Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jul 2019 00:59:15

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

23 Jul 2019 21:40:22

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

23 Jul 2019 21:40:22

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

23 Jul 2019 16:59:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

23 Jul 2019 15:40:19

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

23 Jul 2019 15:40:19

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 11:59:17

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 10:59:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

23 Jul 2019 09:40:18

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

23 Jul 2019 09:40:18

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:45

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:44

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:43

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:41

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:40
Actueel
1 / 4

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Zomerdiscussietopic

Landelijke hittegolf?

Fotowedstrijd juli 2019

Kans op zware regen- en onweersbuien

Lees snel de laatste info!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 augustus 2018, 08:47 uur | Bericht #488381
Algemeen; achter een naar het oosten wegtrekkend koufront neemt de invloed van het Atlantisch hoog – Kevin – van west naar oost verder toe. Met veel zon stijgen de temperaturen weer naar zomerse waardes. De oostelijke Alpen hebben vandaag eerst nog te maken met de invloed van het wegtrekkende front. Zondag stroomt vooral in de zuidwestelijke Alpen weer wat vochtigere lucht binnen waardoor de onweerskansen weer toenemen.

Dinsdag volgende koufront, zomerweer houdt stand

Achter het wegtrekkende koufront dat een gevoelige afkoeling bracht nam gisteren in de westelijke Alpen de hogedruk invloed alweer toe. Na nog veel lagere (rest)bewolking in de ochtend brak in de loop van de dag de zon weer goed door en steeg het kwik in de frissere luchtmassa’s weer naar 23 tot 27 graden.
 
In de high Alpes was het zelfs weer even koud genoeg voor wat verse sneeuw op de gletsjer(s). Foto via twitter LES 2 ALPES @2ALPES
Niet meer zo mooi blauw en warm in de koelere lucht . Verbier / Wallis Foto Marcel Ebener‎


Nog warmer was het aan de zuidkant alwaar het kwik tot 30 graden opliep. Een stuk koeler was achter het koufront onder de bewolking en in de neerslag naar het oosten toe. De hoogste temperaturen werden  gehaald in de oostelijke regionen waar de warme lucht nog verzet bood tegen het oprukkende koufront. Lokaal werd het hier nogmaals 31 tot 33 graden.
The best for the west
Ook vandaag zaterdag hebben we nog met de tweedeling tussen west en oost te maken. De westelijke Alpen profiteren alweer van de hogedruk als ook de aanvoer van weer warmere lucht en het kwik stijgt met veel zon naar 23 tot 27 graden, in het zuiden lokaal ook nog hoger.In de oostelijke Alpen start de dag veelal nog met rest bewolking waaruit ook nog wat neerslag kan vallen. Het is met de bewolking duidelijk koeler dan in het westen. In de loop van de dag van het westen uit dan overgang naar droog en steeds zonnigere condities.
 
Zonsopgang boven de zuidelijke Walliser Alpen en Zermatt. Blik vanmorgen vanaf de Hörnlihütte op de nog aanwezige Hochnebel. Foto Giuseppe en Tamara Casile-van Den Berg


De uiterste oostelijke regionen hebben ook vandaag nog met warmere lucht te maken en het kwik kan hier lokaal tot 30 graden kan pieken. In de middag kunnen er lokaal enkele warmte onweders ontstaan. De vorstgrens stijgt in de westelijke Alpen weer naar 4000 meter, in de oostelijke Alpen aanvankelijk nog rond de 3400 meter en stijgend naar 3800 meter.
 
Radarbeeld 07h45. Bron Wetteronline.de


Zondag belooft onder verder toenemende hogedruk vooral in de noordelijke Alpen een heel fraaie ZONdag te gaan worden en stijgen de temperaturen weer naar zomerse 25 tot 30 graden. Door de dagelijkse gang ontstane cumulus wolken zullen naar alle waarschijnlijkheid niet tot het buien stadium uitgroeien en geheel uitsluiten kan met een lokale bui echter niet.
 
Het hoog trekt in het weekend langzaam via de Alpen naar oost Europa maar behoudt nog tot en met maandag zijn invloed op het weer in de Alpen.


De zuidkant heeft zondag te maken met wat vochtigere lucht en hier is het risico op lokale regen of onweersbuien een stuk groter. Dat geldt speciaal voor de berggebieden langs de centrale Alpen. De zwaarste buien kunnen in de middag gepaard gaan met plensregens en ook hagel is niet geheel uitgesloten.
 
Zondag in de loop van de middag dan vooral aan de centrale zuidkant kans op een regen of onweersbui


De maandag gaat nog optimistisch van start en vooral in de ochtend is het de zon die het weerbeeld bepaald.  Op nadering van een hoogtetrog koufront wordt het föhnig en met de zon en föhn stijgt het kwik naar 25 tot 30 gaden. In de middag neemt de bewolking steeds verder toe toe gevolgd door regen en onweersbuien die tot in de avond tot over de westelijk delen van de oostelijke Alpen zullen  uitbreiden. De hoogste temperaturen zullen maandag in het oosten worden gehaald, lokaal kan het kwik hier met föhn tot 33 a 36 oplopen.

Dinsdag stroomt achter het koufront en op passage van de hoogtetrog dan weer wat minder warme en onstabiele  lucht over de Alpen uit. Met een mix van wolken, zon en buien stijgt het kwik tot 20 a 24 graden, in het oosten en zuidoosten waar de warmere lucht zich kan vasthouden lokaal 27 tot 29 graden.  In de loop van de middag en avond van het westen uit inzettende weersverbetering.
 
Dinsdag koufront passage en weer enige afkoeling. GFS T850 hPa voor dindag 09h00


Woensdag zien we de hoogtetrog boven oost Europa liggen en een volgende uitloper van Atlantische hogedruk gaat in de de westelijke Alpen weer mooi zomerweer te gaan opleveren, onbestendig is het dan nog in de oostelijke Alpen door nabijheid van de lagedruk (hoogtetrog) boven oost Europa  De temperaturen stijgen naar 21 tot 28 graden.Vanaf donderdag neemt ook in de oostelijke Alpen weer toe en ondersteund door een inschuivende warme hoogterug stijgen de temperaturen met veel zon weer naar hoogzomerse en deels ook weer tropisch waardes. Lokaal kan er in de middag ene geisoleerd warmte onweder boven de bergen ontstaan maar algemeen zijn de onweerskansen niet bijzonder groot.
 
GFS T850 hPA voor donderdagmiddag. In de loop van de woensdag en op donderdag volgt vanuit het zuiden weer warmere lucht. Een volgende trog met koelere lucht is inmiddels weer tot over de Britse Eilande en het westen van Frankrijk en noorden van Spanje gevorderd.


De vraag is nog even in hoeverre een volgende hoogtetrog vanaf donderdag – vrijdag vooral in de westelijke Alpen weer een stempel op het zomerweer(hoog) gaat drukken. Gisteravond leek het sein nog volop op groen te staan voor het zomerweer, de laatste GFS ensembles vanmorgen laten toch weer wat verdeeldheid zien en de trog er weer inkomen. De ECMWF kaarten zijn op dit moment helaas nog niet beschikbaar.
 
GfS ensembles centrale noordelijke Alpen


Uitgaande van de diverse modeluitdraai lijken ook de dagen daarna onder de vleugels van het Atlantische hoog (uitloper) zomers te gaan verlopen en een overgang naar een koeler of onbestendiger stromingspatroon en weertype is niet uit de kaarten op te maken.

Tot zover voor vandaag vanuit een nog fris en praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis. Fijne dag, ciao.
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.546 topics, welke bij elkaar 441.067 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.945 leden.
Het nieuwste lid is fritsf.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1787 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1787, lezen 12 mensen het topic "Onweerskansen week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd juli 2019

Kans op zware regen- en onweersbuien

Lees snel de laatste info!

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Zomerdiscussietopic

Landelijke hittegolf?

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden