Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
25 oktober 2018, 09:26 uur | Bericht #488961
Algemeen; de westelijke Alpen profiteren nog van de invloed van hogedruk – Wolfgang – . De oostelijke Alpen hebben te maken met storingsinvloed van depressies boven Scandinavie – Tina – en west Rusland. Ook hier neemt de hogedrukinvloed tijdelijk weer wat toe. Vrijdag en in het weekend ontwikkelt zich een krachtige Südost Stau situatie met een markante afkoeling en veel neerslag in de westelijke Alpen, aan de oostelijke Alpen noordkant wordt het toenemend föhnig.

Weekend extreme verschillen

Geheel volgens verwachting hadden de noordelijk Alpen en speciaal de oostelijke Alpen noordkant gisteren te maken met een koufront. De meest koude lucht trok echter ten oosten naar het zuiden waardoor de neerslag hoofdzakelijk in vloeibare vorm viel en enkel in het hooggebergte en de uiterste noordoostelijke regionen boven de 1100 tot 1300 als sneeuw viel.
 
Nat en grauw gisteren aan de noordkant Mittelberg bij een temperatuur van +6gr. op 1200m. Foto Hans ter braak via Twitter @hansterbraak ‏ @hansterbraak 11 u11 uur geleden Meer Het is nat en grijs in #Mittelberg bij een temperatuur van +6gr. (1200m)


Tropisch Tessin
Opvallend gisteren ook de grote drukgradiënt tussen de noord en zuidkant in de Zwitserse Alpen. Met een overdruk aan de noordkant van circa 15 hPa stond er vooral in de bergen een krachtige Nordföhn- Met de Föhn en veel zon steeg het kwik in het Zwitserse Tessin tot 27 a 31 graden.
 
Ascona gistermiddag met een Tmax van bijna 31 graden. Cumulus lenticularis verraden de Föhn


Ook in het zuidelijke Wallis steeg het kwik met föhn tot zomerse 25 graden. In Oostenrijk was de föhn met duidelijk minder drukverval (tot max 10 hPa) minder prominent aanwezig en werd het nergens warmer dan 21 graden.
 
Kaiserwetter en heerlijk wanderl en bergweer gisteren in de (Ober)walliser Alpen /Rosswald
Tijdelijk ook oosten weer in rustiger vaarwater
Vandaag worden de drukverschillen onder de vleugels van (zwakke) hoogdruk weer glad gestreken en is het met de Föhn weer gedaan. Na een frisse start met lokaal weer Hochnebel en mist wordt het heel aardig dag met veel zon. Achter een warmtefront stroomt ook in de oostelijke Alpen weer duidelijk zachtere lucht binnen.



De middagtemperaturen stijgen naar 16 tot 19 graden, op 2000 meter wordt het 2 tot 8 graden en de vorstgrens stijgt naar circa 3800 meter. Sneeuwvalgrens voor zover van toepassing in de oostelijke delen snel stijgend naar 1900 tot 2600 meter. De wind is meest matig, in de de oostelijke Alpen aanvankelijke nog hard en draait geleidelijk naar westelijke richtingen. Vrijdag nog weinig verandering, in de middag en avond van het noorden uit opkomende (hogere) wolken. In de oostelijke Alpen opkomende Südföhn.
 
 

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Opkomende Föhn / Südstau
Wolken en föhn zijn een voorbode op een inzettende weersverslechtering die het weekend vooral in de Südstau van de (westelijke )Alpen veel neerslag gaat produceren. De oostelijke Alpennoordkant krijgen te maken met een in kracht toenemende Südföhn, hier valt weinig tot geen neerslag en met de föhn stijgt het kwik tot 20 a 22 graden!

Polair front / Hoogtetrog
De oorzaak voor de weersverslechtering is een markante hoogtetrog die tussen de oostflank van een richting Spitsbergen uitpuntend hoog en lagedruk gebieden boven Scandinavie helemaal tot de westelijke Middellandse Zee uitdiept.



Daarmee wordt vooral op wat grotere hoogte zeer koude polaire lucht via een directe weg vanaf de pool naar het zuiden op transport gezet. Zaterdag zal de voorste begrenzing van de koude lucht, op 500 hPa ( 5 km hoogte) -25 tot – 30 graden over het warme water van de Middellandse Zee uitstromen waarbij boven de Golf van Genua een apart laag zal ontstaan, maandag ontwikkelt zich boven Tsjechië eveneens een apart laagte
 
GFS “winter overview” kaart met het Genua laag


Juist deze laagjes in combinatie met het quasi stationair wordend polaire front boven de centrale Alpen voor een zeer complexe situatie gaan zorgen met grote verschillen in weerbeeld.
 
Grote verschillen het weekend tussen west / zuid en oost


Draai en angel punt zal het Genua laag gaan worden wat daar tot begin volgende week aanwezig blijft. Aan de oostflank ervan wordt zeer vochtige en zachte lucht vanaf de Middellandse Zee naar het noorden tot noordoosten aangezogen. Deze lucht zal tegen de polaire luchtmassa’s die vanuit het noorden en noordoosten worden aangevoerd gaan opglijden waarbij zeer veel neerslag gaat vallen.
 
ECMWF (EC12) voor maandag 12h00 met nog steeds de grote verschillen tussen mn de westelijke en oostelijke Alpen


Aan de koude west kant van het geheel zal de sneeuwvalgrens geleidelijk dalen van 2000 naar 1500 tot 1300 meter. Lokaal bij aanhoudende en intensieve neerslag kan het in de beschutte dalen tot onder de 1000 meter gaan sneeuwen.

Aan de oostflank van het polaire front wordt met een in kracht toenemende zuidelijke stroming zachte lucht aangevoerd waarbij het aan de noordkant föhnig wordt. Aan de noordkant valt, afhankelijk ook van de föhn,  weinig tot geen neerslag en kan het kwik tot 20+ graden oplopen.



Neerslag
Zoals we al eerder beschreven  kunnen er bij dit soort situaties (Genualaag / Gegenstromlage)  enorme neerslag hoeveelheden vallen. Het is altijd echter weer afwachten hoe krachtig en lang de situatie aanhoudt. Het GFS gaat vanmorgen uit van neerslaghoeveelheden van 100 tot 250 mm.
 
GFS met de neerslag cumulatief tot en met zondag


Pakken we het Arpege model erbij dan zien we vanmorgen neerslag hoeveelheden tot maar liefst 350 mm. Dit model berekent het zwaartepunt ook meer westelijk (Tessin, zuidelijke Walliser Alpen en Simplon)
 
Arpege met de neerslag cumulatief tot en met zondag


Sneeuw
Een groot deel van de neerslag zal in regen gaan vallen en pas wanneer de sneeuwvalgrens gaat dalen (westen) kan er ook sneeuw tot in de lagere delen en dalen gaan vallen. De grootste sneeuw accumulaties gaan dan ook in het hooggebergte vallen bij tempeaturen onder het vriespunt. In hoeverre er door neerslag  afkoeling ook accumulatie gaat plaatsvinden en met name ook hoeveel centimeters (zware natte sneeuw / minder accumulatie) zullen we moeten afwachten.  Hieronder nog de kaarten en verdeling met betrekking tot sneeuw en verdeling van het GFS en Arpege model
 
GFS sneeuw cumulatief tm zondag

En Arpege

Sneeuwhoogte van 100 tot 150 cm in de hogere Alpen zijn zonder meer mogelijk, in de lagere delen zal deze variëren van enkele centimeters oplopend tot 30 a 50 cm. Hieronder ook nog de berekeningen van eht ECMWF model van vanmorgen (Bron ZAMG / Bergfex) Let wel, ook dit is een globaal model met voor de Alpen een “grove” oplossing (resolutie)

De komende dagen kunnen we ook gebruik gaan maken van de lokale weermodellen met een hogere resolutie en dan wellicht nauwkeurigere neerslag verwachtingen.
Neerslag / sneeuw cumulatief ECMWF voor de komende 5 dagen


Hoe dan ook, de situatie is extreem en we moeten rekeningen houden met problemen in de vorm van kleinschalige overstroming en modderlawines. In de hogere delen wordt het (tijdelijk?) winters met alle problemen van dien.

Het ziet er naar uit dat het slechte weer ook begin volgende weer aanhoudt, vooral in de oostelijke Alpen gaan de temperaturen dan weer flink in de lift en is het met de arctic outbreak weer gedaan.
 
GFS ensembles zuidelijke Walliser Alpen ( Simplon)
Westelijke Alpen
Oostelijke Alpen noordkant (oostelijke zuidkant nog zachter en stuk natter)


Tot zover voor vandaag, geheel afhankelijk van de ontwikkeling die we op de voet volgen zullen we daarover berichten hetzij hier op de site dan wel via Facebook updates en natuurlijk ons Twitter platform / Facebook  Instagram /  Twitter.

Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Brttania Hütte, ( Saas-Fee) vanaf het weekend wordt het hier volop winters
Join

Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 153 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 153, lezen 2 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden