Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

22 May 2019 04:59:32

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

22 May 2019 04:59:32

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

22 May 2019 01:02:46

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 22:59:32

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 19:59:31

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 18:00:00

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 18:00:00

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

21 May 2019 18:00:00

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 May 2019 17:59:59

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 17:59:59

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 17:59:59

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 17:59:59

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 17:59:58

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 17:59:58

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 May 2019 17:59:58
Actueel
1 / 4

Het Lente Waarnemingentopic

Fotowedstrijd mei 2019

Droogteseizoen van start

Lentediscussietopic 2019

Koel en wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
10 oktober 2018, 09:35 uur | Bericht #488860
Algemeen; aan de westflank van hoog – Victor – met zwaartepunt boven zuidoost Europa liggen de Alpen in een zuidoostelijke hoogtestroming waarmee vrij droge en zachte lucht wordt aangevoerd. Tegelijkertijd nemen op nadering van een Atlantisch frontensysteem (koufront) de drukverschillen tussen de zuid en noordkant toe en krijgen we te maken met een inzettende Südföhn / Südstau fase

Zeer zacht, in noorden opkomende Föhn, in zuid(westen) Stau neerslag

De zomer van 2013 was net als de afgelopen zomer  in grote delen van Europa en ook in de Alpen warm en droog. In Zwitserland registreerden we destijds zelfs de zeven warmste sinds het begin van de metingen in 1864. Vooral de zeer warme 2e helft van juli als ook de eerste week van augustus hebben hieraan bijgedragen.

Na de warme zomer van 2013 volgde een heel mooie winter met steeds weer kou invallen en vooral ook sneeuw. Zo viel er rond de 11 en 12 oktober door een afsnoerende bel koude lucht richting de westelijke Alpen vooral in de Südstau een dik pak sneeuw en sneeuwde het door neerslag afkoeling deels tot in de dalen (700m).

Sneeuw 11 en 12 oktober 2013 Rosswald (1800m)
Sneeuw 11 en 12 oktober 2013 Rosswald (1800m)
Ook in Termen op 1020m viel er sneeuw


In november van dat jaar deelde Thialf meerdere plaagstootjes  uit met rond de 13e, 21e en 23e steeds weer sneeuw tot in de lagere delen. Hierna bleef het onder hogedruk (vrij) koud en de sneeuw kon zich in de wat hogere delen vastzetten voordat er in december in tempi nog veel meer sneeuw en kou volgden.
 
Ook in november was het weer flink raak met steeds weer kou invallen met sneeuw tot in de lagere delen


Op herhaling?
De grote vraag is natuurlijk of na de record warme en vooral droge zomer van 2018 we opnieuw een “goede” winter gaan krijgen. Nu kunnen we natuurlijk gaan discussiëren over wat “goed” precies inhoud? Veel sneeuw (vocht) gaat veelal niet samen met kou en past eerder bij een wat zachte winter (net als vorig jaar).

Extreme kou daarentegen gaat vaak weer samen met weinig tot geen neerslag /sneeuw. Ik kan me nog menig winter in de Alpen herinneren dat het met hogedruk weliswaar winters koud was maar tot voorbij de kerst geen neerslag (sneeuw) viel! Voor de wintersporters was het billen knijpen in afwachting van de sneeuw!
 
Hopelijk blijft ons dit beeld bespaard. Zinal Wallis einde november 2011


Het kan echter nog erger! Er waren in het verleden winters dat de eerste sneeuw (>1 cm) tot in de lagere delen pas rond half februari viel. In 2008 moest met in Geneve (CH) zelfs tot de 20e maart wachten voordat hier een eerste sneeuwdekje werd gevormd. (zie tabel hieronder)Het “Einschneien” in de hoger gelegen delen van de Alpen vindt meestal plaats rond half december. Dit is de sneeuw die dan blijft liggen tot in het voorjaar en de basis vormt voor het sneeuwdek in de wintermaanden. Wel zien we dat met de global-warming de sneeuw (dus het eingelijke Einschneien) de laatste jaren steeds later komt (2 tot 3 weken verschil) en ook vroeger smelt.

Anyway, oktober 2018 lijkt niet het spoor van 2013 te gaan volgen. Warmbloedige hogedrukgebieden dicteren het beleid en daar zal ook de komende dagen weinig tot geen verandering in komen. De warmte anomalie en droogte houden dus gewoon aan en ook kleinere verstoringen, veelal veroorzaakt door afsnoerende hoogtelaagjes veranderen daar per saldo niet veel aan.

Oktober, November en deels December zacht
Uitgaande van de extreem lange termijn berekeningen van het ECMWF gaan zowel oktober als ook november vrij zacht verlopen en ook in december houden eerst nog bovengemiddelde temperaturen.
 
ECMWF T2m afwijking oktober
ECMWF T2m afwijking november


Kijken we stiekem nog even naar de “Hochwinter” maanden januari en februari dan zouden die een stuk kouder moeten gaan verlopen!

Neerslag
Vanaf november lijkt er volgens het Europese model vooral in de zuidelijke Alpen dan een einde te gaan komen aan de droogte te gaan komen. Nu maar hopen dat de sneeuwvalgrens niet al te hoog zal komen te liggen. Overigens lijkt het er op dat ook in de hoogwinter vooral de zuidelijke Alpen zich mogen gaan verheugen op meer neerslag (sneeuw)

Natuurlijk moeten we met deze lange en vaak ook nog experimentele verwachtingen voorzichtig zijn. Meer daarover in onze eerste winter prognose 2018-2019 – zie HIER –

Actueel
Hoog – Viktor – trekt verder naar het oosten weg en ligt vandaag met zijn kern boven de Oekraïne. Met een naar zuidoost tot zuid draaiende hoogtestroming stuwt in toenemende mate vochtigere lucht aan de westelijke Alpen zuidkant.Südstau – Südföhn
Vandaag en ook morgen is het bewolkt en vooral in een gebied uitstrekkende vanaf de zuidwestelijke Alpes Maritimes, Piemont /Aosta tot over het (zuidelijke) Wallis (Simplon) en het Tessin valt er neerslag. De sneeuwvalgrens ligt meest zo rond de 2800 meter, bij aanhoudende intensieve neerslag lokaal dalend tot 2300 meter.
 
Radar Alpen 09h00


Deels kan de neerslag tot over de Alpenhoofdkam uitbreiden, meest is het met de föhndroog en föhnig opgeklaard tot zonnig. Het warmst wordt het in de föhngebieden en aan de noordkant, hier kant het kwik net als gisteren al het geval was weer tot zomerse 25 a 26 graden oplopen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook donderdag hout de Südföhn en Südstau aan en de neerslag in de westelijke Alpen nog aan. Tot en met donderdag kan er in de Stau gebieden tussen de 100 en 150 mm neerslag gaan vallen en lokaal is in de Italiaanse Piemontse Alpen als ook in de Ligurische Alpen tot en met vrijdag ook nog meer mogelijk. (200mm). Sneeuw valt er zoals gezegd enkel in de hoog alpine regionen, met gunstige Stau is daar zodra de wat koelere lucht is ingestroomd 20 tot 40 cm mogelijk.Langere termijn
In de loop van de vrijdag nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer af en daarmee ook de Südföhn en Südstau situatie. Met weer stijgende hogedruk en warme hoogterug evolueren we dan gewoon weer naar een volgende fase zeer zacht en rustig herfstweer. In de bergen stijgt de vorstgrens in het vrijdag en zaterdag weer naar 3700 meter, zondag algemeen weer wat dalend.Mogelijk dat het in de loop van de nieuwe week van het westen uit wat serieuzer gaat afkoelen en ook wat onbestendiger wordt op het naderen van een Atlantische hoogtetrogen toenemend ook vlakkere drukverdeling boven het continent.Dit patroon hebben we laatste tijd echter al wel vaker op de kaarten voorbij zien komen en veel had het tot dusver allemaal niet veel te betekenen.Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.419 topics, welke bij elkaar 440.434 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.836 leden.
Het nieuwste lid is Pvaes.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 572 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 572, lezen 6 mensen het topic "Lente discussietopic 2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Droogteseizoen van start

Fotowedstrijd mei 2019

Het Lente Waarnemingentopic

Lentediscussietopic 2019

Koel en wisselvallig

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden