Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:39

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:39

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:39

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:39

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:38

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:38

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:37

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:34

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:34

De kaart De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:34

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:33

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 09:00:33

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 03:59:42

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

16 Feb 2019 03:59:42

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

16 Feb 2019 03:59:38
Actueel
1 / 4

Extreem weer in Australie

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

Winterdiscussie

Komt de winter nog terug...?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1284
Lid sinds: 11 okt. 2010
6 oktober 2018, 13:19 uur | Bericht #488837
Een lagedrukgebied boven Italië schuift verder richting het noorden en zorgt vandaag voor toenemende bewolking en enkele buien. Met name in de West-Alpen blijft het vandaag föhnig en warm. Na een kleine dip in de temperatuur op zondag, blijven na het weekend de temperaturen ook hoog. Het blijft voorlopig nog nazomer in de Alpen.

Vandaag een enkele bui. Na het weekend aanhoudende ‘zomerse’ temperaturen

Het is maandenlang extreem warm geweest en oktober is daarop geen uitzondering. Ook gisteren werden in de dalen temperaturen van meer dan 20 graden bereikt. Plaatselijk werd zelfs de zomerse waarden van 25 graden overschreden. Opvallend is ook dat het nog altijd droog is en in de ochtenden weinig nevel te zien is in de dalen voor deze tijd van het jaar. Ook gisteren was het warm en stond er een stevige wind door de Sudföhn. Vooral in het noorden en westen van de Alpen is deze warme wind goed te voelen ook vandaag.


Het beeld gisteren in Zwitserland. De sneeuwkanonnen voorlopig nog werkeloos. In het midden zie je de chalets van Rosswald met daarachter het Glishorn (2545m) en rechts Rhonedal (foto: JG)
Vandaag begint bewolkt en kan het licht regenen. De nulgradengrens ligt hoog en sneeuw kan pas verwacht worden boven ongeveer 3000 m. Het lagedrukgebied boven Italië en het zuiden van Frankrijk schuift langzaam richting dichtbij de Alpen. De grootste kans op een spat regen geldt voor de zuidkant en het meest westelijke deel van de Alpen. De meeste zon is vandaag te vinden aan de noordkant van de Alpen. Daarbij blijft ook er ook nog sprake van een Südfohn met een stevige wind vanuit het zuidwesten.


Ten zuiden van de Alpen bevindt zich vandaag en ook morgen nog een krachtig lagedruk systeem boven Italië. De Alpen bevinden zich aan de rand van dit systeem en krijgen hierdoor te maken met toenemende bewolking en mogelijk enkele buien. (bron: DWD)
Videospeler
 
00:00
 
00:10
De harde föhnwind vanaf de Simplon was gisteren goed te horen. Filmpje is gemaakt op Fleschboden (Rosswald) met op de achtergrond de Simplon (foto: JG)

Gisteren en ook vandaag is er nog sprake van föhnige condities. Een Südfohn zorgt met name in Zwitserse voor een krachtige warme wind. 

Morgen blijft het lagedruk systeem ten zuiden van de Alpen in de buurt liggen. Hierdoor is er ook morgen kans op enkele buien. Dit geldt met name voor Oostenrijk en de zuidkant zoals de Dolomieten waar neerslag gaat vallen. Later op de dag schuift ook een storing vanuit westelijke richting dichtbij. Echter verwacht ik niet dat deze depressie boven Frankrijk de Alpen veel zal gaan beïnvloeden. Mogelijk alleen in het meest westelijke deel van de Franse Alpen kan neerslag gaan vallen. Verder liggen de temperaturen overal iets lager en neemt föhn op de meeste plaatsen af.


Met name de Oost-Alpen krijgen vandaag en ook morgen te maken met verspreid enkele buien.  (bron: WXCHARTS, ICON-EU model)

Maandag en ook de dagen daarna blijven de temperaturen hoog. Na een kleine dip op zondag herstelt een hogedrukgebied zich boven de Alpen en gaan de temperaturen weer omhoog. De temperaturen blijven voorlopig boven het gemiddelde van oktober met waarden die in de dalen boven 20 graden uit kunnen blijven komen. Later in de week krijgen we opnieuw te maken föhnige condities dankzij een zuidwestelijke stroming richting de Alpen. Door de hogedruksituatie begin van de week is er in de ochtend vaak nog nevel en mistvelden in de dalen waar te nemen alvorens de zon doorbreekt. In het zuiden is het vaker bewolkt en blijft de kans groter op een spat regen.


Komende week blijven de temperaturen boven de normaal in een groot deel van Europa. De hoogte afwijking vinden we in het noorden van Europa, maar ook in de Alpen wordt het eind van de week warm door een sterk zuidwestelijk aanvoer van warme lucht. (ECMWF temp. afwijking zaterdag 13 okt.)

Vooruitzichten
Later in de week krijgen we te maken met een interessant situatie. Op dit moment bevindt zich een tropische storm die inmiddels is uitgroeit tot een orkaan boven de Atlantische Oceaan met de naam – Leslie -. Deze orkaan trekt in de loop van komende week richting het noordenoosten en gaat weerbeeld in Europa bepalen. De verwachting is dat orkaan Leslie ten westen van de Alpen komt de liggen. Dit betekent dat dit krachtige lagedrukgebied (linksdraaiende systeem) een sterke zuidwestelijke stroming opgang brengt. Hierdoor wordt warme lucht Europa ingepomt. Daar krijgen ook de Alpen mee te maken.


Vergelijking tussen links het GFS en rechts het ECMWF voor volgende week vrijdag 13 oktober. Beide modellen laten een sterke zuidwestelijke stroming richting West-Europa. Hierbij laat het GFS bijzonder hoge temperaturen zien later volgende week (bron: wetterzentrale.de)

Als we kijken naar de zaterdag eind volgende week en de kaarten van ECMWF en GFS naast elkaar leggen, laat het GFS op dit moment het warmste scenario zien. Ook het ECMWF laat een zuidwestelijke aanvoer van warm lucht zien, maar ligt deze meer naar het westen. Hierdoor worden de Alpen grotendeels uitgesloten van de warmste lucht. Bij het GFS zien we duidelijke een sterke zuidwestelijke aanvoer op de zaterdag. Dit betekent ook föhnige condities in een groot deel van de Alpen. De positie van orkaan Leslie is iets om in de gaten te houden de komende dagen. Voorlopig zijn we nog niet van het nazomer weer af in de Alpen.

Tot zover voor deze zaterdag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.261 topics, welke bij elkaar 440.034 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.803 leden.
Het nieuwste lid is bobie199999.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 189 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 189, lezen 8 mensen het topic "Onweerskansen 3, 4, 5 en 6 juli 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

Winterdiscussie

Komt de winter nog terug...?

Extreem weer in Australie

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden