Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:08

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:08

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Mar 2019 22:00:09

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Mar 2019 22:00:09

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Mar 2019 20:00:40
Actueel
1 / 4

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Berichtgeving onstuimig weer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
9 augustus 2018, 09:17 uur | Bericht #488312
Algemeen;  tussen hoog – Johannes – met kern boven oost Europa en laag – Oriana – met kern boven de Benelux liggen de Alpen in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer warme luchtmassa’s worden aangevoerd. Een koufront nadert vanuit het westen en daarmee samenhangende onweersbuien gaan vooral in de westelijke Alpen voor enige afkoeling zorgen. Donderdag wordt het in het bijzonder in de oostelijke Alpen zeer heet voordat vrijdag het koufront ook daar actief gaat worden.

Koufront met onweersbuien in aantocht

Er lijkt maar geen einde te komen aan de tropenzomer en de zeer hoge temperaturen in de Alpen. De laatste dagen zijn ook de dauwpunten weer verder opgelopen waardoor het broeierig warm en klam aanvoelde. Gisteren liepen de temperaturen weer tot tropische waardes op, in Zwitserland steeg het kwik tot 33 graden, in Oostenrijk tot 36 graden. Met de hoge dauwpunten (veel vocht) Natuurlijk net als ook de voorgaande dagen prima condities voor het ontstaan van onweersbuien tijdens de dagelijkse gang.
 
Steeds verder trekt de Rhonegletsjer, eens de grootste gletsjer van de Alpen, zich in het hooggebergte terug. Foto Valeria Russi‎
Afkoeling vind je in het water, alhoewel de Zellersee inmiddels ook zo’n 25 graden warm is. ZellamSee, #Pinzgau Foto Clemens Grohs @clemens_grohs
Veel koeler het water in Lac du Moiry – Wallis. Foto Thomas Pfammatter @TPfammatter
Dreigende onweersluchten. Mammatus wolken
Regenboog boven Zermatt gezien vanaf de Hörnlihütte. Foto via Giuseppe en Tamara Casile-van Den Berg
Hörnlihütte met zelfs wat winterse neerslag. Giuseppe en Tamara Casile-van Den Berg


De zwaarste buien gingen gepaard met plensregen waarbij er korte tijd soms veel neerslag viel. Hier in Termen en omgeving viel eergisteren in een uurtje tijd 26 mm neerslag, verder naar het westen in Wallis nog meer. Zo meldde bijvoorbeeld de hoofdstad van het kanton 55 mm neerslag met daarbij de nodige wateroverlast!
 
 
Onweersbui Rosswald maandagmiddag 
 
 
Violent thunderstorms struck vast swathes of western Switzerland late yesterday, causing major floods that prompted evacuations. Jo
 
 

Meer dan 55 mm neerslag in korte tijd in Unterwallis (Sitten) zorgden voor de nodige (water)overlast

Dit soort zware buien veroorzaken soms modderstromen waarbij niet alleen water maar ook veel puin en modder wordt meegevoerd. Op kritische plaatsen kunnen deze zogenaamde flash-floods via special gemaakt (afwaterings)kanalen gecontroleerd het dal instromen. Soms is echter ook dit niet voldoende en richten deze flash floods kleinere of grotere schade aan. Hieronder zie je opname van dinsdag avond van een flash flood (ook wel debris genoemd) in het dorp Chamoson in het westelijke Wallis gelegen.
 
 
Van westen uit nieuwe onweersbuien
Ook de komende dagen zijn we nog niet van de onweersbuien verlost. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat de frontale zone steeds verder naar het oosten opschuift.

Een daarmee samenhangende hoogtetrog en meelopend koufront gaan vandaag vooral in de westelijke Alpen voor een extra trigger voor de onweersbuien zorgen. Pre-frontaal wordt met een zuidwestelijke stroming aan de warme kant van de jetstream eerst nog zeer warme lucht aangevoerd.De donderdag start weer met volop zon en de temperaturen stijgen vlot naar 30 tot 33 graden. Omdat we met een zuid overdruk te maken (oplopend naar 6 tot 8 hPa) neemt de föhn (Südföhn) in kracht toe en kan het kwik nog een extra thermische ruggesteuntje krijgen. Dit geldt in het bijzonder voor de oostelijke delen van Oostenrijk, hier kan het kwik tot 35 a 39 graden oplopen.
 
Radar 08h30 met eerst buien die vanuit Frankrijk naderen
Vooral vanmorgen nog veel zon en prima Badiwetter. Webcam Brigerbad Oberwallis


De westelijke Alpen krijgen in de loop van de ochtend en voormiddag  met het naderende koufront en opkomende onweersbuien te maken. Dit kunnen pittige buien zijn met veel neerslag, hagel en (zware) windstoten. Estofex (zwaar weer) komt voor vandaag voor de westelijke Alpen met een level 2 waarschuwing voor met name veel neerslag en kans op zware windstoten als ook in geringere mate (zware) hagel! Even goed de lucht en weerradar vandaag en morgen (oosten) in de gaten houden!Met de bewolking en de buien en achter het koufront stroomt dan minder warme en geleidelijk ook drogere lucht binnen. Ook de (wind) zal morgen een thema gaan worden, in de bergen aantrekkend tot hard of stormachtig, in het oosten stormachtige Südföhn.
 
GFS T850 hPa voor donderdag 12h00. Op 1500 meter deels 20 tot 22 graden, genoeg voor 32 tot tot 34 graden, met föhn nog hoger (oosten)


Op 2000 meter wordt het nogmaals 18 tot 20 graden en op 3000 meter een graad of 8. De vorstgrens ligt morgen rond de 4100 meter, in  het oosten een stuk hoger. Achter het frontin het westen dalend naar circa 3700 meter.
 
Mooi is op de Theta-E kaarten te zien hoe de koelere en drogere luchtmassa’s tot middernacht al tot over de westelijke Alpen zijn gevorderd


Vrijdag keert met stijgende luchtdruk (post frontaal) de rust in de westelijke Alpen weer terug. Na wat rest bewolking in de ochtend gaat de zon weer schijnen. Langs de noordkant en dan met name naar het oosten toe vallen nog laatste buien. De oostelijke Alpen (oostelijke delen) en het zuiden verblijven ook dan nog in de warmere en vochtigere lucht met lokaal pittige regen en onweersbuien. Meer naar het westen toe is het met de ingestroomde koelere lucht minder warm en een stuk aangenamer dan voorheen.Zomers weekend
In het weekend keert dan ook in het oosten de rust weer terug. Aan de voorzijde van een volgend Atlatische laag stroomt vanuit het zuidwesten dan weer warmere lucht binnen. Met veel zon begint het kwik overal weer naar hoog zomerse waardes van 25 tot 30 graden op te lopen en lokaal zal de 30 graden weer worden gepasseerd. Zaterdag in de zuidoostelijke Alpen nog laatste (onweers)buien en dan is het ook daar met de extreme hitte en föhn gedaan. Begin volgende week volgt een nieuw wat minder actief koufront.
 
In het weekend wordt het weer hoog zomers en lokaal ook weer tropisch warm


Een einde aan het warme zomerweer is echter nog gee wat dan weer neerslag (buien) en enige afkoeling met zich meebrengt. Daarna gaat het kwik echter gewoon weer omhoog en blijft het in de Alpen gewoon lekker door zomeren.

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.345 topics, welke bij elkaar 440.243 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.812 leden.
Het nieuwste lid is verh4781.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 411 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 411, lezen 3 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Berichtgeving onstuimig weer

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden