Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daniels, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 21:33:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

22 Apr 2024 21:04:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

22 Apr 2024 07:46:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

22 Apr 2024 07:46:26

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Apr 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

22 Apr 2024 03:33:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, FL.

22 Apr 2024 03:33:17
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
31 augustus 2018, 09:24 uur | Bericht #488514
Algemeen; achter een koufront behorende bij laag – Wanda – met kern boven de Oostzee stroomt koelere en tijdelijk wat drogere lucht over de Alpen uit. In de loop van de vrijdag krijgen we toenemend met de invloed van een hoogtetrog te maken en vervolgens een afsnoerend hoogtelaag. Vooral het oosten en het zuiden krijgen te maken met onbestendige weer condities met deels intensieve neerslag / buien. Volgende week meldt de nazomer zich terug!

Hogedruk versus hoogtetrog -laag(jes)

De zuidelijke Alpen als ook de inner-alpine gebieden profiteerden gisteren van de afschermende werking van de Alpenhoofdkam. Met de noordelijke stroming zorgde de Nordföhn voor het afdrogen als ook het opwarmen van de lucht. In Wallis steeg het kwik tot 25 graden en in het Zwitserse Tessin tot 30 graden. Warm werd het eveneens in de oostelijke delen van Oostenrijk met in Niederösterreich en Wenen eveneens tropische 30 graden.
 
Sunrise en ochtend Hochnebel boven de zuidelijke Walliser Alpen – Zermatt. Foto via FB via Giuseppe Casile (Hörnlihütte)
Uiteindelijk werd het weer een prachtige zomerse dag. Foto via FB Doris Imhof‎
Alpe d’ Huez Pic Blanc


De noordkant van de Alpen had met de noord tot noordoostelijke stroming te maken met veel koelere en nattere weer condities. In de Nordstau van de Alpenhoofdkam viel neerslag en onder de bewolking en in de neerslag werd het niet veel warmer dan 16 tot 17 graden.
 
Natte boel gisteren in het Kleinwalsertal -Mittelberg. Foto via Twitter Haus Walser Berge @HausWalserBerge


In ons vorige weerbericht kondigden we al een “dipje” aan in aanloop naar een volgende nazomerse weer periode. Ook gisteren en vandaag zien we dat dipje in de vorm van een afzakkende hoogtetrog mooi terug in de diverse weer modellen.


Vandaag zien we het zwaartepunt van de hoogtetrog via Duitsland tot over de noordelijke Alpen afzakken. Vervolgens zal in het weekend een apart hoogtelaag afsnoeren (cut off) en via de Alpen naar noord Italië trekken.



Met de hoogtetrog gaat de atmosfeer toenemend destabiliseren en krijgen we te maken met regen en onweersbuien of ook gewoon aanhoudende en deels intensieve neerslag (Staugebieden). De middagtemperaturen dalen naar 17 tot 23 graden, enkel in de oostelijke delen kan het met de zon nogmaals 25 tot 26 graden.
 
Frontenkaart DWD voor vandaag 12h00
Radarbeeld Europa 08h40. Bron Wetteronline.de

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook in de bergen koelt het af, op 2000 meter wordt het een graad of 7 tot 10. De vorstgrens daalt in de loop van dag van 3500 a 3300 meter 3200 tot 2900 meter. De sneeuwvalgrens daalt naar 2500 meter in de westelijke Alpen en tot 2800 a 3100 meter in het oosten en zuiden.
 
GFS sneeuwvalgrens vrijdagmiddag
Sfeervolle ochtend stemming vanmorgen boven de zuidelijke Walliser Alpen ( Zermatt /Hörnlihütte) Foto via Tamara en Giuseppe Casile


Noordelijke hogedruk
Achter dit hoogtelaag zal het Azorenhoog een brug slaan met een apart hoog dat zich boven Scandinavie ontwikkelt en begin volgende week met zijn zwaartepunt (kerndruk 1030 hPA) boven noordwest Rusland komt te liggen.
 
GFS 500 hPa voor maandag met de noordelijke hogedruk en eht langzaam wegtrekkende hoogtelaagje boven de noordelijk Adriatische Zee


Met de hoogteas ten noorden van de Alpen krijgen we dan te maken met een meer continentale stroming. We krijgen echter ook met de invloed van het hoogtelaag te maken en het duurt nog tot begin volgende week voordat ook in de oostelijke Alpen de nazomer zijn comeback zal maken. De temperaturen gaan weer in de lift en komen tussen de 23 en 27 graden te liggen. De lucht is echter ook vrij vochtig zodat het wat broeierig zal gaan aanvoelen. Hieronder de GFS ensembles voor de oostelijke en de westelijke Alpen



Omdat we tevens met een vrij vlakke drukverdeling te maken gaan krijgen zal echter ook dan niet geheel stabiel zijn en krijgen we, ondersteund door de dagelijkse gang, te maken met stapelwolken en lokale regen en onweersbuien. Vooral de berggebieden maken kans op de buien en het is nog even afwachten in hoeverre ook elders regen of onweersbuien tot ontwikkeling komen.

Eigenlijk dus weer het oude bekende patroon en drukverdeling zoals we dat al zo vaak deze zomer zagen. Noordelijke hogedruk (blokkade) en de vlakke drukverdeling naar het zuiden toe inclusief de hoogtelaagjes.

Voorlopig ziet het er ook nu niet naar uit dat dit patroon doorbroken zal gaan worden. In het volgende weekend zien we zelfs een versteviging van de blokkade door de opbouw van een apart bolwerk van hogedruk boven Scandinavie (kerndruk 1035 hPa).
 
GFS 500 hPa voor zaterdag 8 september met het opbouwende hoog boven Scandinavie


Een overgang naar een geheel anders herfstachtig weerbeeld is op de middellange en ook lange termijn niet waarschijnlijk.

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt en kil Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao


 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 94 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 94, lezen 1 mensen het topic "Maandwedstrijd Januari 2016 uitslag".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden