Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
23 december 2018, 11:31 uur | Bericht #489383
Algemeen; lagedrukgebied – Tete – zorgt voor een stormachtige wind en veel neerslag vanavond tot maandagmiddag. Allereerst bereikt een warmtefront de Alpen en deze wordt morgen gevolgd door een actief koufront. Vooral op de noordelijke hellingen van de Alpen is er sprake van hevige regenval, maar hogerop ook in de vorm van sneeuw. Met kerst bereikt koelere lucht de Alpen vanuit het noordoosten en blijven de dagen daarna zonnig en droog dankzij de hogedruksituatie. 

Storm en hevige neerslag aan de noordkant van de Alpenhoofdkam

Hoge temperaturen rond de kerstdagen zijn geen uitzondering, maar eerder een gewoonte. Terwijl de eerste dagen van december vanuit het noorden vaak koude lucht richting de Alpen brengen, vormen zich de tweede helft van december lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan. Deze zorgen vaak tot de kerstdagen voor een stroming vanuit het zuidwesten of westen, waardoor de Alpen een warme dooi-periode krijgen. Vaak wordt ook wel gesproken van de zogenaamde kerst-dooi ‘Weihnachtstauwetter‘.

Tijdens deze weersituatie ligt de sneeuwvalgrens ruim boven de 1000 meter en soms zelfs boven de 2000 meter. Zoals vandaag ook het geval is en net als precies een jaar geleden ook vlak voor de kerst.

Het Weihnachtstauwetter is een van de meteorologische singulariteiten. Het is een warme periode tussen 22 en 28 december, die optreedt met een hoge waarschijnlijk van ongeveer 7 van de 10 jaar.


Op dit moment is het droog en is het +3 graden in Mittelberg. Vanmiddag valt er weer regen in het dal. (Foto: Hans ter Braak)

Veel bewolking vanochtend in Mittelberg aan de noordkant van de Alpen (Foto: Hans ter Braak)

Vandaag overheerst de bewolking aan de noordkant van de Alpen. Vanmiddag wordt er zeer veel neerslag verwacht met daarbij ook een krachtige wind. Tegen de avond wordt de neerslag geleidelijk sterker en in de tweede helft van de nacht kan het in de bergen ook flink gaan sneeuwen. De sneeuwvalgrens stijgt vandaag naar 1800 tot 2200 m. In de nacht zal deze weer iets gaan dalen.


Later vandaag bereikt een warmtefront de Alpen. Deze wordt snel opgevolgd door een koufront vanuit het noorden die zorgt voor meer neerslag, maar ook lagere temperaturen morgen (weerkaart maandag 24 dec, DWD via Wetterzentrale.de)

Lokaal kan er 50 tot 100 mm aan neerslag vallen. In de dalen kan het echt een waterballet worden met mogelijk ook wateroverlast.  Daarbij trekt de wind ook flink aan. Een piek wordt verwacht tussen zondagmiddag en maandagmiddag met vlagen van 100 tot 140 km/u. In het bergen valt juist veel sneeuw waardoor in combinatie met de wind het lawinegevaar zal stijgen. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het en langer droog en zonnig vandaag, maar is de wind ook hier sterk aanwezig.
 
Videospeler
 
De komende uren loopt de sneeuwvalgrens snel op vanuit het zuidwesten tot boven de 2000 m. Vanaf morgen komt koudere lucht vanuit het noordoosten opzetten en gaat de sneeuwvalgrens juist weer omlaag aan de oostkant van de Alpen (Schneefallgrenze, Kachmannwetter.de)

In de hogere delen wordt veel sneeuw verwacht. De donker rode kleuren laten sneeuwhoeveelheden zien van meer dan 1,50 m. In de dalen zal het voornamelijk regen zijn (sneeuwval komende 3 dagen, COSMO model via Kachelmann.de). 


Ook in Oostenrijk, met name in de regio Arlberg, wordt vandaag e morgen veel sneeuw verwacht (sneeuwval komende 3 dagen, COSMO model via Kachelmann.de). 

Morgen in de ochtend daalt de sneeuwgrens vanuit het noordoosten naar 1700 tot 1200 m en gaat deze in de loop van de dag steeds verder omlaag. Boven de 2000 m kan het onafgebroken blijven sneeuwen waardoor hier 1 en 1,5 m verse sneeuw bij elkaar opgeteld kan vallen. Hierdoor gaat ook het lawinegevaar flink stijgen. Aan de noordoostkant van de Alpen ligt de sneeuwgrens nog lager en daalt deze eind van de ochtend naar 1000 m. Uiteindelijk daalt deze ’s middags plaatselijk tot 500 m en gaat de regen bijna overal over in sneeuw. In het zuiden blijft het voornamelijk droog en aan deze kant van de Alpenhoofdkam.

Meer over de oprukkende koude lucht en sneeuwvalgrens zie bijdrage Johann in de avonn update 22-12 - Zie  HIER

1e Kerstdag gaat de storm weer liggen en wordt het rustiger weer in de Alpen. Vanuit het noordoosten bereikt koelere lucht de Alpen. De Alpen liggen op de grens van warme en koude lucht. Vooral aan de oostkant van de Alpen wordt een stuk koeler. Aan de westkant van de Alpen liggen de temperaturen een stuk hoger. Daarbij blijft het droog en is er veel ruimte voor de zon dankzij een hogedruk situatie. Vooral hogerop de berg kan die mooie beelden opleveren waar veel sneeuw is gevallen vlak voor kerst.


De Alpen liggen op de grens van warme en koude lucht. Met de kerstdagen is het vooral aan de oostkant een stuk kouder dan aan de westkant van de Alpen. (Dindsdag 25 december, Temp afwijking ECMWF)

2e Kerstdag belooft ook een mooie dag te worden en neemt het hogedruk gebied boven de Alpen verder in kracht toe. Er is veel zon en de temperaturen gaan weer iets omhoog en blijft het droog. Ook de dagen na kerst blijven we met deze rustige weersituatie te maken houden en relatief zachte temperaturen. Door de lage luchtvochtigheid en dauwpunten blijft de sneeuw redelijk behouden en zal het goed vertoeven zijn op veel plaatsen.


Met kerst en de dagen daarna blijft het onder de vleugels van hogedruk droog, zonnig en in de bergen mild

Vooruitzichten
Tot het midden van de week heerst stralend zonnig en zeer mild bergweer in de Alpenregio. De wind neemt in kracht af en zal geen rol meer spelen. Tegen donderdag stijgt de vorstgrens weer tot boven de 2000 m en is het zacht voor de tijd van het jaar. Als we kijken naar de jaarwisseling gaan de temperaturen weer omlaag. Zowel het ECMWF en GFS laten rond 1 januari een noordelijk stroming zien die mogelijk weer voor een koudere weertype met daarbij ook wat neerslag kunnen gaan zorgen.

Rond kerst een tijdelijke temperatuurdip net als rond de jaarwisseling. (ECMWF ensemble Prikpunt Innsbruck, Oostenrijk)
 
Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 249 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 249, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden