Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Apr 2019 00:59:36

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Apr 2019 00:59:36

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:03

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:03

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:03

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:03

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:02

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:02

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:02

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:02

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:02

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:02

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:02

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:02

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Apr 2019 21:00:02
Actueel
1 / 4

Droogteseizoen van start

Lentediscussietopic 2019

Zonnig paasweekend

Natuurbranden in de Benelux

Risico neemt toe

Het Lente Waarnemingentopic

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
5 december 2018, 09:57 uur | Bericht #489224
Algemeen; met een krachtige zonale hoogtestroming hebben we te maken met een komen en gaan van depressie en hun storingen waarbij het de komende dagen eerst nog (zeer) zacht zal zijn. In het weekend krijgen we te maken met koudere maritiem polaire luchtmassa’s uit het noordwesten. Begin volgende week draait de stroming naar noord tot noordoost en wordt nog koudere polaire lucht aangevoerd. In de bergen wordt het winters met vooral langs de Alpenoordkant veel sneeuw!

Nog 3 dagen herfst, zaterdag meldt de winter zich met veel sneeuw en vorst tot in de dalen

De winterliefhebbers zullen nog een dag of 3 geduld moeten hebben want vooreerst dicteert de Atlantische Oceaan het weer-gebeuren in grote delen van Europa als ook de Alpen. Afgezien van de wat koudere fases hebben we tot vrijdag nog te maken met (zeer) zachte luchtmassa’s waarbij enkel in de hogere delen, pak hem beet vanaf 1800 tot 2200 meter, sneeuw valt.
 
Voorlopig dicteert de Atlantische Oceaan (depressie) nog het weerbeeld in grote delen van west Europa. Kaart UKMO voor woensdag


Elders is het ronduit herfstachtig met regen en ook veel wind. Tijdelijk is het pre-frontaal aan de noordkant ook föhnig en met de föhn stijgt het kwik tot 10 a 13 graden. Vooral vrijdag kan het kwik op nadering van een koufront nog even pieken. Tussen de zachte luchtmassa’s door toch af en toe ook even wat koeler met hogerop weer het nodige aan verse sneeuw

Riffles Alpen Zermatt
Ook de hogere delen van de Franse Alpen kregen weer de nodige sneeuw. Foto Tignes via Meteo-Alpes
Tot en met vrijdag gaat er vooral langs de noordelijk Alpenhoofdkam weer het nodige aan neerslag vallen met als zwaartepunt de centrale oostelijke Alpen. Hier wordt tot en met vriijdag 40 tot 60mm berekend. In het hooggebergte mag men rekenen op 20 tot 40 cm aan Neuschnee.
 
Neerslag Arpege tm vrijdag
Hogerop valt sneeuw, beneden de 2300 a 1800 meter eerst vooral nog regen


Kouder en sneeuw
Vanaf zaterdag gaat het roer dan om en gaan de Alpen “Einschneien” . Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een stormdepressie via Schotland en de Noordzee naar de Oostzee trekken. Via de achterdeur van dit systeem (koufront) gaat in de loop van de zaterdag dan maritiem polaire lucht van west naar oost over de Alpen uitstromen.
 
GFS T850 hPa voor zaterdag met een eerste portie kouder lucht


Dit gaat gepaard met neerslag en veel wind waarbij de temperaturen in alle hoogtes een dalende trend gaan inzetten. Zaterdag sneeuwt het van west naar oost tot 600 a 1200 meter. Achter het koufront stijgt de luchtdruk weer en vooral in het Alpenlaagland en voorland wordt het dan weer droog en klaart het op. Datzelfde geldt voor de Alpenzuidkant die in de luwte van de Alpenhoofdkam te maken gaan krijgen met de Nordföhn, deels kan de neerslag vanuit het noorden tot over de hoofdkam en de aangrenzende zuidelijke regionen overgrijpen.

Zondag gaat het hoogst “ungemütlich” verder en steeds weer valt er neerslag en staat er een harde tot stormachtige west tot noordwestelijke wind. Sneeuwvalgrens meest nog tussen de 600 en 900 meter, in de nacht en ochtend door instroom van wat zachtere lucht tijdelijk ook hoger.
 
GFS T850 hPa – Zondag nacht tijdelijk even iets zachter lucht op nadering van een volgend koufront later op de zondag


Ondertussen zien we in het voorveld van een diep depressie ten zuiden van Groenland een portie  warme lucht op hoogte naar het noorden toe uitstromen. Deze advectie van warmere lucht gaat er voor zorgen dat het Azorenhoog richting IJsland gaat opbouwen. De depressie gevuld met zeer koude lucht (vooral op hoogte) trekt nog wat verder richting Zweden en tussen beide druksystemen gaat vanuit het noorden nog veel koudere lucht naar het zuiden toe uitstromen.

De voorste begrenzing van de polaire lucht ( T850 hPA isotherm – 5 graden) bereikt in de loop van de nacht de Alpen en tot maandag middag zijn dan ook de zuidelijke Alpen gevallen.

In het weekend en begin volgende week aanhoudende en deels intensieve sneeuwval in de Nordstau (kaart voor maandag 00h GFS 3H neerslag)


Dinsdag en woensdag volgt met een noord tot noordoostelijk stroming dan nog koudere lucht en op 850 hPA zien dan temperaturen van -7 tot -12 graden.
 
GFS dinsdagavond, op 850 hPa – 7 tot -12 graden (kaart) men op 500 hPa maar liefst -34 tot -36 graden!


Vooral in de periode van zondagavond -nacht tot en met dinsdag gaat er met de noordelijke stroming in de Staugebieden van de Alpennoordkant veel sneeuw vallen waarbij het tot in de dalen en het Alpenlaagland sneeuwt. Een klassieke Nordstau situatie dus waarbij sneeuwhoeveelheden van 100 tot 150 cm zeker niet onrealistisch zijn.

Natuurlijk moeten we op deze nog lange termijn voor wat betreft de sneeuw nog een slag om de arm houden maar potentie tot een eerst dump heeft deze setting hoe dan ook! Kijk maar eens naar de onderstaand DMO GFS kaartjes (bron snow-forecast.com), natuurlijk altijd wat overdreven dit soort direct model output gebeuren maar toch! Later dan meer over de sneeuwdetails als ook de verdeling en gaan we dit natuurlijk allemaal mooi in kaart te brengen.In de loop van de woensdag keert met toenemende hogedruk invloed de rust in de atmosfeer weer wat terug en komt er ook een einde aan de Nordstau neerslag. Ook de dagen erna wordt er, behoudens wat uit sneeuwende wolken in de Stau van de bergen, geen neerslag van betekenis meer verwacht.
 
GFS Zwitserse Alpen, op 850 hPa naar de -10 en op 500 hPa naar de -35 graden !!


De temperaturen gaan vooral in de bergen weer wat omhoog maar het winterse karakter blijft ook dan gewoon bestaan. Een overgang naar een opnieuw zeer zacht weertype lijkt niet waarschijnlijk.

Samengevat kunnen we stellen dat we na een zachte en natte tweede helft van de week vanaf het weekend evolueren naar een winterse episode met sneeuw geleidelijk tot in de lagere delen en dalen. Dit scenario wordt al een een aantal dagen door oa het ECMWF als ook GFS berekend en is vrij zeker. Onzekerheid zit hem vooral nog in de precieze positie sturende drukgebieden en details!
 

Zowel het GFS als ook ECMWF model berekenen de winterse setting met hoge druk boven Scandinavie in de loop van de volgende week (kaart ECMWF voor woensdag 12 december


Tot zover voor vanmorgen, een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgend en dan hopelijk ook weer mooi winterse Alpenweer praatje. Ciao vanuit een (nog) opgeklaard Termen in Oberwallis.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats
Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?!
Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.371 topics, welke bij elkaar 440.331 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.821 leden.
Het nieuwste lid is AbsoluteDigitizing.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 522 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 522, lezen 11 mensen het topic "Onweerskansen 19 en 20 mei 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Natuurbranden in de Benelux

Risico neemt toe

Lentediscussietopic 2019

Zonnig paasweekend

Het Lente Waarnemingentopic

Droogteseizoen van start

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden