Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
27 november 2018, 09:52 uur | Bericht #489161
Algemeen; uitgaande van een depressie met kern boven de Adriatische Zee wordt met een noordoostelijke stroming vochtige en koude lucht tegen de noordelijke Alpen getransporteerd. Woensdag neemt de invloed van een tussenhoog toe en met een naar zuid tot zuidwest draaiende stroming wordt drogere en ook weer zachtere lucht aangevoerd. Vanaf vrijdag krijgen we te maken met een (zuid)westelijke hoogtestroming waarmee periodiek storingen het weerbeeld gaan bepalen.

Woensdag weer droog en zachter

Uitgaande van een depressie boven de noordwestelijke Balkan en Adriatische Zee stroomde gisteren met een noordoostelijke stroming in de onderste atmosfeer steeds koudere lucht over de Alpen uit.
 
Weerkaart (fronten, isobaren) DWD van gisterochtend


Tegelijkertijd stroomde er vanuit het oosten en zuidoosten in de wat hogere atmosfeer minder koude maar ook vochtiger lucht binnen welke vervolgens door de koudere lucht in de onderste atmosfeer gedwongen werd op te stijgen. Opstijgen betekent condensatie en de vorming van wolken / neerslag en vooral in de Stau van de noordelijk Alpenhoofdkamviel gisteren dan ook aanhoudend regen en sneeuw!
 
Schloss Mirabell in Salzburg gistermiddag. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak


Overdag smeerde de koude luchtmassa’s zich langs de noordelijke Alpen steeds verder naar het westen toe uit en met het instromen van koudere lucht ging ook de sneeuwvalgrens naar beneden en lokaal sneeuwde het in de avond tot 600 a 400 meter. In de Zwitserse en ook Franse Alpen viel ook wat neerslag maar duidelijk minder dan aan de oostelijke noordkant. Ook lag de sneeuwvalgrens hier overdag nog een stuk hoger. Hier in Oberwallis sneeuwde het aanvankelijk vanaf 1200 meter en de nulgradengrens lag net wat daarboven. Zie hieronder ook de Vlog die ik gisterenmiddag hebt gemaakt


De zuidwestelijke Alpen hielden het na de sneeuw, lokaal viel er tot een halve meter, gisteren droog en onder invloed van zwakke hogedruk was het er overwegend zonnig. Dit leverde weer heel fraaie winterse plaatjes op. Geniet nog een keertje mee van winter wonderland – Vars – in het Franse departement Hautes-Alpes.



Vooral in noorden nog sneeuw
Vandaag verandert er grosso modo nog niet veel aan boven beschreven situatie en weerbeeld. Het is meest bewolkt en grijs (trüb) en steeds weer valt er licht tot matige sneeuw. In de Stau van de Alpennoordkant of grotere bergmassieven ook intensiever en aanhoudend.
 
Radarbeeld Alpen 09h00
Adventmarkt in Mariazell met 23 cm Neuschnee Via wetterblog.at @wetterblogAT
Winterwonderland Puchenstuben in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk. Via Twitter Daniel Schrott @DanielSchrott
Hausberg Garmisch-Classic
Kandersteg Oeschinensee (Berner Alpen)


In de loop van de middag neemt door stijgende luchtdruk en op nadering van een tussenhoog de neerslag geleidelijk aan intensiteit af en eerste opklaringen zetten zich door. Met de aanvoer van de nog koude lucht verandert er ook niet veel aan de temperaturen. Overdag in het laagland maxima van 2 tot 5 graden, in het zuiden lokaal 4 tot 7 graden.



Tijdens aanhoudende sneeuwval in het noorden maar net boven nul. De sneeuwvalgrens varieert van oost naar west tussen de 0 meter en 800 meter, meest echter tussen de 400 en 600 meter. Op 2000 meter vriest het een graad of  5 a 6.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Droog en weer oplopende temperaturen
Woensdag neemt de invloed van een tussenhoog verder toe en draait de stroming naar zuidoost tot zuid en in het westen naar zuidwest. Daarmee gaan de temperaturen weer in de lift en is het met de sneeuw(val) weer gedaan. Daarvoor in de plaats nemen geleidelijk de mist en Hochnebel kansen weer toe.
 
ECMWF voor donderdag 00h00


Donderdag krijgen we na een frisse start met lokaal lichte tot matige vorst een mix van zon en overtrekkende wolken(velden). In de ochtend kans op (hardnekkige) mist of Hochnebel. Vooral in de bergen kan de zon nog geruime tijd aan het zwerk te bewonderen zijn.Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam geleidelijk opkomende föhn!

De föhn is een voorbode op een inzettende weersverslechtering waarmee we in de loop van de vrijdag te maken gaan krijgen. Uitgaande van een depressie op weg naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland krijgen we met een (zwak)  koufront te maken.
 
GFS voor vrijdagmiddag met vanuit het westen een volgend naderend (kouf)ront en wat neerslag


In de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking weer steeds verder toe gevolgd door neerslag. Het langst droog en ook nog opgeklaard blijft het in de oostelijke Alpen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 1500 en 1000 meter, lokaal in het oosten ook nog lager.

Zonaal / zacht
Zaterdag hebben we dan tijdelijk weer met de wat koudere lucht te maken, veel neerslag wordt e dan niet verwacht. Vanaf zondag gaat in het voorveld van een volgende opkomende Atlantische depressie de stroming weer de zuidwest hoek opzoeken en gaan de temperaturen weer in de lift. Afgaande op de laatste model uitdraai van het ECMWF en het GFS krijgen we dan met een krachtige zonale stroming te maken met de jetstream ver ten noorden en westen van de Alpen.
 
GFS voor dinsdag 4 december met een anti-winterse setting


Storingen gaan periodiek neerslag geven naar het oosten en zuiden toe algemeen minder neerslag door invloed van hogedruk boven de westelijke Middellandse Zee en oost Europa. Tegen het einde van de week zou weer wat minder zachte lucht kunnen binnenstromen, dit is echter nog onzeker.
 
GFS ensembles centrale Alpennoordkant


Zeker is wel dat met de oplevende activiteit van de depressies op de Atlantische Oceaan en met de zonale (westelijke tot zuidwestelijk) hoogtestroming de winter voorlopig nog buitenspel wordt gehouden. De komende dagen maar eens verder vervolgen. Vanuit een bewolkt maar droog Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao



Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 182 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 182, lezen 2 mensen het topic "Nieuwe teamleden Onlineweather.nl Tatanka en Robin Giesen.".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden