Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
21 oktober 2018, 16:29 uur | Bericht #488931

Arctic Outbreak, extreme neerslag, markante afkoeling maar ook de nodige onzekerheden

Aan het rustige en zachte najaarsweer komt een einde. Gedurende deze week worden de kaarten grondig geschud waarbij ook vandaag nog niet geheel duidelijk is welke hand de beste (winterse) kaarten zal krijgen.

Uitgaande van de GFS model uitdraai gaat een een eerste  koufront woensdag al wat neerslag in de Stau van de oostelijke Alpen geven. Omdat we dan nog met relatief warme luchtmassa’s te maken hebben zal de meeste neerslag in vloeibare vorm gaan vallen.
 
GFS T850 met een eerste nog vrij zwak koufront op woensdag
Vooral de oostelijke Alpen krijgen dan ook neerslag (Stau)


Acrtic Outbreak – Hoogtetrog
In  het weekend volgt dan een onvervalste arctic outbreak en gaat op een afzakkende hoogtetrog vooral op hoogte zeer koude (vries)lucht vanaf de pool ver naar het zuiden toe uitstromen. Op 850 hPa (1500 m) gaan de temperaturen in de meest koude lucht 15 tot 20 graden (!) onderuit en gaat het 5 tot 8 graden vriezen. Op 500 hPa (5000m) hoogte daalt het kwik tot -30 a – 34 graden.
 
GFS 500 hPA met de artic outbreak voor maandag 29 oktober


Onduidelijk is echter nog welke koers de noord-zuid koersende polaire jetstream en hoogtetrog precies gaan volgen als ook wat navolgende Genua cyclogenese (koude polaire lucht boven het warme water van de Middellandse Zee) en -of noord Italië  en -of Adria precies gaan doen.
 
Zaterdag inzettende Genua cyclogenese
Voorlopig gaan we net als gisteren ervan uit dat vooral de westelijke Alpen vol in de polaire lucht massa’s terecht gaan komen. De oostelijke Alpen en special de oostelijke regionen  zouden (in eerste instantie?) net buiten schot kunnen blijven. Gevolg daarvan dan weer dat de neerslag daar tot wat grotere hoogtes hoofdzakelijk in vloeibare vorm zal gaan vallen!

 
GFS T850 hPA voor zaterdagavond. De markant koudere lucht is gevorderd tot over de westelijke Alpen. Stukken zachter echter nog in het osoten en zuidoosten door tegenwerking Genualaag


Dit soort constellaties met Genua of Adria laag en inzettende zogenaamde “Gegenstromlage” waarbij warme en vochtige lucht vanuit het ZO tegen de zeer koude polaire lucht vanuit het noorden en noordoosten op glijden, staan garant voor (zeer) veel neerslag en zien we vaker in deze tijd van het jaar optreden.
 
GFS 3H neerslag(vorm) voor zaterdagmiddag


Daarbij zijn extreme neerslaghoeveelheden mogelijk (100 tot 200 mm of zelfs nog meer). Zoals het er nu naar uitziet zal de meeste neerslag aan de zuidkant vallen (Südstau / Südoststau) met mogelijk ook inzettende retour d’ est (Oststau)  Zie ook ons artikel “Waar valt de sneeuw in de Alpen“.



Sneeuwvalgrens
Een ander belangrijk aspect wordt de sneeuwvalgrens. In de koudere lucht kan deze tot in de lagere delen en dalen afzakken (inzettende neerslagafkoelign) en kan er vooral hogerop meer dan een meter sneeuw gaan vallen. Waar de grens van de zachtere en koudere lucht zal gaan verlopen is ook nog onzeker.

Hieronder de zogenaamde aequivalent-potentiele temperatur of Theta-E kaart voor zaterdag 27 oktober. We zien twee aparte laagjedruk gebiedjes die enerzijds de zeer zacht en vochtige lucht uit het zuiden aantappen en anderzijds de opdringende polaire lucht. Juist op het grensgebied van deze twee verschillende luchtmassa’s gaat door opglijding veel neerslag vallen. Mocht de frontale zone quasi stationair gaan worden dan zijn met de Stau extreme neerslaghoeveelheden te verwachten
 
Theta-E zaterdag 18h00


De Theta-E kaarten kunnen goed worden gebruikt voor het herkennen van verschillende luchtmassa’s (koud / droog als blauw en warm vochtig als geel / oranje). Ook geeft het een mooie indicatie voor de sneeuwvalgrens (SVG) . Bij een aequivalent-potentiele temperatur van 12 °C bevindt de SVG zich op zee niveau of te wel 0 meter bevindt. bij 24 °C op 1000 meter , bij 36 °C op 2000 meter enz. e 46°C in bv. het zuidoosten wijzen zaterdag dus op een sneeuwvalgrens van circa 2800 meter. In de westeliijke Alpen sneeuwt het met 20 tot 22 °C dan gewoon al tot in de wat dalen.

Laten we hopen op een lage sneeuwvalgrens zodat niet alle neerslag meteen wordt afgevoerd. Met de kurk droge bodem zouden anders de verwachte extreme neerslaghoeveelheden voor grote problemen kunnen gaan zorgen (overstromingen, modderlawine’s)
Onzekerheden positie hoogtetrog

Zoals gezegd moeten we ook vandaag nog een flinke slag om de arm houden. De laatste dagen zagen we al dat de arctic outbreak door het GFS al ook het ECMWF steeds wat verder westwaarts wordt berekend en de oostelijke Alpen inmiddels al in de warmere gevaren zone kunnen belanden. Full hit daarentegen vandaag voor de westelijke Alpen.
 
GFS artic outbreak weekend


De operationele uitdraai van het Engelse weermodel ECMWF model komt overigens met een nog warmere oplossing waarbij de Alpen gewoon aan de warme kant van de Rossby Golf (jetstream) terecht komen! In plaats van een koude noordelijke stroming dan gewoon een warme zuidelijke stroming met aan de noordkant een warme föhn en aan de zuidkant Stau. Deze oplossing wordt door de meeste ensemble leden echter niet gesteund en dus houden we voorlopig gewoon de koudere oplossingen maar aan!
 
ECMWF (oper) met de westelijkere positie


Winterse buien Benelux, sneeuw Ardennen
Ook in de lage landen en met name de Duitse Middelgebergtes (Sauerland, Harz) mag men de warme trui en regenjas (winterjas) uit de kast gaan hale. In de meest koude lucht kunnen er vooral later in de periode winterse buien en hogerop sneeuw gaan vallen. Tot in de hogere delen van de Ardennen kan er zelfs een gesloten sneeuwdekje worden gevormd. (zie ook het Benelux weerbericht van vanmorgen)

Al met al een zeer interessante maar ook zeer complexe weersituatie (Alpen) welke de atmosfeer ons vanaf het weekend voorschotelt en het laatste woord is daar dan ook nog niet over gesproken.
 
GFS ensembels en kans op sneeuwvall prikpunt Fieschertal Oberwallis


Zodra er zich belangrijke ontwikkelingen voordoen dan komen we daar uiteraard op terug hier op de site of anders via extra updates via onze Facebook en Twitter kanalen.

Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats
Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden. | Gewijzigd: 21 oktober 2018, 16:42 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 261 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 261, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving uitbarsting op Reykjanes, IJsland 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden