Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK.

26 Apr 2024 14:13:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, OK; Latimer, OK; Pittsburg, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 14:10:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Sequoyah, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 14:10:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 14:00:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 14:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, OK.

26 Apr 2024 13:48:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 13:40:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Okmulgee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 13:35:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 13:35:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Muskogee, OK; Okmulgee, OK; Osage, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 13:35:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

26 Apr 2024 13:29:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Creek, OK; Muskogee, OK; Okmulgee, OK; Osage, OK; Pawnee, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 13:18:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, OK; Pontotoc, OK.

26 Apr 2024 13:14:00

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Creek, OK; Okmulgee, OK.

26 Apr 2024 13:10:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, OK; Pontotoc, OK; Seminole, OK.

26 Apr 2024 13:09:21
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
15 december 2018, 09:39 uur | Bericht #489312
Algemeen; vrijdag en zaterdag liggen de Alpen nog onder invloed van hoog Gotthard met kern boven oost Scandinavie en west Rusland waarmee droge en koude continentale vrieslucht wordt aangevoerd en in de onderste lagen aan de noordzijde vochtigere lucht. Zondag draait de stroming naar het westen en stroomt van west naar oost weer zachtere Atlantische lucht binnen. Volgende week krijgen we te maken met een westelijke hoogtestroming en is het wisselvallig waarbij Atlantische storingen periodiek koudere en dan weer zachtere lucht aanvoeren.

Algemeen zachter en onbestendiger met periodiek sneeuw, in de lagere delen regen

Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen (bergen) van heerlijk winterweer. Met volop zon, weinig wind en in de droge vrieslucht was het net als de voorgaande dagen Kaiserwetter.
 
Val d’Anniviers via FB Val d’Anniviers
Rosswald Oberwallis
En perfecte sneeuw en -8°C op de Kanzelwand (2000m) in Mittelberg Kleinwalstal. Via Twittter Hans ter braak @hansterbraak @hansterbraak
Warth-Schröcken:, Kaiserwetter en een 1 Meter Neuschnee. Via Twitter Daniel Köbele @dkmeteo

Winterse impressie Belalp Oberwallis

De noordelijke Alpen en ook de zuidoostelijke Alpen hadden daarentegen te maken met vochtigere luchtmassa’s en hier was het naast de hardnekkig Hochenbel ook bewolkt met  lokaal ook wat (lichte) sneeuw.
 
Hochnebel met een bovengrens van 1400 a 1500 meter omgeving Grossen Mythen (1898m, kanton Schwyz) Via Twitter Daniel Gerstgrasser @danivumalvier / Meteo-Schweiz
De sneeuw in het oosten en zuidoosten van de Alpen werd veroorzaakt door depressieactiviteit en een apart (hoogte)laag boven de zuidelijke Tyrreense Zee.



Nogmaals zeer koud
De afgelopen nacht kon het onder een heldere hemel weer flink afkoelen en de dag start op veel plaatsen weer met strenge en in de hogere dalen ook zeer strenge vorst. Op dit moment vriest het op uitgebreide schaal nog 15 tot 20 graden en in de hoger gelegen dalen 20 tot 28 graden. Daar waar de bewolking de uitstraling tegengaat wordt het beduidend minder koud maar vriest het ook altijd nog licht tot matig.
 
Radarbeeld Alpen 08h50. Via WetterOnline.de
 

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Warmte -Occlusie front met sneeuw, regen en ijzel
Overdag krijgen we een herhaling van het weerbeeld van de vrijdag met vooral in de centrale Alpen weer veel zon. Aan de noordkant weer de vertrouwde Hochnebel die deels oplost. De oostelijke delen van Oostenrijk houden het door invloed van het Middellandse Zee laag bewolkt en er valt wat licht sneeuw.
 
Bracknell (UKMO) met het opkomende warmtefront voor zaterdag 12h00


In de loop van de middag zien we in de westelijke Alpen bewolking opkomen die zicht verder naar het oosten toe uitbreid. Deze bewolking hangt samen met een naderend warmtefront en occlusie front welke zondag voor in de westelijke Alpen en het westen van Oostenrijk neerslag gaat geven. Nader beschouwd zien we dat het warmtefront tijdens passage van de Alpen wordt ingehaald door het koufront en dus als zogenaamd occlusiefront verder zal trekken maar tegen de hogedruk in oosten ook gaande aan activiteit zal verliezen.
 
Brachnell (UKMO) voor zondag 12h00 met het dan slepende en afzwakkende occlusiefront boven de Alpen en inmiddels ook weer in de wat koudere lucht


De meeste activiteit (neerslag) wordt dan ook in de westelijke alpen tot over de westelijke oostelijke Alpen verwacht. Reeds in de loop van de avond gaat het in de Franse en westelijke Zwitserse en Italiaanse Alpen sneeuwen en in de nacht op zondag verplaatst de neerslag zich verder naar het oosten.



Zondag overdag krijgen dan ook de westelijke Oostelijke Alpen met neerslag te maken. In eerste instantie sneeuwt het nog tot in de lagere delen en dalen maar met het instromen van de zachtere lucht vanuit het zuidwesten stijgt de sneeuwvalgrens in de nacht en ochtend naar 1200 tot 1500 meter.
In de westelijke delen kan het dan tijdelijk tot 1800 a 2000 meter regen. Mede ook door de timing (nacht en ochtend) moet aan de noordkant van de Alpen ook rekening worden gehouden met aanvriezende regen oftewel ijzel!
 
SVG zondagochtend 04h00


Inner-alpin (Wallis) zal de neerslag door het daar aanwezige koude reservoir tot in de dalen grotendeels of zelfs helemaal in de vorm van sneeuw vallen. Mogelijk dat tijdens passage van het occlusie front en met de toename van de wind er dan ook hier tijdelijk tot boven de 1000 meter regen gaat vallen.


Hoe dit precies en in detail zal gaan aflopen is nog onzeker en zal een kwestie van (s)nowcasten worden. Daarover dan tegen die tijd meer.
In de loop van de dag gaat van het westen uit de sneeuwvalgrens weer dalen, in het noorden (noordkant) naar het oosten toe eerst nog stijgen. SVG voor zondag 14h00


In de middag en avond gaat de neerslag activiteit van west naar oost er weer uit en op veel plaatsen wordt het dan droog. Onder invloed van een volgend laag dat via de Golf van Genua via Midden Italie naar de Ionische Zee trekt kan de neerslag zondagnamiddag en avond in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen tijdelijk weer gaan intensiveren. Sneeuwvalgrens dan meest onder de 1200 a 800 meter.

Sneeuwval
Tot maandagmiddag kan er in de Alpen 10 tot 30 cm sneeuw gaan bijvallen en met gunstige Weststau langs de westelijke Alpennoordkant hogerop lokaal 40 tot 60 cm. Hieronder de prognose van het wat fijnmazige Franse model Arperge tot maandagmiddag 14h00.


Maandag hebben we te maken met een volgend wat slepend occlusie front en kan er vooral in de westelijke Alpen en het westen van de oostelijke (Oostenrijkse) Alpen wat sneeuw of een sneeuw buitje vallen. Beneden de 1000 a 800 meter zal dit meest in vloeibare vorm zijn.  In de loop van de middag en avond en in de nacht op dinsdag wordt het op nadering van een tussenhoog weer droog en klaart het op.

Tussenhoog
Dinsdag belooft onder invloed van het overtrekkende tussenhoog een heel fraaie dag te worden. Vooral in de bergen schijnt de zon, elders weer kans op Hochnebel of mist.
 
GFS met het tussenhoog op dinsdag 00h00, met passage van het hoog en de hoogteas draait overdag de stroming naar het zuidwesten en wordt het aan de noordkant geleidelijk föhnig


Na passage van de hoogte-as zoekt in de middag en avond de stroming weer de zuid tot zuidwest hoek op en door toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant wordt het aan de noordkant föhnig. Qua temperaturen verandert er ook dan nog niet veel.
 
Föhndiagram voor Zwitserland. Zondag en vooral ook dinsdag steekt aan de noordkant de föhn


De opkomende föhn wordt veroorzaakt door een naderende Atlantische hoogtetrog en daarmee samenhangend koufront. Een apart laag op weg naar de Golf van Genua en het koufront zal in de loop van de woensdag van west naar oost de Alpen binnen trekken en met het instromen van weer wat koudere maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar circa 800 meter.
 
GFS voor woensdagavond met het koufront en Genua laag


Opkomend warmtefront
Vrijdag krijgen in eerste instantie te maken met het typische Rückseitenwetter waarbij opklaringen en sneeuw buien het weerbeeld wisselvallig zullen bepalen. Sneeuwvalgrens ook dan meest zo rond de 800 meter. In de middag en avond neemt vanuit het westen op nadering van een warmtefront de bewolking weer snel toe en in de westelijke Alpen gaat het weer sneeuwen en later ook regenen. Voor wat betreft de neerslagvorm moeten we nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren.
 
GFS met de naderende warmtefront neerslag voor vrijdagmiddag


Zaterdag in de warmtefront sector waarschijnlijk nog onbestendig, zondag door toenemende hogedruk droog en meer zon maar zeer zacht.

Ook de start van de nieuwe week zal zacht gaan verlopen. We liggen dan in een zuidwestelijke hoogtestroming tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Middellandse Zee. Met een zeer noordelijke verlopende jetstream zitten we dan aan de warme kant van het geheel.



Weer kouder
Dinsdag stroomt aan de oostflank van een hoog met centrum ten westen van Ierland met een naar noordwest draaiende hoogtestroming weer kouder lucht over de Alpen uit. Het koufront met neerslag (sneeuw) zal in de nacht van maandag op dinsdag de Alpen bereiken. Of dit de aanzet is van een koudere winterse weerfase met sneeuw en vorst tot in de dalen zullen we gezien de nog lange verwachtingsperiode, het is dan inmiddels 25 december, nog even moeten afwachten!



Tot zover voor deze zaterdag vanuit een zonnig maar koud Rosswald. Ik ga straks de piste op en nog even genieten van het Kaiserwetter. Fijne dag en ciao

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 



Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?!
Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! 



Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 241 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 241, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden