Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
18 september 2018, 11:30 uur | Bericht #488700
Algemeen; ex-tropische storm – Helene – heeft vandaag via de Britse Eilanden bereikt, de invloed op het weer in de Alpen is echter gering. Wel stroomt tijdelijk weer wat vochtigere lucht binnen waardoor de atmosfeer minder stabiel van opbouw wordt. Woensdag weer stijgende luchtdruk en warm. Vrijdag zaterdag van het noordwesten uit koufront met inzettende weersverslechtering.

Nog even nazomeren, vrijdag eerste koufront en markante afkoeling

Gisteren konden we weer genieten van heerlijk nazomer weer en met veel zon steeg het kwik weer tot hoogzomerse 25 tot 30 graden. In Het Zwitserse Wallis werd het in het dal zelfs 31+ graden. Oostenrijk moest het doen met 28+ graden. Voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk warm, dit gaat echter veranderen!
 
Zonnige zuidelijke Walliser Alpen met Monte Rosa massief en deels ook nog de Matterhorn. Foto Trijntje van den Berg
Les Lacs du Carroley et des Pierres Blanches à la @LaPlagne, Via Les Balcons @Les_Balcons
Lac de Moiry. Wallis Foto Stefanie Jaggi‎


Zoals al eerder aangekondigd via ons weerberichten en sociale media krijgen we vrijdag te maken met een inzettende weersverslechtering en markante afkoeling. Vrijdag volgt op een hoogtetrog en koufront een eerste portie veel koudere en lucht.

Na een tijdelijke weersverbetering van west naar oost op zaterdag op zondag op passage van een tussenhoog – volgt maandag een volgende hoogtetrog met koufront en nieuwe afkoeling.

Opvallende de afgelopen dagen ook de enormen onzekerheid tussen met name het Amerikaanse GFS model en het Europese ECMWF model. Vooral de twee hoofdruns (OPERS) lagen mijlen ver van elkaar. Terwijl de GFS OPER als ook de CONTROl onderin de bandbreedt van de ensemble oplossingen vertoefde (koude oplossing) zagen we die bij het ECMWF model juist bovenin de ensemble oplossingen vertoeven (warme oplossing). Daartussen in dan de diverse andere ensemble leden. (zie hieronder). De veel koudere oplossingen die het GFS berekende werden veroorzaakt door een afsnoerend hoogtelaagrichting midden Europa en de Alpen
 
ECMWF ensembles 16 sept. met de OPER (geel) bovenin de bandbreedte van de ensemble oplossingen
En die van het GFS met de OPER (geel) juist onderin


Inmiddels zijn de verschillen wat afgenomen maar er bestaat nog steeds veel onzekerheid over de ontwikkelingen vanaf vrijdag. Vooral het GFS tendeert naar de koudere oplossingen.

Het meest waarschijnlijk scenario is dat we vrijdag -zaterdag met een eerste weersverslechtering als ook afkoeling te maken gaan krijgen. Op passage van een koufront van een koufront krijgen we te maken met (buiige) neerslag en veel wind en de temperaturen kelderen in alle hoogtes een graad of 10 tot 12.
 
GFS T80 hPa voor zaterdagochtend met de veel koudere lucht al tot over de noordelijke Alpen


Minder slecht en koud wordt het aan de beschutte Alpenzuidkant alwaar ook de Nordföhn voor enige opwarming en afdrogen zal gaan zorgen. In het weekend tijdelijk verbetering en weer wat warmer op een overtrekkend tussenhoog. De noordkant houdt echter de invloed van de Nordstau en algemeen de mindere condities!

Zondag zien we boven de Britse Eilanden een venijnige storm depressie op de kaarten verschijnen (Ex TS Florence) en juist dit systeem bezorgd de weermodellen nog wat “Kopfzerbrechen”.
 
GFS met een venijnig laag zondag boven de Britse Eilanden. Aan de zuidoost flank wordt dan eerst nog warme lucht aangevoerd (Föhn)


Het ziet er echter naar uit dat het meelopende koufront in de loop van de zondag dan wel maandag de Alpen binnentrekt en voor een volgende afkoeling gaat zorgen met nog lagere temperaturen. Maandag en dinsdag bevinden we ons dan in de polaire lucht en op 1500 meter hoogte gaan de temperaturen aan de noordkant dalen tot 0 tot -2 graden!



Dat heeft ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens die dan tot 1200 a 800 meter gaat dalen, bij aanhoudende Stau neerslag (Nordstau) kan het zelfs tot nog lager sneeuwen. Veel hangt dan echter weer af van de navolgende luchtdrukstijgingen.
 
Vooral de noordkant krijgt maandag en vooral dinsdag te maken met veel koudere poalire lucht. Op 850 hPa daalt het kwik tot 0 a -2 graden!!
GFS 850 hPa prikpunt Garmisch
En de vorstgrens


Na dinsdag zou met een volgende inkomend hoog de atmosfeer weer tot rust moeten gaan komen als ook weer gaan opwarmen. Inmiddels heeft ook het GFS het veel koudere scenario met hoogtelaag boven de Alpen weer verlaten respectievelijk wordt dit systeem nu veel oostelijker berekend (Balkan)
 
GFS 500 hPa voor woensdag met nieuwe hogedruk en opwarming. Het hoogtelaag leeft zich dan uit boven de Balkan (zeer slechte condities aldaar)
GFS ensembles oostelijke Alpennoordkant


Eerst nog even nazomeren
Voor het zover is kunnen we echter nog even genieten van een paar dagen nazomerweer. Weliswaar wordt tijdelijk ook wat vochtiger lucht aangevoerd waardoor de buien (onweers)kansen wat stijgen.



Woensdag en donderdag volgt echter weer hogedruk en drogere lucht en met een zuid tot zuidwestelijke stroming kan het kwik dan nogmaals tot 23 a 28 graden en lokaal zelfs 30 graden oplopen. Vrijdag dan opkomend koufront met aantrekkend wind, neerslag en Temperatursturz, prefrontaal met fohn vooral naar het oosten toe nogmaals warm. Meer daarover in details als ook de langere termijn in een volgende weerbericht.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een praktisch onbewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 233 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 233, lezen 2 mensen het topic "Atlantisch Orkaanseizoen 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden