijk wat verschuivingen op de weerkaarten plaatsvinden. In eerste instantie gaat aan de oostflank van een thermische laag boven het zuiden van Spanje en in samenspel een van de Atlantische Oceaan opkomende hoogtetrog en een hoog boven oost Europa en de Balkan en rap tempo zeer hete lucht naar het noorden toe uitstromen.

In de periode van maandag tot vrijdag zal een deel van deze warme lucht helemaal via de Benelux tot over Scandinavie zijn uitgestroomd. Het belooft in geheel west en centraal dus nogmaals zeer warm te gaan worden met op uitgebreide schaal tropische temperaturen.
 
GFS 500 hPa voor woensdag, de warme lucht is helemaal tot de Noordkaap uitgestroomd!


In de tweede helft van de week krijgen we echter te maken met de van het westen naderende hoogtetrog en vervolgens de overgang naar een meer zonaal stromingspatroon. Met de naar west draaiende hoogtestroming komt er in grote delen van west en noordwest en deels ook centraal Europa en de (westelijke) Alpen een einde aan de hitteperiode en komen de temperaturen 15 tot 20 graden lager te liggen.
 
In de periode vanaf dinsdag tot donderdag wordt de hitte naar oost en zuid Europa terug gedrongen op een inkomende hoogtetrog en koufront en wordt het 10 tot 20 graden koeler. Kaart GFS 850 hPa donderdag


Zeer warm tot heet blijft het in de zuidelijke regionen en deels ook nog in de oostelijke Alpen alwaar door tegendruk van het oost Europese hoog de warme lucht nog aanwezig is.

Met de afkoeling nemen ook de neerslagkansen (buien) geleidelijk toe zonder dat er direct een einde komt aan de heersende droogte. Daarvoor moet er over een langere tijd (weken tot maanden) steeds weer neerslag vallen.
 
GFS neerslag cumulatief tot zondag 00h00


In  hoeverre er vanaf woensdag neerslag gaat vallen (koufront) en hoe de verdeling zal zijn is nu in detail nog onduidelijk. Daarover dan later meer.



Tot zover voor deze donderdag vanuit een weer onbewolkt Oberwallis. Fijne dag, blijf volgen en houd ook onze berichtgevingen op de sociale media in de gaten Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 175 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 175, lezen 3 mensen het topic "Estofex Level 3 forecasts".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden