Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 16:59:59

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 16:59:56

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 16:59:55

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 16:59:54

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 16:59:53

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 16:59:52

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 16:59:51

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 14:59:54

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 12:59:55

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 12:59:55

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 12:59:54

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 12:59:54

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 12:59:53

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 12:59:53

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2022 12:59:52
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

winterdiscussietopic

Toenemende kans op winters weer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
8 augustus 2018, 13:23 uur | Bericht #488280

Onweer slaat toe: jeugdkampen ontruimd, blikseminslagen, gevaarlijke wegen en stilgelegd optreden op Lokerse Feesten


Na een wekenlange droogte en een aanhoudende hittegolf werden  deze nacht de hemelsluizen opengezet. In Vlaanderen en delen van Wallonië waren er zware onweersbuien die gepaard gingen met felle regen. Oost-Vlaanderen, Brussel en Henegouwen hadden zelfs twee keer prijs met een tweede golf na middernacht.

Op meerdere plaatsen door het hele land werd melding gedaan van stormschade. Politie en brandweerdiensten roepen op om op de weg de snelheid aan te passen in verband met mogelijk overtollig water, omgewaaide signalisatieborden en afgerukte takken op het wegdek.De eerste onweders kwamen tot ontwikkeling in de regio Kortrijk. Intussen schoof de storing verder door richting Oudenaarde, Geraardsbergen, Gent, Dendermonde, Lokeren en Sint-Niklaas. Na middernacht bereikten de onweersbuien ook de provincies Antwerpen en Limburg. 

Op de Lokerse Feesten werd gisterenavond een optreden van Triggerfinger stilgelegd. De hevige regen zorgde voor een technisch defect in een geluidsinstallatie. Door het stormweer werd het festivalplein even later uit voorzorg ontruimd.

 
Vliegtuigen Zaventem konden korte tijd niet landen door noodweer

Op Zaventem konden vliegtuigen een tijd lang niet landen door de hevige wind. Ze vlogen toertjes rond Brussels Airport in de hoop snel hun wielen aan de grond te kunnen zetten. Het vliegverkeer werd uiteindelijk weer rond 1 uur ’s nachts hervat.

Het spoorwegverkeer ondervond slechts een beperkte impact van het onweer. Infrabel telde een zestal incidenten. Deze morgen was enkel er in Eppegem, op de lijn Brussel-Antwerpen, nog impact door takken die te dicht bij de sporen hingen. Eén van de vier sporen is er versperd met kleine vertragingen tot gevolg, aldus Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel.

Schade in het hele land

Doorheen de nacht liepen ook de eerste berichten binnen over de schade die de hevige onweersbuien hebben aangericht. In het West-Vlaamse Tielt is deze nacht een zware woningbrand ontstaan nadat de bliksem insloeg in het dak van het huis in de Leukemeersenstraat. Dat gebeurde omstreeks 00.30 uur. Buurtbewoners hoorden een harde knal met een ferme bliksemschicht. De hele wijk kwam zonder elektriciteit te zitten.

Bij de woning waar de bliksem was ingeslagen, sloegen de vlammen al snel door het dak. De brandweer snelde ter plaatse en is momenteel nog druk aan het blussen. Verwacht wordt dat het huis grote schade heeft opgelopen. Ook op andere plaatsen ontstonden branden door blikseminslagen. Zo kwamen ook huizen in het West-Vlaamse Deerlijk zonder elektriciteit te zitten na een blikseminslag.

Ook in de Gareelstraat in Waregem was een blikseminslag in een woning. Omstreeks 23.15 uur sloeg daar de bliksem in het dak van een huis. Daardoor ontstond een vuurbal bovenin het huis. Op het moment van de brand was één iemand aanwezig in het huis, die kon gelukkig ongedeerd ontkomen. De brandweer bluste het vuur maar kon niet voorkomen dat een deel van het dak is uitgebrand, er is ook enorm veel waterschade.

Ook op andere plaatsen in de regio ontstonden branden door blikseminslagen en kwamen huizen zonder stroom te zitten.


 Kort na middernacht bereikten de onweersbuien ook de provincie Antwerpen. 
Onder meer in Duffel is er stormschade door het onweer. Dat meldt Noodweer Benelux, die ook op andere plekken veel windschade voorspelde. 

In de buurt van de Hooistraat en de Spoorwegstraat in Olen knakte een hoogspanningsmast, waarna een kabel van 70.000 volt naar beneden kwam gevallen. Een man verwarde de kabel die in zijn tuin viel met zijn tuinslang en pakte hem op. Gelukkig kan hij het nog navertellen: de spanning was, waarschijnlijk door de zware regenval, van de kabel af. 

De Antwerpse brandweer meldde in de loop van de nacht dat ze al tien meldingen heeft gekregen van onweersgerelateerde problemen. Veel signalisatie is op de weg omver gewaaid en ook ligt er veel water op de weg. De brandweer roept op voorzichtig te zijn en schade en overlast te melden.

In de Antwerpse Kempen ging het onweer hevig tekeer. De brandweer ontruimde er preventief enkele kampen van jeugdbewegingen in Lille, Gierle en Herentals omwille van rukwinden. In Lille werd het chirokamp geëvacueerd nadat een tent wegwaaide door de wind. Al het materiaal van de jeugdbeweging werd tijdelijk ondergebracht in een gebouw in de buurt. Niemand raakte gewond. 

In Arendonk werd een tentfuif stilgelegd omwille van het stormweer. Op amateurbeelden is te zien hoe de aanwezigen de tent verlaten en het terrein evacueren.

In Kasterlee is er nog steeds hinder op de N19, die afgesloten is tussen Kasterlee en Geel vanwege takken en bomen die op de rijbaan liggen. Volgens de lokale politie van Turnhout is het opruimwerk al uren aan de gang, maar zal de baan allicht nog de hele ochtend afgesloten blijven. “Het autoverkeer rijdt beter om via de Noord-Zuidverbinding. Fietsers kunnen wel de Geelsebaan gebruiken, maar zullen plaatselijk het fietspad moeten verlaten en even de rijbaan moeten gebruiken”, aldus de politie. 

Er is een omleiding voorzien langs de N19. Wat verderop in Dessel is de N118 eveneens versperd door omgewaaide bomen. De politie roept op voorzichtig te rijden en de snelheid aan te passen.

Eveneens in Dessel waaide een boom om in een kamp van de jeugdbeweging KLJ. De boom raakte één van de opgestelde tenten in het kamp, maar er raakte niemand gewond. 
In de Kempen werden ook de zwaarste rukwinden gemeten, volgens weerman David Dehenauw. In Retie werden rukwinden tot 130 km/uur opgetekend omstreeks middernacht. Andere sterke windstoten werden gemeten in provincies in het centrum van het land: in Zaventem werd 97 km/uur opgetekend, en verder 94 km/uur in Sint-Katelijne-Waver en Chièvres (Henegouwen), en 90 km/uur in Deurne en Ukkel.

Het Provinciaal Domein Prinsenpark in Retie blijft vanwege de sterke windstoten vandaag dicht. Een tweehonderdtal bomen zijn er afgeknakt, allicht door een erg plaatselijke windhoos die alles op zijn weg vernield heeft. De opruimwerken zullen wellicht nog weken duren. Zodra het veilig is voor bezoekers, gaat het domein terug open. 

In de regio Mechelen kreeg de brandweer van de zone Rivierenland verschillende oproepen over omgewaaide bomen op de rijbaan, maar daar zouden alle versperringen intussen achter de rug zijn.

In Limburg is in Opglabbeek een hevige bosbrand uitgebroken ter hoogte van de Nijverheidslaan en de Ophovenstraat. Brandweermannen van de zone Oost-Limburg zijn deze morgen nog altijd bezig met nablussingswerken. Een viertal hectare is door de brand vernield. 

De onweersbuien veroorzaakten verder vooral overlast in het westen van de provincie. In Ham waaide de pas gemetselde dakspits van een bouwwerf naar beneden. De brokstukken kwamen op de grond terecht en berokkende schade aan enkele geparkeerde auto’s in de buurt. 

In Hasselt ging een tuinhuis waaien en in Neerpelt sloeg de bliksem in op een huis.

Bij de brandweer van Beringen liepen enkele meldingen binnen. Een boom belandde er op een bovenleiding van de elektriciteit. Netbeheerder Infrax kwam ter plaatse voor de nodige herstellingswerken. Hier en daar moest de brandweer op enkele wegen takken verwijderen.

Na middernacht kregen Oost-Vlaanderen, Brussel en Henegouwen te maken met een tweede golf aan zware onweersbuien

Hulpverleningszone Meetjesland in Oost-Vlaanderen liet rond kwart voor twee ’s nachts weten dat er nieuw onweer over de provincie trok. “Lokaal hevig onweer met sterke windstoten en grote waterval mogelijk. Kans op hagel eerder beperkt.”

De materiële schade in de provincie valt mee, blijkt vandaag. In zone Waasland kwamen een veertigtal oproepen binnen, vooral over omgewaaide bomen. “We hadden ons aan een erger verwacht”, klinkt het. 

In Aalst blokkeert een omvergewaaide boomstronk een fietspad en waaide een isolatieplaat van een werf tegen een geparkeerde wagen. In de rest van brandweerzone Oost bleef de schade relatief beperkt en kreeg de centrale een twintigtal meldingen. 

Ook Brussel ging een tweede keer voor de bijl met nieuwe regen- en onweersbuien. De Brusselse brandweer kreeg in totaal tussen 23.30 uur en 02.00 uur een zeshonderdtal oproepen, waaruit een negentigtal dringende interventies gedistilleerd werden. Het ging voornamelijk om afgewaaide takken en bomen, en op een tiental plaatsen in de hoofdstad liepen de straten gedeeltelijk onder water. Ook vier tunnels liepen onder water. 


In Leuven kreeg de brandweer een vijftigtal oproepen, voornamelijk voor takken en bomen die op de openbare weg waren terechtgekomen. In Boortmeerbeekmoesten de hulpdiensten ook tussenkomen om een kamp van een jeugdbeweging te ontruimen. De tenten waar de jongeren in sliepen, waren door de hevige windstoten losgerukt.

 In Heverlee liepen een vijftal woningen onder water door de regen. In de straat zijn rioleringswerken bezig en de pomp die het water moest wegpompen, werkte om een onduidelijke reden niet naar behoren.

De Tiense brandweer kreeg vooral te kampen met automatische brandalarmen die door het onweer onterecht afgingen. In Glabbeek veroorzaakte de bliksem wel een woningbrand. Het dak en de bovenverdieping van de getroffen woning werden vernield door het vuur maar de bewoners bleven ongedeerd.

Ook in Duisburg, bij Tervuren, zorgde de bliksem voor een uitslaande woningbrand. De woning raakte zwaar beschadigd. Iets verderop waaide een feesttent weg die opgesteld was voor de Duisburgse feesten. 

Temperatuur daalde met meer dan 10 graden

Het onweer kwam van over Frankrijk, waar een actieve onweersbui zich ontwikkelde ten noordwesten van Parijs. Die trok geleidelijk naar het noordoosten, richting België. Tijdens die bui zijn rukwinden gemeten tot bijna 80 km/u en daalde de temperatuur op enkele minuten meer dan 10 graden.
Bron: https://www.hln.be 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
8 augustus 2018, 13:28 uur | Bericht #488282
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
8 augustus 2018, 13:35 uur | Bericht #488284
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
8 augustus 2018, 13:39 uur | Bericht #488285
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
8 augustus 2018, 13:40 uur | Bericht #488286

Fel onweer zorgt voor problemen


PAJOTTENLAND Op 08/08/2018 om 09:52
Gepubliceerd door: Aaron De ConinckDe brandweer van de zone Vlaams-Brabant West heeft vanaf 23u30 een resem oproepen gekregen nadat tot twee keer toe een fel onweer over de regio trok. Vooral veel bomen begaven het door forse rukwinden of blikseminslag.

In Galmaarden, Pamel, Sint-Katherina-Lombeek en Halle rukten de brandweerlieden uit voor omgewaaide takken en/of bomen. Ook uit Asse en Merchtem kwamen snel oproepen binnen over stormschade.

In Krokegem bij Asse zorgde een omgewaaide straatlantaarn in de Kelestraat voor een gevaarlijke situatie. De straatverlichting dreigde om te vallen en net als de brandweer moest Eandis ter plaatse komen. De straat werd tijdelijk afgesloten. Op de E19 kwam tussen Lot en Alsemberg een stuk boom op de autostrade terecht, aldus enkele ooggetuigen.

De brandweer kreeg over de hele zone 156 oproepen. Er kwamen ook meldingen van tornado's uit het Pajottenland. Onze weerman Erwin Vranckx acht die kans nagenoeg onbestaande. "Waar we wel mee te maken kregen zijn valwinden of downbursts. Maar ook die kunnen voor schade zorgen", aldus onze weerman. 
Bron: https://www.persinfo.org 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
8 augustus 2018, 13:58 uur | Bericht #488287

Onstuimige onweersnacht zorgt voor omgewaaide bomen en blikseminslagen

OSS - Een rake blikseminslag heeft dinsdagnacht een huis aan de Orseleindstraat in Oss in brand gezet. De bewoners konden op tijd hun huis verlaten. Zover bekend raakte niemand gewond. De brandweer heeft vooral de handen vol gehad aan alle omgewaaide bomen.

Op beelden is te zien dat de bliksem naast de schoorsteen is ingeslagen. In het dak zit een groot gat. De brand die na de blikseminslag ontstond, sloeg snel om zich heen. De schade aan het huis is groot. De brandweer bluste het vuur met twee blusvoertuigen, een hoogwerker en een watertankwagen.

Ook in Chaam sloeg de bliksem in, ook hier in een dak van een huis. De brandweer kon de brand snel blussen zodat de schade beperkt bleef. Volgens de politie raakte niemand gewond. 

Bomen
De zomerstorm zorgde op veel plaatsen voor schade. Op de Bertelindislaan in Waalre waaide een boom om. De brandweer heeft 'm van de weg gehaald. Op de Broekdalerbaan in Beek en Donk werd de weg versperd door omgevallen bomen en ook in Mierlo moest de brandweer uitrukken voor omgewaaide bomen zoals op 't Voortje. Ook in de Goossenstraat in Best wordt een omgewaaide boom gemeld.

In Bladel maken ze na de storm de de schade op. Op Twitter laat de gemeente dat ze druk bezig zijn om alle bomen van de weg te krijgen. 
 
Bron:http://www.omroepbrabant.nl/ 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
9 augustus 2018, 11:42 uur | Bericht #488318
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
9 augustus 2018, 12:03 uur | Bericht #488321
| Gewijzigd: 9 augustus 2018, 12:38 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
9 augustus 2018, 15:10 uur | Bericht #488330
 
Regen valt met bakken uit de lucht, bliksem slaat op meerdere plekken in 

EINDHOVEN - Na de schijnbaar oneindige droogte is het Nederlandse weer teruggekeerd. Flinke plensbuien met op sommige plekken ook onweer trekken over de provincie.

In een aantal gemeenten zorgde de eerste hevige buien en het onweer al voor overlast. Zo sloeg de bliksem op verschillende plekken in. 

De markt in Oisterwijk viel deels in het water door de stortbuien. 
In Duizel sloeg de bliksem in bij dit huis aan de Meer. De schoorsteen is deels vernield en brandweer kwam ter plaatse om de schade op te nemen.
Ook bij een huis in Bakel sloeg de bliksem in. Hier vatte een rieten dak vlam door de inslag. 
Bron: http://www.omroepbrabant.nl 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
9 augustus 2018, 15:24 uur | Bericht #488332
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
9 augustus 2018, 16:15 uur | Bericht #488334
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
9 augustus 2018, 16:22 uur | Bericht #488336
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3389
Lid sinds: 19 May. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2018, 12:36 uur | Bericht #488368

Noodweer treft Schier: 'Er was geen houden aan.'


Bron afbeelding: recreatieboerderij De Oorsprong.

De verwachting was dat noodweer vannacht flink zou huishouden in het Waddengebied, en dat gebeurde ook. Op Schiermonnikoog bereidde Marieke Blaauwwiekel van recreatieboerderij De Oorsprong zich er al op voor, maar tevergeefs.

'Tot middernacht was het allemaal te overzien, dus we dachten: dit komt wel goed', vertelt ze. Toen ze een rondje langs de stal had gemaakt en terugliep naar de camping, sloeg de gemoedelijke sfeer in één klap om.

'Er was ineens totale paniek', blikt Blaauwwiekel terug. 'Vanuit het niets was er een enorme rukwind geweest en was er geen houden meer aan. Tentjes waren kapot gewaaid, meisjes stonden erbij te huilen.'

Met man en macht
Uit voorzorg werd iedereen uit de tenten gesommeerd. 'Met man en macht hebben we allerlei spullen veiliggesteld op de grote binnenplaats in onze boerderij. Daar hebben we matrassen en dekbedden uit de groepsaccommodatie neergelegd, zodat iedereen alsnog rustig kon slapen.'

Hoewel ze allerlei sjorbanden over de tenten had gespannen om ze te beschermen tegen de storm, bleek dat achteraf verspilde moeite. 'De storm was zó heftig, de tentjes waren er simpelweg niet tegen bestand', mijmert ze. 'Alleen de zware tenten op het grote veld bleven overeind.'

Schadebalans
Toen de rust was teruggekeerd op het eiland, kon Blaauwwiekel de schadebalans opmaken. 'Eén tent was compleet vernield, veel andere tenten waren omver gewaaid. Daar hebben we picknicktafels op gezet, zodat ze op hun plek bleven liggen. Het was een zooitje. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.'

Bron: RTVNoord.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.638 topics, welke bij elkaar 447.328 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.494 leden.
Het nieuwste lid is richardvanengelen@upcmail.nl.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 210 mensen aan het browsen op het forum. 18 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 210, lezen 2 mensen het topic "Tropische cycloon Trevor komt aan land in Queensland".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

winterdiscussietopic

Toenemende kans op winters weer

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden