Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, OK; Oklahoma, OK.

26 Apr 2024 09:31:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:28:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 09:16:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Foard, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:01:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 08:58:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 08:58:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foard, TX; Knox, TX.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE; Saunders, NE.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; King, TX.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX.

26 Apr 2024 07:54:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 07:48:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miami, KS.

26 Apr 2024 07:48:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 07:40:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

26 Apr 2024 07:30:18
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
22 september 2018, 07:42 uur | Bericht #488733
Algemeen; via de achterdeur van depressie – Elena -, vandaag met kern boven noord Scandinavie is vooral over noordelijke oostelijke Alpen koudere lucht binnengestroomd. In het voor veld van een  volgende depressie – Fabienne – en een meelopend tussenhoog wordt tijdelijk weer drogere en warmere lucht aangevoerd. Maandag volgt het koufront en stroomt vooral aan de noordkant een nieuwe portie nog koudere lucht binnen.

Betere condities westelijke en zuidelijke Alpen

De afgelopen dagen konden we nog genieten van de nazomers en voor de tijd van het jaar belachelijk hoge temperaturen. Lokaal steeg het kwik met volop zon zelfs naar tropische 30 a 31 graden. Ook gisteren was het nog een heel mooie nazomer dag en dat gold in het bijzonder voor de oostelijke Alpen. In de westelijke Alpen tot over de westelijke Oostenrijkse Alpen begon in de loop van de (mid)dag en avond de bewolking steeds verder toe te nemen en met een aantrekkende westelijke wind volgde dan eerste neerslag.


Ondanks opkomende frontale bewolking gistermiddag nog prima verteoven en heerlijk gezwommen in de thermaalbaden van het Brigerbad (Oberwallis).  
De Alpaca’s in Mittelberg Kleinwalsertal zochten gisteren nog bescherming tegen de warme zon in de de schaduw van de bomen. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak
Hotel Klausenpasshöhe. Foto Daniel Fässler
Die goldenen Bike Tage im Herbst bei spätsommerlichen Temperaturen. Via Hotel Bacher Leogang @HotelBacher
De weersverslechtering hangt samen met een eerst koufront, een tweede nog actiever volgt op maandag. De komende dagen is dan ook gebeurd met het rustige en warme nazomer weer en vooral de oostelijke Alpen(noordkant) krijgt te maken met onvervalst onstuimig herfstweer met tijdelijk zelfs winterse perikelen tot in de lagere delen.
 
Arpege animatie voor de komende 3 dagen


Kijken we naar de weerkaarten dan zien we voor de komende dagen een komen en gaan van Atlantische (storm)depressies. Een eerste systeem is inmiddels via de Britse Eilanden naar Scandinavie getrokken en het daarmee samenhangende koufront trekt vandaag in de nachte en ochtend via de Alpen naar het oosten verder.



Vooral aan de noordkant van de Alpen en in het bijzonder de oostelijke Alpen noordkant is de invloed ervan goed te merken. Achter het front volgt  met stijgende luchtdruk op nadering van een tussenhoog van west naar oost weer een weersverbetering.
In de ochtend valt er aan de noordkant nog (buiige) neerslag en overheerst de bewolking. Met de ingestroomde maritiem polaire lucht is een heel stuk kouder en in de bergen kan het tot 1800 meter hoogte sneeuwen. De middagtemperaturen komen niet veel hoger meer dan 12 a 19 graden.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

Betere en ook warmere condities vinden we in de westelijke Alpen en de inner-alpine gebieden. Hier is het droog en met het vorderen van de dag krijgt de zon steeds meer ruimte. De middag temperaturen stijgen hier tot 20 a 23 graden.
 
Radarbeeld 07h20. Bron Wetteronline.de


Nog betere condities treffen we aan de Alpen zuidkant aan en in het bijzonder het Zwitserse Tessin. Met de noordelijke hoogtestroming en een toenemende drukgradiënt tussen noord en zuid (oplopend tot 9 a 10 hPa) komt er een krachtige Nordföhn fase tot ontwikkeling. Met veel zon en de föhn stijgen de temperaturen  er naar 26 tot 29 graden.
 
Arpege T850 hPa en gronddrukkaart voor zaterdag 15h00. Warmere lucht in het zuiden, veel koelere lucht in het noorden en oosten


Zondag krijgen we te maken met een warmtefront en een portie warmere lucht die op sleeptouw wordt genomen met een volgende (storm)depressie. Dit systeem trekt via een wat zuidelijkere route dan zijn voorgang over de Benelux en Duitsland naar het oosten door.
 
GFS 500 hPa voor zondagochtend met het laag en tijdelijk aan de zuidflank weer warmere lucht


De Nordföhn aan de zuidkant gaat er weer uit. Na aanvankelijk nog wat rest bewolking in de ochtend belooft het echter met zwakke tussenhoog  invloed nog heel aardige dag te gaan worden en met veel zon stijgt het kwik tijdelijk weer naar 23 tot 27 graden. In de loop van de dag wordt het aan de noordkant op nadering van het navolgende koufront toenemend föhnig.

Maandag(nacht) trekt het koufront de Alpen binnen en wordt een volgende onbestendige en onstuimige weerfase ingeluid. Opnieuw zal het meest slechte weer de noordelijke Alpen treffen en speciaal de oostelijke Alpen noordkant. In alle hoogtes gaan hier de temperaturen markant onderuit en er valt buiige neerslag.
 
GFS voor dinsdag 00h00 met de meest koude lucht over de noordoostelijke Alpen
In detail T850 hPa voor dinsdagochtend met in het oosten -2 tot – 3 graden. Vooral langs de centrale Oostenrijkse noordkant (Stau) valt sneeuw tot 1500 a 800 meter


Zware storm
Daarnaast gaat ook de wind een thema worden. In de bergen maar ook in het laagland trekt de wind aan tot stormkracht met kans op zware storm  en zeer zware windstoten tot orkaankracht (120 km/h). Hogerop zijn er windstoten (pieken) mogelijk van 150 tot 180 km/h en er zijn modellen die op de hoogste toppen tot ver boven de 200 km/h gaan! Hieronder de windstoten die het ECMWF voor maandagochtend berekent.




Met een sneeuwvalgrens die tot 1500 a 1000 daalt moet met zeer slechte en winterse condities rekening worden gehouden. Op het 850 hPa vlak (circa 1500 meter) daalt het kwik maandag naar 0 tot -3 graden en de vorstgrens tot 1300 a 1250 meter!
 
T850 hPa oostelijke Alpennoordkant
En voor de vorstgrens
Maandag en dinsdag kan het mn aan de oostelijke noordkant tot ver naar beneden sneeuwen en moet met winterse condities rekening worden gehouden. (archieffoto)


Minder onstuimig en koud wordt het opnieuw in de westelijke Alpen, de inner alpine gebieden en de Alpen zuidkant. Algemeen geldt hoe meer naar het westen hoe beter de condities. De zuidkant krijgt opnieuw te maken met een zeer krachtige Nordföhnfase (drukgradiënt zelfs oplopende tot 13 a 14 hPa). met föhn stijgen de temperaturen tot 23 a 26 graden (Tessin)
 
GFS T850 hPa – Grote verschillen maandag tussen noord en zuid.


Dinsdag en woensdag gaan vooral de westelijke Alpen alweer profiteren van een inzettende weersverbetering op een van het westen inschuivend hoog. De zon krijgt weer steeds meer ruimte en de temperaturen gaan in alle hoogtes weer in de lift. De oostelijke Alpen houden dinsdag maar ook woensdag nog de invloed van de hoogtetrog en de koudere onstabiele luchtmassa’s. Wel wordt het na laatste neerslag in de centrale Nordstau ook hier droog.



Hier is het ronduit herfstachtig en de harde tot stormachtige wind maakt het voor het gevoel nog veel kouder. In de bergen van de Alpen noordkant valt sneeuw vanaf 1300 tot 1700 meter, aanvankelijk ook nog lager, in de loop van de woensdag in alle hoogtes geleidelijk weer oplopende temperaturen.

Grotere neerslaghoeveelheden en in de bergen sneeuw worden er door toedoen van de neus van hogedruk niet verwacht en met 10 tot 20 cm Neuschnee is het ook in de Nordstau van de Alpenhoofdkam meest wel gedaan.
 
Arpege met de Neuschnee tot dinsdagmiddag


In het verdere verloop gaat het dan ook in de oostelijke Alpen verbeteren en opwarmen. Een volgende afkoeling (hoogtetrog /koufront) staat mogelijk voor het einde van de week gepland en opnieuw zullen vooral de oostelijke Alpen daarmee te maken gaan krijgen. Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen bekijken.



Tot zover voor deze zaterdag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 259 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 259, lezen 2 mensen het topic " Herfst en Winter discussie 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden