Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht.

24 Jun 2019 12:10:40

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2019 07:59:32

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2019 07:59:32

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht.

24 Jun 2019 06:10:29

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2019 05:59:34

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Limburg, Utrecht.

24 Jun 2019 02:30:35

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2019 00:59:32

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht.

24 Jun 2019 00:10:28

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jun 2019 23:59:29

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jun 2019 21:59:30

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht.

23 Jun 2019 18:10:27

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jun 2019 17:02:00

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jun 2019 17:02:00

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

23 Jun 2019 17:02:00

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Jun 2019 15:01:58
Actueel
1 / 4

Berichtgeving tropische hitte

Nationaal hitteplan actief

Zomerdiscussietopic

Hittegolf in de maak?

Onweerskansen nemen toe

Lees snel de laatste info!

Schitterende lichtende nachtwolken te zien boven de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 2832
Lid sinds: 13 jan. 2015
23 oktober 2018, 11:45 uur | Bericht #488951

Op 17 december is hij het dichst bij de aarde op circa 12 miljoen km afstand (0.078AU).

De komeet 46P/Wirtanen bereikt het perihelium op 12 december 2018. Deze periodieke komeet heeft een sterk elliptische baan, met een omlooptijd van circa 5.4 jaar. De komeet bevindt zich tijdens het perihelium op een afstand van 1,06 AE van de Zon en op slechts 0,08 AE van de Aarde. De helderheid van het object bedraagt dan magnitude +6,4. Bedenk hierbij dat het lastig is de helderheid van een komeet exact te voorspellen. Daarnaast is een komeet vaak onzichtbaar rond het moment van grootste helderheid, doordat deze zich dan te dicht bij de Zon aan de hemel bevindt. 

De komeet is zichtbaar aan onze ochtendhemel met een helderheid groter dan achtste magnitude tussen 22 november en 5 januari, en aan de avondhemel tussen 22 november en 5 januari. Wij zien de grootste helderheid rond 17 december: magnitude +6,3. Het meest gunstige moment om de komeet te bekijken vanuit onze streken is rond 17 december. Het object heeft dan een helderheid van +6,3m en een magnitudecontrast van +0,2m, en een verrekijker met een apertuur van minimaal 8 mm is nodig om de komeet te zien. Merk op dat een diffuse komeet lastiger waar te nemen is dan een ster met dezelfde helderheid. Zie ook Hoe kan ik een komeet waarnemen? in de veelgestelde vragen. 

De dichtste nadering van 46P/Wirtanen tot de Aarde gebeurt rond 17 december. De afstand bedraagt dan 0,08 AE, circa 12 miljoen km, dus kosmisch gesproken zeer dicht bij de Aarde. De komeet beweegt vóór de periheliumpassage onder andere door de sterrenbeelden Oven, Walvis en Eridanus. Na het perihelium vinden we het object onder meer in de sterrenbeelden Stier, Voerman en Lynx. 
Bron: http://hemel.waarnemen.com 

SOMETHING WICKED-GREEN THIS WAY COMES:
A green ball of gas wider than the planet Jupiter is approaching Earth. It's name is "Comet 46P/Wirtanen." Italian astronomer Rolando Ligustri photographed the verdant orb on Oct. 18th using a remote-controlled telescope in Australia:

Rolando Ligustri 

Deep inside that green ball is a furiously vaporizing nugget of dirty ice. The frozen nucleus of 46P/Wirtanen is only about 1 km wide, but astronomers say it is "hyperactive." As many as 1.7×1028 water molecules per second have been observed emerging from the comet's core. Mixed with the water vapor is diatomic carbon (C2)--a gaseous substance common in comet atmospheres that glows green in the near-vacuum of space.

On Dec. 16th, this hyperactive comet will come within 11.5 million km of Earth--making it one of the 10 closest-approaching comets of the Space Age. Comet 46P/Wirtanen will probably become a naked eye object for several weeks during the holidays, prompting some astronomers to call it "the Comet of the Year."

Comet Wirtanen passes through the inner solar system every 5.4 years. Right now it is near the orbit of Mars, and it is heading in our direction. Forecasters expected it to brighten more than 200-fold between now and mid-December, eventually reaching magnitude +3, similar to the stars of the Pleiades. 
Bron: http://www.spaceweather.com/ 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2806
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 december 2018, 15:35 uur | Bericht #489256

Komeet 46P/Wirtanen vliegt op 12 miljoen kilometer afstand voorbij


Wie de komende dagen in de schemer of de nacht omhoog kijkt, kan met het blote oog een komeet zien. 46P/Wirtanen raast voorbij op een afstand van 12 miljoen kilometer en dat is voor ruimtebegrippen redelijk dichtbij. 46P doet 5,5 jaar over een rondje om de zon en is niet altijd even goed zichtbaar als hij in de buurt van de aarde komt. Deze keer is dat waarschijnlijk wel zo, al blijft het lastig te voorspellen hoe helder hij uiteindelijk wordt, zegt sterrenkundige Marc van der Sluys van Hemel.waarnemen.com.

"De komeet zelf is een sneeuwbal met een diameter van een paar kilometer. Die kun je niet zien omdat hij veel te klein is. Maar als die sneeuwbal in de buurt komt van de zon, gaat hij smelten. Dat veroorzaakt een wolk van nevel en die kan zomaar enkele miljoenen kilometers lang worden."

Hoe dat smeltproces precies verloopt en hoe helder de komeet wordt, is dus lastig te voorspellen, zegt Van der Sluys. "Al laten de laatste berekeningen zien dat de komeet helderder wordt dan we dachten en dus gemakkelijker te zien is." Bovendien is precies bekend welke baan de komeet aflegt, "waardoor je dus ook weet in welke richting je moet kijken."

Van der Sluys maakte onderstaande kaartjes van de ochtend- en avondhemel, die kunnen helpen bij het vinden van P46/Wirtanen.De gele streep is de route die komeet 46P/Wirtanen de komende weken langs de ochtendhemel volgt


Bron afbeelding: Marc van der Sluys

De sterrenkundige adviseert de omstandigheden waaronder je kijkt, zo gunstig mogelijk maken. "Ga zo ver mogelijk van lichtvervuiling kijken. En gebruik een verrekijker. Een eenvoudig exemplaar helpt al, want de lenzen ervan zijn een stuk groter dan je eigen pupil en daarmee wordt de komeet duidelijker zichtbaar."

Op zijn website heeft Van der Sluys in tabellen de meest gunstige tijd om te kijken vastgelegd. Tot en met maandag 17 december lukt dat goed, maar in de tien dagen erna gooit de maan roet in het eten. "Vanaf donderdag 27 december is de komeet dan nog een paar dagen te zien, tot begin januari."De gele streep is de route die komeet 46P/Wirtanen de komende weken aflegt in de avondhemel


Bron afbeelding: Marc van der Sluys

Kijken naar de komeet is volgens Van der Sluys zeker de moeite waard. "Want een komeet is niet heel uitzonderlijk, maar wel bijzonder. Soms passeren er twee per jaar, soms duurt het jaren voor er weer een voorbijkomt."

Nog een laatste tip: soms helpt het om net náást de komeet te kijken. "Het centrum van het oog, het netvlies, is heel gevoelig voor kleur maar niet voor zwak licht. In het gebied eromheen is dat juist net andersom. Als je er dus een heel klein beetje naast kijkt, zie je een vlekje opdoemen. Dat kan helpen bij het vinden van de komeet."

Bron: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 2832
Lid sinds: 13 jan. 2015
12 december 2018, 13:16 uur | Bericht #489300

Wirtanen in combinatie met de Geminiden te zien!

De Geminiden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen, afkomstig van de planetoïde (uitgedoofde komeet) Phaeton. Op een heldere dag zijn er zo'n 120 per uur te zien. Aanstaande vrijdag is het hoogtepunt van deze zwerm.

Komeet 46P/Wirtanen is ook dit weekend op zijn felst en met het blote oog te zien. 
Dus pak je fototoestel, camera, telescoop erbij, een stoeltje, warm dekentje, mok warme chocomelk en geniet ervan!

Hieronder alvast "wat plaatjes" met tevens een paar tweets erbij, hoe je Wirtanen "makkelijk" kunt vinden:
 
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1079
Lid sinds: 29 mrt. 2016
12 december 2018, 20:23 uur | Bericht #489301

Kans op heldere nachten


Wil je een kans hebben wat te zien heb je natuurlijk wel eerst helder weer nodig 's nachts. Momenteel ziet het er naar uit dat het zuiden de grootste kans op helder weer heeft. In het noorden trekken namelijk meer wolken over afkomstig van de Oostzee. Op zaterdag wordt het vanuit het westen uit bewolkt vanwege de nadering van het occlusiefront.


Komende dagen in het zuiden de grootste kans op helder weer 's nachts.

Al met al hebben we geluk met de timing van het Scandihoog, want anders was de kans op helder weer kleiner geweest!

Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.500 topics, welke bij elkaar 440.882 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.925 leden.
Het nieuwste lid is Sander_75.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1199 mensen aan het browsen op het forum. 11 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1199, lezen 16 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Onweerskansen nemen toe

Lees snel de laatste info!

Schitterende lichtende nachtwolken te zien boven de Benelux

Zomerdiscussietopic

Hittegolf in de maak?

Berichtgeving tropische hitte

Nationaal hitteplan actief

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden