Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
10 november 2018, 17:10 uur | Bericht #489058
De Alpen bevinden zich in een gebied tussen twee lagedruksystemen. In de loop van de dag schuift het lagedrukgebied boven Frankrijk richting het noorden en zorgt een uitloper van een warmtefront voor neerslag in de West-Alpen. De Oost-Alpen worden de hele dag beïnvloed door een hogedrukgebied boven het oosten van de Europa. Na het weekend krijgen we te maken met een hogedrukblokkade en blijft het aanhoudend lang droog. Van een winterse inval is voorlopig nog geen sprake.

Hogedrukgebieden regeren. In het westen enkele buien, na het weekend aanhoudend droog.

Na een onstuimige periode met veel neerslag aan de zuidkant van de Alpen krijgen nu te maken met een rustigere periode. Het is geen zeldzaamheid dat het midden november relatief warm is met een hogedruksituatie. We spreken hier ook wel van de weersingulariteit “Martinisommer”. De Martinisommer is een populaire term in Zwitserland en Zuid-Duitsland voor een typische periode van mooi weer het einde van het eerste deel van november met stabiele hogedruk. De martini-zomer wordt vaak verward met de Altweiber-zomer. Deze laatste heeft echter betrekking op de late mooie zomerdagen in de maand oktober.


Mooie herfstkleuren in Alta Badia in de Italiaanse Dolomieten. Na een stormachtige periode is het hier nu rustiger weer. (twitter #altabadia.org)
 
De skigebieden van Dolomiti Superski hebben wat schade opgelopen door de storm, maar was snel weer hersteld. De opening van het winterseizoen staat hier gepland op 30 november. (twitter @DolomitSuperski)

Vandaag is het aan de zuidkant van de Alpen is de hele dag bewolkt en regent het. De meeste neerslag wordt verwacht aan de zuidkant van Zwitserland en het noorden van Italië. Sneeuwval kan verwacht worden rond 2200 tot 2500 m. ’s Middags neemt ook de bewolking aan de noordwestkant van de Alpen toe. In het oosten van de Alpen blijft het droog en is er meer ruimte voor de zon. Daarbij is het door een zuidelijke stroming winderig op de bergtoppen is er sprake van een licht zuidföhn. De temperatuur is relatief hoog aan de noordkant van de Alpen.

Weerkaart voor vandaag. Een uitloper van een warmtefront zorgt in de West-Alpen voor neerslag. Daarbij staat er een zuid tot zuidwestelijke stroming waarmee er een lichte zuidföhn staat. (weerkaart MetOffice, zaterdag 10 november)


Vandaag en morgenochtend nog enkele buien in het westen van de Alpen. Met name in het zuiden van Zwitserland en noorden van Italië  In Oostenrijk wordt de komende tijd voorlopig geen neerslag van betekenis verwacht (cumulatieve neerslag t/m donderdag 15 november.

Morgen is het opnieuw bewolkt en regenachting aan de zuidkant van de Alpen. Boven 2200 tot 2400 m valt er neerslag in de vorm van sneeuw. In het noorden zijn er slechts een paar wolken en meer ruimte voor de zon. Ook in het zuiden en westen is er nog steeds een dichte bewolking en is het zicht op deze zondag beperkt met mogelijk wat neerslag, vooral ten westen van de Dolomieten. In het oosten van de Alpen is het beste weer te vinden, maar is in de ochtend vaak nog wel sprake van Hochnebel.


Een hogedrukblokkade gaat het weer de komende tijd in de Alpen bepalen. (temp. afwijking zaterdag 17 nov, ECMWF via Wetterzentrale.de)



De komende 10 dagen liggen de temperaturen elke dag boven de normaal. Wel kan het tijdens deze hogedruksituatie ’s nachts flink afkoelen door uitstraling aan het oppervlak. (temp. afwijking zaterdag 17 nov, ECMWF via Wetterzentrale.de)

Na het weekend zorgt de hoge druk invloed in de Alpen voor zeer zonnig weer en milde temperaturen. Alleen in de ochtenden aanhoudende hoge mist in de dalen zijn. Tegen de avond op maandag nadert een koufront met mogelijk wat winterse neerslag aan de noordwestkant van de Alpen. Van grote neerslag hoeveelheden is echter geen sprake. Verder blijft het de rest van de week droog en is het stabiel hoge druk weer. Afgezien van de Hochnebel in de dalen is het zich erg goed en is er veel zon te vinden hogerop. De temperaturen liggen relatief hoog voor de tijd van het jaar, maar in de nachten kan het wel flink afkoelen door uitstraling aan het oppervlak.


Als we kijken naar de verwachting over 10 dagen zien we ten oosten van de Alpen een koudere hoogte laag ontstaan. Mogelijk kan dit eind november voor kouder en wisselvallig weer gaan zorgen in de Alpen. Echter is verwachting hier van nog niet zeker. (ECWMF 500hPa, via Wetterzentrale.de)

Vooruitzichten
Dat er in de loop van de volgende week een nieuwe hogedrukblokkade boven een groot deel van Europa verschijnt, lijkt wel duidelijk. Terwijl de bovenlucht warm blijft, neemt aan de grond de kans op mist en Hochnebel toe. De temperaturen moeten dan geleidelijk terrein prijsgeven en het wordt op termijn wel langzaam kouder. Van een weersomslag lijkt de komende tijd nog geen sprake en we kunnen op dit moment spreken van een Martinisommer (officieel van 11 november).

De Martinisommer is ook vaak de periode met laatste warme dagen voor de winterse periode. De verwachting van deze ultra lange-termijn modellen is dat december mogelijk natter en onstuimiger zal gaan verlopen. Deze periode van het jaar hebben we vaak te maken met een westelijke stroming. Voorlopig is het nog even afwachten wanneer de winter zich zal laten zien.


In Kleinwalsertal draaien de sneeuwkanonnen (hogerop) normaal gesproken pas vanaf 15-20 november. Beste scenario is droog maar kouder alpenweer vanaf uiterlijk de 20e. november (vorst moet de grond in). Daarna (vanaf eind november) geregeld sneeuwval. (foto: Hans ter Braak)

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 298 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 298, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden