Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jul 2019 00:59:15

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

23 Jul 2019 21:40:22

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

23 Jul 2019 21:40:22

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

23 Jul 2019 16:59:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

23 Jul 2019 15:40:19

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

23 Jul 2019 15:40:19

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 11:59:17

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 10:59:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Waddeneilanden.

23 Jul 2019 09:40:18

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.

23 Jul 2019 09:40:18

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:45

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:44

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:43

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:41

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jul 2019 09:01:40
Actueel
1 / 4

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Fotowedstrijd juli 2019

Zomerdiscussietopic

Landelijke hittegolf?

Kans op zware regen- en onweersbuien

Lees snel de laatste info!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 september 2018, 09:33 uur | Bericht #488670
Algemeen; samenhangend met een zwakt koufront welke vandaag de Alpen passeert, is de atmosfeer wat onstabiel van opbouw. Zaterdag heeft vooral de noordkant nog te maken met het schampend front voordat in het verdere verloop van west naar oost met toenemende hogedruk weer drogere en ook weer warmere luchtmassa’s het weerbeeld zullen gaan bepalen. De zuidkant heeft te maken met wat vochtigere en warmere luchtmassa’s met kans op lokale onweersbuien

Aanhoudend warm nazomerweer

De afgelopen dagen stonden in het teken van voor de tijd van het jaar buitengewoon warm nazomerweer. Woensdag steeg het kwik in grote delen van Zwitserland onder invloed van een uitloper van het subtropen hoog (warme hoogterug) zelfs tot tropische 30 a 33 graden. Ietwat minder heet werd het in de oostelijke Alpen maar ook daar was het met volop zon en lokaal 30 tot 31 graden zeer warm voor midden september. Tropische temperaturen van 30 graden of meer zijn voor deze tijd van het jaar vrij zeldzaam.
 
Nazomeren ook in de Dolomieten / San Martino di Castrozza – Via Bas Rüggeberg
Perfecte condities in Alta Badia – Via Samir Dobbelaere @Peyto_Lake_
Parapenting op de thermiek in Bezau. Vorarlberg Oostenrijk. Via AWM fam. Roy Molenaar


Koufrontje
Gisteren begon er op nadering van een opkomend zwak koufront dat zich tussen hoog – Quirin – welke naar het oosten verder trekt, en hoog – Rodegang – boven de westelijke Atlantische Oceaan in wurmt.
Met afzwakkende hogedruk en een vlakkere drukverdeling alsmede het instromen van wat vochtigere luchtmassa’s hadden we gisteren dan ook te maken met wat meer stapelwolken die met het vorderen van de dag tot lokale regen  en -of onweersbuien uitgroeiden.
Dreigende wolkenluchten gisternamiddag in Didamskopf (Au Schoppernau). Via AWM Roy Molenaar


In het voorveld van het naderende koufront en de buien steeg het kwik met zon nogmaals tot 25 a 30 graden. Het warmst werd het in Sion in Oberwallis met precies 30.0 graden. Het weerstation in Schaffhausen meldde weliswaar een temperatuur van 70 graden als maximum maar daar is iets goed fout gegaan met de temperatuur metingen!

De komende 24 uur trekt het zwakke en afzwakkende koufront verder over de Alpen naar het oosten. Vooral de noordkant en in het bijzonder de oostelijke noordkant hebben vandaag dan ook nog te maken met wat mindere condities. Steeds weer trekken er wolken of wolkenvelden over en er vallen enkele regen of onweersbuien. De oostelijke zuidkant profiteert aanvankelijke nog van wat betere condities voordat in de middag ook daar regen en onweersbuien gaan vallen.De westelijke Alpen profiteren alweer van stijgende luchtdruk en hier is het meest droog of gewoon droog en krijgt de zon steeds meer speelruimte. Algemeen geldt hoe verder naar het westen en zuiden hoe meer zon en hoe hoger de temperaturen.
 
Radarbeeld 08h45. Bron Wetteronline.de


De middag temperaturen komen vandaag duidelijk lager uit dan de voorgaande dagen en liggen meest tussen de 17 en 23 graden (geheel afhankelijk van bewolking / neerslag).  In Wallis en Tessin stijgt het kwik naar 25 tot 27 graden. Ook in de bergen is het minder zacht dan voorheen. Op 2000 meter wordt het een graad of 7 tot 10 en op 3000 meter een graad of 4. De vorstgrens bevindt zich vandaag rond de 3500 meter, in de oostelijke Alpen eerst nog rond de 3700 a 3800 meter.
 
De dag start op veel plaatsen met veel lagere en hogere bewolking als ook Hochnebel. Blik van de Feldkopf 2717 m en Wangenitzsee


Nieuwe hogedruk
In het weekend trekt een volgend filiaal van hogedruk via de Alpen naar oost Europa. In het overgrote deel van de Alpen krijgen we dan weer te maken met rustig en zonnig nazomerweer. Vooral zaterdag hebben de oostelijke Alpen echter nog te maken met wat minder stabiele condities en kan er lokaal nog een bui(tje) vallen.
 
GFS 500 hPa voor zondagochtend


Datzelfde geldt voor de zuidkant van de Alpen waar warmere maar ook wat vochtigere lucht voor wat meer labiliteit zal gaan zorgen. Vooral in de middag en avond kan daar door de dagelijkse gang een regen of onweersbui tot ontwikkeling komen. De temperaturen gaan in alle hoogte weer wat in de lift en komen zaterdag uit tussen de 21 en 25 graden, zondag overal nog een paar graden hoger.

Nogmaals thermische hoogstandjes
Ook de nieuwe week zal weer in het teken staan van hogedruk en een volgende aai van het subtropen hoog laat het kwik nogmaals naar hoog zomerse waardes stijgen.
 
GFS 500 hPa voor woensdag volgende week met hogedruk en aanvoer uit zuidelijke richtingen


Algemeen zal het kwik tussen de 24 en 28 graden gaan uitkomen en met een beetje geluk sneuvelt hier en daar ook weer de tropische 30 graden grens! De kans op een lokale regen of onweersbui getriggerd door de dagelijkse gang is niet bijzonder groot maar ook niet geheel uitgesloten! De vorstgrens ligt gedurende de gehele periode meest zo rond de 4000 meter.

Tot in het volgende weekend en mogelijk ook nog daarna handhaven de temperaturen zich op een voor de tijd van het jaar buitengewoon hoog niveau en ook de neerslagkansen zijn niet groot.
 
GFS ensembles westelijke Zwitserse Alpen


Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een nog bewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.546 topics, welke bij elkaar 441.067 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.945 leden.
Het nieuwste lid is fritsf.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1641 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1641, lezen 8 mensen het topic "Onweerskansen week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomerdiscussietopic

Landelijke hittegolf?

Fotowedstrijd juli 2019

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Kans op zware regen- en onweersbuien

Lees snel de laatste info!

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden