Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
8 oktober 2018, 09:38 uur | Bericht #488841
Algemeen; een Frans hoogtelaag trekt verder richting het Iberische Schiereiland en verliest geleidelijk ook weer de invloed op de westelijke Alpen. Onder toenemende invloed van een volgend hoog – Viktor – profiteren we vooral de eerste dagen van rustig, en overwegend zonnig en vooral zeer zacht herfstweer. Later in de week vooral in het zuiden toenemend (licht) onbestendig.

Aanhoudend zeer zacht en zonnig, later in zuiden meer bewolking en stijgende neerslagkansen

Hoog – Urs – is naar Rusland verder getrokken en zijn opvolger heeft zich inmiddels vanaf de Atlantische Oceaan tot over west Europa uitgebreid. Tijdens het wisselen van de wacht is een hoogtelaag via Frankrijk naar het Iberische Schiereiland getrokken.



De westelijke Alpen hadden daarop te maken met wat meer bewolking en lokaal ook neerslag die enkel in het hooggebergte als sneeuw viel. Door de vrij westelijke koers van het hoogtelaag verbleven de Alpen in een zachte zuidelijke stroming en de meest koude lucht stroomde via de Pyreneeën naar het zuiden weg. Hier viel gisteren vanaf pak hem beet 2000 meter dan ook sneeuw en was het met temperaturen van rond het vriespunt even winters.

Hieronder wat beelden van de sneeuw in de Pyreneeën (bronnen Météo Pyrénées‏ @Meteo_Pyrenees @nwpowderdays 12 




In de Alpen kunnen we van sneeuw en kou vandaag en ook de komende dagen alleen maar dromen. Ook gisteren was het weer bijzonder zacht met maxima die lokaal weer tot 24 graden opliepen. Vooral de Zwitserse Alpen profiteerden van wat drogere condities en ook de zon deed er goed mee. Meer bewolking en neerslag zagen we in de westelijke (Franse) Alpen en de oostelijke Alpen.
 
Fraaie herfststemming gisteren in eht Oberengadin – Stilsersee. Foto via Lucrezia @segliota
Blik vanaf het balkon Chalet Bergfriede Rosswald (1800m) richting Berneralpen
Heerlijk herfstweer in Heidsee Lenzerheide. Via Geometricum @Geometricum


Hoog Viktor
Onder invloed van een volgend hoog luisterend naar de naam – Viktor – stabiliseert de atmosfeer overal weer verder en houden we de gehele week overwegend droog en zonnig weer en bovenal heel zachte condities. Typisch voor de hogedruk in de herfst en ook winter is natuurlijk ook de inversie met de lokale mist of Hochnebel welke zich in de steeds langer wordende en afkoelende nachten kan vormen.



Ook vandaag start de dag op veel plaatsen met mist en -of Hochnebel en is het nog fris. In de loop van de ochtend zal de mist en Hochnebel weer oplossen en met de zon erbij wordt het weer zeer zacht. In het zuidoosten en oostelijke zuidkant zou lokaal nog een spat regen of buitje kunnen vallen. In de bergen stijgt de vorstgrens naar 3300 tot 3500 meter.
 
Radarbeeld Alpen, mooi is te zie hoe de hogere gelegen delen (Alpen, Vogezen en Zwarte Woud) boven de Hochnebel uitkomen.
Hochnebel Leoganger Steinberge – Asitz (1900m)


De middag temperaturen gaan de komende dagen in alle hoogtes weer een graad of 5 omhoog en komen uit tussen de 18 tot 23 graden.
In de tweede helft van week zien we het zwaartepunt van de hogedruk boven oost en zuidoost Europa komen te liggen. Tegelijkertijd zien we de jetstream op de Atlantische Oceaan wat verder uitdiepen.



Daarmee gaat de hoogtestroming meer de zuidoost tot zuid hoek opzoeken en wordt het föhnig. Met de föhn kan het kwik dan lokaal tot 24 a 25 graden stijgen. Tegelijkertijd krijgen de zuidelijke Alpen met een Südstau situatie te maken. Een zwakke storing die de grens tussen de wat vochtigere en drogere lucht vormt zou in de periode van woensdag de neerslagkansen vooral in de zuidwestelijke Alpen al doen toenemen.
 
ECMWF T850 hPa voor donderdag met daarop de afwijking tov het langjarig klimatologisch gemiddelde


Terwijl in het noorden de zon volop schijnt moet aan de zuidkant en in het zuidwesten met meer bewolking en zelfs ook (Stau) neerslag rekening worden gehouden en algemeen ook wat minder warme condities. Voor details met betrekking tot neerslagverdeling en hoeveelheden is het nu nog iets te vroeg.
 
GFS met de neerslag voor woensdag later op de dag


In het weekend en met name in de volgende week zien we de Atlantische  hoogtetrogverder tot over het continent uitzakken en gaat de luchtdruk dalen. In eerste instantie krijgen we dan in toenemende mate te maken met een vlakke(re) drukverdeling.
 
ECMWF 500 hPa voor maandag met de inschuivende hoogtetrog en minder zachte lucht


Ofschoon  de temperaturen geleidelijk een wat dalende trend beginnen in te zetten blijft het ook dan voor de tijd van het jaar nog zacht. Wel nemen de neerslagkansen geleidelijk toe en gaan de mooie kantjes er geleidelijk ook af. Of we in het verdere verloop met een meer herfstachtig weerbeeld te maken gaan krijgen is nog onduidelijk. Daarover de komende dagen meer!



Hieronder nog de GFS00 ensembles T850 hPa prikpunt centrale noordelijke Alpen. Let ook op de mooie “zaagtand” die de trend vertoond, een beeld wat we vaak zien bij stabiele hogedruk situaties in de herfst (koudere nachten, hogere dag temperaturen). Ook de neerslag op het frontje is rond het midden van de week mooi terug te zien. Met name de operationele run (geel) gaat dan voor wat nattigheid.



Tot zover voor deze maandag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en practisch onbewolkt  Rosswald in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 238 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 238, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden