Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

22 Apr 2024 07:46:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

22 Apr 2024 07:46:26

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Apr 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

22 Apr 2024 03:33:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, FL.

22 Apr 2024 03:33:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, NC; Moore, NC.

21 Apr 2024 20:57:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor York, SC.

21 Apr 2024 20:57:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

21 Apr 2024 20:57:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, NC; Moore, NC; Stanly, NC.

21 Apr 2024 20:57:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Moore, NC; Richmond, NC.

21 Apr 2024 20:57:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, SC; Charleston, SC; Colleton, SC.

21 Apr 2024 20:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, NC; Moore, NC.

21 Apr 2024 12:34:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor York, SC.

21 Apr 2024 12:34:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, NC; Moore, NC; Stanly, NC.

21 Apr 2024 12:34:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

21 Apr 2024 12:34:13
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
1 september 2018, 00:02 uur | Bericht #488526
Tot spijt van wie het benijdt, maar de meteorologische zomer (en wat voor een!) is achter de rug en start de herfst op 1 september.
Maar zoals ieder seizoen heeft ook de herfst zijn charmes!


De herfst is eigenlijk het seizoen waarin iedere liefhebber van een specifiek weertype aan bod kan komen! In september een mooie nazomer en zelfs een mooie onweerssetting, in oktober en november misschien een stevige storm en wie weet vallen de eerste vlokken sneeuw wel te noteren in november. Op de Hoge Venen viel bijvoorbeeld in 2015 zelfs de eerste sneeuw al op 13 oktober!

Wat wel een zekerheid is tijdens de herfst is het snel korter worden van de dagen en dat de bomen normaal hun blad verliezen, maar vanwege de droge en bij momenten hete zomer, zijn er al veel bomen die hier al niet meer moeten mee startenHoe zal de herst dit jaar verlopen? Dat is natuurlijk altijd een vraagteken aangezien we niet aan glazenbolvoorspellingen doen. Enige wat een beetje duidelijk lijkt, is dat we starten met een nazomertje. Voor velen aangename temperaturen en redelijk wat zon, hierbij zien we ook soms wel frisse nachten verschijnen. Er is wel wat verschil tussen de modellen, zo blijft GFS zo droog als iets en warmer, terwijl  ECMWF toch frisser is en mogelijkheden laat zien tot wat neerslag.

Hieronder even snel de laatste pluim van ECMWF geldig voor De Bilt:


Kijken we wat verder, dan zie je duidelijke verschillen tussen de hierboven genoemde modellen. Voorbeeldje voor een week vooruit wat betreft de maxima:Wat het zal worden de komende dagen, weken en maanden, dat kunnen we hier bespreken! Veel plezier!
En voor de mensen die stiekem naar de winter uitkijken: daarover later zeker meer
 
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
1 september 2018, 14:49 uur | Bericht #488530
Eerste grondvorst van het seizoen


 
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2560
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 september 2018, 13:34 uur | Bericht #488625

Uitloper Azorenhoog zorgt voor rustig weer

Luchtdruk: uitloper over Frankrijk
Na de lokaal flinke buien van afgelopen week is het dit weekend een stuk rustiger. De oorzaak ligt bij een uitloper van het Azorenhoog:

De luchtdruk in onze omgeving is relatief hoog dankzij een uitloper van het hogedrukgebied bij de Azoren.

Neerslag: richting het zuiden droger
Deze uitloper houdt actieve fronten op afstand, in het noorden kan men nog wel af en toe een klein beetje regen krijgen, maar in het zuiden is er van regen amper sprake en vaak zal er slechts nog wat bewolking van over zijn. Zoals het er nu uitziet zal er dus ook weinig regen vallen in Zuid-Nederland en Vlaanderen:


EC en GFS berekenen in het zuiden beiden weinig neerslag de komende anderhalve week. In het noorden duidelijk meer neerslag door zwakke fronten.


Komende week is er woensdag en donderdag wel een kans dat iets actievere neerslag verder zuidwaarts komt. Signaal voor droog weer zet zich op zeer lange termijn niet voort.

Bewolking: regelmatig
Erg zonnig zal het echter niet worden. Omdat de straalstroom iets noorderlijker ligt en de uitloper iets zuidelijker, zorgen restanten van fronten en randstoringen nog wel regelmatig voor bewolkte momenten.

Krachtige straalstroom richting Europa, hier hebben wij de komende tijd nog weinig last van. Restanten (bewolking) worden zo in rap tempo naar onze omgeving gebracht.

Temperatuur: afhankelijk van bewolking en windrichting
De temperatuur ligt de komende tijd zo rond normale waarden, soms is het iets warmer dan normaal.

Perioden met meer bewolking grijs gemarkeerd, zeer lange termijn wit gemarkeerd.

Komende nacht begint er na een zwak warmtefront warmere lucht binnen te stromen, morgen is het al een stuk warmer. Maandag is er iets meer bewolking, De temperatuur woensdag is nog onzeker omdat vlak daarna (donderdag), er achter een (mogelijk zwak) koufront weer koelere lucht instroomt vanuit het noordwesten. Daarnaast waait het in het noorden soms iets harder, wat het voor het gevoel iets koeler kan maken.
We zullen de komende tijd wel geregeld zien dat er in het zuiden meer zon is en dus warmer is, terwijl het noorden vaker bewolking heeft en soms ook een enkel drupje.
Dus we kunnen rustig weer verwachten, waarin bewolking en zon elkaar afwisselen, neerslag blijft grotendeels beperkt tot het noorden, waar uit een zwak front soms wat kan vallen. Fijne week! | Gewijzigd: 8 september 2018, 15:16 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
11 september 2018, 20:19 uur | Bericht #488640
Iemand zin in stevige nazomerse temperaturen? Ik wel voordat de herfst er echt in komt. De hoofdruns van het Amerikaanse GFS en Europese ECMWF tonen voor volgende week zomerse tot tropische temperaturen waarbij we (tegen die tijd) ex-orkaan Helene moeten bedanken.

Actueel is Helene een orkaan en tegen donderdag is ze afgezwakt tot een tropische storm. Op het kaartje hieronder is te zien dat Helene een draai maakt naar het noordoosten.


Bron: NOAA Hurricane Center

Op 500 hPa is Helene ook mooi te herkennen. De trekrichting is ergens richting de Britse Eilanden.


Locatie van ex-orkaan Helene op 17 september volgens GFS12z

Wat gebeurt er vervolgens: Helene wordt opgenomen als kleine randstoring in een hoogtetrog. Het gevolg is dat de hoogterug boven Europa versterkt wordt door warmte advectie en een volle zuidstroming komt op gang.


Helene wordt opgenomen als kleine randstoring boven de Britse Eilanden (GFS12z)

Het gevolg: op 850 hPa is de temperatuur tegen die tijd dan 14-16 °C wat ongekend is voor deze tijd van het jaar. Op meethoogte zitten we dan met een lekkere zomerse tot tropische 25-30 °C. Ongetwijfeld zullen er dan weer temperatuurrecords sneuvelen.


Temperatuur op 850 hPa is met 14-16 °C ongekend hoog op 18 septemberWarmte...

Zowel EC als GFS en hun ensembles komen met een dergelijke situatie. Hoe het werkelijk gaat verlopen gaan we zien; nu al de een exacte koers bepalen van een tropisch systeem is gevaarlijk, maar de potentie is er volgens de kaarten. Dus wordt vervolgd.

Wat mij betreft kan dit er nog wel bij gezien de extreme zomer die we hebben gehad :)
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
15 september 2018, 17:17 uur | Bericht #488694
Nou... Qua weergebied is er de afgelopen 2 weken maar bar weinig gebeurd. Genoeg tijd gehad voor andere hobby's. Warme weer lijkt donderdag ook alweer afgelopen. Hopelijk de komende weken meer leven in de brouwerij... Heb wel weer een keer zin in een herfststorm oid.

Laatste pluim van gfs... we lijken weer terug te gaan naar normale waarde na woensdag. Van neerslag is niet of nauwelijks sprake. 
Supercell
Lid
Woonplaats: België (Kortrijk)
Berichten: 240
Lid sinds: 25 aug. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 september 2018, 09:10 uur | Bericht #488696
Goedemorgen guy's!

De 30°C, mogelijk veroorzaakt door ex-orkaan HELENE, wordt wellicht een moeilijke zaak afgaande op de laatste weermodellen. Na woensdag lijken we uiteindelijk te evolueren naar een frisser weertype met geregeld neerslag. Waar kan ik tekenen?

Uw online platform tijdens onweer in de Benelux - www.noodweer.be
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
18 september 2018, 17:44 uur | Bericht #488701
Een week geleden hintte de kaarten dat ex-orkaan Helene voor warmte zou zorgen in de Benelux. Dit is netjes uitgekomen met zelfs een 30er in Maastricht. Andere stations aan de oostgrens tikten net niet de 30 aan maar er zijn wel veel stationsrecords verbroken. Morgen en donderdag kunnen we nog genieten van zomerse temperaturen en dan is het schluss.
Top 10 hoogste temperaturen ooit gemeten op 18 september

1     18 sep. 1926     30.3 °C     Maastricht
2     18 sep. 2018     30.0 °C     Maastricht
3     18 sep. 2018     29.9 °C     Ell
4     18 sep. 2018     29.7 °C     Arcen
5     18 sep. 2018     29.6 °C     Hupsel
6     18 sep. 2018     29.3 °C     Twenthe
7     18 sep. 2018     28.8 °C     Nieuw Beerta

8     18 sep. 2003     28.6 °C     De Bilt
9     18 sep. 2003     28.6 °C     Soesterberg
10   18 sep. 2018     28.5 °C     Eindhoven | Gewijzigd: 18 september 2018, 17:45 uur, door reedtimmer
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 september 2018, 18:19 uur | Bericht #488705

Van nazomer naar onstuimig weer


We mogen ondertussen al een aantal dagen genieten van prachtig nazomerweer met veel zon en temperaturen die zelfs lokaal nog 30 graden hebben gehaald (zie post hierboven). Maar aan alle mooie liedjes komt een eind, of je moest fan zijn van een onstuimig weertype!

Eerst kijken we naar de overgang die er donderdag naar vrijdagnacht zal plaatsvinden. Voor het koufront uit wordt het veel plaatsen een zachte nacht met vrijdagochtend temperaturen op de meeste plaatsen boven 15 graden (tot lokaal bijna 20). Bij de passage van het koufront kunnen gemene windstoten zitten die in de kustregio's lokaal kunnen oplopen tot +100km/u.Kijken we naar zondag, dan komt GFS al diverse runs met heel wat hemelwater en een potentiële dikke stormsituatie. ECMWF kwam er gisteren ook mee bij de avondrun, eens kijken wat deze de komende runs zal gaan doen. Het is nog even afwachten wat het allemaal zal gaan worden en hoe het laagje zal uitdiepen en gaan koersen. Dus later zeker meer details hierover!

Uit de laatste GFS, stevige rukwinden op de Noordzee (is voorheen ook al heel fors geweest voor het vasteland, nu wat minder)Opmerking: sorry voor de korte update, maar een mens heeft soms van die drukke periodes waar hij amper tijd vindt
 
ton1959
Lid
Woonplaats: rotterdam
Berichten: 191
Lid sinds: 1 sep. 2013
19 september 2018, 19:37 uur | Bericht #488706
Citaat van Sven , woensdag 19 september 2018, 18:19 uur Van nazomer naar onstuimig weer
We mogen ondertussen al een aantal dagen genieten van prachtig nazomerweer met veel zon en temperaturen die zelfs lokaal nog 30 graden hebben gehaald (zie post hierboven). Maar aan alle mooie liedjes komt een eind, of je moest fan zijn van een onstuimig weertype!

Eerst kijken we naar de overgang die er donderdag naar vrijdagnacht zal plaatsvinden. Voor het koufront uit wordt het veel plaatsen een zachte nacht met vrijdagochtend temperaturen op de meeste plaatsen boven 15 graden (tot lokaal bijna 20). Bij de passage van het koufront kunnen gemene windstoten zitten die in de kustregio's lokaal kunnen oplopen tot +100km/u.Kijken we naar zondag, dan komt GFS al diverse runs met heel wat hemelwater en een potentiële dikke stormsituatie. ECMWF kwam er gisteren ook mee bij de avondrun, eens kijken wat deze de komende runs zal gaan doen. Het is nog even afwachten wat het allemaal zal gaan worden en hoe het laagje zal uitdiepen en gaan koersen. Dus later zeker meer details hierover!

Uit de laatste GFS, stevige rukwinden op de Noordzee (is voorheen ook al heel fors geweest voor het vasteland, nu wat minder)


Hmzzz,dat betekend geen werk met die schijt wind. te hogen golven en geen klanten.alweer een koufront?/ mijn schuur leg er vol mee de deur kan bijna niet meer dicht.
 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 september 2018, 20:45 uur | Bericht #488721
Zoals eerder gemeld kwam GFS als eerste run op run met storm voor komende zondag en ECMWF een enkele keer. Terwijl GFS redelijk mild is nu, is ECMWF hem in de laatste run al helemaal aan het flippen

Zie plaatjes ter illustratie:

Kans dat dit uitkomt? Uiterst klein. Maar het wordt sowieso een onstuimig dagje met veel wind, lokaal veel regen,... Morgenavond kunnen we de eerste kortetermijn modellen erbij nemen en krijgen we heel misschien een iets duidelijker beeld krijgen.

De kans is zelfs groot dat we pas zondagochtend meer te weten kunnen komen en dat het nowcasten wordt. Want de koers van het laag en hoe ver het uitdiept (versus hoe dicht ligt het hogedrukgebied) is uitert belangrijk voor de wind alsook locatie met veel neerslag.

Wordt dus zeker vervolgd
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
20 september 2018, 22:44 uur | Bericht #488724
De oper heeft aardig wat steun voor de zware windstoten. Kan wel eens zeer veel schade op gaan opleveren met al dat boom in blad. Maar wel mooi dat er weer wat actie op de planning staat  
 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2560
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 september 2018, 23:20 uur | Bericht #488725

Eerste 'echte' herfstdag: vrijdagOvergang warm naar koel
Momenteel zitten we nog aan de warme kant van het lagedrukgebied boven Groot-Brittannië. Het zal vannacht dan ook relatief warm blijven. Het grootste deel van de dag spenderen we in koele lucht, dus de maximumtemperatuur van vrijdag wordt al komende nacht gehaald, gedurende de vrijdag koelt het alleen maar verder af. 's avonds bereikt de temperatuur de 10ºC.

De buien
In de ochtend trekt een actief koufront over, dit koufront produceert enkele pittige buien. Op dit koufront is lijnconvectie mogelijk, hierdoor ook kans op flinke windstoten. Aan de kust zijn windstoten tot 100 km/u mogelijk, in het binnenland maximale windstoten rond de 70 km/u. Het gebied met harde windstoten trekt gedurende de ochtend van het westen naar het oosten. Mogelijk staat er kort eventjes 9 bft (stormkracht) aan de kust.

Gebied met buien en windstoten trekt gedurende de ochtend van west naar oost.

In de middag wordt het qua neerslag iets rustig, de wind blijft relatief krachtig en het zonnetje kan er met name in het zuiden af en toe bijkomen. Maar, achter het koufront koelt de bovenlucht sterk af, daar gaan we in de avond zeker wat van merken!

In de avond nadert in het noorden een trog, doordat het temperatuurverschil tussen de zee en de bovenlucht erg groot wordt kunnen de buien op deze trog soms heftig zijn, vooral qua windstoten. Denk dan aan 115 km/u aan de kust, lokaal bij een bui nog hogere snelheden. In het binnenland nemen de windstoten snel in kracht af. Verder is er aan de kust wat onweer, hagel en zwaardere neerslag mogelijk. Cape: 700 J/kg, schering: 30 kn, multicel dus.


De buien trekken vooral over Nederland, van noordwest naar zuidoost. In het noorden vinden we de zwaarste windstoten terug, nu lokaal nog zwaarder dan in de ochtend.

KNMI
Er is voor windstoten code geel uitgegeven: (betekend: geen direct gevaar, maar doe niks doms)
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2560
Lid sinds: 29 mrt. 2016
22 september 2018, 16:20 uur | Bericht #488734

Zondag: straalstroom stuurt lagedrukgebied over België


Lagedruk trekt in oostelijke richting over Centraal-Europa

Straalstroom
De straalstroom ligt in onze omgeving en kan een lagedrukgebied maken of breken. Gisteren diepte een lagedrukgebied op de Noordzee erg snel uit dankzij de straalstroom, in Nederland werd de zwaarste windstoot op het IJsselmeer gemeten: 112 km/u. In Zweden, Noorwegen en Denemarken was de storm op volle kracht.
De afgelopen week schommelden de weermodellen in koers, intensiteit en timing. Het ene moment zou Groot-Brittannië de volle laag krijgen en zwakte het laag richting Nederland al af, het andere moment kreeg juist Nederland de volle laag (er kwamen in de chat weer enkele bizarre kaarten van EC langs). Momenteel gaan verreweg de meeste modellen voor een koers over België - Noord-Frankrijk - Midden-Duitsland, en begint het laag pas flink uit te diepen wanneer het in Duitsland is.

Gevolg van koers en timing
Het gebied met zware windstoten komt aan de zuidkant van het laag te liggen, dus vooral de Ardennen, Noordoost-Frankrijk en Midden & Zuid-Duitsland krijgen daarmee te maken. Wij komen aan de rustige zijde van het laag qua wind, dus hier zal de wind morgen amper een rol spelen.
De meeste neerslag komt aan de noordelijke zijde van het laag te liggen, hier krijgen we dus wel mee te maken.

De neerslag
Er zal in het hele land zondag wat regen vallen, maar in het noorden zullen het slechts enkele buitjes zijn die 2 tot 5 mm achterlaten. Richting het zuiden nemen de hoeveelheden toe, in het uiterste zuiden (Zuid-Limburg en België) kan wel 20 tot 30 mm vallen.Als de neerslag behorend tot het laag 's avonds weg is getrokken, komt er vanuit het noorden nog een occlusiefront aan, hierdoor worden enkele buien getriggerd, mogelijk weer met onweer (de bovenluchten koelen namelijk flink af na passage van het laag).


Temperatuur
Als laatste punt, de temperatuur. Omdat we aan de noordzijde (de koele zijde) komen, en daarbij ook nog veel langdurige neerslag hebben, krijgt de temperatuur amper kans om te stijgen. Het kwik variëert de hele dag tussen de 10 en 13ºC, dat zal even wennen zijn!

Hogedruk neemt het roer over!
Op maandag stijgt de luchtdruk weer snel, in het begin zitten we nog met koele bovenluchten en daardoor kunnen er maandag nog wel enkele buitjes vallen, maar de zon zal er zo nu en dan weer bij zijn!
De dagen daarna blijft de luchtdruk hoog en neemt de buiigheid verder af. Donderdag zou het misschien weer 20ºC kunnen worden.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 september 2018, 15:25 uur | Bericht #488753

Komende nacht wordt koud met kans op mist


Bron afbeelding: OnweerOnline

Komende nacht kan het vooral landinwaarts flink afkoelen. Er is kans op vorst aan de grond en er kunnen mistbanken ontstaan. Er is zelfs een kleine kans op vorst op reguliere waarneemhoogte, dat zou voor het eerst zijn na de zomer.

Koude nacht op komst
Vannacht daalt de temperatuur in de kustgebieden naar ongeveer 8 graden, maar verder landinwaarts kan het op grote schaal afkoelen naar 2 of 3 graden. Daarbij is er regionaal kans op mistbanken of mist. Daar kan het verkeer morgenochtend mogelijk last van hebben. In de eerste uren na zonsopkomst lossen mist en eventuele mistbanken snel op.


Het WRF-Weerplaza model voor vannacht

Vorst aan de grond en mogelijk autoruiten krabben
Aan de grond kan de temperatuur, met name boven zandgronden, dalen tot onder het vriespunt. Omdat sterk afgekoelde lucht relatief vochtig is, kan het zomaar zijn dat op een aantal plaatsen de autoruiten gekrabt moeten worden. Ga je vroeg met de fiets op pad, dan zijn een dikke jas en handschoenen een aanrader.

Eerste regionale vorstdag?
Er bestaat een kleine kans dat, wanneer alles meezit, de temperatuur op reguliere waarneemhoogte van 1,5 meter tot onder het vriespunt kan dalen. Dit gebeurt wanneer het op een relatief beschutte plaats lang helder is, er geen of nauwelijks wind staat en er niet te snel mist ontstaat dat afkoeling tegengaat. De kans hierop is het grootst boven zandgronden van Twente, de Achterhoek, de Veluwe en delen van Brabant en Limburg en in de dalen van de Limburgse Heuvels.

"Een vorstdag is een dag waarop de minimumtemperatuur op 1,5 meter hoogte lager is dan 0,0 graden"
Definitie vorstdag van het KNMI

Geleidelijk warmer
De komende nacht lijkt voorlopig ook de koudste nacht te zijn. In de nacht naar woensdag is lokaal vorst aan de grond niet uit te sluiten, maar niet op zo'n grote schaal als in komende nacht. Overdag stijgt het kwik woensdag naar 17 of 18 graden waar het morgen 14 of 15 graden wordt. Donderdag is de mooiste dag van de week met maxima op veel plaatsen rond 20 graden.

Bron: Weerplaza.nl
  | Gewijzigd: 24 september 2018, 15:28 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
2 oktober 2018, 18:36 uur | Bericht #488802
Dooie boel op de site :p 
Eigenlijk ook de verwachting gezien de weerkaarten: hogedruk van begin tot eind bij de Amerikaanse GFS en Europese ECMWF.

Hieronder in de recente ECMWF pluimen, prikpunt De Bilt, is te zien dat het eind deze week zelfs een stukje warmer dan normaal wordt. Zondag dan tijdelijk wat meer wind en regen om weer terug te gaan naar droog, zonnig en rustig hogedruk weer.

Wat mij betreft slaan we een natte en winderige westcirculatie herfst over.


Temperatuurpluim


Neerslagpluim


Bewolkingsgraad
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
5 oktober 2018, 23:14 uur | Bericht #488836
Het mag dan misschien een dooie boel zijn in de Benelux door het huidige weer, maar in andere landen valt er wel heel wat te beleven op weergebied (zie verschillende topics op de homepage).


Nazomer 2.0

Nadat er in september (en actueel ook) al enkele heel fraaie dagen voorbij kwamen, blijven we eigenlijk in het weertype dat we al kennen sinds pakweg eind april. Met veel zon, hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en vooral ook: DROOG. We zitten nog altijd in een van de droogste jaren ooit, ik citeer even KNMI:

Het neerslagtekort, berekend op basis van 13 stations verdeeld over Nederland, is door de regenval in september ongeveer gelijk gebleven aan de stand van eind augustus. Het zomerhalfjaar van 1 april tot en met 30 september behoort daarmee tot de 5% droogste jaren sinds 1906. Vooral in de zuidoostelijke helft was het verschil tussen neerslag en verdamping groot.


Hieronder even de temperatuurpluim en neerslagpluim geldig voor De Bilt, ik denk dat ze voor zich spreken. (in warmere regio's kunnen de temperaturen wel eens tot 25 graden gaan misschien)
 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2560
Lid sinds: 29 mrt. 2016
13 oktober 2018, 17:43 uur | Bericht #488888

Erg bijzondere oktoberdag

Mede dankzij orkaan Leslie onstond boven West-Europa een diepe zuidstroming, warme lucht werd vanuit Marokko in hoog tempo helemaal naar het uiterste noorden van Scandinavië vervoerd (afbeelding 1)


Afbeelding 1: diepe zuidstroming over West-Europa.

Het kwik steeg in Duitsland tot net voorbij de 28ºC, Zuid-Frankrijk haalde lokaal net tropische waardes. De Benelux zal ook middenin deze warme lucht. Op enkele stations aan water na (Vlissingen, Vlieland, Terschelling en Stavoren) werd het overal zomers (25ºC of meer). Ell haalde zelfs de 28,1ºC (afbeelding 2).


Afbeelding 2: zeer warme oktoberdag.

Helaas voor de warmteliefhebbers, dit is hoogstwaarschijnlijk wel de laatste zomerdag in de herfst. Oktober staat bekend om het sterke temperatuursverval, gemiddeld wordt het iedere week in oktober weer wat koeler. Ook de pluim is een sterk temperatuursverval te zien. Werd het vandaag nog ruim 26ºC in De Bilt, wordt het volgende week zaterdag nog maar 15ºC volgens huidige verwachtingen (afbeelding 3). Geniet van de warmte en de combinatie met herfstkleuren zolang het nog duurt!


Afbeelding 3: een sterk dalende temperatuur de komende week, we gaan weer naar ongeveer normale waarden!
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
14 oktober 2018, 16:38 uur | Bericht #488892
Wat een extremen. Net geen 25 vandaag in de Bilt en de temperatuur is al weer aan het dalen. 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
15 oktober 2018, 18:22 uur | Bericht #488899
Citaat van Tycoon2, zondag 14 oktober 2018, 16:38 uur Wat een extremen. Net geen 25 vandaag in de Bilt en de temperatuur is al weer aan het dalen.  Straks beginnen we nog aan een traditie in oktober, zie maar de kaart van vorig jaar in zowat dezelfde periode


 
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
16 oktober 2018, 09:56 uur | Bericht #488902
Er lijkt eind oktober wel het een en ander te gaan veranderen. Lage druk boven oost Europa en hoge druk boven de oceaan, waardoor een glijbaan vanuit het poolgebied richting Europa ontstaat. 

Terug naar boven
1 2 3 4
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 75 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 75, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden