Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, IA; Greene, IA.

15 Jul 2024 23:50:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Morgan, OH; Perry, OH.

15 Jul 2024 23:50:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baltimore, MD.

15 Jul 2024 23:50:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cayuga, NY; Onondaga, NY; Seneca, NY.

15 Jul 2024 23:45:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IA; Carroll, IA; Sac, IA.

15 Jul 2024 23:45:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baraga, MI; Houghton, MI; Iron, MI.

15 Jul 2024 23:45:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Culpeper, VA; Fauquier, VA; Orange, VA; Spotsylvania, VA; Stafford, VA; City of Fredericksburg, VA.

15 Jul 2024 23:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fairfield, OH; Licking, OH.

15 Jul 2024 23:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cayuga, NY; Oswego, NY; Wayne, NY.

15 Jul 2024 23:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, IN; Rush, IN.

15 Jul 2024 23:40:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cochise, AZ.

15 Jul 2024 23:40:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor District of Columbia, DC; Montgomery, MD; Prince Georges, MD; Arlington, VA; Fairfax, VA; City of Alexandria, VA; City of Falls Church, VA.

15 Jul 2024 23:40:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Goshen, WY; Platte, WY.

15 Jul 2024 23:40:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, IA; Buchanan, IA.

15 Jul 2024 23:40:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fairfield, OH.

15 Jul 2024 23:40:04
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2592
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 september 2018, 16:46 uur | Bericht #488766

Dodental na aardbeving en tsunami Indonesië stijgt naar zeker 832

Het dodental na de aardbeving met een magnitude van 7.5 en de tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is gestegen naar zeker 832, melden de lokale autoriteiten zondagochtend. Eerder was het aantal doden na de aardbeving en de daaropvolgende vloedgolf van zeker 6 meter hoog vastgesteld op boven de vierhonderd.

Volgens een woordvoerder van de rampenbestrijding zijn de meeste doden gevallen als gevolg van de tsunami en zijn er dus minder slachtoffers vanwege de aardbeving. Er zijn zeker vijfhonderd mensen gewond geraakt. Het getal is slechts voorlopig, want er zijn veel meer slachtoffers dan tot nu toe bekend is. Eerder zei de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla al dat hij vreesde voor duizenden slachtoffers. De regio is relatief dichtbevolkt en in de provinciehoofdstad Palu wonen circa 300.000 mensen. Er waren vrijdag naar schatting zestig buitenlanders in Palu. Buiten de zwaar getroffen stad Palu zijn nog geen slachtoffers geteld. Een ooggetuige langs de kust buiten de stad berichtte volgens de Jakarta Post dat "er overal lijken liggen" en dat alle bebouwing langs de kust weggevaagd is.

Zoektocht naar slachtoffers gaat zondag door
Ook in de stad is echter geen duidelijk zicht op het aantal slachtoffers. In het hotel Roa Roa is zondagmiddag nog een vrouw levend onder het puin vandaan gehaald. Reddingswerkers hebben ook meerdere lichamen uit de vijftig kamers gehaald. Honderden bezoekers van een festival werden door het water meegesleurd nadat het door een muur heen brak.
Volgens de Jakarta Post zijn tijdens de ramp nog zeker drie andere hotels in Palu verwoest; het Mercure, het Sya Regency Palu en het Tora-Tora Inn. Persbureau Reuters meldde eerder dat tienduizenden mensen dakloos zijn geworden door het natuurgeweld. Ook zouden volgens Indonesische media plunderingen zijn uitgebroken.

Luchthaven Palu weer geopend
De luchthaven van Palu is heropend, zij het zonder verkeerstoren. De laatste man die daar werkte, de 21-jarige Anthonius Gunawan Agung, is volgens Indonesische media zaterdag aan zijn verwondingen bezweken. De verkeersleider wordt geroemd omdat hij op zijn post bleef toen de aardbeving begon. Hij wachtte met zijn vlucht uit het rammelende bouwwerk tot na de start van een vliegtuig en sprong toen van vierhoog naar beneden.

Gedetineerden boos dat ze niet naar familieleden mogen zoeken
Gedetineerden in een gevangenis op Sulawesi hebben in de inrichting vernielingen aangericht en brandgesticht toen ze niet naar familie mochten gaan zoeken. De onrust was in Donggala, een van de eerste plaatsen op het Indonesische eiland Sulawesi die vrijdag door een vloedgolf werd getroffen. In de chaos zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker honderd van de 342 gevangenen ontsnapt. Gedetineerden eisten dat ze verlof kregen om mogelijk getroffen familie te traceren en te helpen. De gevangenisleiding weigerde dit, waarop de rellen uitbraken.

Premier Rutte betuigt medeleven
Premier Mark Rutte betuigde op Twitter zijn medeleven en bracht condoleances over aan president Joko Widodo. De premier noemde het nieuws over de honderden doden "verschrikkelijke berichten" en meldde dat zijn gedachten "bij alle slachtoffers van dit brute natuurgeweld zijn".

Ook de Europese Commissie zei mee te leven met de slachtoffers van de ramp. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en alle betrokkenen, zoals de mensen die eerste hulp verlenen en onder moeilijke omstandigheden proberen levens te redden."

Het Rode Kruis heeft gironummer 6868 geopend voor hulp aan de slachtoffers. "Eerste prioriteit zijn de zoek- en reddingsoperaties, maar ook noodhulpgoederen zijn onderweg. Het gaat om dekzeilen, jerrycans, kleding en slaapmatten. Schoon drinkwater heeft grote prioriteit om te voorkomen dat na deze ramp een nieuwe ramp volgt door de uitbraak van ziektes", aldus de hulporganisatie.

Dodental na beving niet vaak zo hoog op Sulawesi
Het eiland Sulawesi wordt vaker getroffen door aardbevingen, maar meestal vallen daar niet zo veel slachtoffers bij als bij de beving van vrijdag het geval was. In 2000 kwamen bijna vijftig mensen om, in 1968 kostte een aardbeving ruim tweehonderd mensen het leven. Die laatste beving had een magnitude van 7.5 en was daarmee even zwaar als de aardschok van vrijdag.

Indonesië ligt op de zogeheten Ring van Vuur en wordt vaker getroffen door zware aardbevingen. Deze zomer kwamen door natuurgeweld honderden mensen om op het eiland Lombok.

Bron: nu.nl
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2018, 10:36 uur | Bericht #488771

Dodental na tsunami en aardbeving op Sulawesi stijgt naar 844.


Het dodental na de tsunami en aardbeving op het Indonesische eiland Sulawesi is gestegen naar 844, heeft het Indonesische rampencentrum maandagochtend bekendgemaakt.De lokale autoriteiten spraken zondag al van zeker 832 doden. Het rampencentrum vreest dat het dodental verder zal oplopen, omdat hulpverleners bepaalde gebieden nog niet hebben bereikt.

Reddingswerkers halen nog steeds mensen onder het puin vandaan. De kans is groot dat er meer lichamen worden gevonden. Het rampencentrum zegt meer zwaar gereedschap en mensen nodig te hebben voor de zoektocht naar slachtoffers.

Mogelijk zitten tientallen mensen vast in het puin van een ingestort hotel in de plaats Palu. Hoe het met deze mensen gaat, is niet duidelijk. De Indonesische president Joko Widodo noemt het redden van de groep een van de prioriteiten.

De hulpverlening op Sulawesi komt door de grote schade aan de infrastructuur maar langzaam op gang. Daarnaast staan er straten blank en ligt overal puin. Mogelijk zitten honderden mensen vast in dorpen die zijn getroffen door aardverschuivingen.

De omvang van de schade op het eiland is nog niet bekend, doordat er slechts beperkt communicatie mogelijk is met de steden Palu, Donggala, Sigi en Parigi Moutong. 

Tekort aan noodvoorzieningen

Sinds het natuurgeweld van vrijdag is er een groot tekort aan onder meer medicijnen, voedsel en schoon water. Duizenden gebouwen zijn ingestort, waardoor veel gezinnen zonder onderdak zitten. Na de tsunami vluchtte een onbekend aantal mensen naar hoger gelegen gebieden. 

Mensen verzamelen zich volgens het Rode Kruis, dat zo'n negentig hulpverleners op Sulawesi heeft, in provisorische kampen en openbare gebouwen.

Sommige mensen zijn volgens Indonesische media gaan plunderen om aan levensmiddelen te komen. Agenten en militairen zijn ingezet om tankstations en supermarkten te bewaken. Hulpkonvooien worden begeleid door de politie.

Widodo zegt dat maandag met militaire transportvliegtuigen zo veel mogelijk voedselhulp naar het eiland wordt gestuurd.

Veel slachtoffers in kustplaats Palu

Met name in Palu zijn veel mensen om het leven gekomen. De tsunami kwam vrijdag in deze kustplaats aan land, na een aardbeving met een magnitude van 7.5. Doordat een tsunamiwaarschuwing ten onrechte snel weer werd ingetrokken, waren veel mensen niet voorbereid op de komst van een metershoge golf. 

De autoriteiten treffen voorbereidingen voor een massabegrafenis in Palu, waar in totaal zo'n 380.000 mensen wonen. Pas na identificatie van de lichamen worden de eerste slachtoffers begraven.
Bron: https://www.nu.nl 
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2018, 10:38 uur | Bericht #488772

'Rampgebied Sulawesi blijkt veel groter dan gedacht'

Terwijl de hulpverlening langzaam op gang komt, blijkt het door aardbeving en tsunami getroffen gebied op Sulawesi groter dan gedacht. "Er worden voortdurend nieuwe gebieden ontdekt die ook zijn verwoest", zegt correspondent Michel Maas.

Het dodental is volgens Indonesische media opgelopen tot 1200. Het officiële aantal is nog steeds 844, maar de overheid vreest dat er duizenden mensen zijn omgekomen. In hele gebied wonen zo'n 1,2 miljoen mensen. Vooral Palu, een stad met 379.000 inwoners, is zwaar getroffen.

"Maar ook in de wijde omtrek zijn er dorpjes en stadjes zo goed als verwoest", zegt Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "En daar moet het zoeken naar slachtoffers onder het puin nog beginnen. Het rampgebied blijkt dus veel groter dan aanvankelijk werd aangenomen."

Sommige afgelegen gebieden zijn qua communicatie sinds afgelopen vrijdag afgesloten van de buitenwereld. Mogelijk zitten daar nog honderden mensen vast in gebouwen of onder het puin. In een winkelcentrum in Palu wordt nog gezocht naar tientallen mensen die vastzitten. Ten minste een vrouw in de stad is zondag gered uit haar huis, dat de grond in was gezakt door het natuurgeweld.

De reddingsoperatie is nog in volle gang, benadrukt president Widodo tegen persbureau Reuters. "Op veel plekken konden mensen onder het puin nog niet gered worden, omdat zwaar materieel nog ontbreekt. Maar gisteren kwam het eerste materieel aan in Palu."

Een vliegtuig per keer

De hulpverlening in de door natuurgeweld getroffen regio komt volgens de correspondent maar mondjesmaat op gang. De verwoestingen aan de lokale infrastructuur maken het moeilijk om overal goederen en hulp te krijgen.

"Er zijn vrachtwagens onderweg met voedsel en water, maar het duurt heel lang voordat die aankomen in Palu", zegt Maas. Op het enige vliegveld van de stad kan slechts een vliegtuig per keer landen en alleen bij daglicht. Een van de prioriteiten is om het vliegveld zo snel mogelijk beter begaanbaar te krijgen.

"Mensen dringen voor het hek van het vliegveld om eten of drinken te bemachtigen", zegt de NOS-correspondent. Gisteren werd een aantal supermarkten in de stad geplunderd. De regering laat de supermarkten bewaken door militairen. De overheid heeft ook een provisorische markt geopend, "zodat mensen ergens iets kunnen kopen".

Massagraf van 10 bij 100 meter

President Widodo heeft toestemming gegeven voor buitenlandse hulp. Medicijnen, voedsel, drinken en het herstellen van hygiënische voorzieningen is nu het belangrijkste, zegt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. "Als alles stuk is, liggen ziektes op de loer."

Vanwege de tropische temperaturen kunnen lijken snel gaan rotten. Om de doden zo snel mogelijk te begraven, wordt in Palu daarom een graf van 10 bij 100 meter gegraven.

Het is voor de lokale bevolking, veelal moslims, ook een gebruik om naasten binnen een dag te begraven. Zeker 545 lichamen uit een ziekenhuis in Palu worden vervoerd naar het massagraf, zegt een woordvoerder.
Bron: https://nos.nl 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2018, 10:42 uur | Bericht #488773
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2018, 10:48 uur | Bericht #488774
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2018, 11:50 uur | Bericht #488781
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2018, 11:59 uur | Bericht #488782
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2018, 12:25 uur | Bericht #488784
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
2 oktober 2018, 10:17 uur | Bericht #488793

Dodental na aardbeving en tsunami Sulawesi stijgt naar 1.234


Het dodental na de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is opgelopen naar 1.234. Dat heeft het Indonesische rampencentrum dinsdag bekendgemaakt.Het officiële dodental was op maandag nog 844. De autoriteiten in het land vrezen dat duizenden mensen om het leven zijn gekomen door het natuurgeweld. Er zijn 799 zwaargewonden.

De schade op het eiland in het midden van Indonesië is groot. Hulpverleners hebben bepaalde delen van het getroffen gebied nog niet kunnen bereiken. Op Sulawesi is zeer beperkt communicatie mogelijk en daarnaast zijn veel wegen beschadigd.

Er ligt nog een onbekend aantal mensen onder het puin. Hulpverleners focussen zich momenteel op zoek- en reddingsoperaties, medische zorg voor overlevenden, voedsel, onderdak en schoon water. De Verenigde Naties schatten dat 191.000 mensen noodhulp nodig hebben.

Het Rode Kruis schat dat 20 miljoen euro nodig is voor de noodhulp. Nederlanders kunnen op giro 6868 geld storten voor de mensen op Sulawesi.
Bron: https://www.nu.nl 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
2 oktober 2018, 10:22 uur | Bericht #488794

'Mensen in Palu bedelen om hulp, die ze mondjesmaat krijgen'

De overlevenden van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi lijken vooralsnog vooral op zichzelf aangewezen. "De gecoördineerde hulp moet helaas nog helemaal op gang komen voor zover ik het kan overzien", zegt correspondent Michel Maas.

De NOS-correspondent is aangekomen in het rampgebied. De laatste 100 kilometer voor de zwaar getroffen stad Palu zag hij talloze mensen langs de weg staan. "Ze proberen elke auto tegen te houden om iets van voedsel of drinken te ontfutselen", zegt Maas in het NOS Radio 1 Journaal.

De meerderheid van de tenten waar mensen in schuilen is zelfgebouwd van wat landbouwplastic.

Correspondent Michel Maas

Er zitten diepe scheuren in de wegen, die soms deels geblokkeerd zijn door de lokale bevolking. "Ze willen zoveel mogelijk gelegenheid hebben om hulpgoederen van auto's af te halen." Provisorische borden met teksten als 'we hebben eten nodig', staan langs de weg.

Op het laatste stuk van de rit was het aansluiten in een lange file. Maas zag voornamelijk particulieren die per auto naar Palu onderweg waren. "Vaak om familie te helpen, maar ook om in het algemeen voedsel uit te delen."

In Palu ziet Maas de verwoesting door de vloedgolf, die op sommige plaatsen zes meter hoog was. "Langs de baai is een heel stuk platgewalst door de tsunami. Aan de ene kant van de weg is alles weg door het water. En aan de andere kant zie je dat alle gebouwen kapot zijn door de aardbeving."

"Overal bij de huizen zie je mensen bedelen om hulp, die ze maar mondjesmaat krijgen", vervolgt Maas. De overheid heeft een aantal tenten opgezet als onderdak voor de ontheemden. "De overgrote meerderheid van de tenten waar mensen in schuilen is zelfgebouwd. Van wat landbouwplastic in elkaar getimmerd."

Volgens hulporganisaties kampen honderdduizenden inwoners met dringende tekorten aan voedsel, drinken, medicijnen en noodopvang.

Onder het pijn

In alleen al één wijk van Palu werden 1700 huizen verzwolgen door de aardbeving. Vermoedelijk liggen er nog honderden mensen onder het puin.

In een ingestort hotel raakten zo'n 50 mensen bedolven. Er zijn negen levenloze lichamen geborgen. Drie mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald. "We verwachten dat er nog steeds overlevenden vastzitten", zegt de leider van een reddingsteam tegen persbureau Reuters.

Nog heviger dan in Palu

De verwachting is dat er duizenden doden zijn gevallen bij de natuurramp, het officiële dodental is vanochtend opgelopen tot 1234. Dat zijn vooral slachtoffers uit Palu. Deze stad met 375.000 inwoners ligt zeer waarschijnlijk niet in het zwaarst getroffen gebied. Bepaalde regio's, waar de aardbeving nog heviger te voelen was, zijn sinds vrijdag afgesloten van de buitenwereld.

De aanvoer van hulpmiddelen via het enige vliegveld van Palu verloopt nog niet gestroomlijnd. Zo'n 3000 mensen hadden zich daar gisteren verzameld, in een wanhoopspoging om per vliegtuig het gebied te verlaten. De groep zorgde voor chaos en blokkeerden naar verluidt de landingsbaan. Het leger zegt nu tegen The Jakarta Post dat de situatie op het vliegveld weer onder controle is.
Bron: https://nos.nl
 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
3 oktober 2018, 14:11 uur | Bericht #488810

Dodental na aardbevingen en tsunami Sulawesi stijgt naar meer dan 1.400

Het dodental na meerdere aardbevingen en een tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is opgelopen tot 1.407, meldt het Indonesische rampencentrum woensdag. Enkele honderden slachtoffers zijn inmiddels begraven. 

Volgens het hoofd van het rampencentrum hebben de inwoners dringend behoefte aan eten, schoon water, tenten en medische hulp. Daarnaast zijn er tekorten aan kleding, dekens en benzine. 

De schade op het eiland is enorm. Er zijn meer dan 2.500 gewonden. Autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen, onder meer omdat hulpverleners door puin op de wegen nog niet alle getroffen gebieden hebben kunnen bereiken.

De Indonesische president Joko Widodo maakte dinsdag nog bekend meer militairen en agenten naar Sulawesi te sturen. Zij moeten zoeken naar het onbekende aantal mensen onder het puin. 

Giro555-actie gestart voor noodhulp

Hulporganisaties zijn deze week gestart met een Giro555-actie, waarmee geld voor de slachtoffers ingezameld wordt. Het Rode Kruis denkt dat er 20 miljoen euro nodig is voor de noodhulp. 

Hulpverleners die nu ter plaatse zijn, richten zich op de zoekoperaties en de medische zorg voor de gewonden. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het Rode Kruis.
Bron: https://www.nu.nl 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
3 oktober 2018, 14:16 uur | Bericht #488811

Sulawesi na aardbeving getroffen door vulkaanuitbarsting

Een vulkaan op het Indonesische eiland Sulawesi barstte woensdag uit. De bijna 1.800 meter hoge vulkaan spuwt as en rook zo'n 4 kilometer de lucht in. Het eiland werd afgelopen vrijdag al getroffen door een tsunami, na een eerdere aardbeving. Bij de aardbeving en tsunami zijn al meer dan 1.400 mensen omgekomen. Er is nog geen schade gemeld.
Bron: https://www.nu.nl  
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
5 oktober 2018, 12:38 uur | Bericht #488832

Dodental Sulawesi stijgt naar 1558, hulpverlening komt op gang

Hulpverleners op Sulawesi hebben na de aardbeving en tsunami van vorige week 1558 doden geteld. Het einde is nog niet in zicht; er liggen nog veel doden onder de modder of het puin.

NOS-verslaggever Jeroen de Jager en correspondent Michel Maas bezochten een wijk in de stad Palu waar 1700 huizen in een kolkende moddermassa wegzakten. "Alles is door elkaar gegooid en kapot en onherkenbaar", zei Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is één groot graf want daar liggen honderden lichamen nog onder. Daar zoeken ze nu naar."

Op het hoogste punt van de wijk verschuiven hulpverleners met shovels puin, om er lichamen onder vandaan te halen. De Jager ziet een lichaam in de bak van een van de shovels liggen. Een klaarliggende zak wordt opengeritst en het lichaam wordt erin gestopt.

"Er zijn nog een paar van deze plekken, waar nog tientallen, honderden mensen bedolven zijn", zei Maas. "Dus het zal nog oplopen."
Een studente vertelde dat ze net thuis was van de universiteit toen de aardbeving kwam. Ze probeerde naar buiten te rennen, maar de deur ging niet meer open. Uiteindelijk wist ze via het dak buiten te komen.

Twee nichtjes en haar oudere zus liggen nog onder het puin of de modder. Van een tante is alleen de bovenste helft van het lichaam teruggevonden.

Ze klaagde dat er te weinig hulpverleners zijn. Maas beaamde dat. "Maar de schade is ook zo enorm", zei hij. "Waar ze aan het graven waren, liggen het beton en muren in lagen op elkaar. Het kost gewoon heel veel moeite om dat allemaal voorzichtig weg te halen."

De voedsel- en brandstofaanvoer is intussen op gang gekomen. Gisteren is in de haven van Palu een schip met 100.000 ton hulpgoederen aangekomen. Vandaag worden er nog twee verwacht en het vliegveld gaat snel weer open voor de burgerluchtvaart. Palu is ook over de weg weer bereikbaar, zodat er ook goederen met vrachtwagens worden aangevoerd.

Maas zegt dat de rijen bij de benzinestations al een stuk korter zijn dan eerder deze week. "Er werd echt getankt, dat is een enorme vooruitgang voor de mensen hier. En er is ook weer stroom. Dus er is vooruitgang wat dat betreft."
Bron: https://nos.nl/
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.869 topics, welke bij elkaar 448.433 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.599 leden.
Het nieuwste lid is miel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 73 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 73, lezen 3 mensen het topic " Lente discussietopic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden