Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Aug 2019 08:59:12

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Aug 2019 06:59:17

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Aug 2019 05:59:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

25 Aug 2019 05:50:12

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

24 Aug 2019 23:50:10

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

24 Aug 2019 20:01:14

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

24 Aug 2019 17:50:10

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:56

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:56

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:56

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:55

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:55

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:55

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:55

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:54
Actueel
1 / 4

Zomerdiscussietopic

Wisselvallig

Berichtgeving droogte

Lees snel de laatste info!

Fotowedstrijd augustus 2019

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
13 oktober 2018, 11:44 uur | Bericht #488886

Milde temperaturen – Hoe lang houdt de nazomer aan?

De Alpen liggen aan de rand van een groot hogedrukgebied dat boven Oost-Europa ligt. Dit weekend blijft het veelal droog en hebben de Alpen te maken met zeer milde temperaturen. Een nabijgelegen storing brengt van zondag op maandag wat vochtige lucht de Alpen, maar veel neerslag van betekenis wordt niet verwacht. Ook na het weekend blijft het boven gemiddeld warm. Halverwege de week neemt de onzekerheid toe dat te maken heeft met het verloop van tropische storm Leslie. Voorlopig lijkt het in ieder geval boven gemiddeld warm te blijven. Van een echte weeromslag is nog geen sprake.

Als er in de ochtend geen mistvelden zouden zijn en de bomen niet hun herfstkleuren hadden, zou je zeggen dat het deze dagen zomer zou zijn in plaats van de herfst. De temperaturen bereikten gisteren op veel plaatsen zomerse waarden boven de 25 graden. Ook gisteren scheen de zon weer volop in de Alpen.

Gisteren in Mittelberg prachtig weer met blauwe luchten (foto: Hans ter Braak)
  
Mooie vergezichten en blauwe luchten op Kandersteg in Berner Alpen (foto: Jacco)
Het mooie weer van gisteren had te maken met een uitloper van een hogedrukgebied. In de ochtend zijn er soms nog enkele mistvelden. Vooral op de wat vochtigere plekken langs de riviertjes en meertjes kunnen deze zich vormen. Deze tijd van het jaar blijft de mist vaak langer aanwezig in de dalen, maar tegen de middag zijn ze grotendeels weer opgelost door de kracht van de zon. Met een nog altijd aanwezige zuidelijke stroming was het licht föhnig en liepen de temperaturen aan de noordzijde flink op.

Hoge temperaturen gisteren aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk en Zwitserland. Zomerse temperaturen van meer dan 25 graden werden hier bereikt. Ook vandaag en morgen belooft het nog zomers warm te blijven. (Messwerte, Kachelmann.de)

Vandaag is het ’s ochtends zonnig en veelal onbewolkt. Op de meeste plaatsen in de Alpen is het droog en aangenaam weer en lopen de temperaturen al snel op. Met een vorstgrens boven 3500m is het bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Verder is er een zwakke tot matige wind en neemt een zwakke Südföhn in de loop van de middag aan kracht toe. Daarbij is in het zuidwesten van de Alpen de kans op bewolking groter en kan er neerslag verwacht worden in de loop van de middag. Dit geldt met name voor het zuidelijke deel van Zwitserland en de Zuid-Franse Alpen.
 

Vandaag is het skigebied open in Kitzbühel. Het is nog vroeg en de eerste skiërs staan al op de piste. De temperaturen zullen vandaag nog snel verder oplopen tot mogelijk zomerse waarden. Dat zal erg warm gaan worden. (Live webcam Kitzbuhel)


Weerkaart voor vandaag laat zien dat de alpen aan de rand van een hogedrukgebied liggen. Op de Atlantische Oceaan trekt tropische storm Leslie richting het oosten naar Spanje en Portugal. Voor de Alpen betekent dit dat er langzaam een zuidwestelijk stroming op zondag. De exacte koers van deze storm is nog onzeker. (weerkaart voor zaterdag 13 okt, bron: DWD)


Morgen komt een zuidwestelijke stroming opgang wat betekent dat het opnieuw föhnig kan worden met hogere temperaturen en winderig aan de noordkant van de Alpen.

Zondag belooft ook zonnig te gaan verlopen en neemt de Südföhn in kracht toe. De temperaturen lopen weer verder op een er kunnen opnieuw zomerse waarden verwacht worden. In de nacht naar maandag kan een nabij gelegen storing voor mogelijk wat neerslag zorgen aan de westkant van de Alpen. Ook maandag is er meer bewolking en kan er lokaal een buitje vallen. Het beste weer is te vinden aan de oostkant van de Alpen waar de zon het meest is te vinden.


Na het weekend neemt de onzekerheid toe. Opvallend is dat het Zwitserse COSMO-model en ook het ECMWF hogere temperaturen laten zien dan bijvoorbeeld het GFS en Duitse ICON model. Vooral halverwege de week beginnen deze steeds verder uit elkaar te lopen.  Wel lijkt het dat de meeste modellen nog altijd boven gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar laten zien (Multi Modell, bron: Kachelmann.de)


Halverwege de week beginnen de langstermijn modellen snel uit elkaar te lopen. Grote verschillen zijn te zien volgend weekend. Het GFS (boven) laat duidelijke een warmer scenario zien met een zuidwestelijke stroming. Het ECMWF laat juist een wisselvallig scenario zien met een depressie boven Italië. (weerkaarten voor zondag 21 okt., Wetterzentrale.de)

Vooruitzichten
De hogedrukinvloed op het Alpengebied neemt na het weekend weer toe. Zoals het er nu naar uitziet blijft tot en met donderdag overwegend zonnig en droog. Het beste weer is te vinden aan de oostkant van de Alpen. Aan de westkant is het vaker bewolkt. Pas aan het einde van de week gaan de temperaturen waarschijnlijk een stapje terug, maar zijn de verschillen tussen weermodellen groot. Van een echte weeromslag lijkt voorlopig nog geen sprake.


Temperatuurafwijking ECMWF komende dagen. Het blijft vooralsnog bovengemiddeld warm voor de tijd van het jaar. Eind volgende week neemt de kans toe op koeler en wisselvallig weer. (ECMWF temp afwijking 850 hPa, via Wetterzentrale)
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.606 topics, welke bij elkaar 441.331 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.967 leden.
Het nieuwste lid is epke.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3020 mensen aan het browsen op het forum. 8 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3020, lezen 12 mensen het topic "Onweerskansen week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd augustus 2019

Zomerdiscussietopic

Wisselvallig

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Berichtgeving droogte

Lees snel de laatste info!

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden