Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
21 november 2018, 10:18 uur | Bericht #489138
Algemeen; samenhangend met een depressie boven de Golf van Biskaje liggen de Alpen in een zuidwestelijke hoogtestroming. Zwakke storingen zorgen periodiek voor (licht) onbestendig weer. Vanaf vrijdag aan de noordkant weer in kracht toenemend Südföhn, vanaf zondag weer kouder.

Vrijdag tijdelijk weer oplevende Südföhn – Stau fase

De afgelopen 48 uur is er onder invloed van een passerend hoogtelaag vooral in de zuidelijke Alpen weer een lading verse sneeuw bijgevallen. In de koudere lucht daalde maandag de sneeuwvalgrens tot in de lagere delen met tot 500 meter lokaal 5 tot 15 cm sneeuw. Hogerop viel er 20 en met gunstige Stau 40 cm aan Neuschnee.
 
Sneeuw in het zuiden van Oostenrijk / Saurachberg (950m) in Karinthie 20-11 – Foto Bart Tiemens @barttiemens63
Austria’s @Heiligenblut Via Snow Forecast.com @SnowForecast
Sneeuw tot in de lagere delen van het Zwitserse Tessin 19-11
En ook het zuiden van Oberwallis (Gondo) werd weer getrakteerd op een pak sneeuw.
 
 
Sneeuw bij Orino (va), 456 m / Video van giovanni noseda.
Elders bleef het bij slechts enkele centimeters of viel er vrijwel geen sneeuw. Met het verder doorschuiven van het (hoogte)laag richting Frankrijk draaide de stroming weer naar de vertrouwde zuidwesthoek en nam ook de neerslag aan de zuidkant geleidelijk weer in kracht af. Tegelijkertijd begon het vooral aan de noordkant en ook inner-alpin mooi op te klaren en met lichte föhn werd het ook weer een stuk minder koud.
 
In de zuidelijk Alpen mogen we niet klagen vwb de sneeuw condities vanaf 1800 tot 2000 meter hoogte.  Dolomiti Superski @DolomitSuperski
De noorderlijke Alpen deels nog groen. Beeld Gernkogel Sankt Johann


Inmiddels is het laag aan de grond doorgeschoven tot over de Golf van Biskaje en het koudeputjte treffen we vandaag boven Ierland aan. Onder invloed van de lagedruk houden we de (licht) onbestendige condities.




De dag start op veel plaatsten met Hochnebel of wolken waaruit wat neerslag kan vallen. In de ochtend mag vooral de westelijke noordkant zich ook verheugen op zon (bergen). In de loop van de dag neemt echter ook hier op nadering en passage van een zwakke storing vanuit het zuidwesten de bewolking weer toe. Meers bewolking en neerslag (sneeuw) valt er in de Ligurische en en Maritieme Alpen tot aan de zuidelijke Zwitserse Alpen en Piemont.
 
Radarbeeld van 09h30


Aanvankelijk sneeuwt het lokaal nog tot 1000 a 800 meter, overdag stijgt de sneeuwvalgrens naar circa 1500 meter. De maxima stijgen naar 1 tot 7 graden, bij langdurige zonneschijn tot 8 a 12 graden. Op 2000 meter wordt het een graad of 2 tot  0 en op 3000 meter vriest het een graad 3.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag verandert er in grote lijnen niet veel aan dit weerbeeld. Hogedruk vinden we terug in de regio bij IJsland en ten zuiden daarvan het (hoogte)laag. Opnieuw hebben we te maken met een mix van wolken(velden), zonnig periode dan wel opklaringen. De noordkant houdt een lichte föhn tendens.

Aantrekkende Föhn / Südstau
Vrijdag zien we het zowel het hoog boven IJsland als ook het hoogtelaag weer oostwaarts (terug) verplaatsen. Daarmee nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer toe. Dat betekent dat de Alpennoordkant weer met een oplevende Südföhn te maken gaat krijgen en de zuidkant met meer Stau bewolking en neerslag, boven de 1000 a 1200 meter sneeuw. Met de föhn wordt het aan de noordkant nogmaals zacht met maxima die tot 10 a 12 graden kunnen oplopen.
 
GFS 850 hPa voor vrijdag


Kouder en stijgende neerslag kansen (sneeuw)
Uitgaande van de laatste model uitdraai lijkt het begin volgende week zondag dan weer flink af te gaan koelen. We zien het hoog en laag dan nog wat verder doorschuiven in oostelijke richting met in het zee gebied ten westen van IJsland nieuwe luchtdrukstijgingen. Daardoor wordt de polaire jetstream gedwongen wordt om een steeds zuidelijkere koers te gaan volgen waarbij we aan de koude kant ervan zullen geraken Omdat we dan toenemend met de invloed van depressie te maken krijgen nemen ook de neerslagkansen(sneeuw) toe. Sneeuwvalgrens achter de koufronten dan geleidelijk weer dalend tot in de lagere delen en dalen, tijdens de pre-frontale fase duidelijk hoger
 
GFS 500 hPa met een zonale stroming en een steeds zuidelijker verlopen jet . Vooral het hoog in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen zou nog wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen??!!


In hoeverre we in de loop van de week met een meer zonale (westelijke) stroming en meanderende jetstream te maken gaan krijgen ofwel met een geblokkeerd stromingspatroon is nog onzeker.
 
ECMWF 150 hPa voor 27 november. Ook op wat grotere hoogte in de atmosfeer (troposfeer, circa 13 km) zien we volgende week een krachtige zonale stroming die geleidelijk meer gaat slingeren (meanderen)
 
En voor 29 november


Zowel veel koudere als ook veel zachtere oplossingen zijn dan mogelijk waarbij opgemerkt dient te worden dat op de wat langere termijn de zachtere (zonale) oplossingen vanochtend weer wat zijn toegenomen.
 
ECMWF ensembles (EC12) centrale Alpennoordkant
En die van het GFS. Vanmorgen duidelijk minder koude oplossingen dan gisteravond met ook hier volgende week nog de nodige onzekerheid


Al met al best interessante kaarten / ontwikkelingen waarbij de winter met sneeuw in de Alpen zeker niet kansloos is. De komende dagen maar eens verder vervolgen hoe zich het één en ander volgende week gaat ontwikkelen.

Tot zover voor deze woensdagochtend, vanuit een half bewolkt en licht föhnig Termen een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao



Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 242 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 242, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden