Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Morris, TX; Red River, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Prairie, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Independence, AR; Jackson, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Lucas, IA; Marion, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 03:05:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Decatur, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buena Vista, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Audubon, IA; Calhoun, IA; Carroll, IA; Crawford, IA; Greene, IA; Pocahontas, IA; Sac, IA; Webster, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Camp, TX; Cass, TX; Morris, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camp, TX; Franklin, TX; Morris, TX; Titus, TX; Wood, TX.

27 Apr 2024 03:05:08
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
30 oktober 2018, 10:04 uur | Bericht #488987
Algemeen; laag – Vaia – trekt naar de Noordzee maar behoudt nog zijn invloed op het weer in de Alpen. De daarmee samenhangende intensive neerslag neemt geleidelijk af en ook de stormachtige (Föhn)wind in de hogere Alpen. Na een korte weersverbetering neemt op nadering van een volgende hoogtetrog en depressie de zuidelijke stroming en Südstau weer in kracht toe. Aan de noordkant wordt het opnieuw föhnig. Vrijdag volgt vanuit het westen hogedruk invloed.

Tijdelijk kouder en ook in zuiden afnemende neerslag

Depressie – Vaia – is gisteren via de Alpen getrokken en heeft voor zeer turbulent (nood)weer gezorgd. In de Alpen waren het vooral de enorme neerslaghoeveelheden (lokaal meer dan 500mm (!!) tot vanmorgen) en gisteren ook de (zware) föhnstorm in de bergen die het weerbeeld bepaalden.

Op passage van het eigenlijke koufront kregen we tevens te maken met onweer, hagel en (zeer) zware windstoten. Op diverse plaatsen viel de stroom uit en was er schade door de zware windstoten. Ook voor Oberwalliser begrippen ging het er hier zeer turbulent aan toe. In de tuin moest de vlaggenmast het ontgelden (afgeknapt) en ook het weerstation moest het een tijdje zonder de regenmeter-trechter doen!
 
In de ochtend viel er deels nog sneeuw tot in de lagere delen. Maloja Graubünden- Bregaglia Engadin @Valbregaglia
Videospeler
 
Sulden

De meeste gletsjer gebieden waren gisteren gesloten door het barre winterweer en storm

Veel erger was het noodweer in Italië en op Sardinië en Corsica. Op het koufront ontwikkelden zich  zware regen en onweersbuien met hagel, orkaan windstoten en zelfs tornado’s. Naast enorme schade waren er helaas ook doden te betreuren door het noodweer. De exacte balans zal de komende dagen opgemaakt worden.
 
Aardverschuiving Tessin / valle di Fiemme
Terracina niet ver van Rome
 
 
Tornado / Waterhoos voor de kust van Corsica

Ook in de bergen van Spanje en het noorden van Afrika heeft de uitzakkende hoogtetrog met koude lucht in de hogere delen voor winterse taferelen gezorgd. In de Pyreneeën en de Sierra Nevada viel een dik pak sneeuw en zelfs in de bergen van Marokko en Algerije werd het vanaf circa 1100 meter wit!
Spanje, Sierra Nevada
Sierra Nevada
Sneeuw in de hogere delen van Marokko


In de Alpen was het met de sneeuw in de lagere delen gisteren weer gedaan. Voor het koufront uit werd er een portie veel zachtere lucht aangezogen en kwam de föhn er in waardoor de sneeuwvalgrens, die overdag meest tussen de 1800 en 2200 meter pendelde, weer steeg. In de loop van de avond en nacht stroomde achter het koufront dan geleidelijk weer koelere lucht binnen.
 
Beestenweer in Termen Oberwallis, na de sneeuw kwam de regen en het bleef regenen. Gisteren viel er bijna 100 mm


Afnemende neerslag
Vandaag regent en sneeuwt het vooral nog in de ochtend nog verder en in de hogere Alpen woed de Föhnstorm met orkaan windstoten. Geleidelijk neemt de neerslag met het vorderen van de dag af en datzelfde geldt ook voor de stormachtige (Föhn)wind.
 
Rdarbeeld 09h10. Via Wetteronline.de


De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 800 en 1300 meter in de westelijke Alpen en tussen de 1300 en 1800 in de oostelijke Alpen.
 
Sneeuwvalgrens dinsdagochtend adhv GFS
Dik pak sneeuw vanmorgen in de Loire en Haute Loire via WEATHER/ METEO WORLD @StormchaserUKEU
Haute Loire via Agate Météo @AgateMeteo


De middagtemperaturen kennen een grote variatie tussen west en oost. Terwijl het in het westen niet veel warmer wordt dan 5 tot 8 graden kan het in de oostelijke delen van Oostenrijk 20 graden worden. Ook hogerop zien we grote verschillen tussen west en oost, terwijl het in het westen op 2000 meter een graad of 4 tot 5 vriest wordt het in het oosten een graad of  5 in de plus.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de loop van de woensdag zien we samenhangend met de Atlantische hoogtetrog een volgend laag richting het noorden van het Iberische Schiereiland afzakken. Aan de oostflank van het systeem wordt gaat dan met een weer in kracht toenemende zuidelijke hoogtestroming de Südstau weer opsteken.
 
GFS 500 hPa voor woensdag


Aan de noordkant wordt het gelijktijdig weer toenemend föhnig. Vooral op donderdag gaat in de Staau van de zuidelijke Alpen weer neerslag vallen. Sneeuwvalgrens beide dagen meest tussen de 1500 en 1800 meter.  Met föhn en in het oosten lokaal weer 18 tot 20 graden.
 
GFS donderdag neerslag 3H


Vrijdag en vooral in het weekend keert op inschuiven hoog de invloed de rust in de atmosfeer weer terug en gaat ook de neerslag er weer uit. Ook gaan we de zon weer meer zien en met een zuidoost tot noordoostelijke stroming wordt vrij zachte lucht aangevoerd.
 
GFS 500 hPA met het inschuivende tussenhoog


Begin volgende week zien we een volgende hoogtetrog weer richting het zuiden uitdiepen en opnieuw komen we aan de warme kant van de jetstream te liggen. Of te wel een herhaling van zetten.
 
GFS 500 hPa voor maandagmiddag met een volgende hoogtetrog


Wat dat ons dan volgende week allemaal weer gaat opleveren is nog niet geheel duidelijk en afhankelijk hetgeen de depressies op de Middellandse Zee en hoogtetrog precies gaan doen. De liefhebbers van winterweer zullen hoe dan ook geduld moeten hebben want het is en blijft zacht tot vrij zacht!
 
GFS ens. centrale noordkant
en voor de cemtrale zuidkant


Tot zover voor vandaag, geheel afhankelijk van de ontwikkeling die we op de voet volgen zullen we daarover berichten hetzij hier op de site dan wel via Facebook updates en natuurlijk ons Twitter platform / Facebook  Instagram /  Twitter.



Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 212 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 212, lezen 1 mensen het topic "Pas op waar je zwemt: zwemwater vaker vervuild met blauwalg".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden