Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 november 2018, 08:47 uur | Bericht #489078
Algemeen; onder invloed van  hoog – Arnolf – , vandaag met kern boven oost Europa hebben we te maken met rustig en vooral in de bergen zeer zacht herfstweer. In het weekend verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk naar Scandinavie en wordt  de weg vrij gemaakt voor steeds koudere polaire luchtmassa’s.

Eerst nog zeer zacht, in het weekend dalende temperaturen

Achter een (zwak) koufront is sinds gisteren de luchtdruk weer aan het stijgen en met  verder in kracht toenemende hogedruk is er definitief een einde gekomen aan de Südstau en Südföhn stroming. De komende dagen gaat hoog – Arnolf – voor rustig en vooral in de bergen zonnig en zeer zacht herfstweer zorgen.



Hogedruk in deze tijd van het jaar staat echter lang niet altijd garant voor zon. Onder een in kracht toenemende (subsidentieinversie binnen de hogedruk (dalende luchtbeweging) en met weinig stroming gaat in de onderste atmosfeer de lucht afkoelen en krijgen we te maken met mist en of Hochnebel. Voor de meteoroloog is het dan altijd weer een uitdaging om een juiste weer prognose op te stellen.
 
Model sounding Thun in het Berneroberland. Mooi is de inversie te zien op circa 950 hPa (650 meter) met daarboven de stijgende temperatuur (knik dikke rode lijn). De blauwe lijn is het dauwpunt. Algemeen geldt hoe dichter de rode en blauwe lijn bij elkaar hoe vochtiger de lucht Tussen bv 650 hPa en 500 hPa ( 3 tot 5 km) is de lucht dus zeer droog. Op 950 hPa zeer vochtig. Perfect bergweer dus!
In de bergen volop zon en zeer mild
Vandaag zal de bovengrens van de Hochnebel (inversie) zich tussen de 800 en 1000 meter bevinden. Onder de grijze deken is het vochtig en kil en komt het kwik niet boven de 8 a 10 graden uit. Wanneer de Hochnebel of mist oplost en de zon nog een aantal uren kan schijnen kan het kwik tot  12 a 15 graden stijgen. De verwachting is dat de Hochnebel aan de Alpennoordkant slechts met moeite of zelfs helemaal niet zal oplossen.
 
Hochnebel boven Dornbirn Karren 976m met blik Bodensee
Blik vanaf de Säntis (2500m) met in de verte de uitgebreide mist boven de lagere delen en dalen


Boven de inversie en Hochnebel schijnt de zon volop en is het zeer zacht. Op 1500 meter hoogte stijgt het kwik naar een graad of 8 en op 2000 meter naar een graad of 8 8 tot 1 graden. Diegenen die de vorstgrens opzoeken vinden die zo vanaf 3500 meter.
 
In de bergen schijnt vandaag en ook de komende paar dagen de zon volop. Beeld Freiwandeck 2755m met blik richting de Grossglockner


Algemeen lagere temperaturen zien we vandaag nog in de oostelijke regionen door de instroom van wat koudere lucht onder invloed van een afsnoerend hoogtelaagje richting oost Europa. Op 1500 meter is het een graad of 2, op 2000 meter een graad of 2 en de vorstgrens daalt vandaag tijdelijk van 3200 naar 2200 tot 2000 meter.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Voor de rest van de week verandert er nog maar bar weinig aan dit weerbeeld van mist en Hochnebel in het Alpenlaagland en Alpen dalen en volop zon en zeer milde temperaturen in de bergen.
 
Radarbeeld Alpen 07h40. Grijs de mist en Hochnebel
Hochnebel Rigi


Winterse setting in de maak
Interessant gaat het dan vanaf vrijdag en in het weekend worden wanneer het hoogte met zijn zwaartepunt (kerndruk maar liefst 1045 hPa) boven Scandinavie komt te liggen. In samenspel met een afgesnoerde bel koude lucht (hoogtelaag, koudeput) welke aan de zuidflank van het hoog richting de Alpen trekt gaat dan steeds koudere lucht naar het westen toe uitstromen. Vooral in de bergen gaat de temperatuur dan flink onderuit en is het met thermische verwennerij gedaan!
 
ECMWF 500 hPa Een eerste portie koudere lucht stroomt vanaf vrijdag de Alpen binnen
Op 1500 meter hjoogte komt de 0 graden isotherm binnen schuiven (groen)


De meest koude polaire lucht gaat echter vanaf maandag onder invloed van een volgende koudeput welke aan de oostflank van het hoog komt afzakken, over de Alpen uitstromen. Op 1500 meter hoogte (T850 hPa) zien we dan de -5 graden isotherm binnen schuiven en het kwik op deze hoogte dalen tot -4 a -7 graden dalen. GFS laat het hoogtelaag overigens ietwat noordelijk doortrekken met daardoor in het zuiden en westen wat minderr lage temperaturen. Hieronder de kaarten voor 500 hPa en 850 hPa voor maandag op dinsdag (ooh00)




De koude polaire luchtmassa’s zijn van origine droog en veel neerslag wordt dan ook niet verwacht. Toch is het nog even afwachten wat de hoogtelaagjes precies gaan doen. Vooral de koude boven luchten kunnen makkelijk winterse buien gaan triggeren waarbij er in de bergen tot in de lagere delen sneeuw gaat vallen. In eerste instantie zal de voorkeur voor sneeuw in de oostelijke delen komen te liggen. Tot en met donderdag dan ook wat stijgende sneeuwkansen voor de westelijke en zuidelijke regionen (GFS).
 

Vooral woensdag in het westen en oosten kans op wat meer neerslag / sneeuw.


Op dit moment is het echter nog onduidelijk of dit en waar dit zal gaan gebeuren. Het is dus zaak om nauwlettend het gedrag en de koers van de koudeputjes te vervolgen.

Ook voor wat betreft de verdere ontwikkelingen van het blokkade hoog (omega blokkade) wordt het hoogtelaag van belang. Zoals wel vaker zien we ook nu dat het hoogtelaag de poten van de Omega blokkade als het ware opruimt waardoor het geheel “onstabiel” gaat worden. De verwachting is echter dat het hoog zijn balans zal weten te houden en daarmee ook zij  noordelijke positie.



Verder is het afwachten wat het hoogtelaag als ook de lage druk boven de Middellandse zee gaat doen (aanvoer van zachtere lucht vanuit het zuidoosten?). Daarover de komende dagen dan meer.

Tot zover voor vandaag vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst en graag tot een volgende keer! Ciao
 
Aletsch Arena Mossfluh. Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis
M

Meer weer en foto’s vind je op 
Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. 

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 405 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 405, lezen 3 mensen het topic "Heerlijke hagebui 23-01-2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden