Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 07:48:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miami, KS.

26 Apr 2024 07:48:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 07:40:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

26 Apr 2024 07:30:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; Motley, TX.

26 Apr 2024 07:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crosby, TX; Garza, TX.

26 Apr 2024 07:08:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Lynn, TX.

26 Apr 2024 07:08:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crosby, TX; Garza, TX; Lynn, TX.

26 Apr 2024 06:53:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lynn, TX.

26 Apr 2024 06:22:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS.

26 Apr 2024 04:49:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Graham, KS; Norton, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gaines, TX.

26 Apr 2024 04:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Graham, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
17 november 2018, 11:06 uur | Bericht #489115

 

Algemeen; de winterkou komt eraan. Een krachtig hogedrukgebied schuift geleidelijk in het weekend van de Oostzee naar Scandinavië. De Alpen liggen aan de zuidelijke rand van dit Hoog en krijgen te maken met een noordoostelijke stroming. Deze weersituatie ook wel Bise genoemd zorgt voor de aanvoer van droge en gevoelig koelere lucht naar de Alpen. Op maandag brengt een storing vochtigere lucht naar de Alpen en valt er lokaal enkele centimeters aan sneeuw tot in de dalen. Later in de week zijn er opnieuw sneeuwbuien mogelijk.

Gevoelig kouder met af en toe sneeuwbuien

De afgelopen dagen hadden we te maken met veel Hochnebel. Ook de komende dagen blijft dit nog het geval. Van de bovengrens van de Hochnebel wordt bepaald door de grootschalige drukverdeling. De drukverdeling beïnvloedt de stromingscondities en daarmee ook ook de Hochnbel. De Hochnebel is de zichtbare bovengrens van een ‘meer met koude lucht’.  Dit is een weerfenomeen dat zich in de laaglanden kan ontwikkelen en zien vvooral deze tijd van het jaar in de herfst- en wintermaanden.
 
 
Unten Grau Oben Blau
Als er een hogedrukgebied direct boven de Alpen ligt of als de drukverdeling vlak is, ligt de bovengrens van deze koude luchtlaag en de Hochnebel meestal rond 800 m. Als de druk ten noorden van de Alpen lager is dan in de Alpen of in het zuiden, vindt zuidwestelijke winden plaats. De koude lucht kan wegstromen en de bovengrens van de Hochnebel zakt. Als de druk echter van zuid naar noord toeneemt, is er sprake van een Bise. De koude lucht wordt naar de Alpen “geduwd” en tilt de koude luchtlaag als het ware op waarmee de bovengrens neemt toe tot meer dan 1500 m. Hoe sterker de Bise, hoe hoger de bovengrens.


Op de satellietfoto van gisteren is goed te zien dat aan de noord en zuidkant van de Alpen veel nevel velden liggen. Hogerop de berg en rond de Alpenhoofdkam is de zon meer aanwezig. Ook dit weekend zal het beeld vergelijkbaar blijven, “Unten Grau, Oben Blau” (bron: NASA Worldview, 16 november)


Ook de komende dagen door de Bise stroming wordt de nevel uit de dalen opgetild tot grote hoogte. De Hochnebelgrens bereik hiermee waarden die boven de 1500 m uitkomen. (Hochnebel diagram, Zwitserland)

Vandaag en de ook de rest van het weekend stroomt er koude lucht vanuit Siberië richting de Alpen. In eerste is de luchtmassa erg droog en is er nauwelijks neerslag. Vandaag is, afgezien van de Hochnebel in de dalen, de zon hogerop vaak te vinden. Daarbij staat er wel een gevoelig koudere noordoosten wind. Dit is een weersituatie waar ze vooral ook met de kunstsneeuw productie blij met zijn en zullen dit weekend veel plaatsen aangezet gaan worden.


Sneeuwverwachting voor t/m woensdagochtend 21 november volgens het ARPEGE model. Vooral aan de zuidkant en oostkant van de Alpen zullen enkele sneeuwbuien vallen. (via WXCHARTS.EU)


De komende dagen is het gevoelig kouder. Een noordoostelijke stroming bereik de Alpen en zorgt voor lager temperaturen dan normaal voor de tijd van het jaar. Op maandag en dinsdag worden te laagste temperaturen bereikt. De tweede helft van de week wordt het weer warmer en neemt ook de kans op neerslag toe. (ECWMF temp afwijking op dinsdag 20 nov., via Wetterzentrale.de)

Morgen wordt het nog iets kouder en ligt de Hochnebel grens tussen 1200 en 1600 m. Deze lost overdag slechts gedeeltelijk op. De zon schijnt in de hoogten en de Inner-Alpine gebieden en rond de Alpenhoofdkam. Ook op maandag is er een mix van Hochnebel, wolken en hier en daar zonnige fasen. De kans op neerslag neemt daarbij toe en lokaal kan het een beetje gaan sneeuwen



Cumulatieve sneeuwval voor Zwitserland en Oostenrijk volgens het ICON model.  Ook hier wordt de meeste neerslag veracht aan de zuidkant. T/m 22 november kan er bij elkaar opgeteld lokaal zo’n 30 tot 50 cm gaan vallen. Ook verder richting het noorden valt er sneeuw, maar zal dit niet meer dan enkele centimeters zijn. De sneeuwval ligt daarbij wel laag en sneeuw kan verwacht worden tot in de dalen. (via Kachelmannwetter.de)

Na weekend sneeuw tot in de dalen
Van maandag tot dinsdag stroomt er wat vochtige richting de Alpen en kan er bij temperaturen net boven het vriespunt met sneeuw worden verwacht tot in de dalen. Waar het sneeuwt is echter nog steeds onzeker, maar de meeste sneeuw wordt verwacht aan de zuidkant, met name het zuiden van Zwitserland.

De nachten zijn koud en ook op dinsdag kunnen enkele sneeuwbuien verwacht worden. Naarmate de week vordert gaan de temperaturen geleider weer iets omhoog en neemt de koude noordoostelijke stroming af. Eind van de tweede helft van de week neemt de kans op neerslag toe en zijn er opnieuw sneeuwbuien mogelijk. Een lage drukgebied ten zuiden van de Alpen en boven Frankrijk zorgt voor de aanvoer van vochtige lucht. Dit kan volgende weekend opnieuw voor winterse buien gaan zorgen.


Eind volgende week neemt de kans op neerslag opnieuw toe. Dit is de neerslagverwachting voor zondag 25 november. Een lagedruk gebied zorgt er voor dat donderdag/vrijdag neerslag vanuit het westen uit over de Alpen trekt en het hele weekend voor neerslag kan gaan zorgen. (via WXCHARTS, GFS model)


Na volgend weekend zijn de verschillen tussen het GFS en ECWMF groot. Het GFS is aanzienlijk kouder en laat ook meer neerslag zien. (via WXCHARTS, ECMWFGFS voor dinsdag 27 nov.)

Meer sneeuwbuien op de lange termijn?
De komende week zitten de meeste modellen op een lijn. Het lijkt vooral aan het begin van de week kouder te gaan worden met daarbij enkele sneeuwbuien waarbij de sneeuw tot in de dalen gaat vallen. Tweede helft van de week gaan te temperaturen omhoog en neemt de kans op meer neerslag toe. Volgend weekend valt er opnieuw neerslag, maar ligt de sneeuwvalgrens iets hoger. Ook daarna blijven in een winterse weerfase zitten met af en toe sneeuwbuien, maar ook dagen dat er vaker zon is en geen neerslag valt. Het GFS is op de lange termijn aanzienlijk kouder en laat meer neerslag zien dan het ECMWF. Toch lijken we over het algemeen een wisselvalligere weersituatie tegemoet te gaan met een toenemende kans op sneeuwbuien in de hogere delen.

Tot zover voor vandaag. Nog een fijn weekend gewenst!
Alpenweerman met. Roy Molenaar
 
Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 234 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 234, lezen 1 mensen het topic "UFO of satelietweerkaatsing boven Maassluis?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden