Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
6 september 2018, 09:11 uur | Bericht #488610
Algemeen; samengaand met laag – Yu – nadert een koufront de Alpen en neemt de onstabiliteit van de atmosfeer weer toe. De oostelijke delen verblijven eerst nog onder zwakke hogedruk invloed. Vrijdag trekt het koufront verder over de Alpen waarachter zich geleidelijk weer (zwakke) hogedruk gaat inzetten. In het weekend en volgende week onder invloed van hogedruk verder doorzettende weersverbetering en overgang naar warm nazomerweer

Tijdelijk onbestendig en enige afkoeling op koufront

Een zogenaamde “final warming” wordt eigenlijk gebruikt in samenhang met de opwarming van de hogere atmosfeer (stratosfeer) aan het einde van de noord-hemisferische winter door de positief wordende stralingbalans plaatsvindt (april-mei).  De final warming zorgt ervoor dat de Polar Vortex boven de noordpool in elkaar zakt en de lange poolwinter plaats maakt voor de lente.

In de context van dit weerbericht gebruik ik de term om juist de laatste warme fase van deze nazomer aan te duiden. Nog één keer krijgen we te maken met een warme nazomerse periode. Het zal naar alle waarschijnlijkheid ook meteen de laatste van dit seizoen zijn! Straks meer daarover.
Gisteren profiteerden de Alpenlanden van zwakke hogdruk invloed en met de aanvoer van warme lucht vanuit zuiden kon het kwik weer oplopen naar hoog zomerse waardes. Het warmst werd het in Wallis met maxima die met violop zon opliepen tot bijna 30 graden.
 
Het was weer een slecht jaar voor de Rhone gletsjer in Oberwalls en ook de komende dagen is het nog afzien. Foto via Tamara Casile-van Den Berg
Volle stuwmeren door het vele smeltwater. Foto Räterichsbodensee (Grimsel). Foto via Tamara Casile-van Den Berg
Volop zon en boven de bergen enkele stapelwolken. Foto Müren Berner Alpen. Via Twitter Mürren – Schilthorn @murren007
Vooral volgende week nog volop Badiwetter in de Alpen. Foto zwembad Geschina te Brig gisteren met volop zon en 28 graden
In Oostenrijk werd het nergens warmer dan 27 graden. Topper was Graz met precies 27.0 graden als maximum. In de loop van de dag ontstonden er met voorkeur boven de bergen stapelwolken die heel lokaal het buien stadium bereikten. Meest echter was het droog en bepaalde vooral de zon het weerbeeld.
 
Perfect bergweer ook in de oostelijke Alpen en ook de komende dagen kunnen de koeien nog genieten van de sappige Alpenweides. Foto Vent in Tirol. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
En natuurlijk ook voor ons twee-beners volop genieten en perfect wandel weer. Foto Ötztal Tirol Via Twitter Hans en Odette ter Braak @hansterbraak


Koufront
Inmiddels zien we boven de Noordzee een volgend hoogtelaag ten zuidoosten van IJsland richting de Noordzee afsnoeren. Samenhangende daarmee nadert een koufront de Alpen welke op vrijdag de Alpen zal passeren. In het voor-veld van het koufront hebben we in eerste instantie nog te maken met de aanvoer van warme maar toenemend ook vochtigere luchtmassa’s vanuit het zuidwesten.



Warmte en vocht zullen de atmosfeer toenemend destabiliseren met als gevolg meer en verder uitgroeiende stapelwolken en regen en onweersbuien. Vooral de westelijke Alpen en de westelijke delen van de oostelijke Alpen krijgen daarmee te maken. Droog en langere tijd zonnig blijft het nog in de oostelijke regionen.



Met de zon en in de warme lucht stijgt het kwik nogmaals naar 23 tot 25 graden. In de bergen wordt het op 2000 meter een graad of 10 tot 13, de vorstgrens pendelt ergens ergens rond de 3400 a 3500 meter. De wind is meest zwak, in de loop van de dag naar het westen toe aantrekkend tot matig. Tijdens onweersbuien kans op windstoten.
 

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag trekt het koufront verder over de Alpen maar zal niet bijzonder actief zijn. In de nacht en ochtend moet er rekening worden gehouden met regen en onweersbuien. Achter het koufront met weer stijgende luchtdruk van west naar oost geleidelijk weer droog en opklarend.



Het oosten en noorden houden de gehele dag kans op lokale regen en onweersbuien. In de koelere lucht komt het kwik duidelijk lager uit dan voorheen en met 19 tot 23 graden is het meest wel gedaan. In de bergen daalt de vorstgrens tijdelijk naar 3300 tot 3100 meter. Uitzondering ook dit keer weer voor de oostelijke delen van de oostelijke Alpen alwaar het kwik enkele graden hoger kan uitkomen.

Overgang naar rustige en warm nazomerweer
In het weekend zien we het hoogtelaag boven de Noordzee weer  naar het noorden trekken alwaar het in de loop van de zondag zal worden opgenomen in de noordelijke jetstream en een depressie bij IJsland. Van het westen uit neemt de hogedruk weer toe en in eerste instantie gaan vooral de westelijke Alpen ervan profiteren.
 
GFS 500 hPa voor zaterdag


Het is droog en de zon zal prominent aan het zwerk te zien zijn. Met de aanvoer van geleidelijk weer zachtere lucht stijgt het kwik weer naar 20 tot 25 graden. De oostelijke Alpen houden nog licht onbestendige condities. Met meer bewolking en nog wat neerslag of een buit(tje) blijft het kwik hier dan ook nog wat achter. In de loop van de zondag zet zicht de weersverbetering dan ook in oostelijke richting door.

Nazomeren
Begin volgende week zien we een apart filiaal van hogedruk richting centraal Europa afsplitsen. Dinsdag ligt het systeem met zijn zwaartepunt boven de Alpen. We krijgend dan te maken met rustig nazomerweer en mede ondersteund door een warme rug dei vanuit Frankrijk binnen schuift gaat het kwik in alle hoogtes verder omhoog.
 
GFS 500 hPa voor dinsdagmiddag


In de dalen en het Alpen laagland stijgt het kwik met volop zon weer naar hoog zomerse 25 tot 29 graden en mogelijk lokaal ook naar tropische 30 graden. Door de subsidentie inversie en de al langer wordende koeler nachten neemt de kans op Hochnebel en mist in de nacht en ochtend wel toe. Ook in de bergen wordt het weer zeer zacht met een nulgradengrens die stijgt naar 4000 tot 4300 meter!
 
T850 hPa prikpunt Oberstdorf
en voor de vorstgrens


Het ziet er naar uit dat het tot het het einde van de week zo blijft en met een beetje geluk ook nog in het nieuwe weekend. Wel zien we dan steeds meer signalen dat we langzaam maar zeker gaan overschakelen naar condities die meer bij half september en de herfst passen. Of we meteen evolueren naar een herfstachtig weerbeeld gaan we de komende dagen bekijken.
 
GFS ensembles centrale noordkant


Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit bewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 145 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 145, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden