Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
2 september 2018, 08:39 uur | Bericht #488534
Algemeenhoogtelaag – Xenia – wat voor het koele en onbestendige herfstweer zorgt bevindt zich vandaag met kern boven het noorden van Italië. De komende dagen  trekt het geleidelijk opvullend verder naar het oosten. Met toenemende drukstijgingen evolueren we met de start van de nieuwe week van west naar oost weer naar warmer en zonnig nazomerweer. In de loop van de tweede helft van de week en het weekend neemt de onzekerheid weer toe door invloed van een volgend hoogtelaag!

Nazomerse periode onder (lage)druk

Een afgesnoerd hoogtelaagje luisterend naar de naam – Xenia – is gisteren vanuit het noorden komend de Alpen gepasseerd en bevindt zich vandaag met kern oven noord Italië.
 
Het afsnoerend hoogtelaagje dat ons momenteel het herfstweer bezorgt. . Het trekt de komende dagen langzaam verder in oostelijke richting weg. Animatie van vrijdag tm dinsdag GFS


Dit soort systeempjes, ook wel koude-putjes of upper-level-lows genoemd bevatten vooral in de wat hogere atmosfeer koudere lucht.
 
Het afgesnoerde hoogtelaagje zaterdag ochtend


Aan de oostflank van het systeem wordt daarbij warmere en ook vochtigere lucht vanuit het oosten tot zuidoosten aangevoerd en wanneer deze tegen de koudere lucht vanuit het noorden op glijdt staat dat altijd weer garant voor (veel) neerslag!
Ditmaal hadden vooral de oostelijke als ook de zuidelijke Alpen te maken met de neerslag, deels viel deze in de vorm van regen en onweersbuien, deels in de Stau van de oostelijke Alpen ook gewoond aanhouden en intensief. In de hogere delen, pak hem beet vanaf 2200 tot 2800 meter viel de neerslag in vaste vorm en werd het met lichte en boven de 3500 meter ook matige vorst weer  winters.
 
Winters Iiscghl-Palinkopf op 2864m
Stubai gletsjer


Betere maar eveneens koele(re) condities troffen we gisteren aan in de westelijke Alpen en de westelijke Alpenzuidkant. met stijgende luchtdruk en een noordelijke tot noordoostelijke stroming (Zwitserland Bise) was de lucht er een stuk droger en vooral naar het westen toe bleef het droog en scheen ook de zon. In de loop van de middag verbeterde het weerbeeld ook in de westelijke delen van Zwitserland.
 
Ook de Mittelallalin in Saas-Fee Oberwallis onderging een winterse metamorfose. -5 graden en sneeuw op 3500 meter hoogte


De hoogste temperaturen werden in het zuiden van Zwitserland gehaald met in Tessin 21 tot 23 graden als maximum. Ook het oosten van Oostenrijk kon nog net aan de 20 graden grens tippen. Elders bleef het met de vele bewolking en neerslag met 11 tot 17 graden koel en was het ronduit herfstachtig.

Van westen uit stijgende luchtdruk
Met het langzaam verder verplaatsen van het hoogtelaag richting het oosten profiteren de westelijke Alpen van verdere luchtdrukstijgingen. Het is meest droog en opgeklaard en de temperaturen gaan langzaam in stijgende lijn.
 
Gronddruk en frontenkaart zondag 12h00
Op 500 hPa is ook het hoogtelaag met zijn kern boven noord Itlalie (omcirkeld) mooi te herkennen


Algemeen geldt hoe verder naar het westen hoe meer zon en hogere temperaturen. In de oostelijke delen van Zwitserland valt laatste neerslag, boven de 3000 meter sneeuw. De vorstgrens stijgt geleidelijk weer naar 3300 meter. In de dalen en het Alpenlaag en voorland wordt het een graad of 18 tot 20, in Wallis en Tessin lokaal 22 tot 24 graden.
 
Radar 08h00. Bron Wetteronline.de


De oostelijke Alpen liggen hebben ook vandaag weer te maken met de invloed van het noord Italië laag. Het is bewolkt en nat en deels van er intensieve neerslag. Boven de 2600 tot 3300 meter valt sneeuw, de hoogste waarde voor de oostelijke regionen. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich langzaam tot over de oostelijke delen waarbij het aanhoudend en intensief kan regenen en hogerop sneeuwen. Hier kan de vele neerslag problemen gaan opleveren in de vorm van kleinschalige overstromingen en -of modderstromen!
 
Sneeuwvalgrens zondagmiddag (GFS)


De middagtemperaturen stijgen al naar gelang bewolking en neerslag naar 11 tot 17 graden, in het uiterste oosten waar warmere lucht binnenstroomt kan het kwik nogmaals tot 23 a 25 graden oplopen.
 

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer zon, verder oplopende temperaturen
Met de start van de nieuwe week zien we het hoogtelaagje verder richting oost Europa trekken en verder opvullen. Vanuit het noorden en westen krijgen we te maken met verder toenemende hogedruk invloed. Het zal echter nog tot in de loop van de dinsdag duren voordat ook de oostelijke regionen van de oostelijke Alpen hiervan gaan profiteren.
 
Tot en met dinsdag hebben de oostelijke delen nog te maken met de (afnemende) invloed van het wegtrekkende hoogtelaag. Een volgend systeem ontwikkelt zich dan alwaar bij IJsland


De middagtemperaturen kunnen elke dag een paar graden winst gaan boeken om uiteindelijk rond het midden van de week weer tot de zomerse grens van 25 graden uit te komen.

Onzekere ontwikkelingen door volgend hoogtelaag
Tegen het einde van de week zou een uitdiepende Atlantische hoogtetrog en een volgend richting de Noordzee afsnoerend (hoogte)laagje met name voor de noordelijke Alpen voor een weersverslechtering en afkoeling kunnen gaan zorgen. Het ziet er echter naar uit dat dit systeem tot de zuidelijke Noordzee gaat afzakken en vervolgens weer naar het noorden toe verplaatst en oplost.
 
Het volgende hoogtelaagje dat richting de Noordzee afzakt. GFS voor woensdag tot zondag


Gaat dit inderdaad gebeuren dan zal het nazomerweer wat vanaf dinsdag en woensdag inzet er niet al te veel en slechts tijdelijk onder lijden. Het is echter nog even afwachten wat het systeem precies gaat doen en datzelfde geldt voor een daarmee samengaand koufront dat donderdag de westelijke Alpen nadert.
 
GFS Theta-E voor donderdag. Veel koelere en drogere lucht is tot over de Benelux en NW Frankrijk gevorderd. Zoals het er nu naar uitziet zal het de Alpen niet kunnen bereiken!


In het weekend zien we vervolgens nieuwe hogedrukimpulsen vanuit de Azoren tot over Scandinavie met vervolgens een apart filiaal dat zich boven centraal Europa gaat manifesteren. Met een warme kern (hoog geopotentiaal /drukvlak) belooft het dan vooral ook in de hogere Alpen schitterend bergweer te worden met heel aangename temperaturen en een vorstgrens die toe hoog zomerse waardes zal stijgen. Wel moeten we nog even goed een (hoogte)laag in de gaten houden wat zich tussen het Europese hoog en een Scandinavie hoog gaat wurmen en eventuele nog roet in het nazomer weer kan gaan gooien!  (kaart GFS 500 hPA hieronder)




Omdat de steeds lager staande zon steeds meer aan kracht gaat inboeten zal het kwik door de sterke uitstraling en de lage dauwpunten in de beschutte hoog alpine delen een stuk lager gaan uitkomen en kan de daar aanwezig sneeuw of sneeuwresten al overleven. Langzaam maar zeker mogen zich ook de gletsjers gaan verheugen op betere tijden.
 
GFS noordkant Zwitserse Alpen


Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een (nog) overwegend bewolkt en kil Termen in Oberwallis een fijne zondag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 182 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 182, lezen 2 mensen het topic "Lancering van de atlas 5 uitgesteld vanwege bosbranden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden