Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA; Tensas, LA; Warren, MS.

20 Apr 2024 14:40:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA.

20 Apr 2024 14:36:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, LA; Madison, LA.

20 Apr 2024 13:58:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:42:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Cooke, TX; Denton, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:06:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 09:22:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 08:53:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
24 september 2018, 09:56 uur | Bericht #488742
Algemeen; een actief koufront met neerslag en veel wind (storm) is afgelopen nacht over de Alpen getrokken en heeft veel koudere maritiem polaire de warme subtropische luchtmassa’s opgeruimd. Met stijgende luchtdruk, en aan de zuidkant een opstekende krachtige Nordföhn, volgt in de westelijke en zuidelijke Alpen een snelle weersverbetering. De oostelijke Alpen noordkant heeft eerst nog te maken met instabiele en koude luchtmassa’s. Dinsdag volgt onder invloed van hoog – Schorse – een overgang naar stabieler herfstweer en oplopende temperaturen..

Van west naar oost stijgende luchtdruk en overgang naar rustig herfstweer


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

Stormdepressie – Fabienne – is geheel volgens verwachting via Duitsland en Polen naar de Baltische Staten getrokken. Achter een actief koufront welke afgelopen nacht over de Alpen trok ging de atmosferische deur wagenwijd open voor een portie maritiem polaire lucht.


Gisteren stroomde aan de voorzijde van het koufront eerst nog zeer warme van origine subtropische lucht over de Alpen uit. Met een toenemende drukgradiënt tussen de zuid en noordkant van de Alpen werd het bovendien föhnig. Samen met veel zon en droge lucht kon het kwik gisteren dan ook nog een keer pieken tot zomerse en zelfs bijna tropische waardes.
 
Föhnige luchten , warm en nog niet al te veel wind gistermiddag in het Kleinwalsertal. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak


Op uitgebreide schaal steeg het kwik tot 25 a 28 graden. De hoogste temperaturen werden in Zwitserland gehaald met als toppers Genève en Wallis. Hier steeg het kwik in de dalen en lagere delen tot 28 a 29 graden.
 
Ook gisteren nogmaals een prima dag in de bergen. Webcam Aletsch Arena Moosfluh
 
Toppers waren Versoix (Geneve) en Ackersand (Oberwallis) met 29.9 en 29.8 graden, helaas net niet genoeg voor een tropische dag. Ook in de bergen was het nogmaals zeer warm met een vorstgrens die rond de 4000 meter lag.
 
Föhnige luchten ook boven de regio Liegfeisttal Foto via Twitter Jacomien Heeres Klostertalfan


De komende twee dagen zullen we het in de maritiem polaire lucht met veel lagere temperaturen moeten doen en in vergelijking met de afgelopen dagen is het 10 tot 15 graden kouder. Vandaag en deels ook dinsdag hebben de oostelijke Alpen en in het bijzonder de noordkant nog te maken met lagere druk en onstabiele en koude luchtmassa’s.
 
GFS 850 hPa voor vanmorgen


Veel neerslag wordt er echter ook hier niet verwacht. De sneeuwvalgrens daalt tot de avond verder naar 1300 tot 1000 meter en de vorstgrens naar 1500 tot 1200 meter. De maxima zullen tussen de 8 en 16 graden gaan uitkomen.
 
Säntis 2500m met een dun laagje sneeuw
Een dun laagje verse sneeuw vanmorgen in Heilbronnerhütte Vorarlberg op 2300m. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak
Leicht angesuckert en -1.7 °C Heiligenblut Wallackhaus op 2304m (Hohe Tauern)


De westelijke Alpen die sowieso al minder met de invloed van laag Fabienne en het koufront te maken hadden profiteren alweer van de invloed van naderend hoog – Schorse – vandaag nog met kern boven Ierland. De atmosfeer stabiliseert steeds verder en met de zon en een verder afnemende erbij gaat ook het kwik weer omhoog. De temperaturen komen echter ook hier op een beduidend lager niveau te liggen met maxima van nog slechts 11 tot 15.
 
GFS 850 hPa met de grote verschillen tussen oost en west en vooral ook de zuidkant


Diegenen die nog een beetje warmte en zon willen meepakken adviseren we naar de Alpenzuidkant uit te wijken en in het bijzonder de Zwitserse zuidkant. Wel gaat hier een sterke Nordflöhn (drukgradiënt van maar liefst 14 tot 17 hPa tussen noord en zuid) voor een stormachtige föhn zorgen welke de zomergevoelens wat zal doen temperen.
 
Onbewolkt vanmorgen in Tessin Lugano met de San Salvatore


Dinsdag en woensdag komt het zwaartepunt van hoog – Schorse – over en net ten oosten van de Alpen te liggen. Met een verder afnemende stroming krijgen we te maken met een sterke subsidentie inversie. Met de dalende luchtbewegingen als ook de ondersteuning van een meelopende warme hoogterug gaan vooral in de bergen de temperaturen van west naar oost weer flink in de lift.
 
GFS 500 hPa voor dinsdag 21h00


De laagste temperaturen zullen overigens in de nacht en ochtend van maandag op dinsdag in de lagere delen en hogere dalen van de centrale Alpen worden behaald. Met een verder wegvallende wind, een heldere hemel en sterke uitstraling kan het dan licht en in de hogere delen en dalen ook matig gaan vriezen. Het zou me ook niet verbazen wanneer er heel lokaal onder “gunstige” omstandigheden ergens al strenge vorst wordt gemeten. Zie hieronder de kaarten voor de temperaturen dicht bij de grond voor dinsdagochtend (bron kachelmannwetter.com)



De tweede helft van de week belooft onder de invloed van hogedruk rustig en zonnig gaan te verlopen waarbij de temperaturen ook in de lagere delen van de oostelijke Alpen weer duidelijk hoger gaan uitkomen. De uitzonderlijk hoge waardes zoals we die de afgelopen week nog zagen behoren echter definitief tot het verleden.
 
GFS 500 hPa donderdag 12h00 ,langzaam verlies het hoog wat aan kracht maar blijft nog steeds weer bepalend voor grote delen van Europa


Aan het einde van de week en in het weekend neemt de invloed van de hogedruk weer af en gaat het kwik geleidelijk weer een dalende trend volgen. Een overgang naar een opnieuw veel kouder en onbestendiger weerbeeld is echter ook dan nog niet aan de orde.



Tot zover voor deze maandag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een koel en weer opklarend Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 263
Lid sinds: 28 jun. 2015
24 september 2018, 22:06 uur | Bericht #488754
Blijft fasinerend, dat temperatuurverschillen zich zo snel kunnen voordoen. Ik bedoel dan met name dat de grond best wel opgewarmd is in de afgelopen weken, maar dat binnen 48 uur mogelijk is om een lage sneeuw ergens te dumpen.... "nature is fasinating!'
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 222 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 222, lezen 3 mensen het topic "Onweerskansen en teleurstelling".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden