Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCurtain, OK.

26 Apr 2024 21:08:16

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Ellis, TX; Navarro, TX.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Boone, NE.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Seward, NE.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Gage, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 21:01:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Greeley, NE; Nance, NE.

26 Apr 2024 20:54:30

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Greeley, NE; Howard, NE; Nance, NE.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hill, TX.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Saline, NE; Seward, NE.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buffalo, NE; Hall, NE.

26 Apr 2024 20:44:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 20:44:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hill, TX.

26 Apr 2024 20:35:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 20:31:21

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Navarro, TX.

26 Apr 2024 20:31:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, NE; Buffalo, NE; Hall, NE; Kearney, NE.

26 Apr 2024 20:28:39
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
17 december 2018, 09:36 uur | Bericht #489341
Algemeen;  tussen hogedruk boven west Rusland – Gotthard – en lagedruk met kern boven de noordelijke Atlantische Oceaan – Pia – is achter een occlusie front met sneeuw minder koude lucht over de Alpen uitgestroomd. Een volgend occlusiefront bepaalt vandaag maandag het weerbeeld in de Alpen, dinsdag volgt een tussenhoog met een tijdelijke weersverbetering. In het weekend zachter, met kerst wordt het winter technisch dan weer spannend!

Licht winters, weekend (tijdelijke) verzachting

Geheel in lijn met de verwachtingen heeft een warmtefront (occlusiefront) van west naar oost voor een verzachting gezorgd en is het met de diepvries temperaturen (voorlopig) en het Kaiserwetter weer even gedaan! Hieronder nog een korte impressie vanaf Rosswald zaterdag j.l.



Op het front viel weer wat verse sneeuw en zondagochtend werden er 5 tot 20 cm gemeld. De hoogste waardes werden in het Wallis bereikt en ook zelf kon ik 15 hier in Oberwallis (Termen / Rosswald) 15 cm optekenen waarbij alle neerslag tot in het dal (650m) in de vorm van sneeuw viel.
 
Eindelijk presenteert dan ook het Rhonetal in Oberwallis zich van een winterse zijde. Webcam Stocalperschloss – Garten in Brig (680m)
Thermalbad – Brigerbad 650m
Aan de noord en westkant van de Alpenhoofdkam steeg de sneeuwalgrens over het algemeen tot 1000 a 1500 meter en viel er lokaal ook bevriezende regen en -of ijzel! Met het verder oostwaarts trekken van het occlusiefront verzwakte dit en ging ook de neerslag er steeds verder uit.

Nog wat sneeuw op occlusiefrontje
Tussen depressie -Pia – met centrum boven de noordelijke Atllantsiche Oceaan en hoog – Gotthard met kern boven west Rusland liggen de Alpen vandaag in een gebied met weinig drukgradiënt en dus ook weinig stroming. Een volgend (zwak) occlusie front beïnvloedt vooral de westelijke Alpen en ook de noordkant krijgt er nog een schampschot.
 
Isobaren – frontenkaart Deutscher Wetter Dienst voor maandag 12h00


Het is vandaag dan ook meest bewolkt en van west naar oost kan er wat neerslag / sneeuw gaan vallen. In de middag en avond trekt de neerslag via de noordkant van de Alpenhoofdkam verder tot over de westelijke Alpen. Ook elders kan er een sneeuwbuitje of wat lichte sneeuw vallen, verwacht er echter niet te veel van.
 
Radarbeeld Alpen 08h50. Bron WetterOnline.de


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Net als zondag ligt het zwaartepunt van de neerslag in de westelijke Alpen, algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe minder. Tot de avond valt er van west naar oost nogmaals zo’n 25 tot 5 cm. De sneeuwvalgrens komt weer iets lager te liggen, meest zo tussen de 900 a 800 meter.
 
Arpege met de sneeuwval cumulatief tot maandagavond


In de avond en nacht en op dinsdag volgt van het westen uit een tussenhoog en belooft het een heel fraaie winterdag te worden. Vooral in de bergen komt de zon weer tevoorschijn, elders neemt de kans op mist en Hochnebel weer toe. De oostelijke Alpen hebben nog te maken met de invloed van de storing en een (hoogte)laag boven de Ionische Zee en hier kan wat sneeuw vallen, in de lagere de regen (400 a 600 meter).
 
GFS 500 hPa voor dinsdag met de passage van het tussenhoog met zijn kern over de Alpen


Na passage van de hoogte-as van het naar het oosten verder trekkende tussenhoog zoekt de stroming weer de zuidwesthoek op en gaat weer zachtere lucht binnen stromen. Vooral aan de noordkant gaan de temperaturen met een inzettende Südföhn dan in de lift.
 
In de avond is aan de west en noordkant de T850 hPa opgelopen tot 4 a 6 graden (geel, oranje), de zuidkant en inner-alpin houden ook dan de negatieve temperaturen (groen)


Terwijl het in de ochtend op 1500 meter (850 hPA) nog zo 3 tot 5 graden vriest zien we het kwik in de middag op deze hoogte stijgen naar 3 tot 6 graden in de plus! Inneralpin en aan de zuidkant is de föhn geen thema en hier handhaven de temperaturen zich op hetzelfde niveau.

Prefrontale föhn – koufront
De opkomend föhn is het gevolg van een toenemende drukgradiënt tussen de zuid en noordkant op nadering van een koufront behorende bij de hierboven genoemde depressie. Het koufront zal woensdag van west naar oost de Südföhnfase weer beëindigen en er gaat neerslag vallen.
 
Een koufront met daarachter een volgende portie koudere lucht bereikt woensdag de Alpen.


Met het instromen van weer wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1100 tot 900 meter, lokaal in de inner-alpine gebieden of Alpendalen ook nog lager. Ook donderdag is het onbestendig en steeds weer kan er wat sneeuw en in de lagere delen regen vallen.

Warmtefront 
Vrijdag krijgen we van west naar oost te maken met een opkomend warmtefront en neerslaggebied. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 1000 tot 1200 meter overdag stijgt de sneeuwvalgrens naar 1800 tot 2000 meter. Inner-alpin kan de neerslag weer langere tijd tot in de dalen als sneeuw vallen

Zacht en onbestendig weekend
Zaterdag en zondag krijgen we te maken onbestendig “Westwindwetter” waarbij de straalstroom een vrij noordelijk koers gaat volgen en we dus verder in de zachter lucht verzeild raken. Dat geldt helemaal voor de zondag en de maandag wanneer de stroming wat meer de zuidwesthoek opzoekt.



Ook nu weer zien we de hoogste temperaturen aan de west en noordkant van de Alpenhoofdkam. Op 1500 meter (850 hPa) gaat het dan naar zeer milde 8 tot 10 graden. Minder zacht is en wordt het aan de beschermde zuidkant en deels ook in de inner-alpine dalen. Echter ook hier is het met 3 tot 5 graden vrij zacht.

Sneeuw en kouder met kerst?!
Richting de kerstdagen belooft het dan weer spannend te worden. Het hoog breidt wat naar het noorden uit en het laag wat zuidelijker richting zuid Scandinavie en daarmee komt de weg vrij voor weer koudere (sneeuw)lucht.



Dinsdag volgt vanuit het noordwesten het koufront en met het instromen van weer koudere maritiem polaire luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens weer tot beneden de 1000 meter.
 
GFS neerslag (sneewu) dinsdag 03h00
Gisteren 10 en vanmorgen oook weer een fris laagje sneeuw in Oberwallis. Foto via FB Bayard Armin‎. Goed kans dat er precies met de kerst weer verse sneeuw gaat vallen


Ook daarna gaat het winters verder waarbij er met name aan de noordkant van de Alpen (Stau) gaat vallen. Of dit een aanzet is voor een langere durende winterse fase met misschien wel veel kouder winterweer in januari is nog onzeker maar zeker niet onmogelijk gezien ook de ontwikkelingen hoger op in de atmosfeer.  Zie ook de bijdrage (update) met betrekking tot de ontwikkelingen en opwarming in de stratosfeer van Lars van Galen gisteren – HIER –
 
GFS ensembles centrale Alpenvnoordkant
En voor de centrale Alpenzuidkant


Tot zover voor dit moment. actueel in Termen en Rosswald lichte sneeuw en vorst. Fijne dag en Ciao………
 
Sneeuw(meet) webcam Termen (1020m)
En Rosswald (1800m)


Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 



Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join US
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 278 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 278, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden