Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Overijssel.

20 Nov 2019 08:30:30

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Nov 2019 07:59:29

De temperatuur bij Hoek van Holland is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:22

De temperatuur bij Schiphol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:22

Het zicht bij Twente is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

20 Nov 2019 06:09:22

De temperatuur bij Stavoren is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:21

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:21

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:21

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:21

De temperatuur bij Arcen is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:21

Het zicht bij Ell is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

20 Nov 2019 06:09:21

De temperatuur bij Volkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:21

Het zicht bij Rotterdam is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

20 Nov 2019 06:09:21

De temperatuur bij Wijk aan Zee is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:21

De temperatuur bij Cabauw is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Nov 2019 06:09:21
Actueel
1 / 4

Herfst Discussietopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Kletstopic

2019

Fotowedstrijd November

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1289
Lid sinds: 11 okt. 2010
8 november 2018, 11:28 uur | Bericht #489048
Algemeen; tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan / west Europa en hogedruk boven oost Europa liggen de Alpen onveranderd in een zuidelijke hoogtestroming waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. Donderdag en vrijdag tijdelijk ook aan de noordkant onbestendiger door zwakke storingsinvloeden. In het verdere verloop verandert er weinig aan het overwegend zuidelijke stromingsregime. De westelijke en zuidelijke Alpen hebben periodiek te maken met de lagedruk invloed. Op de langere termijn geleidelijk meer hogedruk invloed.

In rustiger vaarwater

Er komt maar geen einde aan het vastgeroeste zuidelijk stromingspatroon en daarmee ook de aanvoer van (zeer) milde luchtmassa’s. Met een oplevende Südstau viel dinsdag weer het nodige aan neerslag. Zelf kon ik in de regenmeter 60mm aftappen en sinds de 26 oktober viel er in Termen (1020m) totaal zo’n 260 mm aan neerslag.

Veel meer neerslag viel er sinds aanvang van de Südstau aan de Alpenzuidkant en met name de centrale Zwitserse zuidkant en de aangrenzende Piemontse Alpen. Lokaal werder er neerslaghoeveelheden van 350 tot 650 mm geregistreerd en in het Centovalli 914 mm!!
 
Neerslag Zwitserland sinds 26 oktober. Bron Meteo-Schweiz Wetterblog / Andreas Hostettler


Aanvankelijk viel er sneeuw tot in de lagere delen en dalen en rond de maandwisseling werden er in de bovengenoemde vanaf 1800 a 2000 meter al record sneeuwhoogtes gemeld van 100 tot 200 cm.
De laatste dagen viel tot een hoogte van 2000 a 2400 meter de neerslag deels ook weer in vloeibare vorm en de (sterk) positieve temperaturen deden het al machtige sneeuwdek weer inkrimpen. Boven de 2400 meter viel de neerslag echter enkel in vaste vorm en hier kon het sneeuwdek verder groeien.
 
Sneeuwhoogtes Zwitserland stand 06-11-18


Topper op dit moment is de Bortelsee net boven de Bortelhütte in Oberwallis niet ver van de Italiaanse grens. Het automatische meestation meldt ter plekke een sneeuwhoogte van 300 cm
 
De Bortelsee in Oberwallis in de zomer


Met de vele sneeuw in zuidelijk Alpen is ook het lawinegevaar gestegen en geldt er een code rood (4) tot tot (oranje). Vandaag zal het gevaar wat worden terugeschroefd maar het blijft precair!


Hieronder nog een rondje besneeuwde zuidelijke Alpen tot de meest nog sneeuwvrije oostelijke noordkant

FöhnAltocumulus lenticularis) gezien vanaf de Rijn bij Liechtenstein. Foto Cleo Larsen via Markus Pfister
Blatten Oberwallis – Foto Patrick Henzen‎
Het sneeuwvrije Saas-Fee in het dal tem idden van de besneeuwde Walliser Alpen
Heinrich-schwaiger-Haus Blick Hochgebirgstauseeen 2802m Kaprun
Langfluh met blik op de Feegletsjer
Leogang – Asitz 1.900m

Vars Freestyle park 2400m
Ook de Spaanse en Franse Pyreneeën zij v.w.b. de sneeuw al goed bedeeld. Beeld vanuit La Molina, La Molina in de Spaanse gemeente Alp in de Catalaanse Pyreneeën


Gisteren nam op nadering van een zwak koufront de Südstau weer in kracht af en ging de neerslag er weer uit respectievelijk nam ook in het zuiden aan kracht af. In de loop van de middag en avond begon het zwerk weer vol te lopen gevolgd door nieuwe neerslag.Deze neerslag hangt samen met een zwak koufront wat vooral de westelijke noordelijke Alpen zal beïnvloeden. Omdat er wat minder zachte lucht wordt aangevoerd daalt de sneeuwvalgrens aan de noordkant naar 1800 tot 1600 meter, inner-alpin en aan de zuidkant meest sneeuw boven de 2000 meter.
 
Radar Alpen 09h10. Via Wetteronline.de

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In het verdere verloop gaat het in het westen en vooral ook zuiden onbestendig verder met steeds weer neerslag. Sneeuw tijdelijk tot 1800 meter vanaf vrijdag weer meest boven de 2000 meter.
 
Sneeuw valt er de komende dagen enkel in het hooggebergte van de westelijke Alpen. Tot en met het weekend kan er tot 35 cm gaan bijvallen.


Droge condities treffen we ook dan aan de oostelijke Alpennoordkant aan. Hier kan het kwik met föhnige condities weer oplopen tot 15 a 20 graden, elders algemeen een aantal graden lager maar ook hier gewoon zeer zacht.
 
ECMWF voor maandag 12 november met nog steeds het zachte zuidelijk stromingspatroon


Tussen de föhnige fasen door en met weinig stroming grijpt ook de Hochnebel weer zijn kans. Op de meeste plaatsen zal deze in de loop van de dag weer oplossen, of dat daadwerkelijk ook overal gaat gebeuren is nog maar de vraag. Algemeen verandert er de komende dagen dus niet veel aan het zachte  herfstweer en zuidelijke stromingpatroon. Wel zien we geleidelijk op e wat langere termijn meer hogedrukinvloed waardoor het vooral in de onderste atmosfeer een stuk frisser gaat worden met stralingsvorst en toenemende kansen op mist en Hochnebel. In de bergen dan veel zon en mild.
 
ECMWF voor zaterdag 17 november


Geduld is gevraagd voor diegenen die op kouder of winters weer en vooral sneeuw hopen, ook vandaag zijn er geen signalen die een winters stromingspatroon voorzien.
 
GFS ensembles Zwitserse Alpen, onveranderd zacht


Wachten tot december
Gelukkig zitten we nog in de eerste decade van november en voor het eigenlijke winterse werk kan gaan beginnen zullen we nog een maandje geduld moeten hebben. De geschiedenis heeft geleerd dat het zogenaamde “Einschneien“, de sneeuw die tot in de lagere delen blijft liggen en de bodem gaat vormen voor de winter en wintersportgebieden in de Alpen.
 
Rosswald januari 2018, voorlopig kunnen we in het overgrote deel van de Alpen sneeuw en dit soort fraaie plaatjes wel vergeten.


Soms gebeurt dit wat vroeger, soms wat later, , meestal zo in de loop van december plaatsvindt. Wel zien we een trend dat dit steeds wat verder opschuift! Hoe dan ook, voorlopig moeten we het dus nog doen met de sneeuw hogerop (zuiden) en kunnen we nog lekker profiteren van de milde condities en stookkosten besparen. Vanaf december kan het dan “los gehen”. Voorlopig dus nog maar even geen zorgen maken!!
Overigens tapten we precies een jaar geleden uit een heel ander winters vaatje. Koude polaire luchtmassa’s zorgden toen voor winterweer met sneeuw tot in de lagere delen. Hieronder twee foto’s vanuit OberwallisTot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een nevelig opklarend Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. CiaoAlpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.797 topics, welke bij elkaar 441.757 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.006 leden.
Het nieuwste lid is Aislin.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3719 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3719, lezen 13 mensen het topic "Herfstdiscussietopic 2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd November

Herfst Kletstopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Discussietopic

2019

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden